Οικολογία και σεξουαλική τρομοκρατία


Έκλεισε άσχημα η χρονιά. Με εικόνες εκτελεστών, αγχόνη και πτώματα. Βλέποντας κρεμάλες όμως, δεν προσέξαμε ότι δίπλα μας κάποιοι πανηγύριζαν. Ωραία και ανθρώπινα. Βούλγαροι και Ρουμάνοι πανηγύριζαν , γιατί από την πρώτη Ιανουαρίου είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τ α χρόνια της «βαλκανικής ορφάνιας» είναι πλέον πίσω τους. Τι προσφέρει στους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους η Ε.Ε.; Πρώτα από όλα αξιοπρέπεια. Έπειτα, το όνειρο και την προοπτική να καταναλώσουν, όπως καταναλώνουν οι Έλληνες , οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Γ ερμανοί.

Είπα τη λέξη κλειδί: «κατανάλωση». Το ιταλικό περιοδικό «L΄Εspresso», στην τελευταία του έκδοση του 2006, ζήτησε από τον γνωστό μας Ουμπέρτο Έκο, να βρει ένα θέμα ικανό να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις των αναγνωστών. Και αυτός επέλεξε την κατανάλωση και την οικολογία. Όταν καταναλώνεις με τους ρυθμούς που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, λέει ο Έκο, τότε ισχύει το: «Καταναλώνω άρα καταστρέφω τον κόσμο».

Και, σας παρακαλώ, μη νομίζετε πως μια τέτοια διαπίστωση αποτελεί ρομαντική ανοησία. Στηρίζεται σε εγκυρότατες επιστημονικές έρευνες. Γ ια να μη χάσουμε χρόνο, σκεφτείτε μόνο το εξής: εάν οι Κινέζοι κατανάλωναν χαρτί υγείας όπως εμείς, στην Ευρώπη και την Αμερική, τότε θα έπρεπε να καταστραφεί όλος ο Αμαζόνιος. Σας αρέσει αυτή η προοπτική; Και τι θα κάνουμε για να τους εμποδίσουμε να το κάνουν; Εμπάργκο στα φθηνά κινέζικα προϊόντα; Ή θα τους πείσουμε να σκουπιστούν με φύλλα σκανδαλοθηρικών εφημερίδων που διαφημίζουν τη ζωή πλουσίων και νεόπλουτων; Κοντολογίς, ενώ κατηγορούμε αόριστα τις πολυεθνικές ότι δεν αφήνουν στην ησυχία της την τρύπα του όζοντος, η αλήθεια είναι ότι στην καταστροφή του πλανήτη συμβάλλουμε όλοι. Με μεγάλο ενθουσιασμό μάλιστα. Η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει, γιατί όλοι εμείς οι καταναλωτές, την σκαλίζουμε κάθε μέρα με το δακτυλάκι μας…

Τι μπορεί να γίνει; Ο Έκο είναι απαισιόδοξος . Για να γίνει κάτι, πρέπει να θυσιάσουμε γερά κομμάτια της ευημερίας μας. Κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει το shopping therapy, το τελευταίο μοντέλο του Ι.Χ., το SUV, το D VD, το Βig Μac του. Ξαφνικά ο καθηγητής διαβλέπει μια λύση. Κάπου άκουσε, λέει, ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση «υπονομεύει» το μέγεθος… του πέους . Εκτός του μεγέθους όμως, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ανδρική αξιοπρέπεια, το φαινόμενο αφορά άμεσα την υγεία και την αναπαραγωγή του είδους, αφού η ρύπανση ευνοεί την ανάπτυξη καρκινογόνων νοσημάτων, εκεί στην σφόδρα ευαίσθητη ζώνη του κορμιού μας. Ο Έκο λοιπόν προτείνει να διαδοθούν όσο γίνεται περισσότερο τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Ακόμα και ο Μπους ίσως ξανασκεφτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, εάν μάθει ότι κινδυνεύει ο ανδρισμός του.

Γ ια να σώσουμε τον πλανήτη, πρέπει να ανατρέξουμε στον Φρόιντ. Και να θυμηθούμε ότι πάνω από κάθε ηθική, κοσμική ή θρησκευτική, πάνω από κάθε ειρηνισμό και κάθε «αγάπα τον πλησίον σου», η επικρατέστερη ανθρώπινη «αξία» παραμένει η σεξουαλική επίδοση. (Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο e-mail σας: πείτε μου, πόσες διαφημίσεις για Viagra λαμβάνετε κάθε μέρα;). Ίσως, καταλήγει ο Έκο, εάν διαδοθεί η είδηση ότι, από την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν κινδυνεύουν μόνο οι πολικές αρκούδες αλλά και το πουλί μας (μετά συγχωρήσεως!), τότε, πιθανόν, να δούμε την ανάδυση ενός μαζικού οικολογικού κινήματος. Εδώ που φθάσαμε, για να σώσουμε τη Μητέρα Γη, δεν μας μένει παρά αυτό το είδος σεξουαλικής τρομοκρατίας… Αλλιώς , ας ζητήσουμε κάπου αλλού την σωτηρία. Περιμένοντας νέα από τον δορυφόρο Corot, μήπως και βρει εκεί ψηλά κάτι, που να μοιάζει στη Γη μας … Καλή αναμονή, Καλή Χρονιά και καλά ψώνια σε όλους μας…

LΙΝΚS:

● www. gkapllani. com