Ο ΦΟΒΟΣ, η άγνοια, αλλά ίσως και η αδιαφορία αποτρέπουν πολλούς να ανταποκριθούν σε οργανωμένες εθελοντικές αιμοδοσίες. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 5% των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στη χώρα μας, να υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αποθέματα αίματος και η Ελλάδα να εισάγει αίμα από το εξωτερικό για να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες είναι μεγάλες. Νεφροπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, εγχειρήσεις και δυστυχώς ο μεγάλος αριθμός τροχαίων που σημειώνονται κάθε χρόνο είναι κάποιες από τις περιπτώσεις όπου το αίμα είναι αναγκαίο σε μεγάλες ποσότητες, αλλά απλά... δεν υπάρχει.

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε:
1 Η δωρεά αίματος δεν περιέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του αιμοδότη και είναι σχεδόν εντελώς ανώδυνη.

2 Τα κριτήρια για να δώσουμε αίμα δεν είναι πολλά. Έχει σημασία το βάρος μας και η ηλικία μας- ο αιμοδότης πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 ετών. Επίσης, πρέπει να είμαστε απαλλαγμένοι από μεταδοτικές αρρώστιες, να έχουμε καλή υγεία και να μη νιώθουμε κουρασμένοι ή αδύναμοι την ημέρα που θα δώσουμε αίμα.

3Εάν λαμβάνουμε φάρμακα, δεν σημαίνει πάντα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να ενημερώνουμε το ιατρικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την αιμοληψία. Ούτως ή άλλως πριν δώσουμε αίμα καταγράφεται πάντα το ιστορικό της υγείας μας και σε περίπτωση που κριθούμε ακατάλληλοι για οποιοδήποτε λόγο, η αιμοληψία δεν γίνεται.

4 Σημαντικό είναι να θυμηθούμε ότι αν έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο που χρειάζεται αίμα, μπορούμε να δώσουμε στο όνομά του αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας και όχι απαραίτητα στο νοσοκομείο που βρίσκεται ο άνθρωπός μας.

Πότε δεν μπορούμε να δώσουμε Μερικές από τις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα:
1 Αν έχουμε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ή επέμβαση.

2 Αν έχουμε ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες όπου η μαλάρια είναι επιδημική.

3Αν έχουμε εμείς οι ίδιοι υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος μέχρι και έναν χρόνο πριν. 4 Αν αισθανόμαστε κουρασμένοι εκείνη την ημέρα.

5Αν έχουμε επαφή στο σπίτι μας μέσα στον προηγούμενο χρόνο, με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα.

6 Αν έχουμε πάρει αντιβιοτικά μέχρι και 72 ώρες πριν από την αιμοληψία.

7 Αν έχουμε κάνει τατουάζ ή τρυπήματα στο σώμα μας (piercing) για κοσμητικούς λόγους μέσα στον προηγούμενο χρόνο.

Τη στήλη επιμελείται ο οργανισμός Quality Νet

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από