Ας μετράνε


Οι μουσικές εξελίξεις τρέχουν. Και ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι οι τελευταίες μετρήσεις των βρετανικών καταλόγων επιτυχιών. Που μετράνε πια σταθερά τα «κατεβάσματα» και τις πωλήσεις κομματιών από το Ίντερνετ και όχι πια μόνο εκείνων των CD, που έπειτα από μια εβδομάδα κυκλοφορούν κανονικά στα δισκάδικα. Μπορεί έτσι να αλλάζουν οι δυνάμεις και οι ισχυροί της μουσικής (για παράδειγμα, σύμφωνα με το Βillboard, η νέα μεθοδολογία δίνει στους Snow Ρatrol επιτυχία μέσα στο «top 10») μπορεί να βγαίνουν άλλοι μπροστά, να μένουν άλλοι πίσω και να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων οι δισκογραφικές εταιρείες να χαράσσουν νέα πολιτική, αλλά η ουσία παραμένει μία. Να βγαίνει καλή μουσική (και πολλή μουσική) και σύμφωνα με τις «ποιοτικές» εξελίξεις, στ΄ αλήθεια βγαίνει. Όσο για τους αριθμούς, αφήστε τους να μετράνε.

Κέντημα για όλα


«Το κέντημα είναι γλέντισμα», λέει το παλιό δημοτικό τραγούδι. Και οι σύγχρονοι ψυχοθεραπευτές θα συμφωνήσουν, αφού το κέντημα είναι μια απασχόληση που εκτονώνει δημιουργικά και καλλιτεχνικά. Το πιάνεις και το αφήνεις όποτε θες, ενώ μπορεί να αποτελέσει και πηγή μικρού εισοδήματος. Είναι όμως και μόδα. Αυτά ως προεισαγωγή για τα δίωρα μαθήματα κεντητικής που διοργανώνει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17) κάθε δεύτερη Κυριακή στις 1 1 π.μ., αρχίζοντας από τις 14 Ιανουαρίου. Τ ο πρώτο μέρος του μαθήματος είναι μια περιήγηση στην πλούσια ποικιλία των ελληνικών κεντημάτων με τα γεωμετρικά, φυτικά, ζωικά μοτίβα, τους συμβολισμούς. Στο δεύτερο, η καθηγήτρια κεντητικής Δήμητρα Παπουτσοπούλου διδάσκει στους αρχάριους παραδοσιακές βελονιές. Έμφαση θα δοθεί φέτος στη λαμπερή κρητική και τη βελονιά της Αράχοβας. Διότι το κέντημα δεν είναι μόνο η γνωστή σταυροβελονιά.

Για καλό σκοπό


Είθισται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να «συνδέουν» προγράμματα (για παράδειγμα τηλεριάλιτι, τηλεπαιχνίδια) με ειδικά τηλεφωνικά κέντρα για λήψη γραπτών μηνυμάτων και κάπως έτσι να σφυγμομετρούν τη δυναμική τους, αλλά και να εξοικονομούν επιπλέον έσοδα. Στις μέρες των εορτών το Αlter ενεργοποίησε ένα τέτοιο τηλεφωνικό κέντρο, χρεώνοντας προς 3 ευρώ κάθε κλήση, αλλά ήταν για καλό σκοπό. Την ενίσχυση του έργου που κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού. Στην κίνηση αυτή ανταποκρίθηκαν αρκετοί. Το κέντρο δέχθηκε 2 1 1 .799 τηλεφωνήματα και συγκεντρώθηκαν τελικώς 633.279 ευρώ. Παραμονές Χριστουγέννων, εξάλλου, ο Αntenna ανέλαβε την πρωτοβουλία τηλεμαραθωνίου με τίτλο «Γίνε μαζί μου παιδί».

Εκείνο το βράδυ συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ με σκοπό να διατεθούν σε 1 2 ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ανάμεσά τους η στέγη θηλέων Π. Φαλήρου «Ο Άγιος Αλέξανδρος», ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, η παιδόπολη « Άγιος Γ εώργιος» Καβάλας, η «Μέριμνα» στα Ιωάννινα και το ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο Σωτήρ».

Μικρασιατικά πρόσωπα


Δραστήρια και ακαταπόνητη η σκιτσογράφος Έλλη Μπαλάνου- Σολομωνίδου, διακονεί προνομιακά στον χώρο των καλλιτεχνικών γεγονότων και αντλεί την έμπνευσή της από τις μορφές του πολιτισμού, έναν χώρο που δεν φαίνεται να απασχολεί άλλους σκιτσογράφους. Το πενάκι της έχει δημιουργήσει ολόκληρη Πινακοθήκη. Αφορμή για την υπόμνηση είναι το γεγονός ότι στη Στοά του Βιβλίου πραγματοποιείται έκθεση με σκίτσα της Μπαλάνου, που οργανώνει η Ένωση Σμυρναίων για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, με θέμα τα «Μικρασιατικά πρόσωπα». Μικρασιάτες λοιπόν, ο Μανόλης Καλομοίρης και ο Μανόλης Ανδρόνικος , ο Γ ιώργος Σεφέρης, ο Γ ιώργος Μυλωνάς , ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πολλοί άλλοι, ενώ μικρασιατική καταγωγή έχουν ο Μίκης Θεοδωράκης, η Δόμνα Σαμίου, ο Τ άσος Λιγνάδης , η Ελένη Γ λύκατζη- Αρβελέρ, που παρελαύνουν στη σπάνια έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου.