Η δυστυχία είναι ζήτημα κακοτυχίας ή ένα ψευδοπεπρωμένο για το οποίο έχουν προδιάθεση ορισμένοι τύποι προσωπικότητας; Γιατί κάποιοι υποτάσσονται σε αυτήν με θλιβερή απόλαυση; Κάθε φύλλο έχει το δικό του συναισθηματικό ιδίωμα; Οι διαφορές τους οφείλονται σε βιολογικούς λόγους ή όχι; Ο φόβος μήπως χάσουμε εκείνον (ή εκείνη) που αγαπάμε τροφοδοτεί την επιθυμία; Πώς αναγνωρίζουμε την κατάθλιψη; Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί βρίσκεται υπό την πίεση ενός οικογενειακού μυστικού που διαισθάνεται;

Η Ψυχολογία της καθημερινής ζωής Larousse (εκδ. Lector) είναι μια «εγκυκλοπαίδεια» μεγάλης γκάμας προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας. Γραμμένη από διακεκριμένους ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, ψυχιάτρους κ.ά. (την επιμέλεια έχει η γνωστή παιδοψυχίατρος Sylvie Αngel), απευθύνεται σε ένα καλλιεργημένο άλλα όχι ειδικό κοινό κι έχει το ατού να τραβάει την προσοχή του αναγνώστη, κατ΄ αρχάς με το «παιγνιώδες» lay out και την εξαιρετική εικονογράφηση (Soledad). Ένας πολύχρωμος τόμος 486 σελίδων, χωρισμένος σε κεφάλαια που καλύπτει ευρύ φάσμα καθημερινών σκοπέλων, προσπαθώντας να δώσει στον αναγνώστη μια δεύτερη, διεισδυτική ματιά και να τον κάνει να συνειδητοποιήσει βαθύτερα συναισθήματα και συμπεριφορές. Παράλληλα, σε κάθε ερώτημα ή υποκεφάλαιο υπάρχουν προτάσεις βιβλίων- για εκείνους που θα έχουν τη διάθεση να ψάξουν περισσότερο- στατιστικά στοιχεία από δημοσιευμένες έρευνες, ιστορικές αναφορές και απλές συμβουλές συμπεριφοράς.

Παράδειγμα εμπνευσμένου εκδοτικού concept, ο τόμος αυτός αποτελεί και παράδειγμα εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, που δεν μειώνει την εγκυρότητα της επιστημονικής γνώσης και έχει σαφή τάση να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του καθενός.

Αμεσότητα, στρωτή γλώσσα και κυρίως σύγχρονη ματιά ακόμη και σε θέματα που για την ελληνική κοινωνία εξακολουθούν να είναι ταμπού:

«Πώς να δεχτείτε σε δείπνο το παιδί σας και τον σύντροφό του που ανήκει στο ίδιο φύλο;» Απ:

«Με τη μεγαλύτερη φυσικότητα, προσπαθώντας να ξεμπλοκάρετε και τα άλλα μέλη της οικογένειας».

Όπως λέει και η Σιλβί Ανζέλ, εάν η κουλτούρα μας έχει υποβαθμιστεί, δυστυχώς, στη ζωή απαιτούνται όλο και περισσότερες πρακτικές γνώσεις, οι οποίες συνδέονται με την εξέλιξη της επιστήμης που έχει κοινωνικό περιεχόμενο.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ LΑRΟUSSΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΟΥ SΥLVΙΕ ΑΝGΕL ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ SΟLΕDΑD ΕΚΔ. LΕCΤΟR, 2006, ΣΕΛ. 488, ΤΙΜΗ: 43 #