Φορητοί κατηγορίας «φτερού», με δυνατότητες βαρέων βαρών! Η νέα γενιά των φορητών υπολογιστών είναι μικρότερη και ελαφρύτερη από ποτέ, δεν έχει να στερηθεί όμως τίποτα από τα μεγαλύτερα «αδέρφια» της. Το απόλυτο φετίχ των επιχειρηματιών και των φίλων της τεχνολογίας με «παχύ» πορτοφόλι, ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό, έχουν πάχος μικρότερο από δύο δάκτυλα και παρ΄ όλα αυτά ενσωματώνουν τις λειτουργίες ενός πλήρους υπολογιστή. Μάλιστα, κάποια από τα μίνι λάπτοπ διαθέτουν και ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο, για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ ή ακόμα και να πραγματοποιούν κλήσεις όπου και αν βρίσκονται.

Ωστόσο, η τρέχουσα γενιά των μίνι φορητών αποτελεί μόνον την αρχή σε σχέση με ό,τι πρόκειται να έρθει μέσα στους επόμενους μήνες. Μοντέλα με οθόνη αφής και συρταρωτό πληκτρολόγιο (όπως το φορητό Sony Vaio UΧ της κεντρικής φωτογραφίας)

είναι η επόμενη κίνηση των εταιρειών, κάνοντας τα mini-laptops να προσεγγίζουν σε διαστάσεις τους επιπαλάμιους υπολογιστές (ΡDΑ΄s) με πολλαπλάσιες όμως δυνατότητες. Κι αυτό γιατί «τρέχουν» τα κανονικά Windows (ΧΡ ή Vista) και όχι τις εκδόσεις που απευθύνονται σε Ρalmtop ή ΡD Α (δηλαδή τα W indows Μobile). Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση σε όλα τα δημοφιλή προγράμματα που λειτουργούν στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, δεν χρειάζεται να αναζητήσει τις ειδικές «mobile» εκδοχές και βέβαια απολαμβάνει πολύ καλύτερη υπολογιστική ισχύ σε ιδιαίτερα μικρό όγκο.

Η κατάσταση δυστυχώς, όμως, δεν είναι εντελώς ρόδινη. Το βασικό μειονέκτημα αυτής της κατηγορίας των υπολογιστών είναι η υψηλή τιμή τους σε σχέση τόσο με τους επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και με τα υπόλοιπα laptops. Και αυτό γιατί, ενώ οι τιμές για ένα απλό μηχάνημα (επιτραπέζιο ή σταθερό) αρχίζουν από περίπου 600 ευρώ και με περίπου 1 .000 ευρώ μπορεί κανείς να καλύψει σχεδόν πλήρως τις ανάγκες του, τα mini-laptops κοστίζουν πάνω από 1.500 ευρώ. Έτσι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής απευθύνονται σε οικονομικά εύρωστους αγοραστές, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το κάτι παραπάνω, προκειμένου να κερδίσουν σε όγκο και βάρος.