Βραδιές «μυσταγωγίας» με Βιβάλντι και σύγχρονες συνθέσεις που γεννούν εικόνες από την ελληνική ύπαιθρο υπόσχεται η Καμεράτα στο Αρχαίο Ωδείο της Κω και στο Ωδείο της αρχαίας Μεσσήνης. Η μουσική δίνει ζωή σε αρχαία ωδεία με αφορμή τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα».

«Σε δύσκολες περιόδους», όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος, «ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει μια εστία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που ίσως μας βοηθήσει ώστε με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν».

Το κοινό θα ταξιδέψει, δίχως αντίτιμο εισιτηρίου και με οδηγό την Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, στην Κω και τη Μεσσήνη – μία ακόμη εκδήλωση έγινε στη Μαρώνεια, όπου ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης διάβασε αποσπάσματα από τη δική του, νέα, μετάφραση της «Ιλιάδας».

«Η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων συνδέονται με την ποιότητα και το ήθος των εκδηλώσεων που υποδέχονται», έλεγε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος. Ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής ως «μια απόπειρα συνάντησης της σύγχρονης δημιουργίας με την ιερότητα των χώρων».

Στον χώρο του εκκλησιαστηρίου (Ωδείο) της αρχαίας Μεσσήνης εμφανίζεται η Καμεράτα υπό τον Μίλτο Λογιάδη στις 23 Σεπτεμβρίου. Επόμενη στάση το ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω στις 28 Σεπτεμβρίου. Εργα Βιβάλντι αλλά και από τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Εγχόρδων του Μεγάρου υπό τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται ο Σέρτζιου Ναστάσα, το πρώτο βιολί της Ορχήστρας.

Θα ακολουθήσει κύκλος διαλέξεων στο πλαίσιο του Megaron Plus που στόχο έχει να θέσει προβληματισμούς γύρω από τη χρήση των αρχαίων ωδείων.

Δ.Κ.