Ίσως είναι η φύση της μεγάλης μας γιορτής που με έκανε να αποφασίσω την

επίσκεψη με φίλους σε ένα από τα πιο «παραδοσιακά» μαγαζιά στην Αθήνα,

μεσημέρι κιόλας, για… μεζεδοφαγία με ουζάκι. Μιλάω για το πασίγνωστο

«Αθηναϊκόν» στη Θεμιστοκλέους. Χρόνια είχα να πάω εκεί.

Χαίρομαι γενικώς όταν ένα εστιατόριο κρατάει την ποιότητά του υψηλή. Ύστερα

από πολλές δεκαετίες στην πιάτσα, αντιστέκεται σε κάθε εφήμερη μόδα και

καταφέρνει να ελκύει καινούργια πελατεία χωρίς να πουλήσει τους παλιούς,

καλούς οπαδούς. Καθόμασταν στο μπαλκόνι με θέα την κάτω σάλα, ένα πόστο που

μου έδωσε την ευκαιρία να παρατηρώ το μεσημεριάτικο… χάος. Οι συνηθισμένοι –

σχεδόν με ταμπέλα – δικηγόροι της περιοχής είναι σίγουρα η ραχοκοκαλιά της

πελατείας εδώ. Δεν έλειπαν όμως τα ζευγάρια κάθε ηλικίας, οι ανδροπαρέες, όπως

επίσης και οι γυναικοπαρέες, με μέσον όρο ηλικίας γύρω στα 35. Βούιζε για

τρεις ολόκληρες ώρες. Πολλοί έρχονταν, έψαχναν τραπέζι αλλά δεν έβρισκαν,

διότι δεν υπήρχε μία καρέκλα άδεια. Οι τιμές λίγο ξεγελούν, εάν σκεφτεί κανείς

τη φύση του μενού – μεζέδες κλασικού τύπου. Ήμασταν τρεις και πληρώσαμε

περίπου 90 ευρώ, για μία καράφα ούζο, ένα μπουκάλι κρασί και 6-7 πιάτα με

μεζέδες.

Νόστιμα, και ωραία, και κλασικά, και διαχρονικά φάγαμε. Μας κέντρισαν το

ενδιαφέρον οι καραβιδοκεφτέδες, κάτι ζουμερά μπαλάκια ελαφρώς τηγανισμένα. Το

μόνο μου παράπονο έχει να κάνει με τη σάλτσα με την οποία σερβίρονται: κοκτέιλ

σος ετοιματζήδικο. Τα κλασικότατα καλαμαράκια τηγανητά ήταν όπως πρέπει να

είναι – τραγανά, ελαφριά και μια χαρά. H ψητή σαρδέλα ήταν καλοψημένη και

φρέσκια. Το χταπόδι σχάρας επίσης κλασικό, σταθερό, αιώνιο! Ο γαύρος ξιδάτος,

παρ’ όλο που ήταν νόστιμος και σαρκώδης, είχε ένα μόνο (αλλά μεγάλο κατ’ εμέ)

ελάττωμα: το λάδι στο οποίο τον διατηρούν δεν είναι ελαιόλαδο. Ξέρω, ξέρω, το

ελαιόλαδο πήζει στο ψυγείο και δημιουργεί κάποια πρακτικά προβληματάκια για

τον πολυάσχολο εστιάτορα. Είναι και ακριβό. Αλλά η γεύση οποιουδήποτε άλλου…

γράσου δεν φτουράει! Εξάλλου, ο γαύρος είναι φθηνό ψάρι. Βάλτε ένα σωστό

λαδάκι… Τέλος, έπειτα από κάμποσο ουζάκι και ένα μπουκάλι κρασί

μεσημεριάτικα, καταβροχθίσαμε ένα παραδοσιακό, δοξασμένο κομμάτι καρυδόπιτα,

πολύ ωραία και ζουμερή.

«Αθηναϊκόν»: Θεμιστοκλέους 2 Αθήνα. Τηλ. 210-3838.485