Οι «300» του Λεωνίδα


Δεν καταφέραμε να γυριστούν εδώ οι χολιγουντιανοί «300», αλλά, πάλι καλά, θα κάνουν εδώ την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Η W arner Βros, λοιπόν, αποφάσισε να γίνει στην Αθήνα, στις 8 Μαρτίου, η πρεμιέρα της ταινίας της που εξιστορεί- τώρα πώς, θα δούμε… – την ιστορία του Λεωνίδα και των 300 στρατιωτών του. Το στόρι βασίζεται στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φρανκ Μίλερ («Sin Sity»), με επίκεντρό του την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, μεταξύ Λακεδαιμονίων και Περσών. Τον Λεωνίδα ερμηνεύει ο Τ ζέραρντ Μπάτλερ και η σκηνοθεσία είναι του Ζακ Σνάιντερ («Dawn of dead»).

«Σπουργιτάκι» στην Μπερλινάλε


«La Vie en Rose» με τη φωνή της Εντίθ Πιάφ, η γαλλική παραγωγή που στις 8 Φεβρουαρίου θα ανοίξει την αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Βερολίνου, της θρυλικής Μπερλινάλε. Μια ταινία με περιστατικά από τη ζωή της εκρηκτικής, μικροσκοπικής και στο βάθος τραγικής Γ αλλίδας , το «Σπουργιτάκι» που χαράxτηκε στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Με σκηνοθέτη τον Ολιβιέ Νταχάν, πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ, πλαισιωμένη από Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Πασκάλ Γκρεγκορί, Ζαν Πολ Ρ ουβ και Εμανιουέλ Σενιέ. Η απάντηση της Ευρώπης στις βιογραφικές ταινίες («Καπότε», «Τζόνι Κας») του Χόλιγουντ , με μια πλούσια παραγωγή, συνοδευομένη από ένα CD που θα σπάσει τα ταμεία. Ο Νταχάν πρώτα έγινε γνωστός για τις σκηνοθεσίες του στα μουσικά βίντεο και ιδιαιτέρως για τον Ζιούκερο και στη συνέχεια ανέλαβε τη σκηνοθεσία της δεύτερης συνέχειας του «Crimson rivers». Ο γαλλογερμανικός άξονας στο τιμόνι της φετινής Μπερλινάλε με κατεύθυνση το ευρύτερο κοινό!

Και δεύτερη νίκη των Lordi


Δεν κέρδισαν μόνο τη Εurovision οι Φινλανδοί Lordi αλλά και τη μάχη του ελληνικού Google, καθώς το συγκρότημα ανακηρύχθηκε η δημοφιλέστερη αναζήτηση της χρονιάς από τους Έλληνες χρήστες . Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, ακολουθούν οι αναζητήσεις για τον διαγωνισμό της Εurovision και το Μουντιάλ, ενώ ψηλά βρίσκονται η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «Αγνοούμενοι» και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην αναζήτηση των λέξεων:

Υπουργείο Εσωτερικών , διορισμός , Σακίρα, ζώδια, καιρός, βίντεο, Βικιπαίδεια και torrents (οι ιστοσελίδες από όπου κατεβαίνουν μουσική και ταινίες).

Λούβρο καλεί Μακεδονία


Η λάμψη του μακεδονικού μεγαλείου φαίνεται πως τράβηξε την προσοχή των ιθυνόντων του Μουσείου του Λούβρου, οι οποίοι και ετοιμάζουν να παρουσιάσουν στο κοινό τους από αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών μέχρι κτερίσματα από τους τάφους της Βεργίνας, καθώς και ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ανάμεσά τους και όσα διαθέτει το ίδιο το μουσείο. Η έκθεση προγραμματίζεται για το 201 0 ή το 20 1 1 στη μεγάλη αίθουσα (1.200 τ .μ.) περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, αλλά εκείνο που ακόμη δεν έχει καθοριστεί είναι το μουσειολογικό σκεπτικό, έργο που ανέλαβε δεκαμελής επιτροπή αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού. Μέχρι εδώ όλα καλά, αρκεί να μη χάσει την ευκαιρία η Ελλάδα να αξιοποιήσει και πολιτικά το θέμα της έκθεσης με τίτλο που να παραπέμπει στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την εποχή του, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, κατά την οποία πολλά φαίνεται να αμφισβητούνται.