Ο Ντέιβιντ Μπάουι έγινε 60. Γιόρτασε τα γενέθλιά του χθες και ήταν γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον παγκόσμιο Τύπο. Για όσους μάλιστα πίστευαν πως ο Μπάουι δεν είναι καν από αυτόν τον πλανήτη, τα 60 χρόνια από μόνα τους ήταν αξιοπερίεργο γεγονός. Και όμως, να που εξηντάρισε και μπαίνει σε μια νέα δημιουργική φάση. Σε μια νέα νεότητα, λένε.

«Συμβαίνει το εξής ενδιαφέρον» λέει. «Είμαστε η πρώτη γενιά που μεγαλώνει με το ροκενρόλ.

Όχι με τον Σινάτρα και με τις μεγάλες ορχήστρες. Παλιά, στους μεγάλους άρεσε ο Σινάτρα, στους νεώτερους το ροκ. Τώρα, όμως, το χάσμα γενεών δεν υπάρχει. Όσο και να αγαπούσα τον πατέρα μου δεν είχαμε τίποτε κοινό στα μουσικά μας γούστα. Αλλά ο γιος μου και εγώ έχουμε πολλά κοινά στο τι μας αρέσει στη μουσική. Μπορεί να πάρει έναν Λένον και έναν Χέντριξ από τη συλλογή μου και να τα βρίσκει πολύ κουλ. Εγώ μπορεί να διαλέξω Grandaddy ή Μercury Rev και να καταλάβω απόλυτα αυτό που κάνουν».

Ο Ντέιβιντ Μπάουι- αυτός ο ίδιος Μπάουι, που έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βγει από τα καλούπια μιας συνηθισμένης ζωής- δείχνει πολύ ευτυχισμένος μέσα στην ίδια καθημερινότητα που προσπαθούσε να αποφύγει. Πριν καν περάσει από το μυαλό της Μαντόνα να αλλάζει πρόσωπα, ο Μπάουι είχε ήδη κουραστεί να το κάνει. Ήταν ο Ζίγκι Στάνρνταστ, ο Άλαντιν Σέιν, ο Λεπτός Λευκός Δούκας. Δοκίμαζε εμπειρίες και μεταμορφωνόταν, ζούσε στα άκρα. «Τότε, έλεγα ψέματα», λέει σήμερα.

«Όταν συνάντησα τον Ίγκι Ποπ και τον Λου Ριντ καθήσαμε μαζί σε ένα τραπέζι χωρίς να μιλάμε, προσπαθώντας ο ένας να δείχνει πιο κουλ από τον άλλο. Σε μεγάλο βαθμό το έκανα αυτό προσπαθώντας να λειτουργήσω πίσω από τον πολύ δειλό χαρακτήρα μου, όπως πολλοί άνθρωποι που έχουν μπλέξει με τα ναρκωτικά».

Όλα αυτά τώρα είναι πίσω. Μπροστά είναι μια ακμαία επιχείρηση. Οι φαν του περιμένουν 17 συνολικά άλμπουμ του να επανακυκλοφορήσουν και την καινούργια του περιοδεία που αρχίζει τον Μάιο, ενώ οι δραστηριότητές του στο Ίντερνετ και η επιτυχία των μετοχών Μπάουι ανεβάζουν την περιουσία τού «Δούκα» στα 120 εκατομμύρια λίρες (κοντά 1 80 εκατ. ευρώ).

Καθόλου άσχημα δηλαδή για να ξεκινήσει την έκτη δεκαετία της ζωής του.