Η Ιστορία στο Χρηματιστήριο


«Είναι ευχάριστη έκπληξη που το βιβλίο μου έχει απήχηση και στην Αθήνα», είπε με μάλλον φλεγματικό βρετανικό χιούμορ ο Μαρκ Μαζάουερ, σε κατάμεστη- είχε και πολλούς ορθίους- αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκεί έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του «Θεσσαλονίκη- Πόλη των φαντασμάτων» (Εκδ. Αλεξάνδρεια), με Αλιβιζάτο, Καραπιδάκη, Τσίμα, Φυντανίδη στο πάνελ. Υ ποδηλώνοντας, ίσως , ότι και η Ιστορία έχει το δικό της χρηματιστήριο αξιών, όπου αναπόφευκτα αλλάζουν κάποτε και τα βαριά χαρτιά… Έτσι από τη Θεσσαλονίκη των προσφύγων του Γιώργου Ιωάννου πάμε στη Θεσσαλονίκη με τη βαριά ιστορία που έχει συστηματικά αποσιωπηθεί γιατί- τι παράξενο!- ήταν επίσης εβραϊκή και οθωμανική. «Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι στην περιφέρεια. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης», είπε ο Μαζάουερ, επισημαίνοντας ότι το γήπεδο τώρα δεν είναι η Δυτική Ευρώπη, αλλά η Ευρασία. Οι σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης περιοχές ήταν και στην παλιά Θεσσαλονίκη ο ζωτικός της χώρος.

Οι εμπορικοί δρόμοι ξανάνοιξαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- μαζί ανοίγουν και τα μάτια μας: «Η ελληνική ιστορία διαστέλλεται. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ορισμένα κομμάτια της μουσουλμανικής και εβραϊκής ιστορίας ως κομμάτια της ελληνικής διαδρομής», τόνισε ο σπουδαίος ιστορικός. Γ ιατί να διαφωνήσεις;

Εισαγόμενη ελληνικότητα…


Τ ο τεράστιο, ύψους 1 7 μ., κυκλαδικό κεφάλι που αναδύθηκε στην καρδιά του Ολυμπιακού Σταδίου από μια τεχνητή λίμνη κατά την Τελετή Έναρξης των Α γώνων του 2004 και όσα αγάλματα ξεπήδησαν στη συνέχεια, όσο καλαίσθητα και αν ήταν, όσο κι αν άγγιξαν τις ψυχές των Ελλήνων και φιλελλήνων, είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ακόμα και σήμερα την ελληνικότητα. Λευκή και άσπιλη, ιδεώδη, διαχρονική. Αυτή η ιδέα της αναζήτησης της συνέχειας του αρχαίου ελληνισμού με τη σύγχρονη εποχή, επινοήθηκε στα μέσα του 1 9ου αιώνα από τον Γ ερμανό θεμελιωτή της επιστήμης της αρχαιολογίας Κ. Φουρτβένγκλερ. Εισήχθη στην Ελλάδα με τους Βαυαρούς και χρησιμοποιήθηκε από το κράτος για να δημιουργηθεί χώρα εθνική ταυτότητα και συνείδηση. Πολλές δυνάμεις δούλεψαν για να εμπεδωθεί το ιδεολόγημα της συνέχειας της ελληνικότητας. Η αρχαιολογία υπήρξε το δεξί χέρι για την επιστημονική τεκμηρίωση της αλήθειας του. Αυτά ανέφερε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Πλάντζος ανοίγοντας ένα συνέδριο που θέτει επί τάπητος το θέμα πώς να βγει η αρχαιολογία από την «αποικιοποίηση», δηλαδή την εκμετάλλευση και κηδεμονία κάποιων ιδεών για το τι είναι αληθινό, ωραίο, επιστημονικό. Το θέμα είναι πώς θα απο-αποικιοποιηθούν αγκυλωμένες νοοτροπίες, πώς θα τεθούν απαγορευμένα ερωτήματα, για να φανερωθούν όσα τώρα μένουν ανεξήγητα, κρυφά, αναπάντητα.

Ο πολιτισμός δεν ανέχεται εγκλήματα…


Γ νωστοί ηθοποιοί καταδικάζουν τη διαδικασία απέλασης του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, και καλούν σε συμμετοχή στη διαδήλωση που οργανώνει γι΄ αυτό τον λόγο η Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο» αύριο, Σάββατο, στις 16.00 στα Προπύλαια. Όπως αναφέρουν οι ηθοποιοί στο σχετικό κείμενο, «ο πολιτισμός μας δεν επιτρέπει ανοχή σε προετοιμαζόμενα εγκλήματα, όπως είναι η απέλαση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας». Μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι Σταμάτης Φασουλής , Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Άννα Βαγενά, Σ τέφανος Ληναίος , Ελένη Καστάνη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Λουκία Ρικάκη, Μαριάννα Τ ουμασάτου, Έφη Παπαθεοδώρου, Γ ρηγόρης Σ ταμούλης , Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Σταύρος Νικολαΐδης και άλλοι.