Η Όλια, η Μάσα και η Ιρίνα: τρεις αδελφές που ζουν με τον αδελφό τους, τον Αντρέι, στη ρωσική επαρχία. Στα χρόνια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, της περεστρόικα και της γκλάσνοστ=, κάπου εκεί ανάμεσα στο 1985 και στο 1991.

Τυχαία σύμπτωση με την Όλια, τη Μάσα, την Ιρίνα και τον Αντρέι του Τσέχωφ; Τους ήρωες του σημαντικότερου ίσως, αλλά σίγουρα του πιο γνωστού από τα τέσσερα κορυφαία έργα ωριμότητας του αξεπέραστου Αντόν Τσέχωφ- των «Τριών αδελφών»; Καθόλου! Ακριβώς για τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ πρόκειται. Με τη νέα όμως οπτική που ανεβάζει το έργο για το «Θέατρο Τέχνης» η νέα σκηνοθέτρια, Μαριάννα Κάλμπαρη, «παιδί» του «Θεάτρου Τέχνης», η οποία μεταφέρει το προτελευταίο έργο του Τσέχωφ- για τον λόγο αυτό προσθέτει ως υπότιτλο και τη λέξη «περεστρόικα»- από τη Ρωσία του 1901 στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του ΄80. Με ρωσικά τραγούδια της εποχής, αλλά και τραγούδια των Queen και των U2- ιδιαίτερα δημοφιλών τότε στη Σοβιετική Ένωση- να πλημμυρίζουν την παράσταση.

«Είναι μια εποχή», λέει η σκηνοθέτρια, «όπου θρυμματίστηκε ένα μεγάλο συλλογικό όνειρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θρυμματίζονται τα μικρά και μεγάλα προσωπικά όνειρα όλων των χαρακτήρων που συνθέτουν τον γοητευτικό κόσμο των ΄΄Τριών αδελφών΄΄».

Η μετάφραση- προσαρμογή έγινε ειδικά για την παράσταση από την ίδια και από το γαλλικό κείμενο των Αντρέ Μαρκοβίτς και Φρανσουάζ Μορβάν, σε συνεργασία με το ρωσικό μεταφραστικό φορέα «Γνώση». Όλια θα είναι η Να ταλία Δραγούμη, Μάσα η Γωγώ Μπρέμπου και Ιρίνα η Φαίη Ξυλά. Ο Κώστας Κάππας επωμίζεται τον Αντρέι, ο Λεωνίδας Κακούρης τον Βερσίνιν, ο Δημήτρης Μαύρος τον Κουλίγκιν, ο Διαμαντής Καραναστάσης τον Τούζενμπαχ, ο Θόδωρος Γράμψας τον Τσεμπουτίκιν, ο Μιχάλης Σαράντης τον Σαλιόνι. Φεραπόντ ο Μάριος Κωνσταντίνου, Φεντότικ ο Αλέξανδρος Πέρρος, Υπηρέτρια η Αναστασία Γεωργοπούλου. Η σκηνοθέτρια είχε την ιδέα να αναθέσει τον βασικότατο ρόλο της Νατάσας και τον ρόλο της Ανφίσα σε δύο μετανάστριες από τη Ρωσία: την ηθοποιό Μιλάνα Γιουσούποβα και την ερασιτέχνιδα Άννη Τοκ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης, την επιμέλεια κίνησης η Ιωάννα Πορτόλου, την επιμέλεια του μουσικού και του οπτικού υλικού ο Διαμαντής Καραναστάσης.

ΙΝFΟ

Από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 21.15, στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210-

3222.464). Εισιτήρια: 22, (φοιτητικό, λαϊκή απογευματινή Σαββάτου) 15, (για τους νέους κάτω των 25 χρόνων κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή)

10 ευρώ.