Στη διαγραφή των διοικητικών προστίμων που έχουν επιβληθεί την τελευταία πενταετία σε ανέργους, μετά από έλεγχο εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καλείται να προχωρήσει ο ΟΑΣΑ.
Αυτό προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία θεσμοθετήθηκαν οι οριζόντιες δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων με αστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί στο διάστημα από 2 Ιουλίου 2010 έως και 2 Ιουλίου 2015 για τη µη καταβολή κοµίστρου, ακόµη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους, διαγράφονται!

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι οι παραβάτες να ήταν εγγεγραμµένοι στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι είτε κατά την ηµεροµηνία τέλεσης της παράβασης είτε κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του νόµου, δηλαδή στις 2 Ιουλίου 2015.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) θέτουν εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό του συγκεκριμένου οριζόντιου μέτρου. Όπως τονίζουν, «με την απόφαση αυτή προωθείται ακόμα και η αμνήστευση παραβατών που όταν είχαν εντοπιστεί να μετακινούνται χωρίς εισιτήριο, ήταν απασχολούμενοι – ενεργοί επαγγελματικά».

Ειδικότερα, τονίζουν, ότι για τη διαγραφή του προστίμου αρκεί μόνο ο παραβάτης να είναι εγγεγραµµένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Οπως αναφέρουν πηγές του ΟΑΣΑ, λόγω του οριζόντιου μέτρου των δωρεάν μετακινήσεων των ανέργων, ήδη έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό «κύμα» δικαιούχων, που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τις δωρεάν μετακινήσεις τους με τις αστικές συγκοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας δεν καταβάλει τις απαραίτητες αποζημιώσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ελλείματά τους.