Το ούζο για να το απολαύσεις πρέπει να το πίνεις πρωινές ώρες, σε συνδυασμό με
ζεστούς μεζέδες, έλεγα στον φίλο μου Βασίλη το πρωί της περασμένης Δευτέρας,
καθώς ανηφορίζαμε την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη λίγο πριν από τη Σόλωνος και
μοσχοβολούσε το ψημένο λιαστό χταπόδι στο ιστορικό ουζερί «Λέσβος» των αδελφών
Χρήστου και Στράτου Γραμέλλη.


Αυτό αποτέλεσε και ένα κίνητρο για να πεισθεί ο φίλος μου και να συμφωνήσει
μαζί μου ώστε ν' αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και, αντί για καφέ, να πάμε για
ούζο. Εκτός των άλλων, λοιπόν, μου αναλογούσε να ξεναγήσω τον Βασίλη και να
του πω ότι από μαθητής Λυκείου το 1964 επισκέπτομαι αυτό το θαυμάσιο στέκι και
έχω δεθεί με κάποια γεγονότα που έζησα την εποχή πριν από τη δικτατορία, στη
διάρκεια της στρατιωτικής χούντας και από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οι
κλασικές συνταγές της κουζίνας, οι συγκεκριμένες ετικέτες από ούζο Μυτιλήνης
και, κυρίως, η ευγενική συμπεριφορά και καλή διάθεση του Χρήστου, του Στράτου
και των συνεργατών τους, του Γρηγόρη και της Ρούλας, σου δημιουργούν την
αίσθηση ότι βρίσκεται σε περιβάλλον περισσότερο οικείο που σου επιτρέπει να
περάσεις όσο το δυνατόν πιο όμορφα. Άλλωστε, η «Λέσβος» είναι ένα από τα πολύ
λίγα ουζερί που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Εκεί έχω κατά καιρούς συναντήσει δεκάδες συναδέλφους, αλλά και γνωστές
προσωπικότητες του θεάτρου, του κινηματογράφου και του αθλητισμού.


Έχουμε πιει ούζα στο ίδιο τραπέζι κατά καιρούς παρέα με τον Θανάση Βέγγο, τον
Νίκο Ξανθόπουλο, τη Σάσα Καστούρα, τον Βύρωνα Μακρίδη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τη
Σωτηρία Μπέλλου και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.


Φέτος, το κλασικό ουζερί συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και γευστικής
προσφοράς στο κοινό της Αθήνας. Παλιοί καθρέφτες και μπουκαλάκια με ούζο
(πολλές ετικέτες) στη σειρά είναι το βασικό ντεκόρ του καταστήματος, με τις
παλιές ξύλινες καρέκλες και τα μαρμάρινα τραπεζάκια. Στους τοίχους υπάρχουν σε
μεγέθυνση κάποιοι στίχοι που έχουν γράψει πριν από χρόνια δύο αδελφές,
φοιτήτριες, οι οποίες περιγράφουν τη σύνθεση των πελατών που πήγαιναν στο
κλασικό ουζερί της Αθήνας. Οι πελάτες την ώρα που απολαμβάνουν το ποτό τους
ασχολούνται και με την ανάγνωση των στίχων:


«Είναι ένα ουζερί και μεζεδοπωλείο/ η Λέσβος η γνωστή σ' επίκεντρο
σημείο.
/ Χρόνια την ξέρω εκεί μες στο μακρύ δρομάκι/ π' έχει ονομαστεί
Εμμανουήλ Μπενάκη.
/ Πηγαίνουν λογιστές, μαστόροι και
εργάτες,
/ οι συνδικαλιστές μα και γραφειοκράτες. / Πάνε με απλά
μπουφάν ή κι ακριβοντυμένοι/ παρέες φιλικές,
πάνε κι ερωτευμένοι.
/ Όμως τα μεσημέρια, / χειμώνες, καλοκαίρια/ στων εργατών τα
χέρια/ βλέπω τα ποτηράκια/ με δροσερά ουζάκια.
/ Εκεί παίρνεις και
δίνεις ουζάκι Μυτιλήνης».


Το μενού που σερβίρει η κουζίνα της Λέσβου είναι από παλιές συνταγές. Θα
βρείτε: χταπόδι κρασάτο με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, πικάντικη. Φασόλια
άσπρα πιάζ με κόκκινο πιπέρι, μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες τηγανητές.
Πατατοκεφτέδες ζεστούς, ιδανικός μεζές για ούζο. Χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα.
Γαρίδες τηγανητές, γαλέο φρέσκο τηγανητός με σκορδαλιά, μαρίδα, γαύρο,
κουτσομούρα, κολιούς στα κάρβουνα. Συκώτι φρέσκο τηγανητό, κεφτεδάκι με δυόσμο
και κύμινο, κεφαλοτύρι σαγανάκι. Θα βρείτε επίσης σαλάτες εποχής με ελιές
Μυτιλήνης, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά: καραβίδες, κυδώνια,
χτένια. Το ουζερί σερβίρει επίσης μικρές και μεγάλες ποικιλίες, ανάλογα με την
παραγγελία. Για επιδόρπιο το κατάστημα κερνά τους πελάτες χαλβά μπακάλη.


Ουζερί «H ΛΕΣΒΟΣ», Εμμανουήλ Μπενάκη 38 (κέντρο Αθήνας). Τηλέφωνο:
210-3814.525. Ανοιχτά από 11 το πρωί μέχρι 12 τα μεσάνυχτα. Κυριακή κλειστά.