«Θέλω να ποντάρω στο πείραμα κι όχι στα φράγκα» λέει η Δήμητρα Παπαδοπούλου με αφορμή τη νέα της τηλεοπτική εμφάνιση, που γίνεται σε μια «ΤV που θυμίζει αρένα»
«Είναι δύσκολος ο ρόλος του παρουσιαστή. Κρύβει κινδύνους, εφόσον έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να είσαι ο εαυτός σου μπροστά στην κάμερα». Η Δήμητρα Παπαδοπούλου επανήλθε στα τηλεοπτικά πράγματα ως παρουσιάστρια τηλεπαιχνιδιού. Και ακόμη μία φορά πειραματίζεται, όπως λέει.

Πριν από 14 μήνες η Δήμητρα Παπαδοπούλου έλεγε στα «ΝΕΑ» πως θα έκανε εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου στην ΕΡΤ με τον τίτλο «Πάρτ΄ αλλιώς», παρουσιάζοντας όμως την εύθυμη πλευρά των πραγμάτων. Αντί γι΄ αυτό, βγήκε φέτος από τις συχνότητες της ΝΕΤ με το τηλεπαιχνίδι «Πώς τον λέν΄ τον ποταμό», προσπαθώντας να μεταφέρει στο στούντιο το κλίμα της παρέας που μαζεύεται στο σπίτι και παίζει επιτραπέζιο παιχνίδι.

Η συνεργασία της ηθοποιού με την ΕΡΤ άρχισε με καθυστέρηση ενός χρόνου. «Ήταν πολύ δύσκολη η υλοποίηση της πρότασης που είχα κάνει τότε και σκέφτηκα μια άλλη πιο απλή», εξηγεί η Δήμητρα Παπαδοπούλου. «Στην πορεία διαπίστωσα πως δεν υπάρχει εύκολο και απλό στη δουλειά μας. Όλα έχουν δυσκολία, κόπο και κόστος».

Χαρακτηρίζει το τηλεπαιχνίδι «πείραμα», παραδέχεται πως «είναι αμήχανο, τουλάχιστον στην αρχή», ελπίζοντας στην πορεία να βελτιωθεί, και δείχνει να έχει στο μυαλό της τον τρόπο για να το κάνει. Όταν όμως κάποιος κάνει μια πρόταση η οποία γίνεται αποδεκτή και υλοποιείται, δεν μπορεί, κάπου ποντάρει. Δεν της πέρασε τέτοια σκέψη, αποσαφηνίζει. «Είναι ένα πείραμα να δούμε αν ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να “περπατήσει” χωρίς πολλά λεφτά για έπαθλο». Υπό αυτή την έννοια, δεν το έχει δει ως προσωπικό στοίχημα αλλά ως «απόπειρα. Έτσι κι αλλιώς, ό,τι έχω κάνει απόπειρα ήταν. Ποτέ δεν ακολούθησα συνταγή».

Είχε, λέει, τη δυνατότητα να επιλέξει από μια ποικιλία τηλεπαιχνιδιών που προβάλλονται με επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά «προτίμησα κάτι που να είναι οικείο, κάτι που έχουμε παίξει, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο». Σημειώνει πως κάτι ανάλογο δεν προβάλλεται σε άλλη χώρα, διότι η ιδέα ήταν δική της. Το τηλεπαιχνίδι, ως πρόταση για εκπομπή, ήρθε – λέει- από την επιθυμία της να κάνει κάτι που συνήθιζε με τις παρέες της. «Μου άρεσαν τα επιτραπέζια, τα παιχνίδια της παρέας. Μου έχει λείψει η ατμόσφαιρα. Δεν ξέρω αν και σήμερα παίζονται όπως παλιά, αλλά ήταν το αγαπημένο μου σπορ». Παράλληλα ήθελε να προσπαθήσει να δώσει μιαν εναλλακτική. «Ένα παιχνίδι πιο “ζεστό” που να μην έχει την παράκρουση των άλλων με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Είναι μια καλή δικαιολογία για να βολευτείτε σε ένα πρόγραμμα πιο εύκολο και με λιγότερο ρίσκο, εν αντιθέσει με τα σίριαλ;

«Ψάχνω έξω από αυτά που είναι συνηθισμένο το μάτι του θεατή, αλλά και το δικό μου. Κ αι στο φινάλε, τι, να συγκριθώ με τον εαυτό μου; Δεν βοηθάει να εξελιχθείς»

«Σαφώς και είναι πιο εύκολο σε σχέση με μια σειρά, αλλά όταν είναι παρθενογένεση και δεν έχει δοκιμαστεί σε κανάλι αλλού στο εξωτερικό, όλα είναι άγνωστα και δύσκολα. Ακόμα και ο ρόλος της παρουσιάστριας μου είναι άγνωστος, αλλά γι΄ αυτό τον λόγο με ιντριγκάρει».

Η επιλογή του τηλεπαιχνιδιού και της ΕΡΤ είναι ένα είδος άμυνας στην κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά κανάλια;

«Δεν σκέφτηκα να μπω στην αρένα. Μπορεί και να μην άντεχα… Το τηλεοπτικό τοπίο θυμίζει κάτι από ρωμαϊκό στάδιο».

«Τα πολλά φώτα πειράζουν στα μάτια»


Με δεδομένη την άνεση χρόνου που έχει και την απόσταση που είχε πάρει από την τηλεόραση έως τώρα, θα περίμενε κάποιος να δει τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στο θέατρο. «Θέλω να αναθερμάνω τη σχέση μου με το θέατρο. Μου ΄χει λείψει. Κάτι γράφω αυτό τον τελευταίο καιρό, αλλά με διαλείμματα, γι΄ αυτό και δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω». Η προηγούμενη δουλειά της ήταν τα «Καμένα βούρλα», στην οποία παραδόξως έλαμψε διά της απουσίας της. Η απάντησή της είναι αυθόρμητη: «Βαριόμουν τις διπλές παραστάσεις…». Αλλά και μετά από αυτό δεν επεδίωξε να παραμείνει μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. «Τα πολλά φώτα με πειράζουν στα μάτια, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Έπειτα, στη ζωή τα πάντα είναι θέμα timing. Αν δεις, τα καλά πράγματα στη ζωή των δημιουργών είναι λίγα. Όλα τ΄ άλλα είναι αναμάσημα από το περίσσευμα που έχει καθένας μέσα του. Με τη λογική αυτή, βαριέμαι να αναμασώ τον εαυτό μου. Γι΄ αυτό και προτιμώ να κάνω την παρουσιάστρια, παρά να επαναλαμβάνομαι και να μετέχω σε μια δουλειά όπως οι περισσότερες που βλέπουμε σήμερα».