Αναμενόμενο…


Ε, Βιμ Βέντερς είναι αυτός και μπορεί οι τελευταίες ταινίες του να μην έχουν τη λάμψη των παλιών του, αλλά παραμένει από τους πιο διάσημους στην Ευρώπη και με απήχηση στους σινεφίλ. Γι΄ αυτό μας φαίνεται πολύ φυσιολογική η επιτυχία- 8.500 θεατές!που σημειώνει η φωτογραφική έκθεσή τουκαι της γυναίκας του Ντονάτας Βέντερςστο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Γ ι΄ αυτό και η έκθεση θα παραταθεί μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Η έκθεση έχει φωτογραφίες από τα γυρίσματα των ταινιών του «Το τέλος της βίας»- σε συν-σκηνοθεσία με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι- «Βuena vista sosial club», «Μllion dollar hotel», ενώ σε παγκόσμια πρεμιέρα παρουσιάζονται ανέκδοτες φωτογραφίες των παρασκηνίων των γυρισμάτων της ταινίας «Μην ξαναγυρίσεις» και της ταινίας «Γη της επαγγελίας» (2004).

Σιγανά και ταπεινά


Όπως λέει και το τραγούδι- ή «Ελαφροπάτητα», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου που αναφέρεται στις πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να πάρουμε ως άνθρωποι και κοινωνίες, για να ελαφρύνουμε τον πλανήτη από το βάρος και τις πιέσεις που προκαλούν η αλόγιστη και η υπέρμετρη ανάπτυξη. Απλές οι συμβουλές του συγγραφέα Κώστα Βασιλάκη, τρυφερές οι ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου, ενώ την πρωτοβουλία της έκδοσης ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις πρακτικές συμβουλές , λοιπόν , δίνονται οι τρόποι για να εξοικονομήσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι, να μειώσουμε τον τεχνητό φωτισμό, να πετύχουμε φυσική δροσιά, να περιορίσουμε τις ανάγκες σε θέρμανση, να εκμεταλλευθούμε την ηλιακή θερμότητα, να περιορίσουμε τις απώλειες σε θερμότητα κ.ά. Κατά τον ίδιο απλό και πρακτικό τρόπο μαθαίνουμε πώς να εξοικονομήσουμε νερό, να περιορίσουμε τα απορρίμματα, πώς να κατασκευάσουμε ένα οικολογικό σπίτι ή ακόμη πώς να περιορίσουμε τους επικίνδυνους ρύπους. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου συγκεντρώνονται θεωρητικά θέματα και δίνονται στοιχεία για το περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη. Ένα χρήσιμο και εύκολο στην εφαρμογή του συνταγολόγιο, για καλύτερη ζωή στο 2007.

Πρώτο και σε θεατές


Σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που αγγίζει το 26,5%, το σύνολο των φετινών θεατών του 47ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έφτασε τους 153.065

θεατές και το φέρνει πρώτο πανελλαδικά μεταξύ παρόμοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων! Κι όταν λέμε θεατές, δεν εννοούμε μόνο αυτούς που παρακολούθησαν τις ταινίες, αλλά όλους όσοι «πέρασαν» σε όλες τις εκδηλώσεις του (πάρτι, δημοσιογραφικές προβολές, masterclass, περιφερειακές εκδηλώσεις, προβολές , συναυλίες και εκθέσεις τις οποίες παρακολούθησαν 1 5.000 θεατές). Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν 1 .800 καλεσμένοι του Φεστιβάλ, των οποίων την ασφάλεια είχαν αναλάβει 180 άνθρωποι. Όλοι αυτοί είδαν 308 ταινίες1 .800 χιλιόμετρα φιλμ, δηλαδή!- σε 583 προβολές , παρακολούθησαν τα 15 masterclass, οκτώ εκθέσεις και συμμετείχαν σε… εννέα πάρτι. Οι 4 φωτογράφοι του Φεστιβάλ τράβηξαν συνολικά φωτογραφίες μεγέθους 50 GΒ- 1.992 δημοσιεύτηκαν στο site του Φεστιβάλ. Η καθημερινή εφημερίδα του Φεστιβάλ «Πρώτο πλάνο» τυπώθηκε σε 11 0.000 φύλλα, τα οποία διανεμήθηκαν σε 200 σημεία της Θεσσαλονίκης, πουλήθηκαν 53 1 κατάλογοι (460 πέρυσι), οι νέες εκδόσεις έφτασαν τα 575 βιβλία (267 πέρυσι) και τις 332 αφίσες (από 120 πέρυσι). Επίσης πουλήθηκαν 245 μπλουζάκια του Φεστιβάλ (87 πέρυσι)

και διανεμήθηκαν 2.500 τσάντες με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τις εκδηλώσεις, τα αφιερώματα και τις προβολές του Φεστιβάλ.