«Δώρο Θεού» για τον Καζαντζάκη…


Οι Τσέχοι θυμούνται ακόμη τον Καζαντζάκη που πέρασε κάποια περίοδο της ζωής του εκεί, μαζί με τη σύντροφό του Ελένη. Για την ακρίβεια στο βουνό Γκότεσκαμπ της τότε Τσεχοσλοβακίας , που σήμερα ανήκει στην Τσεχία, λέγεται Μπόζι Νταρ (σημαίνει: Δώρο Θεού) και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία. Η κρατική τηλεόραση της Τσεχίας , με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, εφέτος , από τον θάνατο του Κρητικού πεζογράφου, χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του εκεί κατά την περίοδο 1929-1932. Έστειλε και σχετική επιστολή (στις 29 Δεκεμβρίου) στον Πάτροκλο Σταύρου, των Εκδόσεων Καζαντζάκη (θετό γιο της Ελένης Καζαντζάκη) για να ζητήσει και υποστηρικτικό υλικό, καθώς και συνέντευξη στο πλαίσιο της ταινίας. Τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει ένας Έλληνας , ο Γ ιώργος Α γαθονικιάδης , που έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Τσέχο Πάβελ Τ άουσιγκ. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι καλό ποδαρικό για την επέτειο, ώστε να αποδειχθεί παραγωγική…

Εντός, εκτός και επί τα (κ)αυτά… στη λογοτεχνία


«Η λογοτεχνία εκτός». Αυτός είναι ο τίτλος ημερίδας που οργανώνει την Πέμπτη στις 12.00, στη Σ τοά του Βιβλίου, η Εταιρεία Συγγραφέων. Και είναι ενδεικτική της ψυχολογικής θέσης στην οποία αισθάνονται ότι βρίσκονται οι συγγραφείς. Όχι τόσο στο πλαίσιο της δημόσιας ζωής: παρά το γενικό τηλεξεφάντωμα της εποχής, με τις γερές δόσεις χυδαιότητας στον δημόσιο λόγο, το βιβλίο καταλαμβάνει αρκετό χώρο στις εφημερίδες και τη δημόσια τηλεόραση, ενώ εξακολουθεί να προσδίδει κύρος στους σοβαρότερους εκπροσώπους του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, η διοίκηση της Εταιρείας φαίνεται να το έχει με την- μάλλον ανύπαρκτη- κυβερνητική πολιτική βιβλίου, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη θεματολογία της ημερίδας: «Θα συζητηθούν τα προβλήματα που αφορούν τις Δημόσιες και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού, τις επιχορηγήσεις μεταφράσεων, την ψηφιοποίηση έργων του λόγου, την πολιτική βιβλίου του ΥΠ. ΠΟ…».

Τ ο υπουργείο φαίνεται να επαφίεται στον πατριωτισμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για όλα τα θέματα του κλάδου, όμως τα περισσότερα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα (από τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Εύα Καραϊτίδη, Νίκο Μπακουνάκη, Άρη Πετρόπουλο) είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου. Και είναι κρίμα, σε μια εποχή που το βιβλίο βελτιώνει γοργά τη θέση του στην ελληνική κοινωνία, και η ιδιωτική πρωτοβουλία (εκδότες, βιβλιοπώλες) εκσυγχρονίζει ταχέως τον κλάδο, η πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει έλλειψη διορατικότητας σε σχέση με τις αλλαγές που συντελούνται αλλά και έλλειψη πολιτικού κριτηρίου: ο χώρος του βιβλίου μπορεί, σχετικά ανέξοδα, να βελτιώσει την εικόνα μιας πολιτικής και να συμβάλει σε μια προσπάθεια αλλαγής κλίματος και απαγκίστρωσης από την τηλεοπτική ατζέντα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Χρήσιμη υπηρεσία


Άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη αναλαμβάνουν υπεύθυνα τη συντήρηση αντικειμένων που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς όπως μουσεία και αρχεία αλλά και σε ιδιώτες. Έτσι, αν έχετε μια εικόνα που θέλει καθαρισμό και διόρθωση, μια ελαιογραφία, ένα ξυλόγλυπτο, ένα παλιό παιχνίδι, ένα αντικείμενο πήλινο ή από πορσελάνη, παλιές πολύτιμες φωτογραφίες και λευκώματα, οτιδήποτε σε χαρτί- από υδατογραφίες και ύφασμα μέχρι περγαμηνή- όπως και σε μέταλλο, γυαλί, οστό, το Μουσείο Μπενάκη μπορεί να βοηθήσει με τα άριστα εξοπλισμένα εργαστήριά του και την αγάπη και τον σεβασμό για ό,τι αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας και του πολιτισμού.