Αναγνώστες μας γράφουν για τους συμβασιούχους, την Πολιτεία και τους δήμους.

Ο κ. Πάνος Μπόζος, μαθηματικός, από την Κηφισιά, επισημαίνει:

«Τους παρακολουθούμε, σχεδόν κάθε βράδυ τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων. Μπαίνουν σε φέρετρα, καίνε λάστιχα, καταλαμβάνουν κτίρια, ανεβαίνουν σε ταράτσες και απειλούν να πέσουν στο κενό! Κάνουν οτιδήποτε για να τραβήξουν την προσοχή μας.

Είναι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι του μόχθου, βασανισμένοι από τη ζωή. Δεν ζητούν ελεημοσύνη, δεν επαιτούν συμπόνια, αλλά διεκδικούν το δικαίωμά τους για δουλειά. Δουλειά που είχαν και τη χάνουν, όχι γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, αλλά γιατί κάποιοι δεν τους χρειάζονται πλέον! Είναι οι συμβασιούχοι των δημοτικών επιχειρήσεων (ο Θεός να τις κάνει επιχειρήσεις…), που στις πλάτες τους παίζεται το πιο άθλιο και ανήθικο παιχνίδι.

Τις παραμονές των εκλογών, οι δήμαρχοι ανακαλύπτουν πως “χρειάζονται” προσωπικό (συνήθως εργατοτεχνίτες) και κάνουν αθρόες προσλήψεις μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων με σύμβαση έργου!! Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί δεν δικαιούνται δώρου, δεν δικαιούνται αδείας, ενώ ασφαλιστικά ανήκουν στο ΤΕΒΕ… Αγκιστρώνουν με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες δημότες (και τις οικογένειές τους) και τους καθιστούν κυριολεκτικά ομήρους. Τους κλείνουν πονηρά το μάτι, ότι αυτοί δήθεν θα γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι, τους μετατρέπουν σε φανατικούς ψηφοφόρους και μετά τις εκλογές διαπιστώνουν με “λύπη” τους ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να πληρωθούν και τους απολύουν!!».

Ο κ. Θόδωρος Γραμματικόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, γράφει:

«Ο κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως Πρωθυπουργός σήμερα, αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται. Το είχε ακούσει όλος ο ελληνικός λαός σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. θα τελειώσει η ομηρεία των 250.000 συμβασιούχων. Ως Πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής αρνείται ότι υποσχέθηκε αυτή τη λύση. Αλλά αρμόδιοι και αναρμόδιοι γι΄ αυτό το θέμα προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υποσχέθηκε ο σημερινός Πρωθυπουργός τίποτα τέτοιο. Υπάρχει και φιλότιμο και θάρρος που υπαγορεύουν πως ή λες την αλήθεια ότι “ναι σας το υποσχέθηκα, αλλά αδυνατώ να το πράξω διότι δεν είχα υπολογίσει σωστά”, ή παραιτείσαι».

Ο κ. Κυριάκος Αθανασιάδης τονίζει: «Όσο για τον πολιτικό κόσμο, ποιο κόμμα ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουμε επέλθει; Μα, αυτό που ήταν τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τους συμβασιούχους και έκανε τον δημόσιο τομέα “μπάτε σκύλοι, αλέστε”. Όμως η Νέα Δημοκρατία το διόγκωσε από το ΄89 μέχρι το ΄93 και από το 2004 μέχρι τώρα, βάζοντας γαλάζια παιδιά. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι όταν βλέπω δημοσιογράφους με ταμπελίτσες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να στήνουν καβγάδες στα κανάλια για να δείξουν ότι έχουν διάλογο και για να εκφράσουν ότι έχουν συναίσθηση του προβλήματος, είναι κάτι σαν εκπρόσωποι Τύπου». Ο κ. Δημήτριος Γεωργεδάκης, από τη Νέα Υόρκη, γράφει μεταξύ άλλων:

«Αφού δεν έχουν λεφτά να τους πληρώσουν, γιατί δεν τους απέλυαν πριν από οκτώ μήνες, παρά περίμεναν μετά τις δημοτικές εκλογές;».