Εβλεπαν ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009!

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks, αποκλειστικά για την Ελλάδα δημοσιεύουν τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί «σκιώδης CIA»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2012 20:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 28/02/2012 23:24 |
Εβλεπαν ΔΝΤ  από τον Ιούνιο του 2009!
Ο ιδρυτής της Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, σε φωτογραφία αρχείου από το 2004. Ο Φρίντμαν είναι πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος, πριν ιδρύσει τη Stratfor το 1996, δίδασκε επί 20 έτη σε πανεπιστήμια, ενώ συχνά παρέδιδε σεμινάρια σε υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Στρατού

Ερωτήματα εγείρει η «διαίσθηση» της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και σχεδόν μισό χρόνο πριν από τις διερευνητικές επαφές Παπανδρέου - Στρος-Καν.
Από τον ερευνητικό συνεταιρισμό που διοργάνωσε το Wikileaks με τουλάχιστον 25 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως - ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ» - αποκαλύπτεται ότι η Stratfor διαθέτει πληθώρα πληροφοριοδοτών σε νευραλγικές θέσεις στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες. Δύο τέτοιες πηγές της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα. Μάλιστα, τους έχουν δώσει και κωδικούς (GR001 και GR101) για να μην αναφέρονται ονόματα.
Το σύστημα της «σκιώδους CIA» λειτουργεί ως εξής: οι πληροφοριοδότες παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους συλλέκτες-χειριστές δεδομένων της εταιρείας, οι οποίοι με τη σειρά τους τις αξιολογούν και τις αποθηκεύουν σε έναν ψηφιακό χώρο, όπου έχουν πρόσβαση οι αναλυτές που κάνουν την περαιτέρω επεξεργασία. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, οι «ανώδυνες», περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα της Stratfor για τους συνδρομητές της εταιρείας. Οι πλέον ευαίσθητες όμως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας - ούτε καν έμπαιναν στον ειδικό ψηφιακό χώρο: διανέμονταν μόνο στους αποδέκτες της λίστας ασφαλείας, που απαρτιζόταν από 10-15 υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα, όταν κάποιο στέλεχος ταξίδευε στο εξωτερικό, το όνομά του έβγαινε από τη λίστα για να μην υπάρχει περίπτωση να υποκλαπεί το e-mail κατά τη διαδρομή του εκτός συνόρων των ΗΠΑ.
Οπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέκτησε το Wikileaks, στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη - Βαθμίδα 3». Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κειμένου, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».
Σε άλλο μήνυμα στις αρχές Νοεμβρίου 2011 αποκαλύπτονται οι στενές επαφές της Stratfor με το ΔΝΤ: σε αυτό αναφέρεται ότι υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε την εταιρεία πληροφοριών πως τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας στερεύουν ενάμιση μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Μπαρόζο για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα. Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%, όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.

ΤΑ ΑΚΡΑ. Επιπλέον, στο μήνυμα των οδηγιών ο υπάλληλος ζήτησε για την Ελλάδα την παρακολούθηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με ομάδες αναρχικών, ακροδεξιούς και ρατσιστική βία, διαδηλώσεις και συνδικάτα («είναι σημαντικό επειδή ο Καραμανλής δεν είναι καθόλου λαοφιλής», αναφέρεται στις οδηγίες). Ακόμα στο μικροσκόπιο της Stratfor μπήκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και οτιδήποτε έχει να κάνει με ασφάλεια στα νερά της Μεσογείου, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι σχέσεις με τους Σέρβους. «Το καίριο ζήτημα είναι πόσο καιρό ακόμα μπορεί να επιβιώσει ο Καραμανλής. Παρακολουθήστε τις κινήσεις συσπείρωσης της αντιπολίτευσης γύρω από το ΠΑΣΟΚ», έγραφε ο υπάλληλος. Εναν μήνα μετά, οι οδηγίες αυτές περιλήφθηκαν στο σύνολο των «οδηγιών παρακολούθησης» σε παγκόσμιο επίπεδο και αποστάλθηκαν σε συνεργάτη της Stratfor στην Ουάσιγκτον.
Τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 5424835, 287636 και 168783) θα βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles απόψε στις 20.00.

6
ΘΕΜΙΣ
01/03/2012 11:45
ΣΙΓΑ ΤΟ ΝΕΟ! Το ότι μια Εταιρία Συμβούλων σα τη Stratfor μάντεψε το 2009 ότι πάμε για ΔΝΤ δε λέει τίποτα, μόνο ότι κάναν τη δουλεία τους και ότι και η Ελληνική κυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου ως συνήθως. Αλλοι το ηηεραν απο το 2008 - τον Απρίλιο του 2008 το spread της Ελλάδας πήγε από τα εκατόν κάτι στα 400! Και τοτε ο Καραμανλης ξύπνησε, αλλα και ο έξυπνος ο ΓΑΠ, που τον ιουνιο του '09 του ειπε ο Προβόπουλος ότι το έλλειμα και το χρεος είναι εκτος ελέγχου, είπε ότι "Λεφτά Υπάρχουν". Και ειχε δίκιο. Υπήρχαν και μας τα πήρε όλα σε χαράτσια και φόρους. Και οι έξυπνοι Έλληνες τον Δόξασαν! Και τώρα οι πανέξυπνοι συμπατριώτες μας θα δοξασουν τον Κουβέλη για τον ίδιο λόγο. Γιατί τους λέει όμορφα γλυκόλογα χωρίς περιεχόμενο. Να ευχαριστούμε το Θεό που δεν κλήθηκαν να μας προστατέψουν από κανένα πραγματικό εχθρό σαν τους Τούρκους.
Ένας αναγνώστης
29/02/2012 17:12
Χαρήκαμε.
mitsos
29/02/2012 09:25
αφου ολοι ξερανε. εγω εβγαλα τ λεφτα μου εξω το 2008. οταν τελειωσει η μουσικη τοτε αυτος που δεν μπορει να ζησει χωρις δανεικα καηκε.
Γιώργος Θεοδοσίου
28/02/2012 23:27
Και που είναι το περίεργο; Δεν είναι είδηση αυτή. Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του 2008 μιλάγαν ήδη από μόνα τους.
Ου
28/02/2012 21:53
Γνωστό ήδη και πάνω από ένα χρόνο. Όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε "υπάρχουν λεφτά" εννοούσε ότι οι ξένοι έχουν λεφτά για να μας δώσουν. Για να σοβαρολογούμε: αυτό που έκανε ο Τζέφρυ και ο Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
28/02/2012 21:11
Παντού ρε παιδάκια βλέπετε συνωμοσίες και δε βλέπετε τους άχρηστους τους πολιτικάντηδες μας που έπρεπε να το χαν δεί αυτοί πιο μπροστά από τους τύπους αυτούς που απλά κάνουν τη δουλειά τους