Διώκεται επειδή ενσωμάτωσε τα παιδιά των μεταναστών στη ζωή του σχολείου

Του Χρήστου Κάτσικα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2009 07:00 |
 Διώκεται επειδή ενσωμάτωσε τα παιδιά  των μεταναστών στη ζωή του σχολείου
Ως διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Αθηνών, η Στέλλα Πρωτονοταρίου (στη μέση) οργάνωσε μαθήματα Ελληνικών για τους γονείς των μαθητών της που σε ποσοστό 75% ήταν αλλόγλωσσοι, ενώ φρόντισε τα παιδιά να διδάσκονται και τη μητρική τους γλώσσα. «Ανταμείφθηκε» με την απομάκρυνσή της από τη διεύθυνση του σχολείου και μια δίωξη με μάρτυρα τον νυν διευθυντή

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται μια φωτεινή δασκάλα, η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου, για δράσεις του σχολείου που είχε συναποφασίσει με τον σύλλογο διδασκόντων και που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαν ως αποτέλεσμα «την πραγμάτωση σε σημαντικό βαθμό μιας ατμόσφαιρας αλληλοσεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιδίωξης του παιδαγωγικού ιδεώδους».

Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Περισσότερο από το 75% των μαθητών του είναι αλλόγλωσσοι, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνότητες. Λίγα χρόνια πριν, η μαθητική διαρροή κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας ήταν συχνά. Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοταρίου και ο σύλλογος διδασκόντων αντιμετώπισαν συλλογικά το πρόβλημα, προχωρώντας σε μια σειρά παιδαγωγικών παρεμβάσεων, με στόχο την αντιστροφή της κατάστασης. Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), εξέδιδαν τις ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) και ανέλαβαν πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών τους. Πολύ σύντομα εξαιτίας των παρεμβάσεων αυτών, η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι Έλληνες και οι μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου.

Σύμφωνα όμως με το ΥΠΕΠΘ, η ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών δεν αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για τη στάση του απέναντι στις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, γι΄ αυτό την προηγούμενη σχολική χρονιά η Στέλλα Πρωτονοταρίου απομακρύνθηκε από το 132ο Δημοτικό Σχολείο. Η νέα διοίκηση επέβαλε τη διακοπή όλων των προαναφερθεισών παιδαγωγικών παρεμβάσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους δασκάλους και τους γονείς, καθώς και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς φορείς και πανεπιστημιακούς.

Η δίωξη
Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά την απομάκρυνσή της από το 132ο Δημοτικό Σχολείο, η Στέλλα Πρωτονοταρίου διώκεται ποινικά, με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον τωρινό διευθυντή του σχολείου κ. Γιουτλάκη, επειδή παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίηση μαθημάτων μητρικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές το διάστημα 2005- 2007, εκτός διδακτικού ωραρίου. Την ίδια στιγμή που οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται από τον Δήμο Αθηναίων για κάθε λογής δραστηριότητες (κοπή πίτας, ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, αθλητικούς συλλόγους κ.ά.). Για συνδρομή στο ίδιο «έγκλημα» διώκεται και η δασκάλα που δίδασκε στα προγράμματα αυτά.

Η «ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ»
Η νέα διοίκηση διέκοψε τα προγράμματα και διώκει τη διευθύντρια για την παραχώρηση των αιθουσών

Στο πλευρό της οι εκπαιδευτικοί

Η ΣΤΕΛΛΑ Πρωτονοταρίου δεν είναι μόνη της. Τη στηρίζουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και δεκάδες διδασκαλικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που απαιτούν την παύση κάθε δίωξης εναντίον της, καθώς πιστεύουν ότι «η επίθεση που γίνεται στη συγκεκριμένη δασκάλα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε σύλλογο διδασκόντων και κάθε εκπαιδευτικό που με τις παιδαγωγικές του πρωτοβουλίες ξεπερνάει την κρατική παιδαγωγική και παλεύει για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση».

179
Νίκος Κ.
16/06/2009 12:29
Προφανώς το άρθρο δε μας τα λέει όλα. Μαθήματα μητρικής γλώσσας σε ελληνικό σχολείο; Πολύ ωραία. Υπάρχουν μαθήματα μητρικής γλώσσας στη Βόρεια Ήπειρο ή τη Κωνσταντινούπολη; Και σκοπός είναι αυτό το 75% να μάθει τα ελληνικά ή τα αλβανικά; Γιατί προφανώς τα μαθήματα αλβανικών πραγματοποιούνταν στη θέση των ελληνικών, ή μήπως τα Αλβανάκια κάθονταν παραπάνω ώρες;;;; Και δεν ξέρουμε τι άλλο έγινε σε αυτό το σχολείο εκείνη τη περίοδο. Προφανώς η κατηγορία "διοργάνωνε μαθήματα μητρικής γλώσσας" δεν είναι από μόνη της να σε πάει στο δικαστήριο. Μη ξεχνάμε οτι το ίδιο το κράτος έχει οργανώσει πολλάκις τέτοιου είδους μαθήματα για μουσουλμάνους ακόμα και στην Αθήνα. Επομένως κάτι άλλο γινότανε περίεργο ταυτόχρονα που δεν το λέει το άρθρο.
yeah
15/06/2009 22:51
pshfo ston freidenker kai ston "mein kampf" tou - kai ta 2 germanikhs proeleusews.pshfo sthn ellhnor8odoksh 8rhskeia.kai katw oi anarxikoi tou psuxikou,vr*momhdenistes kai anelehtoi.olh h mourga. dhmokratia einai kai autos o kurios -kapote htan kai NEA dhmokartia malista.de leei tipota allo,gia summetoxikothta milaei,kai KSEREI TI LEIPEI APO TO ELLHNIKO KRATOS.Sto koinoboulio brisketai ki autos,nomima eklegmenos :) http://www.youtube.com/watch?v=lTU5Z_eGUH0 Ki oso gia to kratos....uparxoun adiapseusta stoixeia peri upogeiwn diabouleusewn,pou xarh sthn eusuneidhsia kapoiwn thle8eatwn apokalufthkan: http://www.youtube.com/watch?v=cr5dymaZPPg&feature=PlayList&p=63344ACC54E5A92E&index=0
idem
15/06/2009 02:23
ροδανθέ, εγώ δεν γράφω υποθετικά. Διετέλεσα δημόσιος υπάλληλος (με ειδίκευση στην υγεία) και γνωρίζω τα πράγματα. Αν ο δημ. υπάλληλος υπερβεί τα καθήκοντά του, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, γίνεται διοικητική εξέταση. Από την έρευνα συνάγονται συμπεράσματα και ή ο υπάλληλος παύεται ή του αφαιρείται η θέση την οποία κατέχει (υπάρχουν και άλλες ποινές). Και τότε, ο δημ. υπάλληλος προσφεύγει στα δικαστήρια για "να βρει το δίκιο του". Η δασκάλα δεν επαύθη των καθηκόντων της. Της αφαιρέθηκε η διεύθυνση και γύρισε πίσω στα θρανία. Προσφεύγει λοιπόν εκείνη στα δικαστήρια. Επομένως, ποιος διώκει ποιον, εδώ ; Αλλά, είπαμε, οι εφημερίδες και οι "ρεπόρτερ" τύπου Κατσίκα, ενδιαφέρονται για τίτλους, όχι για λεπτομέρειες και η ουσία του πράγματος βρίσκεται στο να στηλιτεύσουμε για άλλη μια φορά το φασιστικό κράτος. Κάτι τέτοια φτιάχνουν όμως τους "φασίστες", σε εισαγωγικά οπωσδήποτε. -
ροδανθος
14/06/2009 16:08
Αγαπητε idem, ειπα... "αν". Δηλαδη υποθετικη ηταν η προταση.
Freidenker
13/06/2009 20:00
Τρανό δείγμα σκοταδιστικής πολιτικής .Έπρεπε να επαινεθή η πρωτοβουλία της κ/ας Πρωτονοταρίου.Μόνο ψυχική προσέγγιση και λύση των προβλημάτων θα φέρη τους μετανάστες κοντά μας.13-6-09
architect
13/06/2009 16:13
κυριε κατσικα.

αντιπαρερχομαι το γεγονος του κατα ποσο η ιδεολογικη στρατευση μπορει να υπαγορευει το περιεχομενο και το υφος της δημοσιογραφιας.και αν αυτο συναδει με την δεοντολογια του επαγγελματος σας.

ελπιζω ομως οτι η καλοπιστη εντυπωση μου για την δημοκρατικη φιλοξενια ολων των αποψεων θα βρει χωρο υπαρξης στο thread αυτο των νεων.

στο τελος του αρθρου παραθετω παραπομπες οπου μπορει καποιος να συγκρινει ποιο το ζητημα και τι ακριβως διαστρεβλωνει με επιλεκτικη παραθεση ο αρθρογραφος σας.

εμφανιζοντας περιπου ειρωνικα τους αντιφρονουντες ως περιπου ημιπαραφρονες.ειναι ομως ετσι?

για το θεμα του 132 γκετο αθηνων.

στους δυσπιστουντες για τα γενομενα εκει παραθετω τα εξης ως απαντηση.


απο το υπουργειο δικαιοσυνης (www.ministryofjustice.gr/files/Syntagma.pdf)

το συνταγμα των ελληνων.


1.ΣYNTAΓMA THΣ EΛΛAΔAΣ
Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς
(οχι του μεγαλου μας ποιητη ριτσου..)

2.Moρφή τoυ πoλιτεύματoς

Άρθρo 1
2. Θεμέλιo τoυ πoλιτεύματoς είναι η λαϊκή κυριαρχία(οχι η λαικη αυθαιρεσια της κυριας στελλας, του ιου της ελευθεροτυπιας και των ''αριστερων'' νεων του κυριου κατσικα)

3. Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υ-
πέρ αυτoύ και τoυ εθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo
Σύνταγμα(το συνταγμα οχι ο κυριος κατσικας των νεων, οχι ο ιος της κυριακης,οχι οι αναρχικοι του ψυχικου.υπερ του εθνους οχι του βοσνιακου-ρουαντα πολυπολιτισμου.)

3.Άρθρo 3

1. Eπικρατoύσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία
της Aνατoλικής Oρθόδoξης Eκκλησίας τoυ Xριστoύ.(οχι το ισλαμ, οχι οι προσευχες σοβιετικου τυπου -αθεου κρατους με προσχημα την πολυεθνικοτητα αυθαιρετα επιβαλλομενη.σεβαστες οι αποψεις αλλα οχι η αυθαιρετη επιβολη τους με προσχημα νεωτερισμους κλπ.Aυτα μονο σε μπανανιες.)

4.Άρθρo 4

7. Tίτλoι ευγένειας ή διάκρισης oύτε απoνέμoνται oύτε
αναγνωρίζoνται σε ελληνες πoλίτες.(και επομενως κανεις ομιλος επιχειρησεων δεν δυναται να αποδιδει ουτε παρασημα καλων προθεσεων και πειραματισμου,ουτε αφορισμους ως δεξιους συντηρητισμους για το ιδιο το συνταγμα.)5.Άρθρo 13

4. Kανένας δεν μπoρεί, εξαιτίας των θρησκευτικών τoυ
πεπoιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των
υπoχρεώσεων πρoς τo Kράτoς ή να αρνηθεί να συμ-
μoρφωθεί πρoς τoυς νόμoυς(και αυτο ειτε ειναι ισλαμιστης ,ειτε αθεος μαρξιστης δασκαλος,ειτε ναζιστης ειτε νεοταξιτης..)


6.Άρθρo 15

2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον ά-
μεσο έλεγχο του Κράτους.(αρα ο ιος και τα λοιπα μμε δεν ειναι υπερανω συνταγματος ,ουτε εχουν αναλαβει απο τον λαο εντολη καινοτομιων στην εκπαιδευση αφεαυτου.)

7.Άρθρo 16


1.H ακαδημαϊκή ελευθερία
και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσoυν από
τo καθήκoν της υπακoής στo Σύνταγμα(ΚΥΡΙΕΣ ΣΤΕΛΛΕΣ,ΚΥΡΙΕ ΙΕ ΤΑΣΟ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ?ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ..)


2. H παιδεία απoτελεί βασική απoστoλή τoυ Kράτoυς
και έχει σκoπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και
φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής
και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τoυς σε ε-
λεύθερoυς και υπεύθυνoυς πoλίτες(ΜΕ 75 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ?ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ''ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ'' ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΡΗ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ[ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡ.5) ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ,ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΙ?ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ?ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ?ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?)

8.Άρθρo 21

1. H oικoγένεια, ως θεμέλιo της συντήρησης και πρoα-
γωγής τoυ Εθνoυς, καθώς και o γάμoς, η μητρότητα και
η παιδική ηλικία τελoύν υπό την πρoστασία τoυ Kράτoυς.(''οι νεωτερισμοι'' προστατευουν η παραβιαζουν κατα τροπο φασιζον το αρθρο αυτο?μηπως θεμελιωνεται με την οικογενεια η προκοπη του εθνους?εστω η συντηρηση του?με διδασκαλια αλβανικων βιβλιων?με 75 στα εκατο αλλοθρησκους,αλλοφυλους?)

9.Άρθρo 25

3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματoς δεν επιτρέπεται(το δικαιωμα στον επιχορηγουμεο νεωτερισμο δεν ειναι ανωθεν της δημοκρατιας και του συνταγματος.ουτε στο ονομα τους!)

10.Άρθρo 120

2. O σεβασμός στo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς πoυ συμ-
φωνoύν με αυτό και η αφoσίωση στην Πατρίδα και τη
Δημoκρατία απoτελoύν θεμελιώδη υπoχρέωση όλων των
Eλλήνων.(εσεις ως δραστες και υποστηρικτες συνταγματικων εκτροπων στο μικροκοσμο της καθημερινοτητας παραβιαζετε αραγε την επιταγη αυτη?)

3. O σφετερισμός, με oπoιoνδήπoτε τρόπo, της λαϊκής
κυριαρχίας και των εξoυσιών πoυ απoρρέoυν από αυτή
διώκεται μόλις απoκατασταθεί η νόμιμη εξoυσία, oπότε
αρχίζει και η παραγραφή τoυ εγκλήματoς. ( τηρειται η επιταγη αυτη σημερα? αραγε πως?με ''καινοτομιες'' και βιαιη αλλαγη της κοινωνικης και εθνικης συστασης?και με ''νεωτερισμους'' τετελεσμενων πολυπολιτισμου?)

4. H τήρηση τoυ Συντάγματoς επαφίεται στoν πατριωτι-
σμό των Eλλήνων, πoυ δικαιoύνται και υπoχρεoύνται να α-
ντιστέκoνται με κάθε μέσo εναντίoν oπoιoυδήπoτε επιχει-
ρεί να τo καταλύσει με τη βία.(επομενως κυριοι των μμε ουτε δεξια ,ουτε φασισμος ,ουτε συντηρητισμος υφισταται.υπερασπιση της δημοκρατιας ειναι στο ονομα της οποιας σεις δημιουργειτε ελευθεριαζουσα οχλοκρατια και χαλκευετε δεσμα για το μελλον με ασκηση προπαγανδιστικης και ψυχικης (ενιοτε και σωματικης)βιας.και ο ''νεωτερισμος'' δεν ειναι υποθεση προσωπικων αντιληψεων.)

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΟΡΙΖΟΜΕΝΟ.

οι νεωτερισμοι λοιπον ειναι δικαιωμα καθε πολιτη.στην δημοκρατια συζητωνται και αν γινουν δεκτοι απο την πλειοψηφικη λαικη κυριαρχια γινονται συνταγμα νομοι και θεσμισματα.

οταν ομως λειτουργουν υπερανω πολιτειας και συνταγματος και επιβαλλονται αυθαιρετα με μονο συμμαχο τα ισχυρα κεντρα πιεσης και επιβολης de facto των ομαδων κοινωνικης πιεσης,τοτε εχουμε οχλοκρατια.ακομη χειροτερα οταν αυτα ερχονται σε αντιθεση με την συλλογικη δημοκρατικη πλειονοτικη βουληση εχουμε μικρα θεσμικα πραξικοπηματα.

συνεπως τι θα γινει αν καθε ομαδα σηκωσει το μπαιρακι της στο ονομα της δικης της αντιληψης και συναφους καινοτομιας?

αν δηλαδη καποια αλλη κυρια στελλα αντι για προσευχη βαζει τους μαθητες να απαγγελουν το mein kampf και να χαιρετουν με υψωμενη χειρα την σβαστικα λχ..Θα βγουν οι ιδιοι ιοι της δημοκρατιας να επιχαιρουν τις ''καινοτομιες'' τοτε?

και αν καθε κοινωνικη η εθνικη η θρησκευτικη η αναρχικη ομαδα θελησει να ''καινοτομησει'' με τα δικα της συλλογικα θελω μηπως θα εχουμε γενικη ανομια και συνθηκες ρουαντα?

με αυτη την λογικη αν και οι συνταγματαρχες επικαλεστουν υποκειμενικες αγαθες προθεσεις για το πραξικοπημα θα επρεπε και αυτοι να υποστηριζουν οτι επεσαν θυμα δεξιου συντηρητισμου!αληθινος σουρρεαλισμος!

και ποιος ιος και λοιπα μ.μ.ε θα ειναι και ποθεν εντεταλμενοι να αποφασιζουν για το ποια καινοτομια ειναι συλλογικα ωφελιμη?

τι ειδους φαντασιακη θεσμιση θα ειναι αυτη?και ποιος θα εγγυαται την επιλογη του τι ειναι καινοτομια και τι φασισμος και ανωφελο συλλογικα.η αυθαιρετη υποκειμενικη κριση της καθε δασκαλας ,των νεων και του εθνους λχ. και καθε ισχυροτερου που μπορει να την επιβαλλει στο ονομα της υποκειμενικης και συχνα ιδιοτελους προοδου?

η μηπως η συντεταγμενη πολιτεια με την συνισταμενη των βουλησεων που αποτελει(η θα πρεπει να) το συνταγμα και οι κανονες δικαιου?

αν λοιπον καποιοι αυτοαναγορευονται σε υπερδημοκρατες και αποδιδουν στο συνταγμα και την δημοκρατια συντηρητισμο τοτε αφενος δεν ειναι δημοκρατες αλλα λαοπλανοι το λιγοτερο.αφετερου δεν εχουν κανενα δικαιωμα να επιβαλλουν αυθαιρετα τις υποκειμενικες βουλησεις τους.ουτε να χλευαζουν και να τρομοκρατουν την αντιφωνια.

οσο για τις καλες προθεσεις?ουτε αυταποδεικτες ειναι ουτε αποτελουν διαβατηριο ορθοτητας και ευημεριας.οι αγαθες προθεσεις υπηρξαν επι το πλειστον κινητηριος δυναμη των πλεον σκοτεινων και κακων στιγμων της ιστοριας.και ηταν επικληση ολων!

και εν τελει θυμιζουμαι ως απαντηση συμβολικη το αποφθεγμα.


''''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ''''

Winston Churchill.

υγ. κυριοι των νεων,κυριε αρθρογραφε,οταν η δασκαλα χ.νικοπουλου υπεστη μια νεοναζιστικου τυπου ισλαμοτουρκικη τρομοκρατια μεχρι σημειου προσωπικης και επαγγελματικης εξοντωσης,ακομη και φυσικης(σωματικη βλαβη τετελεσμενη)απο τους εξτρεμιστες του ντεριν ντεβλετ και της εργκενεγκον στην δ.θρακη,που εισασταν τοτε?

γιατι οταν το μονο αμαρτημα της ηταν οτι ηθελε να εφαρμοσει στην ταξη των μειονοτικων σχολειων το συνταγμα της χωρας και τους εκπηγαζοντες νομους για την παιδεια,οχι μονο ο κ.κατσικας δεν εδειξε τον ιδιο ζηλο υπερασπισης της δημοκρατιας και των ατομικων δικαιωματων αλλα η ιδεολογικη παρεα εχλευασε την εφαρμογη του συνταγματος ως περιπου εθνικοσιαλισμο (!)και την ιδια ως εθνικιστρια (!),συμμαχοντας με το τουρκικο ισλαμοναζιστικο παρακρατος και τους θλιβερους κομματαρχες και αξιωματουχους ψηφοθηρες στην θρακη?ειναι δημοκρατια να ταυτιζεσαι με τον εξτρεμισμο του αλλου και να περιφρονεις τις επιταγες του συνταγματος?γιατι ενοχλειται ο τουρκικος γεωστρατηγισμος της ομογενοποιησης της μειονοτητας?η οποια δεν εχει ατομικα δικαιωματα τοτε που παραβιαζονται απο τετοιες αυταρχικες πραξεις ομογενοποιησης βιαια?αλλα το να περιφρονουμε αντιθετα το συνταγμα ειναι δεκτο στο ονομα καλων προθεσεων?και της υποκειμενικης ιδεολογικης ταυτισης?


τι αραγε ειναι δημοκρατικο?να υπερασπιζεται η αυθαιρετη ''καινοτομια'' που παρακαμπτει την συλλογικη λειτουργια της δημοκρατιας η να χλευαζεται το συνταγμα και η δημοκρατια στη δ.θρακη γιατι μ.μ.ε και ελιτ της χωρας υφιστανται φοβικο συνδρομο και πλαισια δεσμευσεων?και οι ιδεολογικες ιδιαιτεροτητες να κατασκευαζουν κατα την υποκειμενικη τους αντιληψη την δημοκρατια?

ειναι δυνατον οι παρεες και τα στρατηγισματα ομαδων πιεσης να φτιαχνουν παρασυνταγματα της καθημερινοτητας?οταν το συνταγμα (και καθε παρασυνταγμα κατα συνεπαγωγη)διαμορφωνει το περιεχομενο της ζωσης δημοκρατιας?

ωστε θα ηταν πιο ωφελιμο για την δημοκρατια μας να μην χρησιμοποιειται μια σειρα στερεοτυπων για να κατασκευαζονται ιδεολογικοι μανδυες εκλογικευσης στην κοινη γνωμη σε αντιδημοκρατικα μεθοδευομενες στρατηγικες στοχευσεις.με διαμεσολαβητες-ανταποκριτες καλες προθεσεις και στερεοτυπα προς χρηση απο την κοινωνικη μηχανικη.

ΤΑ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΚΕΨΗ.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=26519&colid=37&catid=33&dt=2008-04-20%200:0:0
[http://gurl.es/dDo}


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=27390&colid=37&catid=33&dt=2009-05-31&search=%D3%F4%DD%EB%EB%E1 %D0%F1%F9%F4%EF%ED%EF%F4%DC%F1%E9%EF%F5

[http://gurl.es/dDn]http://www.paron.gr/v3/new.php?id=27388&colid=37&catid=33&dt=2009-05-31&search=%D0%F1%F9%F4%EF%ED%EF%F4%DC%F1%E9%EF%F5.

[http://gurl.es/dDm}
idem
12/06/2009 11:03
ροδανθέ, πουθενά δεν έγραψα ότι είμαι σύμφωνος με τη δικαστική εμπλοκή, που είχε σαν κατάληξη η ιστορία αυτή. Τα δικαστήρια δεν είναι για τέτοιες υποθέσεις και, στο κάτω της γραφής, ακόμη δεν ξέρουμε τί προηγήθηκε ώστε η υπόθεση να πάρει τροπή σαν αυτή . Δεν γνωρίζουμε ποιός και πώς, προσέφυγε στο δικαστήριο : Η μεγαλόψυχη δασκάλα ή η προϊσταμένη υπηρεσία ; Είναι μια βασικότατη λεπτομέρεια, που δεν μας τη δίνει το ρεπορτάζ. Γράφει ότι "διώκεται ποινικά με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας " κλπ. αλλά για να φθάσουμε μέχρι τη "δίωξη" έχουν μεσολαβήσει και προηγηθεί πολλά άλλα, που δεν τα γνωρίζουμε. Οι εφημερίδες, βλέπεις, ενδιαφέρονται για τίτλους και όχι για τις λεπτομέρειες-
ροδανθος
12/06/2009 01:23
Αγαπητε idem, οι εξωσχολικες δραστηριοτητες δεν προβλεπονται απο το προγραμμα αλλα ειναι επιθυμητες ... τελεια και παυλα. Αυτο εκανε και η δασκαλα. Αν διαφωνεις με τις δραστηριοτητες στειλε την δασκαλα στο δικαστηριο για παρανομες δραστηριοτητες. Να θυμασαι ομως οτι μπορει να υπαρχουν δρασεις για παραδειγμα που αφορουν μονο καποιους ανθρωπους με ειδικες αναγκες. Δηλαδη ο Ελληνας φορολογουμενος πληρωνει (και καλα κανει) για καποιους μεθητες με ειδικες αναγκες (δυσλεξια κλπ) ετσι ωστε να ενταχθουν στο κοινωνικο συνολο και να ειναι ανεξαρτητοι. Και αυτοι ειναι ανθρωποι με καποιες ειδικες αναγκες γιατι υπαρχουν δυσκολιες στην μαθηση λογω της αδυναμιας των γονιων να βοηθησουν τα παιδια. Το θεμα ειναι οτι απλα προτεινεις να τους εχουμε γραμμενους κανονικα. Μα αυτο κανουμε ... σου αρεσει η κατασταση? Κανενα προβλημα.
Ανώνυμος;
11/06/2009 21:57
Μάλλον αυτό δεν το έχετε διαβάσει κύριε Κάτσικα, πριν γράψετε το άρθρο σας: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=26519&colid=37&catid=33&dt=2008-04-20%200:0:0
idem
11/06/2009 21:21
ροδανθος, Σε κάθε ευνομούμενο κράτος, δεν κάνει ο κάθε δάσκαλος ό,τι νομίζει. Κάνει ό,τι έχει εντολή από την προϊσταμένη αρχή στην οποία ανήκει. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πέρα από τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί. Εμείς εδώ, όπως συνάγεται απ΄ όσα μέχρι τώρα έχουν γραφεί, μαλώνουμε επειδή η δασκάλα υπερέβη εξόφθαλμα τα εσκαμμένα. Αυτό που έκανε, μπορούσε να το κάνει άριστα, αν η χώρα καταγωγής των μεταναστών είχε το ενδιαφέρον που εκείνη έδειξε και αν, οι εδώ παρεπιδημούντες μετανάστες (αφήνω έξω τους λαθραίους), είχαν το ενδιαφέρον να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, αφού η μητέρα πατρίδα τους αδιαφορεί. Αλλά κι αυτούς τους ξεπέρασε ! Για να καθόμαστε τώρα εμείς, συγκρίνοντάς μας με άλλες χώρες, να τρωγόμαστε. ποιοι είναι πατριώτες, ποιοι δεν είναι, ποιοι είναι οι φασίστες και ποιοι οι δημοκράτες. Είναι σοβαρά τούτα τα πράγματα ; Με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου φτιάχνονται τα σχολεία, τα οποία και ναι, διατίθενται για δραστηριότητες πέρα από τις σχολικές. Αλλά κι αυτές οι δραστηριότητες, που οπωσδήποτε αφορούν τον ιθαγενή φορολογούμενο, τους Έλληνες αφορούν. Δεν απέκλεισε κανείς κανένα αλλοδαπό να συμμετάσχει σε αυτές. Μήπως έδιωξε κανείς ένα μετανάστη από τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες ; Αν όμως ήθελαν οι αλλοδαποί να εορτάσουν την, κατά τα δικά τους έθιμα και ήθη, "κοπή πίτας", " παροικιακές θρησκευτικές ανάγκες" κ. α. θα έπρεπε να διατεθεί το σχολείο για τις εκδηλώσεις αυτές ; Και θα ήταν εθνικοσοσιαλιστές όλοι όσοι θα αντιδρούσαν ; Τελικά, ποιος είναι αυτός που νομίζει, όποιος κρατά μαχαίρι είναι έτοιμος για φονικό και όχι για φαγητό ; Είπαμε, να έχουμε ανθρωπιά, όχι όμως να φθάνουμε σ΄ αυτό το σημείο, ώστε από εκεί που πάμε να κάνουμε το καλό, να τρώμε και ξύλο από πάνω. Ας έχουμε διάκριση και να μη περιγελούμε τους δικούς μας ... Ταλιμπάν όταν μας θυμίζουν ότι : " Το καλό δεν είναι καλό, αν δεν γίνεται καλά". Καλό είναι βέβαια το κοσμοπολίτικο πνεύμα, αλλά να θυμόμαστε ότι χρειάστηκαν 1900 χρόνια για να φτιάξουμε εθνικά κράτη. Δεν τα έφτιαξαν αυτά φασίστες, έτσι δεν είναι ;
US
11/06/2009 19:43
@ροδανθος 11/6/2009 12:56 Yes, you are correct, (99.44/100%). There is no "official" language in America. There is "talk" in congress to make English the official language, but, it will take time or it will not happen at all. As far as the use of "other" languages, spanish is the predominant language across the states due to the large Hispanic population across America, not only in Texas and California. Almost everything (over 90%) that is sold in stores, businesses, and especially in supermarkets is in English AND Spanish. The government (Federal & State) have been using Spanish for years. Also, depending in what state you live and the composition of the foreign population, they offer other languages for "official business. American schools, teach both the "first" and "second" (English) languages to students. The "Baloney" from N.Y is mostly that.
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
11/06/2009 17:32
Χάρης 11/6/2009 01:06

Το εάν πρέπει να ξανά πάω στην πρώτη δημοτικού η όχι αυτό αφορά εμένα ,ούτε μαθήματα γραμματικής ζήτησα να μου κάνετε , έκρινα σκόπιμο να τοποθετηθώ ,εσάς δεν άρεσε τι να κάνουμε , εάν θέλετε να απαντήσετε να απαντάτε επί της ουσίας και όχι επί μέρους όπως σας βολεύει .
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
11/06/2009 17:23
str.67 11/6/2009 00:24

δεν κατάλαβα τι είναι εκείνο που σας ενόχλησε ? εάν διαφωνείτε φερτέ στοιχεία .
ροδανθος
11/06/2009 15:34
idem,

πραγματικα περιμενα ενα τετοιο σχολιο. Λοιπον το θεμα με την Αμερικη ανεκυψε απλα επειδη η Τουλα προσπαθει να παραπληροφορησει τον κοσμο για το τι συμβαινει στην Αμερικη ετσι ωστε να παρουσιασει οτι ο Αλβανος Νικο που αναφερθηκε στο θεμα ειναι ενας αξεστος που λεει ψεματα και κανενας δεν πρεπει να τον παιρνει σοβαρα. Επισης προσπαθει να πεισει τον κοσμο οτι "αφου η ιδιες οι ΗΠΑ απλα εχουν γραμμενους νομους για την μεταναστευση και δεν τους τηρουν μπορουμε να κανουμε και εμεις το ιδιο". Απο οτι φαινεται λοιπον η Ελληνιδα Τουλα που εχει μαθει να υποτιμα τον Αλβανο σαν υπανθρωπο, και ΕΙΝΑΙ 1000% ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟς Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΑΘΟΣ βρισκεται να λεει η ιδια ψεματαρες ασυστολες μονο και μονο για να μας περασει την αποψη οτι ειναι ψευτης και μισει και την Ελλαδα κιολας. Δηλαδη το να λες την αληθεια σε κανει υπανθρωπο, κακο και ανθελληνα. Αυτη η φασιστικη συμπεριφορα που διαχωριζει τους ανθρωπους σε ανωτερους φιλους του εθνους και υπανθρωπους εχθρους οπως καθοριζονται απο την κυρια Τουλα ειναι που με τρελλαινει. Εγω απλα ειπα τα γεγονοτα και παρεθεσα την αληθεια. Οποιος θελει την βλεπει οποιος θελει οχι. Τωρα αν θα πρεπει να γινουμε ΗΠΑ νομιζω οτι δεν πρεπει να γινουμε. Θα πρεπει τα Αλβανικα να γινουν δευτερη επισημη γλωσσα του Ελληνικου κρατους? Οχι δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος λογος? Ολα αυτα ομως δεν εχουν καμια σχεση με την κινηση που εκανε η δασκαλα να βοηθησει τα παιδια των μεταναστων και τους μεταναστες γονεις να ερθουν πιο κοντα με την Ελληνικη κοινωνια και μεταξυ τους. Αυτο επισης που με εκνευριζει αφανταστα με την συμπεριφορα πολλων Ελληνων ειναι οτι καποιος κανει ενα βημα και αμεσως ολοι προχωρουν 20 βηματα μπροστα. Με αυτην την λογικη οποιοσδηποτε βγαζει ενα μαχαιρι απο το συρταρι της κουζινας ειναι σιγουρα ετοιμος να γινει δολοφονος και οχι να κοψει το ψωμι. Ετσι και η δασκαλα για καποιους προσπαθει να φερει την Αλβανικη γλωσσα σαν επισημη γλωσσα του Ελληνικου κρατους, να κανει τα Αλβανακια ανθελληνες, να υποστιριξει την μεταναστευση, να καταστρεψει την Ελλαδα, να φαει τα λεφτα του Ελληνικου κρατους κλπ. Μηπως απλα εκανε μερικα μαθηματα Αλβανικων στα παιδια και ΕΛληνικων στους γονεις? Ενω λοιπον η δασκαλα εκανε αυτο ... εμεις ... αλα Τουλα.... θελουμε να την παμε μεσα στην στενη γιατι ... χρησιμοποιησε εγκαταστασεις του σχολιου για εξωσχολικες δραστηριοτητες. Δηλαδη απο ολα τα παραπανω φρικτα που αναφερει ολο το εθνικοσοσιαλιστικο συναφι οτι εκανε η δασκαλα ... αυτο ηταν το πιο φρικτο για το οποιο συρρεται στα δικαστηρια. Οπως εσυ για παραδειγμα προσπαθεις να πεις οτι εγω λεω οτι πρεπει να γινουμε ΗΠΑ. Αμ δεν το ειπα και ουτε το θελω. Μηπως και εσυ εκανες 20 βηματα μπροστα?
idem
11/06/2009 14:15
Φαίνεται ότι για μερικούς γείτονες, το αμερικανικό όνειρο τώρα λέγεται ελληνικό. Και δεν έχουν άδικο. Οι Έλληνες για χρόνια γαλουχήθηκαν με το αμερικανικό όνειρο.Ήθελαν τη χώρα να την κάνουμε Αμερική και ο εξαμερικανισμός μας, έφτασε μέχρι μυελού οστέων. ΄Ετσι, λοιπόν, το αμερικανικό όνειρο περνά μέσα από το ελληνικό. Είχαμε βέβαια και το σοβιετικό. Αλλά αυτό δεν άντεξε. Και να, πάλι, που ερχόμαστε να συγκρίνουμε πως αντιμετώπισε η Αμερική τους μετανάστες. Αφήνουμε στην άκρη τους λαθρομετανάστες και όλους τους "βαπτίζουμε" μετανάστες. Άραγε, τι έκαναν οι Αμερικανοί με τους λαθρομετανάστες ; Τους ενσωμάτωναν ή τους πέταγαν έξω με τις κλωτσιές ; Το δεύτερο έκαναν, αλλά εμείς, καθότι πολιτισμένοι δεν θα μεταχειριστούμε βαρβαρότητες.Και για να τελειώνουμε, σαν σε παρένθεση, το ρεπορτάζ μας είπε ότι η δασκάλα έκανε μαθήματα στους γονείς των μεταναστών. Μήπως τους ζητούσε να της επιδείξουν και την άδεια παραμονής ; Τους γνώριζε όλους ; Δεν το φαντάζομαι. Οι κοσμοπολίτες δεν τα συνηθίζουν αυτά. Αν έκανε κάτι τέτοιο δεν θα δείχναμε, νομίζω, αυτή την τόσο μεγάλη ευαισθησία, που μας τρέχει κι από ... τα μπατζάκια.
ροδανθος
11/06/2009 12:56
Αγπητη Τουλα,


και ολο το κακο συναπαντημα των εθνικοσοσιαλιστων με εχετε κουρασει παρα πολυ με τον ξερολισμο σας και με τον εθνικισμο σας αλλα και την αγνοια σας. Αν νομιζετε οτι επειδη εχετε αραξει σε μια πολη του εξωτερικου ξερετε τον κοσμο ειστε πολυ γελασμενοι. Ακομη παραπανω αν επειδη εχετε μιλησει σε μια ξενη γλωσσα σε αστυνομικο σε μια Αμερικανικη πολη και σας στραβοκοιταξε ξερετε τον κοσμο η τις ΗΠΑ παλι να ειστε σιγουροι οτι κανετε λαθος. Επισης αν θεωρειτε οτι οι Ελληνικες πρεσβειες ξερουν τα παντα για το πως λειτουργουν οι ΗΠΑ κανετε ακομη μεγαλυτερο λαθος. Οσον αφορα την αντιγραφη απο το wikipedia την εκανα για λογους συντομιας χωρις αυτο να σημανει οτι δεν ξερω. Επειδη ομως καποιοι οπως η Τουλιτσα μας αποφασισαν να μας παρουσιασουν οτι οι ΗΠΑ εχουν νομους που απλα δεν τηρουνται μονο και μονο για να φαινονται καλοι στους ξενους αποφασισα να βρω μερικα ντοκουμεντα.
Παρουσιαζω λοιπον παρακατω τους συνδεσμους για επισημα εγγραφα των ΗΠΑ τα οποια ειναι γραμμενα στα Ισπανικα. Δηλαδη, απλα και σταρατα καποιος πολιτης π.χ. της Καλιφορνιας μπορει να καταθεσει και να παραλαβει αιτησεις, εγγραφα κλπ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ. Για οσους δεν ξερουν, αυτο ειναι ουσιαστικα ο ορισμος της επισημης γλωσσας. Δεν απαιτειται δηλαδη οποιαδηποτε επισημα εγγραφα να μεταφραστουν αν ειναι στα ΙΣΠΑΝΙΚΑ. Και για καποιους ανεγγεφαλους, κανενας ποτε δεν μιλησε για καταργηση των Αγγλικων αλλα για επιπλεον γλωσσες που εχουν τη ιδια ισχυ με τα Αγγλικα.


Reissue Temporary Restraining Order

http://www.courtinfo.ca.gov/forms/fillable/dv125.pdf

Σε αυτην την σελιδα μπορειτε να προμηθευτειτε επισημα εγγραφα και φορμες της πολιτειας της Καλιφορνιας στα Ισπανικα.

http://www.courtinfo.ca.gov/selfhelp/espanol/prevencion/violenciaenelhogar/formularios.htm#obtener

Οσον αφορα λοιπον τις μπαρουφες της Τουλιτσας και διαφορων αλλων δεν νομιζω οτι χρειαζεται αλλη αναλυση. Υπαρχουν στην Φλοριντα παμπολοι ανθρωποι που εργαζονται κανονικα για χρονια στις ΗΠΑ και δεν μιλουν λεξη Αγγλικα. ΜΙΛΑΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ και μιλαμε για πληρη αγνοια της Αγγλικης γλωσσας.


Οσον αφορα την μπαρουφα για την Αγγλικη ως προστατευομενη γλωσσας νομιζω οτι ειναι προφανης η διαφορα μεταξυ προστατευομενης γλωσσας και επισημης. Προστατευομενο ειναι κατι το οποιο μπορει και να εξαφανιστει καπου και ετσι καποιος προσπαθει να το προστατεψει για να μην εξαφανιστει. Ειναι προφανες οτι σε μερη οπου η πλειονοτητα μιλα Ισπανικα χρειαζεται μια προστασια της Αγγλικης γλωσσας. Επισης εγω δεν λεω τι θα ισχυει στο μελλον (μετατροπη της προστατευομενης σε επισημη) αλλα το τι ισχυει τωρα που αλλωστε αυτο ηταν και το θεμα μας. Οσοι γνωριζουν τις ΗΠΑ ξερουν πολυ καλα οτι η Αγγλικη δεν προκειται να μετατραπει απο προστατευομενη σε επισημη γλωσσα ιδιως υπο την προεδρια του Ομπαμα που η καταγωγη του ειναι απο διαφορα μερη του κοσμου. Η σχεση του με την Χαβαη αλλωστε δεν θα του επετρεπε ποτε να κανει κατι τετοιο. Εδω ο Μπους δεν το εκανε. Επισης καποιοι θερμοαιμοι μπερδευετε την κατασταση οπου μια αλλη γλωσσα λειτουργει ως επισημη παραλληλα με την Αγγλικη με την εξαφανηση της Αγγλικης. Κανενας δεν μιλησε για εξαφανιση της Αγγλικης, και κανενας δεν ειπε οτι τα μαθηματα δεν γινονται στα Αγγλικα σε ολες τις ΗΠΑ, ουτε κανενας ειπε οτι υπαρχουν μερη που τα Αγγλικα δεν γινονται δεκτα. Αυτο που ειναι προφανες ομως ειναι οτι σε διαφορες πολιτειες υπαρχουν και αλλες επισημες γλωσσες παραλληλα με τα Αγγλικα. Δηλαδη καποιος εχει το δικαιωμα να χρησιμοποιησει μια αλλη γλωσσα σε επισημα εγγραφα. Συμφωνα λοιπον με τα παραπανω που ισχυουν στις ΗΠΑ δεν νομιζω καν να τιθεται θεμα αν καποιος χρειαζεται να μαθει την μητρικη του γλωσσα, η οι γονεις του να μαθουν Αγγλικα τιθεται θεμα. Στην Ελλαδα ομως τιθεται θεμα. Αυτη ειναι η διαφορα. Οσον αφορα τα αλλα φασιστικα που γραφει η Τουλιτσα να την πληροφορισουμε οτι η δασκαλα νομιμα εκανε αυτα που εκανε και εν παση περιπτωση αν πετυχε την ενσωματωση των μεταναστων στο κοινωνικο συνολο τοτε της αξιζουν συγχαρητηρια γιατι το εκανε με σχεδον μηδενικα λεφτα και νομιμα. Εκτος αν η Τουλιτσα μας θεωρει οτι χρειαζεται να δωσει το Ελληνικο κρατος δισεκατομμυρια σε οπλα και αστυνομικους για να μειωσει την εγκληματικοτητα μεσω του βουρδουλα που ουσιαστικα συνδεεται με την αδυναμια ενσωματωσης των μεταναστων. Οτιδηποτε προσπαθει να χρησιμοποιησει η Ελλαδα για να τιμωρησει τους μεταναστες της ερχεται μπουμεραγκ μιας και η τιμωρια συμβαινει μεσα στην ιδια την κοινωνια της Ελλαδας. Αν φερεις τον μεταναστη σε κατασταση εξαθλιωσης θα βρισκεται εξαθλιωμενος μπροστα στην πορτα σου, αν τον χτυπησεις οταν αυτος θα χτυπησει, θα χτυπησει εσενα, αν τον εξευτελισεις θα εξευτελισει εσενα. Την τιμωρια δεν την βαζεις στην Αλβανια η στο Αφγανισταν. Ειναι μελος της ιδιας σου της κοινωνιας ασχετως αν δεν εχει Ελληνικο διαβατηριο. Τωρα αν ο καθε Αλβανος βρεθηκε στην Ελλαδα εχει να κανει με την αδυναμια προστασιας των συνορων μας απο την μεταναστευση. Θα επρεπε να ειναι χαρουμενη η Τουλιτσα μας ομως που ο Αλβανος εφυγε απο την Ελλαδα και πηγε στον Καναδα. Αλλωστε αυτο θελει, μια Ελλαδα χωρις μεταναστες και ο Νικο ειχε αμεση συνεισφορα σε αυτο. Αλλωστε αυτο θα μπορουσε να γινει και με τους περισσοτερους μεταναστες στην Ελλαδα. Δωστε τους Ελληνικα διαβατηρια και να δειτε που θα βρισκονται την επομενη μερα. Αντιο Ελλαδα. Εγω ομως θα ρωτησω κατι την Τουλιτσα. Αν το ονειρο του καθε μεταναστη ηταν να παει στον Καναδα η στην Αγγλια, σε τι φταιει η Ελλαδα να υποχρεουται να τον κρατα για μια δεκαετια αλυσοδεμενο? Μηπως το θελει για να τον ξεζουμισει αλλα δεν θελει να του δωσει τιποτα σε ανταλλαγμα?


idem
11/06/2009 08:58
Σε μια χώρα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, εμείς επιδιδόμαστε σε αμοιβαίες ύβρεις και επίδειξη υγιών δημοκρατικών φρονημάτων οι μεν, νοσηρών ναζιστικών, ταλιμπανικών κλπ. οι δε. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο για φασισμό, εθνοφυλετισμό, θρησκοληψία και όλα τα συνακόλουθα. Νοσηρά απωθημένα του παρελθόντος, πεζοδρομιακές και καφενόβιες προσωπικότητες, συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσης σε ένα έδαφος που από αρχαιοτάτων χρόνων το μαστίζει η διχόνοια. Τώρα, με πρόσχημα τα φιλάνθρωπα αισθήματα και υποτίθεται, το αίσθημα της ευθύνης, δίνουμε τα φώτα στους λαθρο - και- μετανάστες παραβλέποντας σε τι κακό χάλι είναι οι δικοί μας μαθητές. Αγράμματοι μπαίνουν στα σχολεία και τούβλα βγαίνουν. Ικανοί για να μουτζουρώνουν τους τοίχους και ανίκανοι να συντάξουν ένα κείμενο με αξιοπρέπεια. Αλλά ποιος τολμά να γράψει για όλα τούτα τα δικά μας. Οι γνωστοί θαμώνες του κύκλου Εξαρχείων θα σπεύσουν να του κλείσουν το στόμα με τον συνήθη αγενέστατο και αυθάδη τρόπο, που έμαθαν στα δημοτικά, στα γυμνάσια και τα λύκεια - των πανεπιστημίων μη εξαιρουμένων. Με αγωνία και περιέργεια θα περιμένω να δω ποια φώτα θα δώσουν στους λαθρο - και - μετανάστες, οι διαμαρτυρόμενοι και συμπαριστάμενοι στην συνάδελφό τους σύλλογοι δασκάλων κλπ. -
Dr. Anthony Kardamakis, USA
11/06/2009 06:50
@Rodanthos. kai dia olous tous endiaferomenous tou Forum: Oi Hnomenes Politeias Amerikis exoun meso tou Syntagmatos, san "RROTECTED LANGUAGE" glossa tin Aggliki. Stis HPA den xrisimopoioume pia ton oro episimi glossa alla ton oro "prostatevomeni" glossa. To Anotato Dikastirio ton Hnomenon politeion exei synathsei polles dyskolies me afto to thema kai to Amerikaniko Kongresso tha psifisei syntoma gia na egkatastisei tin Aggliki apo "Protected" se "Episimi". Oloi oi Amerikanoi polites ypoxreountai episimos na mathainoun tin aggliki sta "dimosia" dimotika kai gymnasia sxoleia.
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
11/06/2009 06:26
@NIKO. KYRIE NIKO, EGO SAS EFXOMAI KATHE EPITYXIA STHN AMERIKH. YPARXOUN ELLINES-KAI TO XERETE POLY KALA AFTO KAI ESEIS-POU DEN EINAI ETHNIKISTES KAI DEXONTAI TON POLITISMO TOU KATHE EPISKEPTH STH XORA MAS ME ANOIXTO NOU. EXO POLLOUS KALOUS FILOUS ALBANOUS STHN ATHINA POU HLTHAN MIKROI OPOS KAI O ADELFOS SAS KAI EMATHAN TA ELLINIKA KALYTERA APO EMAS. MERIKOI AKOLOUTHISAN KARIERA SAN KATHIGITES THS ELLINIKHS FILOLOGIAS KAI EGO MENO ANAVDOS OTAN TOUS AKOUO NA APAGGELOUN ELLINIKA POIHMATA ME DIAVGEIA KAI THAVMASMO. KAI EGO EMATHA TA ELLINIKA MOU STH NEA YORKH MESA APO TOUS ELLINES METANASTES. H ELLINIKH EKKLHSIA FRONTIZE GIA OLA TA SXOLEIA MAS TH DEKAETIA TOU SARANTA. AN AISTHANESTE ELLINAS KAI MENETE AKOMH STH NEA YORKH THA SAS SYNISTOUSA NA GINETE MELLOS THS "AHEPA". THA HTAN PRAGMATIKA MEGISTH TIMH GIA OLOUS MAS. THA HTHELA NA SAS ZHTHSO SYGGNOMH GIA OLA TA ADIKA SXOLIA ENANTION SAS APO ANAGNOSTES POU EXAPTONTAI ALLA STH PRAGMATIKOTHTA EINAI POLYKALOI ANTHROPOI STO BATHOS.
Niko
11/06/2009 05:53
@ Toula Mavridi 10/6/2009 18:44
To oti fovosaste 22 000 Alvano - Kanadous na e3afanizoun ta Agglika apo ton Kanada (plithysmos 33 ekatomyriwn) eilikrina me kanei na xamogelaw. Me afti ti logiki oi 240 000 Ellino-Kanadoi eprepe na tin eixan metatrepsi tin xwra sas idi se Elliniki eparxia prin apo 50 xronia.
Tyfla na exei i Nia Vardalos...Eseis tin 3epernate apo fantasia kai apo xioumor. Na''ste kala, mou ftiaksate tin imera.
Anastasios Alexandridis
11/06/2009 05:50
@Rodanthos. Ela stin Astoria tis Neas Yorkis pou menoume emeis oi Ellines na peis ta paramythia sou kai na kaneis mathima politismou. Ela edo na deis tis xiliades ellines na tous rotisis poia einai i glossa tis patridas mas edo stin Ameriki. Pes se ena troxonomo pou sou edose klisi mia koubenta se glossa ektos tis Agglikis gia na deis pos tha se koitaxei. Pigene na zitisis mia lixiarxiki praxi se mia dimosia ypiresia kai milise tous Albanika na deis an tha se exypiretisoun. O Nikos paristanei to aspro agatho provato se sas. Ela na ta kaneis afta ta kamomata edo stin Ameriki na mathis grammata. Ela na peis se ena dikastirio stis polities pou aneferes oti den exoun episimi glossa tin Aggliki kati se mia alli glossa na doume an tha se akousoun. Se poio kosmo zhte re stin Ellada? Pote tha xipnisete?
Toula Mavridi
11/06/2009 05:07
@Pigoulas kourea, Den diabases kala tin epistoli tou Albanou Nikou. Mas kanei sygkrisi ths ekpaidevsis pou dexthike stin Ellada me afti tis Amerikis me yponooumena oti stin Ameriki tha eisan pio evaisthiti stin periptosi tou kai tis dyskolies tis manas tou. Den tou eipe kaneis na afisi tin Albania. Den tha plirosoume emeis me tous forous mas ta mathimata xenon glosson. Episis mas kanei ypodeixeis gia ta ellinika sxoleia stin Ameriki. Poios? o Albanos, pou mas ekmetaleftike, pire tin Elliniki paramoni,allaxe to onoma tou se "Nikos", ekmetaleftike to Elliniko systima me ti manna tou, pire ellinika xartia paramonis, ta xrisimopoiise gia metanastevsi stin Ameriki ke tora mas paraponietai gia ta ellinika sxoleia pou ton ekanan anthropo. Oloi oi Albanoi pou erxontai sto Kanada kanoun to idio. Erxontai xebrakotoi, apaitoun ypiresies apo tin kybernisi kai mas kanoun kai tous diethnistes giati xeroun oti me ton diethnismo xanetai ke i glossa mas ke i thriskeia mas. Oxi Kyrie Albane, emeis sto Kanada ke Ameriki exoume nomous ke den tha sas epitrepsoume na mas patisete sto sberko opos kanate stous Ellines tis Elladas pou sas filoxenisan kai tous x*sate.
Toula Mavridis
11/06/2009 04:51
@Rodanthos. Isos i egkyklopedia pou anoixes grigora grigora gia na pliroforithis prin grapseis ta sxolia sou den se enimerose kala gia to ti ginetai sth praxi. Kai sto kanada kai stin Ameriki oi polites gnorizoun oti oi glosses mas einai Aggliki/Galliki gia tin proti, Aggliki gia tin defteri. Afta pou grafeis esy den efarmozontai stin praxi. Oles oi exetaseis politografisis stin Ameriki einai sta agglika, ta xartia tis eforias einai sta Agglika, ta pistopoihtika gennisews sta agglika, ta apolytiria spoudon sta Agglika. Giati eipokrinesai oti den to xereis? Ase tis theories. Milame gia to ti ginetai sti praxi. An eltheis sti Boreio Ameriki kai oi arxes mas se exetasoun gia proti fora sto aerodromio tha sou milisoun Agglika. An exeis apories, eidopoiise ti presbeia mas na sou to epibebaiosei.
Ότι και να πάθετε σας αξίζει
11/06/2009 02:01
Απίστευτο! Κάποιος ανόητος συνέκρινε την κατάσταση με την εκπαίδευση στη Βόρειο Ηπειρο!!! Εύγε. Τελικά μ'' αυτό μόνο μπορεί να συγκριθεί η Ελλάδα, με το χειρότερο. Ξεχνάν βέβαια το πόσα Ελληνικά σχολεία υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Δειλά ανθρωπάκια που μόνο με παιδιά του δημοτικού μπορούν να τα βάλουν και έχουν το θράσος να θεωρούν το αρχαίο πνεύμα κτήμα τους.
idem
11/06/2009 01:33
Αν η Αμερική είχε σύνορα με την Αλβανία, και η Αλβανία ήταν αγκαλιά με τη Ρωσία ή με την Κίνα, με ιστορικό τσάμηδων και αμοιβαίων εδαφικών διεκδικήσεων, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα έκαναν τα ομόσπονδα αμερικανικά συνοριακά κράτη. Και ακόμη περισσότερο, να βλέπαμε τι θα έγραφαν οι εκεί αμειβόμενοι κονδυλοφόροι και οι αργόσχολοι των σαλούν. Πάντως, καθώς όλοι γνωρίζουμε τα σύνορα με το Μεξικό, αφού Κίνα και Ρωσία είναι μακριά, τελούν υπό αυστηρότατο έλεγχο.Ή κάνω λάθος ;
Χάρης
11/06/2009 01:06
Κυρ. Στάθη Παπαδόπουλε, αφού δεν κατάλαβες τι ακριβός εννοώ, να πας πάλι στη πρώτη δημοτικού να καταλάβεις πως γράφεται το ακριβός (εγώ πάντως δε σου λέω). Σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις τη κυρία Πρωτονοταρίου για δασκάλα.
str.67
11/06/2009 00:24
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελλαδα δεν ειναι κοιτιδα του παγκοσμιου πολιτισμου κυριε , αλλα θεμελιωδης λιθος του Ευρωπαικου. Μην το παρακανουμε.
Κ, Μπεντίκης
10/06/2009 23:13
Τι δουλειά είχε να κάνει μαθήματα και εντός ωραρίου σε γονείς; Δεν μπορεί ο καθένας κατά το δοκούν να ασκεί εκπαιδευτική πολιτική και μάλιστα σε ενήλικους , αλλόγλωσους και πιθανόν λαθραία εισελθόντες στην χώρα. Καμιά βλ***νη θα είναι πιθανότατα αεμφορούμενη από τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ περί διαλύσεως των πάντων.
Toula Mavridi
10/06/2009 22:38
@Iscus. Giati den pairneis tilefono tin amerikaniki presbeia stin Athina, na sou poun poia einai i episimi glossa tis amerikis. Eisai kai esy adiabastos.
Θ.Δ.
10/06/2009 22:00
Η δασκάλα κ. Πρωτονοταρίου έκανε όσα έκανε με καλή διά-
θεση προσπαθώντας να ξεπεράση προβλήματα που αντιμε-
τώπιζαν οι μαθητές του σχολείου της και οι γονείς τους.
Με βάση αυτό νομίζω οτι είναι υπερβολική και πρέπει να στα-
ματήσει η ποινική της δίωξη...
Αυτό όμωςδεν σημαίνει οτι ο κάθε δάσκαλος παίρνει απο μόνος του πρωτοβουλίες και μέτρα που στην ουσία συνιστούν
χάραξη εκπαιδευτική πολιτικής και ακόμα παραπέρα άπτονται
διακρατικών σχέσεων και μεταναστευτικής πολιτικής....
Δηλαδή έχει αποφασίσει το Ελληνικό κράτος να δημιουργήσει
τάξεις που θα διδάσκεται η μητρική γλώσσα των μεταναστων;
Συμβάλλει κάτι τέτοιο στην ενσωμάτωση των μεταναστών;
Θέλουν κάποιες κατηγορίες μεταναστών να ενσωματωθούν
ή θέλουν να δημιουργήσουν μειονοτικά γκέτο;
Τα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και πολλά ακόμη που θα μπορουσαν να διατυπωθούν, δείχνουν κατά τη γνώμη μου οτι τα ζητήματα αυτά είναι σοβαρά και δεν μπορούν να προ-
σεγγίζονται με στερεοτυπικά και λαικίστικα κλισέ......
Συνάδελφε Γιακουμάκη νομίζω οτι η άποψή σου πηγάζει
περισσότερο απο το αυθόρμητο και το συναίσθημα παρά απο
τη λογική.
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
10/06/2009 21:38
@TOULA. TO KALO EINAI OTI O KYRIOS @NIKOS EMATHE TH GLOSSA MAS KAI OPOS PARADEXTHIKE KAI O IDIOS AGAPA THN ELLADA. EDO DEN YPARXEI KAMMIA SYNOMOSIA NA SOU EXAFANISEI TH GLOSSA SOU. AN KAI DEN SYMFONOUME SE OLA, EXEI TO DIKAIOMA O ANTHROPOS NA PEI TH GNOMH TOU. ORAIOS O PATRIOTISMOS ALLA NA MHN EIMASTE ETHNIKISTES. EGO XAIROMAI POLY OTAN AKOUO ALLODAPOUS NA MILOUN ELLINIKA. TI THALEGES AN MATHENES OTI METANASTEVSE STHN AMERIKH OS ELLINAS ME ELLINIKO DIABATHRIO?
iscus
10/06/2009 21:34
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσημη γλώσσα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Καλύτερα να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σομαλία με τις οποίες μοιραζόμαστε περισσότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά πάρα με τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
10/06/2009 21:30
Χάρης 10/6/2009 19:53

Κυρ. ΧΑΡΗΣ διάβασα αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβός εννοείτε όταν λέτε ((η Ελλάδα δεν είναι οι ΗΠΑ,))? Μήπως εννοείτε δεν έχουμε της ίδιες απόψεις με της ΗΠΑ για τους μετανάστες ? εσείς που λέτε δυστυχώς μπορείτε να μας περιγράψετε πως αντιμετωπίζουν στης ΗΠΑ τους μετανάστες ,τους αφήνουνε έτσι ελευθέρα να κυκλοφορούνε να κάνουνε ότι τους κατεβεί ?ρωτάω ο χοριατις που δεν έχω ιδέα , μιλάτε περιφρονητικά για την ΕΛΛΑΔΑ ως κατάλοιπο της ΕΣΣΔΑ ,μήπως δεν γνωρίζεται ότι η ΕΛΛΑΔΑ δεν ήτανε ποτέ δορυφόρος της ΕΣΣΔΑ επόμενος για πια κατάλοιπα μιλάτε ? μας κατηγορείτε ότι ισχύει η αρχή του αίματος στον καθορισμό της ιθαγένειας γιατί? Επειδή δεν είμαστε ΗΠΑ ,

Μακάρι να υπήρχε ένα κίνημα ανθρώπων που να απαιτούσε να γίνουν τέτοιες αλλαγές ,

θέλετε κίνημα που να απαιτεί ,δηλαδή εσάς δεν καλύπτει ένα δημοψήφισμα που και αυτό από ανθρώπους γίνετε , γιατί δεν ζητάτε ένα δημοψήφισμα εσείς και οι ομοϊδεάτες σας ,τι φοβόσαστε .

αλλαγές στον πολιτισμό και στην παιδεία, αλλαγές στη κοινωνική συμπεριφορά.

Δεν κατάλαβα ,να κάνουμε εμείς η ΕΛΛΗΝΕΣ αλλαγή στον πολιτισμό μας ! τι λέτε κυρ. ΧΑΡΗΣ ! όταν όλοι οι ανθρωπότητα αναγνωρίζει ότι ο δικός μας πολιτισμός ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ είναι η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού εσείς ζητάτε να υιοθετήσουμε πολιτισμό του εξάσφαιρου , επειδή στης ΗΠΑ δεν υπάρχει έθνος αλλά κοινότητα από όλες της φίλες του Ισραιλ πρέπει και εμείς να καταλήξουμε σαν αυτούς χωρίς ταυτότητα , ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ την παιδία μας γιατί? Για να κυκλοφοράνε τα παιδία μας στα σχόλια με πιστολιά και αυτόματα όπως στης ΗΠΑ , που μας την φέρνετε σαν παράδειγμα , και ως κοινωνικοί συμπεριφορά ,

Δάσκαλοι, εργαζόμενοι δηλαδή, την κυνήγησαν την κυρία Πρωτονοταρίου, όχι κανένας παρακρατικός.

Δηλαδή εσείς συμπεράνατε ότι όλοι οι δάσκαλοι που αντισταθήκανε στην κυρία Πρωτονοτάριου ούτε λίγο ούτε πόλοι είναι λάθος ? άποψη σας δημοκρατία έχουμε .

Είναι λάθος να ανακατεύετε την μικροπολιτικοί με την νομιμότητα ρωτήστε πως λειτουργούν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ σχόλια στο εξωτερικό ,κάνουνε ακριβός αυτό που τους ζητάνε οι χώρες που υπάγονται ,και όχι η κάθε δασκάλα όπως της κατεβεί .

Με την αριστερά δεν θα ασχοληθώ ,προφανώς είναι δικό σας πρόβλημα .
ΧΧΧ
10/06/2009 20:46
Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι ανεγκέφαλοι λένε "δε θέλουμε τους μετανάστασες" λες και η μεταναστευτική κίνηση είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί και να σταματήσει ή αυξηθεί ανάλογα με τις πολιτικές μας απόψεις ή τις οικονομικές ανάγκες της χώρας. Στην πραγματικότητα καμία κυβέρνηση αυτού του πλανήτη δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης ούτε και πρόκείται ποτέ να τον αποκτήσει για δίαφορους λόγους που θα χρειαζόμουν 800 ώρες να εξηγήσω και γιαυτό δε θα εξηγήσω καθόλου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε την κατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, γιατί ούτε οι μαθητές γνωρίζουν ελληνικά ούτε και οι δάσκαλοι τις δεκάδες γλώσσες που μιλιόυναται ή θα μιλιούνται αργά ή γρήγορα στα σχολεία.Χρειάζεται δημιουργική σκέψη και ατομικές πρωτοβουλίες για να γίνει διαχείρηση της κατάστασης κάτι το οποίο δε διαθέτει ούτε το σάπιο υπουργείο ούτε και οι αρκετοί ανεγκέφαλοι που γράφουν εδώ πέρα. Συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς αλλά έχω βαρεθεί την ανικανότητα σε αυτή την χώρα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους αρέσει δεν αρέσει... Όχι τίποτε άλλο αλλά γιατί βαριέμαι να φορολογούμαι για να πληρώνονται ανίκανοι και άχρηστοι με πτυχία που τα πήραν κατά λάθος και μυαλά για τα σκουπίδια.
ροδανθος
10/06/2009 20:10
Αγπητη Toula Mavridi, οταν μιλας με υφος δασκαλου και δασκαλευεις ανθρωπους τουλαχιστον θα πρεπει πρωτα να εχεις διαβασει το μαθηματακι σου καλα. Ακου λοιπον και μαθε. ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Το θεμα λοιπον της γλωσσας ρυθμιζεται σε επιπεδο πολιτειας οσον αφορα τα τυπικα. Απο τις 50 οι 28 εχουν επισημη γλωσσα τα Αγγλικα. Και για να μην τρελλενεσαι και πολυ η πολιτεια της Χαβαης εχει επισημη γλωσσα τα Αγγλικα και τα Χαβανεζικα. Στο Νεο Μεξικο ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Στην Καλιφορνια τα επισημα εγγραφα επιτρεπεται να ειναι γραμμενα σε 8 διαφορετικες γλωσσες. Οι παρακατω 20 πολιτειες δεν εχουν επισημη γλωσσα. * Connecticut * Delaware* * Maine * Maryland* * Michigan * Minnesota * Nevada * New Jersey* * New Mexico * New York * Ohio* * Oklahoma* * Oregon * Pennsylvania* * Rhode Island* * Texas * Vermont * Washington* * West Virginia* * Wisconsin* Εχουμε λοιπον πολιτειες που αναγνωριζουν και εκδιδουν επισημα εγγραφα στις παρακατω γλωσσες. * Hawaii (English and Hawaiian) * Louisiana (English and French) * New Mexico (English and de facto Spanish) * Maine (English and French both de facto) * American Samoa (Samoan and English) * Guam (Chamorro and English) * Northern Mariana Islands (English, Chamorro, and Carolinian) * Puerto Rico (Spanish and English) ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΤΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΙΕς ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. ΟΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ. Το κρατος εχει προνοησει ετσι ωστε να σε διευκολυνει. Να δωσω τα ευσημα στον Νικο για τον μεστο λογο του και την δομημενη σκεψη του και την ειλικρινεια του. Οσον αφορα την ειλικρινεια της Τουλας μαλλον ειναι απο αγνοια και απο Ελληνικο ξερολισμο. Αυτα λοιπον αγαπητη Τουλιτσα μου. Ασε τα περι εκπαιδευσης σε ανθρωπους που γνωριζουν τι ειναι εκπαιδευση.
Χάρης
10/06/2009 19:53
Προς Μαριάνθη, έτσι είναι, δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι οι ΗΠΑ, είναι το κατάλοιπο της ΕΣΣΔ. Οι Έλληνες οι αντιμερικάνοι, και συνάμα πιo φασίστες και ατομοκεντρικοί και από την χειρότερη έκδοση του Μπους. Τι να λέμε τώρα, εδώ ακόμα ισχύει η αρχή του αίματος στον καθορισμό της ιθαγένειας.
Μακάρι να υπήρχε ένα κίνημα ανθρώπων που να απαιτούσε να γίνουν τέτοιες αλλαγές, αλλαγές στον πολιτισμό και στην παιδεία, αλλαγές στη κοινωνική συμπεριφορά.
Δάσκαλοι, εργαζόμενοι δηλαδή, την κυνήγησαν την κυρία Πρωτονοταρίου, όχι κανένας παρακρατικός.
Η Αριστερά, μια ζωή το χαβά της στην Ελλάδα, φέρει μεγάλη ευθύνη για πολλά πράγματα. Κολλημένοι με το δημόσιο και τη ζητανιά από το κράτος, αν είχαν συνείδηση της ευθύνης τους θα ζητάγανε μεταξύ άλλων την άρση της μονιμότητας για παράδειγμα. Το υπόδειγμα του κάφρου δημοσίου υπαλλήλου που ενσαρκώνει με τέτοια επιτυχία ο "δάσκαλός" από κάτι τέτοια ζει και βασιλεύει.
NECTAR
10/06/2009 19:33
Na stalei ston Agio Panteleimona ekei xreiazete mipws kai balei myalo se merikoy ekei pera
Toula Mavridi
10/06/2009 18:44
@Niko. Exete pliri agnoia gia ton Kanada kai Ameriki Kyrie. Stis Hnomenes Politeies yparxei episimi glossa, i Aggliki kai oles oi politeies tin sebontai. Kala sas eipe o Pigulas sto sxolio tou. Eseis exete mberdepsei tin polyglossia sto tilefono, otan gia paradeigma epikoinoneite me th tilefoniki etairia, i otan plironete to logariasmo tis pistotikis kartas sas ke milate me kapoion stin India. Oles oi kratikes ipiresies tis Boreias Amerikis epikoinonoun sta agglika, ekdidoun eggrafa sta agglika kai perimenoun na milisete agglika i gallika (Quebec) Min mberdevete tin tilefoniki exypiretisi sta Ispanika gia paradigma(kai ta paremferi eggrafa gia metanastes) me tin anagnorismeni glossa tou kratous. San Alvanos, sas symferei i polyglossia kai perimenete na pesoume koroida gia na exafanisete ti glossa mas kai na kanete ti patrida mas Bangladesh. Oute o Kanadas oute oi HPA tha pesoun thyma sas.
Βασίλης
10/06/2009 18:39
Η ένταξη περνάει μέσα από την παραχώρηση αιθουσών για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας- και όχι μόνο? ποιοί δίδασκαν και τι? γιατί δεν μας λέει το άρθρο και οι υπερασπίζοντες αυτές τις πρακτικές? η κοπή πίτας ανάγκες συλλογων κλπ είναι μάλλον ατυχές να συγκρίνονται με μαθήματα αγνώστου περιεχομένου και άνευ ελέγχου!

Κρίμα που εκπαιδευτικοί δεν καταλαβαίνουν την διαφορά και τους κινδύνους αυτών των πρακτικών ''εξευμενισμού'' των προς ένταξη σε μια κοινωνία που ψάχνει το αυτονόητο.
Μαριάνθη
10/06/2009 18:15
Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς να διασύρονται πολίτες τέτοιου βεληνεκούς, πρωτοπόροι με αξιοθαύμαστες και σπάνιες πρωτοβουλίες όπως η κα. Πρωτονοταρίου. Χαίρομαι που είδα πολλά σχόλια να αναφέρονται σε επίσημες επιστολές σωμάτων διδασκάλων, προς υποστήριξη της διευθύντριας και δασκάλας που διώκονται σε αυτή την υπόθεση. Θα ήθελα να έχω την πολυτέλεια να μην αναφερθώ καν στα σχόλια τύπου "σωστά την διώκουν, επειδή δεν στάθηκε μόνο στο γράμμα του επίσημου εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά προσαύξησε με δικές της πρωτοβουλίες" - αλλά δυστυχώς πρέπει να πω πως τέτοιες μικρόνοες παρεμβάσεις και πολιτικές είναι που μας έχουν φέρει στο αδιέξοδο της Ελλάδας γεμάτης λαθρομετανάστες. Διότι αν όλοι προσπαθούσαμε να εντάξουμε τους μετανάστες νόμιμα στην κοινωνία μας, με σωστές και μετρημένες τακτικές που υπερβαίνουν το καθήκον όπως της διωχθείσας διευθύντριας, δεν θα είχαμε λυπηρές εικόνες μετά από 10 χρόνια μιας χώρας που στενάζει, αλλά μιας χώρας που ηγείται των Βαλκανίων και την σέβονται όλοι. Κρίμα.
Niko
10/06/2009 18:01
@Toula Mavridi 10/6/2009 10:40

Kyria Toula,
Den gnwrizw ti kanei i Alvano-Kanadiki koinotita ston Kanada kai oute m''endiaferei. Ara den mporw na apologoumai gia tis praxeis tous dioti poli apla edw ekfrazw tin prosopiki gnwmi mou, oxi kapoiou allou. Ean wpos lete apaitoun sxoleio sta Alvanika isws na exoun dei tous geitones tous (Ellines metanastes) na exoun ellinika sxoleia kai na apaitoun ta idia??? Mia skepsi kanw!

Wso afora to AHEPA, nai einai gegonos oti einai mia plousia idiotiki organwsi pou e3ipireti dimosia symferownta xari stin genneodowria twn Ellinwn metanastwn, wmos einai episis gegonos oti meros xrimatwn gia tin xrimatodotisi twn ellinikwn sxoleiwn stin Ameriki erxetai apo omospondiaka xrimata (federal grants).
κουκουλοφορος
10/06/2009 17:54
πως το ειχε πει ο καραδεξιος πρωην προεδρος τηδ δημοκρατιας πριν χρονια - ελληνες ειναι οι μετεχοντες την ελληνικη παιδεια ή καπως ετσι. ειναι το καλυτερο σχολιο και το ειπε ενας δεξιος, εκεινη την εποχη ομως ολοι ακουγατε τον χουντοδουλο
Niko
10/06/2009 17:36
@BASILIOS PIGKOULAS, koureas 10/6/2009 09:22

Lipamai na diafonisw mazi sas, alla i Inomenes Polities tin Amerikis DEN EXOUN EPISIMI GLWSSA. Ta agglika einai i pio omiloumeni glwssa alla den exoun to status tin episimis glwssas. To poia einai episimi glwssa enos kratous kathorizetai sto Syntagma (synithws sta prota 3-4 arthra tou Syntagmatos - paradeigma ta Syntagmata tin Ellados kai Alvanias exoun eidika arthra pou kathorizoun poies einai i antistixes glwsses episimes tou kratous). Ta Amerikaniko Syntagma den exei kan arthro gia na orizei ta Agglika ws episimi glwssa.

Symfono mazi sas oti otan pas se mia xwra einai prwta ap''ola prosopiki ITHIKI ipoxrewsi na matheis oso kalitera kai taxytera ginetai ti glwssa tis PLEOPSIFIAS kai oikonomikwn dinatotiwn pou sou prosferei, kai defterwn ws ipoxrewsi ws pros tin koinonia pou se filo3enei. Afto isxei gia tin Ameriki kai gia tin Ellada. Sti periptwsi tis Ellados, ithiki ypoxrewsi ton Alvanwn metanastwn pou theloun na meinoun monima stin Ellada einai na entaxthoun kai afomiothoun pliris stin Elliniki koinonia. I mi-afomiowsi den e3ipiretei oute idious, oute tin Ellada, oute kan kai tin Alvania.

Sti periptwsi pou anaferei to arthro, i gnwmi mou einai oti i daskala toulaxiston prospatheise na gefyrosei to xasma glwssas pou iparxei metaksy goneiwn kai paidiwn me teliko apotelesma tin entaksei stin koinonia KAI twn goneiwn kai twn paidiwn. Isws i kyria afti einai pio pollii patriotissa apo aftous pou ti katigoroun gia anthellinismo.

Oso gia to sxoleio mou gia tous Ellino Amerikanous, 3ekatharisa oti apefthinetai se MERIKOUS, oxi olous, oxi tin pleopsifia twn Ellino - Amerikanwn. Se eleftheri xwra zoume kai o kath''enas exei tin gnwmi tou. Exw sinantisi Ellino-Amerikanous pou den exoun kai tin kaliteri gnwmi gia tin Ellada.
Dr. Antonis Koromilas, Montreal, Canada
10/06/2009 17:34
Regarding the issue with Mrs. Protonotariou, I would to pass a message to Mr. Gioutlaki that HE IS NOT SERIOUS AND OUT OF HIS MIND.
Thank you.
ροδανθος
10/06/2009 17:08
Αγαπητε Κατσαρε Χ.,

ενα μεγαλο μπραβο. Αν και απεχθανομαι την υπερβολικη προσηλωση χωρις μετρο στο παρελθον, γιατι αποσπα απο το μελλον και το παρον, εχω να πω οτι το κειμενο σας βρηκε στοχο. Τοσες μπουρδες που διαβαζει καθημερινα ο καραφασιστας Αδωνης πως του ξεφυγε κατι τετοιο? Τι να πω. Απαντα σε ολους για το ποια ειναι η διαφορα των αρχαιων Ελληνων με τους νεοελληνες και για το ποσο πισω ειμαστε σημερα σε συγκριση ακομη και με ανθρωπους που ζουσαν σε σχεδον προιστορικες συνθηκες. Ειναι κριμα να προσπαθουμε να μοιασουμε τουλαχιστον τους αρχαιους Ελληνες. Θα επρεπε να τους ειχαμε ξεπερασει. Ειμαστε 2500 χρονια αργοτερα. Τι παρακμη... Να εχουμε ανθρωπους που βγαινουν στην Βουλη των Ελληνων γιατι λενε "εξω οι ξενοι" και καποιοι ισως να μπουν γιατι διδαξαν κατι σε καποια παιδια. Λυπαμαι. Αυτα θα επρεπε να τα εχουμε ξεπερασει και να διαλεγουμε ανθρωπους που να ξερουν πως να κυβερνησουν μια χωρα, πως να διαχειριστουν τα οικονομικα της κλπ.
Βασίλης
10/06/2009 16:48
Φαντάζομαι θα ήταν ακόμα πιο αγαπητή εάν έδινε την αίθουσα και για χρήση τζαμιού. Το να γίνει κανείς αγαπητός είναι εύκολο, το να είναι αγαπητός κάνοντας σωστά τη δουλεία του θέλει μεράκι, τέχνη και ατσάλινες αξίες, σαν αυτές που υφίστανται οι συνάδελφοι της που δεν καταφεύγουν σε ''χάρες'' και ''παζαρέματα'' εντός και εκτός Ελλάδας. Όσο για το άρθρο, μάλον πάσχει, αλήθεια εξαφανίστηκαν τα κρούσματα βίας??? σε σημεία το άρθρο μοιάζει με παραμύθι...

''Πολύ σύντομα εξαιτίας των παρεμβάσεων αυτών, η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι Έλληνες και οι μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου.''

και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα- ξέχασε να μας πει ότι έγιναν όλοι ωραίοι, πλούσιοι και έξυπνοι...
JGHV
10/06/2009 16:37
O OMHROS K O RODAN8OS,, TA 2 BOUNA TSAKWNONTAI....
Σπύρος Γιακουμάκης
10/06/2009 16:15
Το ποίημα του Καρυωτάκη:

οι δημόσιοι υπάλληλοι οι καημένοι...

τέτοιους θέλει το ελληνικό κράτος. Η πρωτοβουλία με καλό σκοπό απαγορεύεται. Ο οίστρος διώκεται. Ο ενθουσιασμός ποδοπατείται. Ο ζήλος εξοβελίζεται. Εγείρονται υποψίες. Μα πώς; Με τι σκοπό; Γιατί;

οι δημόσιοι υπάλληλοι οι καημένοι...

ξεφύγετε ρε παιδιά...κάντε κάτι ανατρεπτικό, γυρίστε ανάποδα τις σφραγίδες...κλείστε τους υπολογιστές...κάτι πιο προχωρημένο και ενοχλητικό ακόμη...

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ!

για να τιμηθεί η συνάδελφος που δεν ήθελε να ανήκει στους...καημένους. ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ. ΜΟΝΟ!
Κατσαρος Χ.
10/06/2009 16:03
Τοσούτον δ'' απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ'' οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Ελληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας.

Mετάφραση: Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή. (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ιωάν. & Π. Ζαχαρόπουλος, 1940.)
Χρήστος Κ
10/06/2009 15:36
Μία παρατήρηση: Λέγεται Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σωκράτης-Λονδίνο
10/06/2009 15:31
''Ο,τι και να συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μου κάνει καμία εντύπωση πια - εδώ τόσα και τόσα και στη δίωξη της δασκάλας θα κωλύσουμε. Η Ελλάδα του 2009 αθώωσε τον Πλεύρη, δίωξε τον Εισαγγελέα που τον εφερε στο δικαιοσύνη,έφερε στο ΛΑΟΣ περισσότερη εξουσία, 300 έχουν μοιράσει το Ελληνικό κράτος σαν το τσιφλίκι του παππού τους, σκάνδαλα, ανεργία, οι παπάδες μόνο το έργο του Θεού δεν κάνουν(ωχριούν μπροστά τους οι απόφοιτοι των μεγάλων οικονομικών πανεπιστημίων),ασυδοσία και έλλειψη ελέγχου σε κάθε πτυχή της Ελληνικής κοινωνίας-ένα μπάχαλο ολικής. Πώς τα καταφέραμε έτσι - ΚΡΙΜΑ!!! Δεν είμαι ούτε μπλε, ούτε πράσινος ούτε κοκκινος-τον τόπο μου αγαπώ πάνω απ''όλα και θέλω να τον δω να ευδοκοιμεί.
Vasia
10/06/2009 14:32
Mprabo sth dieythyntria kai sth daskala. Tha hthela apla na epishmanw ston anagnwsth pou anaferthike sth boreia hpeiro oti epeidh yparxei pragmati to problhma sthn shmerinh Albania den shmainei oti den prepei na epilysoume to thema ths omalhs enswmatwshs me sebasmo twn metanastwn. Antithetws diaforetikes plhthysmiakes omades tha mporousan na doulepsoun kai gia ta 2. Ta sygxarhthria mou kai pali stis 2 kyries ki eyxomai na "mpei sth thesh tou" oson afora to thema ayto o neos dieythynths.
Anarxiki Psixi
10/06/2009 13:57
ntropi kai esxos se opious tis kanane minisi
ροδανθος
10/06/2009 13:53
Ομηρε, ακομη και αν την εξασφαλισε την θεση δυστυχως την εξασφαλισε λογω της βλακειας που δερνει ατομα σαν αυτον που την εσυρε στα δικαστηρια και φωστηρων οπως η αφεντια σου. Με την βλακεια που σε δερνει εσενα και τους ομοιους σου θα καταντησουμε να εχουμε βουλευτες στο κοινοβουλιο μονο και μονο επειδη εκαναν μερικα μαθηματα Ελληνικων στους γονεις και μαθηματα Αλβανικων στα παιδια μεταναστων. Με την αμορφωσια που δερνει το συναφι σου σε λιγο θα εχουμε βουλευτες επειδη ανακυρηχθηκαν ηρωες που τολμησαν να διδαξουν βιολογια, η φυσικη, η χημεια γιατι αντιτιθενται στα κυρηγματα της εκκλησιας η τελος παντων στα κυρηγματα της εθνικοσοσιαλιστικης αγελης. Γιατι αν διδαξεις βιολογια και ιστορια του ανθρωπου γινεται προφανες οτι οι φυλες αναμιγνυονται και εξαγονται πολυ απλα συμπερασματα που αντιτιθενται σε ολα αυτα που πρεσβευει η ηλιθια αγελη. Σε λιγο θα ειναι ηρωες οι ανθρωποι που παντρευονται αλλοδαπους η αλλοδαπες και μπορει να παιρνουν και θεσεις στο κοινοβουλιο για αυτο. Τι κριμα. Πρεπει να αρχισει αμεσως διαλογος για τους μεταναστες ετσι ωστε να αποφασισουμε τι θα κανουμε και να εχουμε μια κοινη πολιτικη.
Maria
10/06/2009 13:04
sygxaritiria sta NEA gia to thema. Bravo stin daskala kai osous tin stiriksan. Ntropi gia to ypourgeio kai ton diefthinti tou sxoleiou pou tin kynigaei. exoun apolyto dikio osoi eferan sta sxolia tous ws paradeigma tin Ameriki. mono i enswmatwsi kai oxi to kynigi twn metanastwn tha voithisei tin Ellada na kseperasei ta provlimata pou exoun dimiourgithei
ΑΣΤΡΑΧΑΝ
10/06/2009 13:02
να πατε και στην βορεια ηπειρο να δειτε που διδασκετε η ελληνικη και πως εχουν εκει τους ελληνες και μετα ριχτε τα συχαρικια στην συριζοδασκαλα. μονομπαντα αγρογιδα.
Ελένη εκπαιδευτικός
10/06/2009 12:47
Αγαπητά ΝΕΑ κ. Κατσικα συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου που μας γνωστοποιήσατε το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο θα έμενε αθέατο. Να υποστηρίγουμε την πραγματική φωτεινή δασκάλα κ. Πρωτονοταρίου και με την παρουσία μας στα δικαστήρια την ημέρα της δίκης. Να στείλουμε emails συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη δασκάλα στο Υπουργείο να ξέρουν ότι δεν είναι μόνη.
Ηλίας Π.
10/06/2009 12:28
Γιατί όλα πρέπει να γίνονται περίπλοκα για το τίποτα;
Οι αρχαίοι και καταταλαιπωρημένοι ημών πρόγονοι πίστευαν στο ΜΕΤΡΟ. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να έχουμε αίσθηση του μέτρου, σε μια εποχή, που θεωρητικά τουλάχιστον το επίπεδο μάς είναι αρκούντως υψηλό;
Ας αφήσουμε όσους μετανάστες το επιθυμούν να ενταχθούν στην Ελληνική Κοινωνία, να γίνουν μέλη της, με την απαραίτητη προϋποθέση, βέβαια, ότι αν επιθυμούν το δικό μας σεβασμό, θα πρέπει να σεβαστούν πρωτίστως τους δικούς μας κανόνες και τρόπο ζωής. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει προηγουμένως να διδαχτούν την Ελλάδα, να την περάσουμε μέσα τους, στο κύτταρό τους, δίπλα δίπλα με τη δική τους πατρίδα. Και ποιός καλύτερος τρόπος από το σχολείο;
Στην Αμερική, οι μετανάστες ποτέ δεν ξεχνάνε την καταγωγή τους, είτε είναι έλληνες, κουβανοί, ασιάτες κλπ. Ρωτήστε τους όμως τί ασθαίνονται ότι είναι; Θα πουν χωρίς δεύτερη σκέψη Αμερικανοί και θα είναι περήφανοι γι'' αύτό. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και εδώ;
Η υστερία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Το πρόβλημα ξεκινάει από τον υπερβολικό αριθμό των μεταναστών. Δυστυχώς, όλοι αυτοί δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα. Και μόνο το γεγονός ότι δεν βρίσκουν καν δουλειά και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες τους μετατρέπει αυτομάτως σε πρόβλημα, τόσο για τη χώρα στην οποία παράνομα εισήλθαν, όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό, γιατί το όνειρο της καλύτερης ζωής έγινε εφιάλτης γι αυτούς. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να ενσωματώσει όλο αυτό τον αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ το 1.500.000.
Αν θέλουμε να υπάρξει ισορροπία, πρέπει πρώτα απ'' όλα να ζητήσουμε όλοι μας να εκλογικευτεί ο αριθμός αυτός. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να μείνουν εδώ γιατί η Ελλάδα δεν έχει, απλά, τόσες δουλειές ώστε να τους συντηρήσει.
Όσοι μείνουν όμως, ας είμαστε γενναιώδοροι αλλά και σοβαροί απέναντί τους. Οι υστερίες ΦΑΣΙΣΤΩΝ όπως το ΣΥΡΙΖΑ και άλλων μορφωμάτων που κινούνται στο χώρο του κοινού ποινικού δικαίου δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και πετυχάινουν το ακριβώς αντίθετο απ'' αυτό που θποτίθεται ότι επιδιώκουν. Αυτή η χώρα έζησε κάποτε άσχημες μέρες λόγω εμφυλίου. Για τούτο κατηγορήθηκε ο φασισμός τηες Δεξιάς.
Τώρα ζούμε ένα χειρότερο φασισμό. ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ που δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά την αποδόμηση των πάντων. Θέλουν μονο να κάψουν, να σπάσουν, να σκοτώσουν.
Το ΜΕΤΡΟ το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Η τήρησή του είναι επιβεβλημένη.Ένθεν και ένθεν. Τουλάχιστον αυτοί οι δόλιοι που έχουν έρθει εδώ απ'' όπου βάζει ο νους του ανθρώπου δεν έχουν ακούσει ποτέ για το μέτρο. Εμείς διεκδικούμε την πατρότητα του όρου.
Ας τους διδάξουμε, λοιπόν. Τους ίδιους και τα παιδιά τους. Θα δείτε που μια μέρα πολύ σύντομα, θα τους ρωτάνε, όπως τους μετανάστες της Αμερικής, και θα λένε όπως και εκείνοι: "Είμαι ................ καταγωγής αλλά είμαι Έλληνας/Ελληνίδα" .
Σ.Μ.
10/06/2009 11:55
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΡΧΙΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΒΔΕΛΥΡΗΣ, ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΙΝΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ.
pikis
10/06/2009 11:31
Στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ότι για να ωφεληθείς από τους μετανάστες πρέπει να τους εγκολπώσεις. Γιατί οι μετανάστες στην Αμερικοί γίνονται φανατικοί "αμερικάνοι"; Έχετε ακούσει Ελληνα μετανάστη να βρίζει την Αμερική; Αντιθέτως κάνει κωλοτούμπες. Εδώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν οργανωμένα τα παιδάκια και να τα κάνανε έλληνες στην ψυχή ασχέτως της καταγωγής τους. Με τις βλακείες που κάνουμε τους φανατίζουμε και τους κάνουμε εχθρούς μας. Θα μου πείτε βέβαια ότι εδώ δεν υπάρχει παιδεία για τα Ελληνόπουλα, θα υπάρχει για τους μετανάστες;; ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ...
Βασίλης
10/06/2009 11:30
Κωσταντίνε είσαι βλάκας. ΑΝίκανος να δεις πόσο άχρηστος είσαι και φωρτώνεις τα προβλήματά σου σους άλλους.
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
10/06/2009 11:29
Η ΔΑΣΚΑΛΑ Σ. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΚΤΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. !

ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ...........
αμιαντος
10/06/2009 11:09
"Η διδασκαλος και ο δασκαλακος" ο μεσαιωνας ζει οταν διωκονται οι πραγματικοι "διδασκαλοι" γιατι μεταφερουν γνωση σε παιδικες ψυχες και διαμορφωνουν "ανθρωπους".
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
10/06/2009 10:50
Ρε παιδια τι διαβαζω; Εβαλε υποψηφοτητα για ευρωβουλευτης ο Λαζοπουλος και τον μαυρισανε;;;; Ειναι εκπληκτικο το γεγονος παντως οτι υπαρχουν ανθρωποι που πιστευουν οτι οποιος εχει διαφορετικη αποψη απο αυτους ειναι τοσο ηλιθιος ωστε να μπερδευει τη σατυρα με την πραγματικοτητα! Παλιοτερα δηλαδη μας εφταιγε ο Ψαλτης με τις επιθεωρησεις του και ακοοομα πιο παλια ο Αριστοφανης! Δηλαδη σε αυτη τη χωρα η οι καλλιτεχνες φταινε η ο ΣΥΡΙΖΑ! Υμαρτον Κυριε!
Toula Mavridi
10/06/2009 10:40
Kyrie Niko, loipoumai gia thn peripeteia sas stin Ellada. To idio antimetopisan polloi Albanoi pou plimmirisan tin xora mas kai mas vrikan aproetimastous. An kai i prosopiki mou gnomi einai paromia me tou @akis kai ntrepomai gia tin katantia mas san ellino-kanadeza, tha ithela na sas po oti i Ellada mas sas dexthike san metanasti an kai eimaste ftoxi xora. To mathima pu kanete ston Kyrio Derbert eine ligo ypokritiko. An kai eimai pantemeni me Ellina sto Montreal, exo syxnes epafes me tin Albaniki meionotita os koinonikos symboulos. H Allabanoi metanastes sti pleiopsifia tous apaitoun apo tin kanadiki kybernisi na tous xtisei sxoleia ke na ferei albanous daskalous. Ego den pistevo oti prepei na plirosoume gia ta sxoleia sas epeidi eseis apofasisate na elthete sto Montreal. Afto pou den xerete i den anaferate sta sxolia sas einai oti i ellino-amerikaniki koinotita sti nea Yorki kai se oli tin Ameriki einai pamplouti ke mazi me tin organosi AHEPA pezei igetiko rolo gia tin ensomatosi ton ellinopaidon. H neari kyria daskala einai iroida ke emeis oi ellinokanadoi tin thavmazoume. Meta Timis, Toula Mavridi
NIck
10/06/2009 10:34
Αυτή η σκέψη που έκανε μια άσημη , τυχαία , δασκαλίτσα (επιτρέψτε μου την έκφραση συγγραφική αδεία) είναι η πεμπτουσία της μετανασταευτικής πολιτικής στην Αμερική εδώ και δεκαετίες αλλά που να σκεφτούν τα μεγάλα κεφάλια.
Βοηθάς τον μετανάστη να μάθει την ιστορία και την γλώσσα της χώρας που προήλθε αλλά και της χώρας που η τύχη έφερε να ζει τώρα.
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
10/06/2009 10:27
Απο εχθες διαβαζω διαφορες αποψεις. Μια ερωτηση θα ηθελα να κανω μονο. Ακομα κι αν η δασκαλα διδασκαι περαν του ωραριου της την Ιστορια οπως εχει γραφτει απο Αλβανους πρεπει να δικαστει; Ειναι καποιο απαγορευμενο βιβλιο η Ιστορια της χωρας μας απο ξενους Ιστορικους; Ανθελληνικο αισθημα ειναι το να προσβαλλεις τη χωρα σου μη δεχομενος οτι μπορει και απο πλευρας της να εχουν γινει λαθη. Ολα τα μιση συνεχιζονται γιατι η Ιστορια γραφεται απο τους νικητες οι οποιοι ειναι παντα οι καλοι και δεν υπαρχει αντικειμενικο κριτητριο. Μισος απο τους Ελληνες στους Τουρκους αλλα καμια παραδοχη για τα δικα μας λαθη. Αν ξεραμε κι εμεις τι ασχημα εχουμε πραξει θα ημασταν πιο σεμνοι και δε θα ειχαμε καβαλησει καλαμι. Οσο για την αγαπη προς την πατριδα να φερω ενα απλο παραδειγμα. Αν το παιδι σας σκοτωσει θα παψετε να το αγαπατε και δε θα ψαξετε για τροπο να ελαφρυνεται την ποινη του και γενικοτερα να το υποστηριξετε; Θα αρνηθειτε ομως και το γεγονος οτι ειναι δολοφονος; Δε νομιζω. Μαλλον θα πληγωθητε πολυ και θα προσπαθησετε παραδεχομενοι οτι φταιει να ελαφρυνετε την κατασταση. Ετσι ακριβως συμβαινει και με την πατριδα. Την αγαπαμε την υποστηριζουμε αλλα οχι και να εθελοτυφλουμε και να κλαιγομαστε για τους κακους που θελουν να μας εξαφανισουν ενω εμεις καθησαμε ησυχα στη γωνια μας και δεν πειραξαμε κανενα. Πειραξαμε και ειναι το μονο σιγουρο. Πολεμοι γινανε καλο δε θα καναμε! Αν αυτο το παραδεχτουμε τοσο εμεις οσο σιγα σιγα και τα υπολοιπα εθνη και σταματησουν παρελασεις και διαιωνηση του μισους τοτε δε θα μας φταινε καθολου δασκαλοι που θεωρουν ισαξιους τους ανθρωπους ανεξαρτητως αν καποτε πολεμησαν οι προ προ προπαπουδες τους με τους προ προ προπαπουδες μας! Απο τη στιγμη που πηγαινουν στο σχολειο και μαθαινουν ο,τι ειναι να μαθουν μετα εχουν καθε δικαιωμα και τη γλωσσα τους να εξασκησουν και την Ιστορια τους να διαβασουν. Κι αν χρειαστουν βοηθεια ο πρωτος που πρεπει να τη δωσει ειναι ο δασκαλος. Η αντικειμενικοτητα ειναι προσον καλλιεργημενου ανθρωπου και τετοιους ανθρωπους θελω να διδαξουν τα παιδια μου και οχι κολημενους με τους ακακους αλλα πανουργους Ελληνες που καταφερνουν παντα να τη σκαπουλαρουν. Το "Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει" ηταν τελικα αυτο που μας εκανε αλλαζονες και πανω σε αυτη την ψευδαισθηση γαλουχουμε και τα παιδια μας. Η Ελλαδα δεν ειναι αθανατη και κινδυνευει να πεθανει απο τους πιο κολλημενος Ελληναρες! Σημειωτεον: Δεν ειμαι μεταναστρια ουτε εχω φυγει απο την Ελλαδα. Ζακυνθινη ειμαι!
Μαρίνα Π.
10/06/2009 10:25
Μπράβο στη δασκάλα, μπράβο στα ΝΕΑ, μπράβο στον κ. Χρήστο Κάτσικα.

Eleni
10/06/2009 10:20
@dondon. Eisai ektos thematos. Symfono me @akis, @elissavet kai @pigula
ALFA
10/06/2009 10:14
NIKO GIAFTUS TUS TYPUS PEDIWN
KALYTERA NA EFTYAHNAN EIDIKA
PROETIMASTIKA SKOLEIA ESTW KE APOGEVMATINA
AN TA PEDIA DEN INE ETOIMA NA PARAKOLU8EISUN STA ELLINIKA TO MA8IMA TOTE
FRENARUN TA ALLA PEDIA KE PEFTI I APODOSIS TU SKOLEIU
I TIS TAXEWS EN SIGRISI ME ALLA SKOLIA PU DEN EHUN XENUS AFTO TO DIXAN KE I PANELLINIES EXETASEIS
EPANELIMENOS
OPOTE I LISIS INE ENA SKOLEIO APOGEVMATINO EXTRA GIA MI ELLINAKIA .. KE AFTO HRIAZETE EXTRA HRIMATA
APO TIN TSEPI TU ELLINA FOROLOGUMENU.....
pAnos Den Haag
10/06/2009 10:09
KALHMERA SAS. ENA MEGALO MPRABO STH DASKALA, KAI S''''OLOUS OSOUS EXOUN KATA KAIROUS BOH8HSEI STHN PRWTOBOULIA AYTH. EYGE!!!!! OSO GIA SAS, Kyr.Kyr. OMHRE, DERBET..(K.L.P.syggeneis) sas TA ""XOUN PEI OI (NIKO, RODAN8OS) NA MHN EPANALAMBANW.... 8A SAS PW MONO KATI POU LENE OI OLLANDOI EDW.( SE ELEY.METAFRASH) << STREPSE TA FWTA( THN PROSOXH) STON ALLON, GIA NA MHN FANOUN (H GIA NA KRUPSEIS) TA DIKA SOU STRABA.>> PANTA FILIKA.
Νίκος
10/06/2009 10:09
Δεν διαφωνώ με την κίνηση σαν κίνηση με την προσπάθεια της δασκάλας. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνεται θεσμικά στα πλαίσια του ελληνικού κράτους και όχι με βαση τον εθελοντισμό κάποιων δασκάλων σε συνεργασία με την Αλβανική Πρεσβεια για μεταφορά των δικών τους ιστορικών συγγραμάτων τα οποία διαμορφώνουν "γενιτσαρους" εντος της χώρας. Όσοι το καταλαβαίνουν το καταλαβαίνουν όσοι δεν, δικαίωμά τους. Επαναλαμβανω η κινηση της δασκαλας είναι στην σωστη κατευθυνση αλλά αυτο θα πρεπε να γινεται θεσμικά απο το ίδιο το Υπουργειο Παιδείας το οποίο πρέπει να εγκαταλείψει τον μακάριο ύπνο του.

Λίγα λόγια για τους Τσάμηδες για να ξέρουμε λίγα παραπάνω γιατί κάποιοι εδώ παραείναι άσχετοι και μπλέκουν πάλι την ιδεολογία ή ιδεοληψία τους με την ιστορία. Ο παρακάτω ούτε εθνικιστής είναι ούτε στο στόχ(κ)ο τα γράφει. Διαβάστε το πολύ καλά μερικοί ιδίως το κομμάτι κάτω απ τις "Ιδεολογικες Ερμηνείες"


Ποιοι ήταν οι Τσάμηδες
διερευνήσεις
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ | Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2005

"Οι Τσάμηδες ήταν ένας παραδοσιακός αγροτικός, συμπαγής και κλειστός πληθυσμός που για συγκυριακούς λόγους εξαιρέθηκε της ανταλλαγής του 1922. H συμβίωσή τους με το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής υπήρξε εξαρχής προβληματική: η πολιτισμική διαφοροποίηση, οι κτηματικές διαφορές και η στάση του ελληνικού κράτους απέναντί τους, και ιδιαίτερα του μεταξικού καθεστώτος, ενίσχυσαν την καχυποψία τους και επέτρεψαν τη δράση εξτρεμιστικών αλυτρωτικών στοιχείων στην Αλβανία. Πάνω εκεί βασίστηκε και η Ιταλία για να θέσει τσαμικό θέμα και να δικαιολογήσει την εισβολή του 1940. Οπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή δυναμίτισε την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Ενοπλοι Τσάμηδες συνόδευσαν τον ιταλικό στρατό κατά τη σύντομη προέλασή του στο ελληνικό έδαφος τον Νοέμβριο του 1940, ο τοπικός πληθυσμός υποδέχθηκε πανηγυρικά τους εισβολείς, ενώ σημειώθηκαν οι πρώτες λεηλασίες και επιθέσεις εναντίον χριστιανικών χωριών. H υποχώρηση των Ιταλών και η επιστροφή των ελλήνων κατοίκων έθεσε σε κίνηση μια δυναμική αντεκδικήσεων που κατέληξε στην εθνοκάθαρση των Τσάμηδων το 1944.

H ιταλική, αρχικά, και η γερμανική Κατοχή συνοδεύτηκαν από βία. Οι ηγέτες των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις κατοχικές αρχές και συμμετείχαν σε διώξεις, καταστροφές, και μαζικές εκτελέσεις, η πιο γνωστή από τις οποίες υπήρξε η εκτέλεση 49 επιφανών κατοίκων της Παραμυθιάς τον Σεπτέμβριο 1943. Οι αντάρτες του ΕΔΕΣ, που κυριαρχούσαν στην περιοχή, προέβησαν μετά την αποχώρηση των Γερμανών σε ένα όργιο βίας, αδιάκριτων εκτελέσεων και λεηλασιών που κορυφώθηκαν με τη μαζική εκδίωξη των Τσάμηδων στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του ''44.

H περίπτωση αυτή αποτελεί αναμφίβολα εθνοκάθαρση. Το ερώτημα παραμένει αν υπήρξε αποτέλεσμα προμελετημένης κεντρικής απόφασης ή αν προήρθε από πράξεις αντεκδίκησης σε τοπικό επίπεδο. H Μαντά προκρίνει τη δεύτερη εκδοχή. Προσωπικά πιστεύω ότι η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκδοχές είναι πολύ μικρή. Παρόλο που ο ΕΔΕΣ ήταν μια αποκεντρωμένη οργάνωση όπου, αντίθετα με το EAM, η κεντρική διοίκηση δύσκολα έλεγχε τους τοπικούς οπλαρχηγούς, τίποτε δεν δείχνει ότι η ηγεσία του είχε την παραμικρή (και πραγματική) διάθεση να τους συγκρατήσει. H πολιτική συγκυρία τον Σεπτέμβριο του 1944 επέτρεπε την τελική λύση του τσαμικού ζητήματος και, κατά τη γνώμη μου, ο ΕΔΕΣ δεν δίστασε να αδράξει την ευκαιρία.

Αντίθετα από τον ΕΔΕΣ, το EAM τήρησε μια περίεργη στάση σε σχέση με τους Τσάμηδες. Επιχείρησε επανειλημμένα ανοίγματα που βασίζονταν στον μάλλον πλασματικό διαχωρισμό μιας δράκας προδοτών από την πλειοψηφία του πληθυσμού -πλασματικό στον βαθμό που ο παραδοσιακός αυτός πληθυσμός ακολουθούσε τους ηγέτες του και έδειχνε μια προτίμηση προς την κατοχική διοίκηση ακόμη και όταν δεν συμμετείχε άμεσα σε πράξεις βίας. Για αυτόν τον λόγο η τακτική του EAM δεν έγινε κατανοητή ούτε από τον τοπικό ελληνικό πληθυσμό ούτε από τα ίδια του τοπικά στελέχη που ανέφεραν στις εσωτερικές τους εκθέσεις τις οποίες παραθέτει η Μαντά ότι η παμψηφία σχεδόν των αρβανιτάδων Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθή ανεπιφύλαχτα με το μέρος του κατακτητή και ωργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα ελληνικά χωριά. Ο ΕΛΑΣ τελικά στρατολόγησε γύρω στους 300 ως 500 Τσάμηδες που συμμετείχαν στις εμφύλιες συγκρούσεις με τον ΕΔΕΣ τον Δεκέμβριο του ''44. H επικράτηση του ΕΛΑΣ συνοδεύτηκε από την επιστροφή 3.000 ως 5.000 Τσάμηδων στη Θεσπρωτία. H τελική όμως έκβαση των Δεκεμβριανών οδήγησε σε νέες διώξεις από τους οπλαρχηγούς του ΕΔΕΣ και στην τελική εκδίωξή τους.

H τελική πράξη

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το KKE στράφηκε για μία ακόμη φορά προς τους Τσάμηδες για να λύσει το πρόβλημα έμψυχου δυναμικού που αντιμετώπιζε. Τον Μάρτιο του 1949 κατέληξε σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την υποχρεωτική στρατολόγηση 2.000 Τσάμηδων η οποία ναυάγησε την τελευταία στιγμή, όταν οι ίδιοι οι Τσάμηδες αντέδρασαν και ο Εμβέρ Χότζα αποφάσισε να μην τους οπλίσει ως αντιδραστικούς. H τελική πράξη του δράματος γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ''50 με σειρά νομοθετικών διαταγμάτων της ελληνικής κυβέρνησης που απαλλοτρίωσε τις περιουσίες τους και τις απέδωσε σε ντόπιους και έποικους.

Ιδεολογικές ερμηνείες

Είναι προφανές ότι η σημασία της περίπτωσης αυτής ξεπερνάει τα όρια της τοπικής ιστορίας. Αποτελεί, κατ'' αρχάς, καθαρή και ενδεχομένως μοναδική για την κατοχική Ελλάδα περίπτωση ολοκληρωτικής εθνοκάθαρσης. Δεύτερον, δείχνει τα όρια των ιδεολογικών ερμηνειών στην Ιστορία. Οι Τσάμηδες δεν ήταν ούτε φασίστες ούτε ναζιστές ούτε κομμουνιστές ήταν όμως διατεθειμένοι να συνεργαστούν με όποιον τους πρόσφερε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Τρίτον, υπογραμμίζει τη διαδικασία εργαλειοποίησης του δωσιλογισμού από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις και την αναντιστοιχία ανάμεσα στον λόγο και στην πράξη τους. Για τους κομουνιστές ο δωσιλογισμός υπήρξε ιδιαίτερα ελαστική έννοια σε σχέση με συγκεκριμένες ομάδες όπως οι Τσάμηδες ή οι σλαβόφωνοι κομιτατζήδες στους οποίους παρείχε τη δυνατότητα αναβάπτισης από προδότες σε πατριώτες. Γενικεύοντας και απλοποιώντας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν για τη Δεξιά ο δωσιλογισμός ήταν συγχωρήσιμος, αρκεί οι φορείς του να ήταν Ελληνες, για την Αριστερά το συγχωροχάρτι ίσχυε μόνο για τους μη Ελληνες.

H περίπτωση των Τσάμηδων αναδεικνύει συγχρόνως και τις αντιφάσεις της στρατευμένης ιστοριογραφίας που επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα των αντιμαχόμενων παρατάξεων της δεκαετίας του ''40 -τόσο της δεξιάς όσο και της αριστερής εκδοχής της. Για τη δεξιά μεταπολεμική ιστοριογραφία η εθνοκάθαρση και η αδιάκριτη βία κατά των Τσάμηδων υπήρξε ένα απόλυτα δικαιολογημένο μέτρο απέναντι σε μια ομάδα δωσίλογων και μειοδοτών. Μόνο ο αντικομμουνισμός μπορούσε να δικαιολογήσει, και άρα να συγχωρήσει, τη συνεργασία με τους κατακτητές. Το πρόβλημα της αριστερής μεταπολιτευτικής ιστοριογραφίας είναι ακριβώς το αντίθετο: ενώ καυτηριάζει τον δωσιλογισμό ως εσχάτη προδοσία που δικαιολογούσε βία αντίστοιχη με αυτή που υπέστησαν οι Τσάμηδες, αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες πρακτικές των μειονοτήτων με αισθήματα κατανόησης και τάσεις συγκάλυψης, δείχνοντας έτσι πόσο επιλεκτική και άρα διάτρητη είναι η ηθικολογία της.

Το βιβλίο της Ελευθερίας Μαντά είναι ένα αντίδοτο στη μυωπία και στα αδιέξοδα της ιστοριογραφίας αυτής και θυμίζει τη σημασία της σοβαρής ιστορικής έρευνας. H συγγραφέας κατάφερε να προσεγγίσει ένα σύνθετο και ευαίσθητο θέμα με προσοχή, συστηματικότητα και χαμηλούς τόνους. Το βιβλίο της αξίζει να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. "

Ο κ. Στάθης Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=169969&ct=47&dt=04/12/2005


gg
10/06/2009 09:51
Sumfwnw me Elisabet. Sumboulo sto upourgeio paideias prepei na tin kanete oxi na ti trexete sta dikastiria.
Κωνσταντίνος
10/06/2009 09:49
Καλά της κάνανε. Δεν χρειαζόμαστε άλλες μειονότητες εδώ. Για να γίνη αυτό το κράτος εθνικό ο Ελληνισμός υπέστη μεγάλη συρρίκνωση πριν το 1940.
ευγε!
10/06/2009 09:45
μπραβο στην Πρωτονοταριου κι εννοώ μπραβο λαμβανοντας υπ'' οψιν τα ελληνικα δεδομενα. Διοτι αντιστοιχες ενεργειες εδω στη Γερμανια θεωρουνται απολυτως φυσιολογικες.. Ασε που απο τη στιγμη της γεννεσης του το αλλοδαπό παιδι λαμβάνει το γερμανικο διαβατηριο και εντασσεται στην κοινωνια μαθαινοντας τη γερμανικη γλωσσα, οποτε περιττευει το να μαθει τη μητρικη του γλωσσα.
Elissavet
10/06/2009 09:24
ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ... να σας βοηθήσει με την εμπειρία της και τον κοινό της νου να λύσετε ένα σημαντικό θέμα...και στείλτε τον κοντόφθαλμο Διευθυντή (που διδάσκει αξίες στα παιδιά μας... μα τι αξίες;) για μετεκπαίδευση σε καμιά χώρα με αρκετούς μετανάστες μπας και διευρύνει κάπως τους ορίζοντες του... ποιος θα μας σώσει από τους μέτριους που έχουν εξουσία και το μυαλό τους δεν πάει παραπέρα;
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
10/06/2009 09:22
@NIKO, AN KAI TO SXOLIO GIA TH MANNA SOU KAI THN EKPAIDEVSH EINAI EFSTOXO KAI FERNEI MBROSTA POLLA KALA SHMEIA POU ELPIZO NA TA DIABAZEI ENAS EKPAIDEFTIKOS, SYMFONO PALI ME TON @DERBERT KAI GIA THN PERIPTOSH THS AMERIKHS. H AMERIKH EXEI MIA EPISHMH GLOSSA: THN AGGLIKH. OLES OI KYBERNHSEIS, AKOMA KAI OI PIO FILELEFTERES DIATHRHSAN MIA KAI MONO MIA EPISHMH GLOSSA, THN AGGLIKH. EPI DEKAETIES OI PORTORIKANOI THS NEAS YORKHS, OI MEXKANOI METANASTES TOU TEXAS KAI THS KALIFORNIAS, KAI OI KOUBANOI THS FLORIDAS PROSPATHISAN NA FEROUN "EPISHMH" DIGLOSSIA ALLA APETYXAN. TO AMERIKANIKO KOGGRESSO POU EINAI KAI TO DIKO MAS KOGGRESSO-AFOU EIMASTE KAI OI DYO AMERIKANOI POLITES-APERRIPSE ME PSHFO TH PROTASH KAI KRATHSE MONO MIA EPISHMH GLOSSA. O @DERBERT DEN EINAI ASTOXOS, AN KAI DEN GNORIZEI THN YPOTHESH TON ELLINON STH NEA YORKH. OSON AFORA TO TELEFTAIO SXOLIO SOU, OS AMERIKANO-ALVANOU, GIA TON FILLELINISMO TON ELLINON THS AMERIKHS, DIAFONO TELEIOS MAZI SOU. EMEIS OI ELLINO AMERIKANOI EXOUME APODEIXEI POLLAPLES FORES ME TIS PRAXEIS MAS KAI OXI ME LOGIA THN AFOSIOSH KAI AGAPHS MAS GIA TH MHTROPOLH KAI MHTERA ELLADA, POU EIMAI SIGOUROS KAI ESY OS "part" ALBANOS EXEIS GIA THN ALBANIA.
dondon
10/06/2009 09:16
Να το δώσετε στο Θεοδωράκη, τον Λαζόπουλο και τους άλλους Συριζιώτες να το κάνουν θέμα. Ο κόσμος όμως δεν συμμερίζεται τα δήθεν αντιρατσιστικά τους αισθήματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή όλοι αυτοί οι κύριοι έχουν λυμένα τα προβλήματα τους και τους έπιασε τάχα ο πόνος για τους λαθρομετανάστες, το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους Ελληνες. Για αυτό και τους μαύρισε στις ευρωεκλογές και τους έσκισε ακόμα και το ΛΑΟΣ στα ποσοστά.
akis
10/06/2009 08:55
Εδω πλεον εχει χαθει το μετρο απο τους επιδοξους Χριστιανο-ναζιστες. Μιλαμε για συνταγμα , για νομους , για διακαιωματα και δεν μιλαμε για το βασικοτερο που ειναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
Κρυβομαστε δηθεν πισω απο νομους για να δικαιολογησουμε το απυθμενο μισος ενατιον των "εχθρων" ξενων.Και ενταξει να συζητησουμε για το θεμα της λαθρομεταναστευσης και τα προβληματα που προκαλει , αλλα δεν περιμενα η πνευματικη παρακμη καποιων "ανθρωπων" να φτασει στο σημειο να επιτεθουν σε παιδια !!!!! Μιλατε για νομους βρε μουλαρια οταν γυρω σας το συμπαν καταρεει απο ρεμουλες και το πλιατσικο των κομματοσκυλων ; Υπαρχει τυφλωση και φανατισμος και δεν μπορειτε να δειτε το προφανες , οτι δηλαδη για το χαλι της χωρας φταιει "ο κακος" ο Ελληνας . Με μια τετοια δασκαλα θα ηθελα το παιδι μου να μαθει γραμματα , με ενα τετοιο ανθρωπο θα ηθελα να συνομιλησω , γιατι απεδειξε οτιμ εχει κατι που ολοι το χρειαζομαστε .....ΑΝΘΡΩΠΙΑ !

Παρολα αυτα εσεις οι κρεατινες μαζες συνεχιζετε απτοητοι την εκστρατεια της λασπης και της ανοησιας , Ελληνες του εξωτερικου σας δινουν απαντησεις για το τι συμβαινει στις χωρες που ειναι εκεινοι μεταναστες και εσεις κανετε τα κοροιδα , γιατι δεν σας συμφερει ρε μηδενικα η αληθεια . Η μονη αληθεια που ξερετε ειναι η συκοφαντια και το ψευδος. Πραγματικα αυτο το φορουμ προσφερεται για κοινωνικη αναλυση και προβληματισμο , διοτι καταλαβαινεις γιατι ο τοπος αυτος εχει πιασει πατο.
Σωτήρης Μ.
10/06/2009 08:46
χίλια μπράβο στη δασκάλα και χίλια μπράβο στα ΝΕΑ και στον Χρήστο Κάτσικα που έβγαλαν στην επιφάνεια το θέμα. κανείς μη δίνει σημασία στα φαντάσματα που με τα λόγια τους εδώ μέσα πάνε να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα.
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
10/06/2009 08:22
TA DYO PARADEIGMATA POU DINEI O @DERBERT GIA THN GERMANIA KAI ELBETIA EINAI ALHTHI KAI SOSTA. TA KINHTRA THS DASKALAS PALI EINAI APO TO BATHOS SOSTA. MALISTA OI PRAXEIS THS EINAI AXIES THAVMASMOU. H DASKALA EKANE TO ANTITHETO APO OTI SYNEBH STH DIADHLOSH ME TO SKISIMO TOU KORANIOU. H DASKALA EKANE TO ANTITHETO APO THN ADIAFORIA THS POLITEIAS GIA TO KTISIMO TROPOU PROSEFHIS TON MOUSOULMANON KAI TH DHMIOURGIA NEKROTAFEIOU. H ADYNAMH DASKALA ME THN MIKRH THS PROSPATHEIA EKANE AFTO POU TO KRATOS ADYNATEI NA PRAXEI; KATI POU AN ELTHEI STH PROSOXH TON BRYXELLON APO THN EFHMERIDA "TA NEA" THA MAS FEREI STO PROSKHNIO KALHS THELHSHS GIA THN AFOMOIOSH TON XENON KAI THA MAS DOSEI GIA PROTH FORA PONTOUS STA MATIA THS EVROPAIKHS ENOSHS. H SYMBOULH MOU STHN EFHMERIDA TA NEA KAI STH DASKALA POU XERO OTI DIABAZEI TA SXOLIA MAS, EINAI H DIAFHMHSH AFTHS THS KALHS PRAXHS STO STRASSBOURGO KAI BRYXELLES.
Niko
10/06/2009 06:08
@ derbet 9/6/2009 21:04
Exeis zeisei stin Ameriki pou laleis toso aneta oti oi metanastes stin Ameriki didaskontai mono Agglika?
Gia tin diki sou pliroforisei, mono stin Nea Yorki iparxoun 15 ellinika sxoleia pou paidia Ellinwn kai Kypriwn metanastwn didaskontai 90% tin ylis sta Ellinika apo to Dimotiko mexri to Lykeio, sxoleia pou einai ola xrimatodotoumena apo tin omospondiaki kyvernisi (diladi apo mena ton "ftoxo" Alvano -Amerikano politi).
Ela mia volta na deis oti kai mexri tis e3etaseis gia diploma odigisis mproreis na tis doseis stin glwssa pou dialegeis ESY (prosopika paradigma dialeksa na tin dosw tin e3etasi sta Ellinika - gia plaka oxi dioti den iksera Agglika!!!).
Ela na pareis ena tilefonw se mia kratiki ypireseia, kai ean den miliseis agglika tha se rwtisoun poly evgenika "Poia glwssa milate kyrie/kyria? Perimenete na sas feroume kapoion na sas metafrasei!!!!!" - Afta gia tin Ameriki pou exei mono Agglika!

Wso afora tous forous kai tous "lathrometanastes", oi Alvanoi exoun toulaxistwn 10 xronia pou sti sintriptiki tous pleopsifia exoun nomimopoithei kai pliroun tis koinonikes kai forologikes tous ipoxrewseis opos oi ipoloipoi Ellines polites.

Apo tin diavaza sto arthro i daskala ekane mathimata Ellinikwn stous goneis kai Alvanikwn sta paidia. Kai i aitia einai poly apli: Polloi goneis den exoun arketi gnwsi Ellinikis glwssas wste na ELEGXOUN ta paidia tous sta mathimata tous, enw ta padia pou i pleopsifeia tous exoun gennithei kai megalwsei stin Ellada den mporoun na ekfrastoun STA ALVANIKA oso afora ta mathimata kai na zitoun voi8eia apo tous goneis tous. Ta paidia einai teleiws e3ellinismena oso afora tin glwssa kai tin epikoinonia gia tin mathitiki yli.
To ezisa prosopika me ton mikro mou aderfo, pou irthe stin Ellada 6 etwn, stin ylikia twn 9 etwn den i3ere aples Alvanikes lekseis dioti oti eixe mathei to eixe mathei sta Ellinika kai tou itan adynatwn na ta metafrasi sta Alvanika. Ton rotage i mitera mou gia geografia logou xari kai o mikros den i3ere na e3igisei tin itan o lofos i to vouno dioti kaneis den tou eixe mathei tin antistoixei leksei sta Alvanika. Anagkazotan i mana mou na krataei to vivlio tou mathimatos s''ena xeri kai to Ellino-Alvaniko leksiko sto allo gia na katalavei ti elege o mikros. I oli fasi itan komiko-tragiki ypologizontas oti i mana mou asxoliotan me ton mikro meta apo 12 wres ergasias kai 2-3 wrwn sygkoinoneias! Simera o aderfos mou einai isws pio filellinas ap'' oti merikoi Ellino-Amerikanoi!
I praksi tis daskalas VOITHA stin entaksei twn paidiwn twn metanastwn stin Elliniki koinonia, oxi to antitheto. Ean i idia aithousa xrisimopoioutan gia athlitikes ekdilwseis, tha milage kaneis oti i daskala prowthouse ton xouligkanismo kai tin via sta gipeda???.....Hmmm....Mporei! Apo alvanofovous ola na ta perimeneis na sta poun!
Δεξιός
10/06/2009 05:42
Α ρε ΛΑΟΣίτες, που πήρατε ένα 7% και νομίζετε ότι θα κυβερνήσετε με συνομωσιολογίες για Μπίλντεμπεργκ και Σόρος... Και σαν μην φτάνει αυτό, έχουμε και τους υπερσυντηρητικούς να διαφημίζουν συνεργασία της ΝΔ με τα φασιστόμουτρά σας. Έρχεται η ιδεολογική αναμέτρηση καθάρματα. Θα απαλλαγούμε μια για πάντα από τους διεφθαρμένους, τους υπερσυντηρητικούς, τους αντιευρωπαϊστές, και όλα τα υπόλοιπα παράσιτα που έχουν κάνει την Νέα Δημοκρατία άντρο βλακείας και διαφθοράς. Καλύτερα 11 χρόνια στην αντιπολίτευση προκειμένου να ξαναγίνει το κόμμα αξιόλογο και να υπάρξει ιδεολογικοποίηση, παρά "παράταξη εξουσίας" που ντρέπεσαι να αποτελείς μέρος της. Τέρμα οι αλλοπρόσαλλες συνοδοιπορίες. Η Νέα Δημοκρατία ή θα ξαναγίνει η Φιλελεύθερη Παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ή θα χαθεί στα χέρια των επιγόνων του. -Δεξιός-
Αρης Β.
10/06/2009 02:23
Και τι σας πειράζουν οι τρεις γλώσσες; Για γραμματική μιλάμε...τι σχέση έχουν οι Τσάμηδες; Αν κάποιος βγάζει μαυρίλα από μέσα του σαν εξάτμιση με χαλασμένο καταλύτη, και χολή μπόλικη, καταλαβαίνεις τι σημαίνει δεξιά νοοτροπία και φασιστοειδής αντίληψη των πραγμάτων. Αλλά να μου πεις, ποιοί κέρδισαν μετά τον πόλεμο για να δει η Ελλάδα προκοπή; Το αρχαίο κάλλος και η αρχιτεκτονική καλαισθησία έδωσαν τη θέση τους στο αίσχος που λέγεται Αθήνα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ελέω δήθεν ευρωπαίου τσιμεντο"εθνάρχη", τα λουλούδια δεν μπορούν ν'' ανθίσουν. Τον βγάλανε και 4ο μεγάλο Ελληνα οι προπαγανδιστές του. Aν είναι ποτέ δυνατό! Αυτόν τον ολετήρα! Ουστ ρε μαυρίλες που κάνατε την Ελλάδα τσιμέντο και μιλάτε κι από πάνω αντιδραστικούρες του κερ**τά. Η δασκάλα να αναλάβει ξανά τη διεύθυνση του σχολείου αμέσως!
κώνωψ
10/06/2009 01:35
derbet Ξύπνιοι ήμαστε ρε μεγάλε! που σέπιασε ο πόνος για τά λευτά σου! Ξέρεις ποιοί τα φάγαν τά λευτά σου! καί κλαίγεσαι γιά τά λευτουδάκια που σου φάγαν τά παιδάκια ! '' Οι διυλίζοντες τόν κώνωπα καί καταπίνωντες τήν κάμηλον'' Καί άει παράτα μας μέ τήν Αμερική σου τήν Γερμανία σου καί τήν Ελβετία σου! Εδώ είναι Ελλάδα! καί επιμένουμε Ελληνικά! Θά μάθουμε γράμματα σέ όποιον θέλει καί ότι γραμματα θέλει! Τά ταξείδια σου είναι από άλο άνέκδοτο ,νά τά διηγηθείς αλού.
ροδανθος
10/06/2009 00:48
derbet, εχεις μπλεξει το προγραμμα με τον ελευθερο χρονο και το δικαιωμα με την υποχρεωση. Μαθε πρωτα αυτες τις βασικες εννοιες και μετα ελα να μας κανεις μαθηματα για το τι συμβαινει στην Γερμανια που παρεπιπτοντως απετυχε να αφομοιωσει εκατομμυρια μεταναστες για μισο αιωνα τουλαχιστον. Η δασκαλα ειχε την υποχρεωση να τηρει το προγραμμα κατι που υποθετω οτι εκανε μιας και δεν συρεται στο δικαστηριο γιατι δεν τηρουσε το προγραμμα. Να εισαι σιγουρος οτι αν δεν τηρουσε το προγραμμα θα ειχε ηδη καρατομηθει. Ομως η δασκαλα ειχε και το δικαιωμα οπως πολλοι Ελληνες πολιτες και πολιτες ολων των δημικρατικων χωρων του κοσμου να διδασκει στα παιδια σαν εξωσχολικη δραστηριοτητα στον ελευθερο της χρονο καποια μαθηματα ξενων γλωσσων. ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΙΑΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗς ΧΩΡΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ? Οχι μονο δεν απαγορευουν κατι τετοιο αλλα το επιβραβευουν. Δεν ηταν Αλβανικο το σχολειο ... ηταν Ελληνικο και στον ελευθερο χρονο γινοταν καποια παραπανω μαθηματα. ορισμενοι εχουν μπλεξει το σωβρακο με την γραβατα εδω, εχουν μπλεξει δικαιωματα με υποχρεωσεις, τα Ελληνικα σχολεια του εξωτερικου με μερικα μαθηματα ελληνικων σε ξενα σχολεια, και απο επανω προσπαθουν να μας πουν οτι η Γερμανια ειναι προτυπο ενσωματωσης μεταναστων. Μας εχετε τρελλανει τελος παντων.
ροδανθος
10/06/2009 00:36
Αγαπητε Ακη, ευχαριστω πολυ. Σε παρακολουθω και εσενα. Συνεχισε γιατι μονο ο τολμων νικα. Με την απραξια εχουμε καταντησει τα αμορφωτα και αξεστα ζωα του ΛΑΟΣ να παιρνουν ψηφους και να μπαινουν στην Βουλη και στην ευρωβουλη. Ελλαδα που γεννησες την δημοκρατια που εισαι να τους δεις.
Ροδανθος
10/06/2009 00:30
Ομηρε, το ροδανθος εχει να κανει με μια απο τις μεγαλυτερες ταινιες του συγχρονου κινημετογραφου και οχι με τα ροδοπεταλα και τις πικροδαφνες αγραμματε, αμορφωτε. Στο διαταυτα... αν θεωρεις παρανομο και κακο αυτο που εκανε η δασκαλα πηγαινε την στο δικαστηριο για αυτο ακριβως που γραφεις και ασε την να κριθει απο την δικαιοσυνη. Και για να το πω στην καθομιλουμενη. Η που...ια που χαρακτηριζει τον που...η ειναι να διατυμπανιζει σε ολους οτι η γυναικα αυτη πρεπει να χασει την δουλεια της για το Α που ειναι σημαντικο αλλα κατα παραξενο τροπο το σημαντικο δεν ειναι αυτο για το οποιο συρρεται στο δικαστηριο, αλλα για μια παρονυχιδα. Μηπως τελικα δεν εκανε ουτε το σημαντικο Α και ισως ουτε και το ασημαντο Β. Μονο και μονο που συρρεται για αυτην την ηλιθιοτητα ειμαι υπερ της. Γιατι ειμαι υπερ? Γιατι ειμαι αντιθετος στην λογικη του οτι ο καθενας μπορει να σε συρει στο δικαστηριο για κατι ασημαντο και μετα να σε συκοφαντησει με χιλιαδες ψεματα απλα για να κερδισει τις εντυπωσεις. Αυτη η συμπεριφορα που απλα σε χαρακτηριζει ονομαζεται στον δρομο που..ια και χαρακτηριζει τους που...δες.
Κωνσταντινος Μ.
10/06/2009 00:23
Ιδια η περιπτωση με του Καραβελα και του Χριστοφορακου....Οι μαγκιες στους αδυναμους,οι δυνατοι την κανουν..Οι μεν φευγουν για εξω και οι δε απλα αφηνουν την κατασταση να παει οπου να ναι αρκει να μην υπαρχει πολιτικο κοστος.Κοστος που πλεον ειναι δεδομενο για την οποια κυβερνηση ανοιξει το μεταναστευτικο,βλεπεις επι 20 χρονια τωρα τουμπεκι οι κυβερνησεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θεμα..Εκανε καλο στα ταμεια και τα ελλειματα..Τωρα που ζεματαει η σουπα ασε τον Καρατζαφυρερ να ανεβαινει....Ειναι η σπεσιαλιτε του μαγαζιου....Ανθρωποι στα καρβουνα...
Ηλίας Α.
09/06/2009 23:34
κ. Κάτσικα μπράβο σας έζησα μετανάστης 30 χρόνια στη Γερμανία και ξέρω τι θα πει μετανάστευση. Συγχαρητήρια που βγάζετε στην επιφάνεια αυτό το θέμα για το οποίο πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Μην σας ταράζουν οι λίγοι ανεγκέφαλοι ανθρωποφάγοι που γράφουν και ξαναγράφουν ότι θα έλεγαν οι χιτλερικοί. Μπράβο και στη δασκάλα που τόλμησε να δώσει χέρι βοήθειας στο ξένο πατέρα και τη μητέρα. Αυτό σημαίνει ανθρωπιά, αυτό σημαίνει δάσκαλος. Σας βγάζω το καπέλο.
δωδεκανησιώτης
09/06/2009 23:29
Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΨ Η Φ Ι Σ Μ Α

Για την ποινική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου,

πρώην δ/ντριας του 132ου Δημ. Σχολείου ΑθηνώνΤο ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει κατηγορηματικά την ποινική δίωξη της συναδέλφου δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου, διευθύντριας του 112ου δημοτικού σχολείου Αθηνών και πρώην διευθύντριας του 132ου δημ. σχολείου για δράσεις που είχε συναποφασίσει με το Σύλλογο διδασκόντων του 132ου δημ. Σχολείου Αθηνών.Το θέμα για το οποίο διώκεται με την ανοχή αν όχι με την παρότρυνση της διοίκησης και με μάρτυρα κατηγορίας το νυν διευθυντή του σχολείου κ. Γιουτλάκη, αφορά την παραχώρηση σχολικού χώρου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών μαθητών το διάστημα 2005 – 2007. Στην κατηγορία, με προφανή στόχο την πρόκληση εθνικιστικών αντανακλαστικών, αναφέρεται μόνο η διδασκαλία της αλβανικής ως μητρικής γλώσσας των μαθητών και σκόπιμα αποσιωπάται η ταυτόχρονη διδασκαλία της αραβικής ως μητρικής γλώσσας μαθητών, τα μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς που γίνονταν παράλληλα σε διπλανές αίθουσες, καθώς και το γεγονός ότι οι εν λόγω δράσεις είχαν ενταχθεί και εγκριθεί στο πλαίσιο προγράμματος της Ολυμπιακής παιδείας από το 2002.Την ώρα που οι σύγχρονες παιδαγωγικές έρευνες αποδεικνύουν ότι για την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας για τους μετανάστες μαθητές είναι αναγκαία η διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, και ενώ οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται από το Δήμο Αθήνας ακόμα και για χρήση τους από εξωσχολικούς παράγοντες (κοπή πίτας, ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, αθλητικούς συλλόγους κ.α.), η συνάδελφος σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια για ΄΄παράνομη΄΄ παραχώρηση σχολικού χώρου, παρά το ότι οι παραπάνω ενέργειες ήταν απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων και της ίδιας ως διευθύντριας του σχολείου.Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον κ. Γιουτλάκη για την απαράδεκτη παιδαγωγικά και προκλητική κοινωνικά και συνδικαλιστικά συμπεριφορά του. Καλούμε τη Διοίκηση, η οποία μάλιστα ευαγγελίζεται σήμερα το διάλογο για τα προβλήματα της παιδείας, να πάρει θέση καταγγέλοντας την πρωτοφανή και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Γιουτλάκη, διαφορετικά θα είναι εξ ίσου έκθετη με αυτόν απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.Δηλώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στη συνάδελφο Πρωτονοταρίου Στέλλα, και καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα σε συντονισμένη δράση για την υπεράσπιση της παιδαγωγικής ελευθερίας, και σε ανυποχώρητο αγώνα εναντίον του αυταρχισμού, του ρατσισμού και του σκοταδισμού που κάποιοι επιχειρούν να επιβάλλουν στα σχολεία μας.

Για το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

Παναγιώτης Ντούλας Στέλιος Κριαράς

idem
09/06/2009 23:18
Bettino Craxi : [ Απομένει να καταλάβουν ότι το κόστος των "προγραμμάτων" του "πολυπολιτισμικού πειράματος", δεν το πλήρωνε η Μπίλντερμπεργκ,το ίδρυμα Σόρος ... ] idem : Λάθος. Η κυρία Διαμαντοπούλου ξέρει ... .
idem
09/06/2009 23:15
Σύμφωνα με τη λογική του αρθρογράφου έχουμε τούτο : " Την ίδια στιγμή που οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται από τον Δήμο Αθηναίων για κάθε λογής δραστηριότητες (κοπή πίτας, ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, αθλητικούς συλλόγους κ.ά.). Για συνδρομή στο ίδιο έγκλημα διώκεται και η δασκάλα που δίδασκε στα προγράμματα αυτά." idem : Σε περαιτέρω ανάλυση καταλαβαίνουμε ότι : Ενώ οι αίθουσες προσφέρονται για εξωσχολικές δραστηριότητες, διαπράττεται το μέγα έγκλημα (κατά τον αρθρογράφο) να μη δίδονται για σχολικές δραστηριότητες (εκτός σχολικού προγράμματος και δεν μας το σημειώνει). Αν το πάμε λίγο μακρύτερα, με βάση αυτά που διαβάσαμε, θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε ένα άλλο παρόμοιο ρεπορτάζ από τον ίδιο. Θα μας πληροφορεί ότι ενώ οι σχολικές αίθουσες διατίθενται για τις ενοριακές ανάγκες των εκκλησιών, δεν παραχωρούνται για τις "παροικιακές" ανάγκες των μουσουλμάνων μια των οποίων είναι πως δεν έχουν - ακόμη - κοινό λατρευτικό τόπο. Τι καλύτερο να παραχωρούνται οι αίθουσες για ομιλίες με πανθρησκευτικό περιεχόμενο ; Εκεί να δείτε τι "πόντους" θα έπαιρνε η κυρία δασκάλα. " Διώκεται επειδή ενσωμάτωσε τα παιδιά των μεταναστών στη ζωή της θρησκείας " , θα ήταν ο τίτλος, και το ρεπορτάζ από κάτω θα μας εξηγούσε ότι "όλες οι θρησκείες είναι ίδιες". Μόνο οι Ταλιμπάν και οι απανταχού Αγιοταλάχ, είναι αντίθετοι. Τι θα έκαναν, και τι θα έγραφαν, τότε όσοι διακατέχονται από παραληρηματικές φαντασιώσεις με περιεχόμενο φασίστες και σαρκοβόρα ;
gg
09/06/2009 22:44
Re derbet 3ereis na diabazeis? Sou kanw copy paste epeidi mallon kapou to xases.

Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), εξέδιδαν τις ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) και ανέλαβαν πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών τους.

Koinws de tous didaskoun oute Agglika oute Nigiriana. Ellinika tous didaskoun alla mexri na ma9oun oi anakoinwseis einai k se alles glwsses. Oi anakoinwseis oxi ta ma9imata.
ευδοκία
09/06/2009 22:25
ειμαστε όλοι στο πλευρό της δασκάλας, η καθημερινή ζωή στο σχολείο μας δείχνει οτι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, τέτοιοι δάσκαλοι σαν την Στέλλα Πρωτονοταρίου θα έπρεπε να επιζητούμε όλοι για τα παιδιά μας...
Bettino Craxi
09/06/2009 21:31
Απομένει να σκεφθούν τα 4,5 εκ.(πρόβατα) που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ,και τα 3 εκ."Παραθεριστές" που δεν ψήφισαν, αν θέλουν η Ελλάδα να γίνει τρίγλωσση.Απομένει να καταλάβουν ότι το κόστος των "προγραμμάτων" του "πολυπολιτισμικού πειράματος", δεν το πλήρωνε η Μπίλντερμπεργκ,το ίδρυμα Σόρος, αλλά ο προυπολογισμός. Δηλαδή ο ηλίθιος Έλληνας φορολογούμενος.Πληρώνουμε τους δασκάλους για να εκπαιδεύουν κατά 75% τα παιδιά των λαθρομεταναστών. Και ποιός στάθηκε στο πλευρό της δασκάλας του πολιπολιτισμού;family:verdana;Η Αννα Διαμαντοπούλου(Μπίλντερμπεργκ) από το ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ALFA
09/06/2009 21:15
as dwsume tin frontida tin ekpedeftikh ke hrimatikh sta ftwha ellhnopula ...ke an mas perisepsi tote borume na stilume ke ekpedeftikus stin Alvania.. Alla katw apo tis paruses sin8ikes
pu lene pos to 21%twn ellhnwn ine ftwhoi as pai i perisia frontida sta ELLINOPULA K.... KATSIKA MAS EHETE
PROKALESEI EPANILIMENOS ME TETOIA AR8RA MIPOS TO KANETE SKOPIMA I MIPWS 8ELETE NA PSIFISUME AFTO PU DEN ENWITE...... EGW PROSOPIKA vlepw pos ine kalitero na asxoleiste me tis ftwhogeitwnies ekei opu yparhun ftwxes oikogenies ke malista polimelis opu i ellinikh politeia tus ehi girisei tin plati ... yparhun polles ellhnikes oikogenies pu zune toso isterimena ke malista politeknes ma eki i kratikh frontis den ftanei pote ute ke i stiles tis efimeridas sas dystihws
den ime koblexikos alla kanete la8os protimisews tis stilis
ehume pari tosus la8rometanastes pu den ehume pia pu na tus valume ke pos na tus dwsume apasxolish afu ute ke i ntopii den ehun dulia se polles periohes i anergia ftani ke to 17% opote as skeftun i armodii kalitera to 8ema tis la8rometanastefsis prin ehume ta kaka tis olandias velgiu galias klp pan metron ariston!
derbet
09/06/2009 21:04
Ρε ξυπνήστε πια! Τι άλλο θα διαβάσουμε σε αυτό τον κόσμο; Εννοείται ότι μια δασκάλα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και μάλιστα να παρουσιάζει τρεις γλώσσες σε ένα σχολείο!!!!! Είσαστε σοβαροί; Πού ζείτε; Πού έχετε δει κάτι τέτοιο ξανά; Έχετε πάει εξωτερικό; Έχετε ζήσει Γερμανία όλοι εσείς γρακύλοι-''ασχετοι; Η Γερμανία που απορρόφησε χιλιάδες ΝΟΜΙΜΟΥΣ μετανάστες μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, το πρώτο μέλημά της ήταν η πλήρης αφομοίωση των παιδιών των μεταναστών στον γερμανικό πολιτισμό. Μόνο γερμανικά! Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική που είναι το πλέον πολυεθνικό μόρφωμα στην ιστορία. Μόνο αγγλικά! Έχετε δει εσείς ποτέ να διδάσκονται τα μαθήματα σε ελληνικά, κορεατικά, σουαχίλι σε ξένο σχολείο, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια τους; Τότε ποιό το νόημα να έρχονται οι μετανάστες σε ελληνικά σχολεία. Να χτίσουν οι πρσβείες τους δικά τους σχολεία με δικά τους έξοδα, να τυπώσουν βιβλία όπως γίνονται και με τα ελληνικά σχολεία αποδήμων Ελλήνων και να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα. Αλλά όχι να μας τρώνε και τα λεφτά μας από τις αβάσταχτες φορολογίες της δήθεν δωρεάν παιδείας, για να μορφώνουμε ποιούς; Αλβανούς στα αλβανικά, νιγηριανούς σε νιγηριανά; Ε, τότε τι ενσωμάτωση και σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό ζητούμε μετά από αυτά τα άτομα; Στην ουσία, τους περιθωριοποιούμε. Όλοι οι νόμιμοι μετανάστες στον κόσμο, υποχρεώνονται να διδάσκονται στην γλώσσα της χώρας που τους φιλοξενεί, αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής ένταξης.Πώς θα κάνει φίλους Έλληνες ένας μετανάστης που δεν ξέρει ελληνικά, πώς θα μιλήσει μαζί τους; Οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν καμμία ανοχή σε αυτό το ζήτημα, δεν επιτρέπουν καμμία άλλη γλώσσα στο μάθημα των κρατικών σχολείων. Πηγαίντε Ελβετία, που μάλιστα αποτελείται και από 3 έθνη και δείτε πόσο φανατικοί είναι με την κυρίαρχη γλώσσα τους ανά περιοχή. Έχετε ιδέα από την πραγματικότητα ή απλά ωρύεστε λόγω κόμπλεξ; Όλοι οι ψευτοκουλτουριαραίοι μαζέυτηκαν να υπερασπιστούν την δασκάλα χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχειώδη που τηρούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βέβαια τα κίνητρά της μπορεί να είναι αγνά, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να αποβούν μοιραία στο μέλλον χωρίς να το έχει φανταστεί και η ίδια. Γι'' αυτό πρώτα να σκέφτεστε όλες τις συνιστώσες και μετά να εκφράζετε μένος και λύσσα απλά από αντίδραση.
ΜΧ
09/06/2009 20:55
Είναι ντροπή να διώκονται άνθρωποι που το έργο τους δικαιώνεται ήδη από το αποτέλεσμά του.
Προσπάθησε να ενσωματώσει γλωσσικά και πολυτισμικά του μετανάστες γονείς μαθητών της για να βελτιώσει εμμέσως και το διδακτικό έργο του σχολείου της.
Χρσηιμοποίησε αίθουσες του σχολείου που χρησιμοποιούνται και για εξωσχολικά μαθήματα στα περισσότερα σχολεία. Σίγουρα κάποιο νομικό κώλυμα θα υπάρχει για να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως αυτό είναι το νόημα? Πού είναι το γνωστό "Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας"? Όλη τη μιζέρια και την κακομοιριά εκεί τη βγάζουμε?
ΧΧΧ
09/06/2009 20:40
Η δίωξη αυτή θα έπρεπε να είχε απορριφθεί από τους δικαστές ως προιόν βλακείας αυτού που την υποστηρίζει. Ο άνθρωπος που ανέλαβε πρόσφατα το σχολείο είναι ανίκανος και ακατάλληλος για τη δουλειά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φορολογούμαι για να τον πληρώνω. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φορολογούμαι για να πληρώνω τον μισθό των δικαστών που δεν απέρριψαν την δίωξη. Όλοι αυτοί πρέπει να πάνε σπίτια τους και να ασχοληθούν με κάτι που μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία όπως πχ τη συλλογή σκουπιδιών από το σπίτι μου... Και εγώ όπως και όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να πάρουμε πίσω το ποσοστό του φόρου που μας αντιστοιχεί για τους μισθούς των ανικανων δημόσιων λειτουργών που άδικα συνεχίζουν να εργάζονται για το Δημόσιο.
ioannis schinas
09/06/2009 20:28
mia anomali kakis poiotitos dieftharmeni kyvernisi , enoxlei sto synolon tous proodeftikous polites sto ergo tous .........aftoi pou dioikoun tin xoran simara tous gnorizoume apo pou katagontai poio to istoriko tous tin diagogin tous tin symperifora tous to pistevo tous tin ideologia tous kai loipa ........afto pou epidiokoun apo to ypourgeio paidias na apomakrynoun tin leitourgon apo tous ierous xorous ekpedefseos kyria Stella Protonotariou kai simara na antimetopizei dikastikous kai dikastiria ANEPITREPTON kai malista se emas !!!!!!!!! ston perasmenon aiona oi Ellines os oikonomikoi metanastes se alles xores oi opoies mas edexthin kai efiloksenisan : mathenontas to symvan : erotoume esas KYRIOI kyvernontes..... ti tha lene ? kai pos tha sas apokaloun ? aftoi EISTHE: pou mas exete ntropiasi kai zimiosi .........
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
09/06/2009 20:21
@ ΡΟΔΑΝΘΟ
ΛΟΙΠΟΝ, Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ
ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΟΠΟΥΛΑ
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΩΝ
ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

ΕΥΓΕ ......ΡΟΔΑΝΘΕ ΜΟΥ ! ! !
ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΜΗ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙΣ
ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΛΗΤΟΑΝΘΟΣ !
Γιωργος Στ.
09/06/2009 20:20
Φιλοι,μη ζοριζεστε,και εσεις εξωγαμα του Καρατζαφυρερ σταματηστε επιτελους να τσιριζετε υστερικα.Μας εχετε παρει τα αυτια με τις υστεριες σας.Καταλαβετε το οτι ειστε μια τραγικη μειοψηφεια,που θα εξαφανιστει απο την ιδια της τη σαπιλα,με την οποια ματαια προσπαθειτε να μολυνετε τους υπολοιπους.Η δασκαλα επραξε αυτο που θα επραττε ο καθε ευσυνειδητος εκπαιδευτικος.ΒΟΗΘΗΣΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.Αυτο ειναι ολο.Επειδη καποιος εθιξε το περιεχομενο αυτης της διδασκαλιας,θα ηθελα να πω : δεν εξρω τι περιειχε το βιβλιο ιστοριας.Ακομη ομως κι αν πραγματικα εγραφε οτι οι φασιστοΕλληνες με τη ληξη του δευτερου παγκοσμιου πολεμου κατεσφαξαν εκατονταδες Τσαμηδες και οδηγησαν στην εξαθλιωση χιλιαδες αλλους,γιατι παραξενευεστε και διαρηγνυετε ιματια?Μηπως δεν αληθευει οτι κατεσφαξαν τοσες χιλιαδες ''αναρχοκομουνιστοληστοσυμμορητες''?Οτι οδηγησαν στα ξερονησια ακομη περισσοτερους,οτι τους χτυπουσαν και τους βασανιζαν ανελεητα ωστε να απαρνηθουν τα κομμουνιστικα πιστευω τους και να υπογραψουν δηλωση μετανοιας?Μηπως ειναι ψεματα οτι οι καραδεξιοι ξεπερασαν σε αγριοτητα και εγκληματα ακομη και τους Ναζι?Αφου εκαναν αυτα στους συμπατριωτες τους,γιατι απορειτε που φερθηκαν ετσι απεναντι στους Αλβανους?Αυτα βεβαια καθως και πολλα αλλα (πχ τη συμπεριφορα των ενδοξων στρατευματων μας απεναντι στους αμαχους Τουρκους οταν αποβιβαστηκαν στη Μ.Ασια το 1919) μην περιμενετε να τα διαβασετε σε κανενα ελληνικο βιβλιο ιστοριας.Μονο κατι αναφορες για ''εθνικο διχασμο'' θα βρειτε,κι αυτες στα ψιλα,οπως λεμε.Βεβαια η απουσια αυτη ποσως αλλαζει την ιστορια.Κατα αναλογο τροπο λοιπον φασιστακια κρατηστε την εκπληξη σας οσον αφορα τα εγκληματα κατα των Τσαμηδων.Επεται συνεχεια,διοτι οπως ελεγαν και οι αρχαιοι ημων προγονοι : ''Ουδεν κρυπτον υπο τον ηλιον''.Εχετε πολλα ακομη να μαθετε,νεοελληνες.
akis
09/06/2009 20:19
@ΡΟΔΑΝΘΟΣ

ΦΙΛΕ ΚΑΛΕ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ.

ΟΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ ΣΑΡΚΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΤΑΚΤΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΟΙ ΑΔΑΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.....ΠΑΝΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΣΟΥ.
γονέας μαθητή
09/06/2009 19:43
κ. Κάτσικα σας αξίζουν για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια που προβάλλατε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Αποδεικνύετε ότι έχετε ευαισθησία μεγάλη πέρα από την άριστη γνώση σας για τα εκπαιδευτικά μας ζητήματα
ροδανθος
09/06/2009 19:36
Επειδη εχω δει μερικα απεχθεστατα σχολια εδω, θελω να πω οτι λυπαμαι για την καταντια ορισμενων Ελληνων. Λυπαμαι πραγματικα. Θα πω απλα το παρακατω. Αν λοιπον η κατηγορια ειναι οτι διδασκε και προωθουσε τον ανθελληνισμο στα παιδια των μεταναστων τοτε μπορει πολυ ανετα να διωχθει για αυτο. ΟΧΙ ΟΜΩΣ. Οπως παντα με την Ελληνικη ειλικρινεια και χωρις υποκρισια συρουμε την δασκαλα οχι για προωθηση ανθελληνισμου αλλα για το σοβαροτατο παραπτωμα της ... χρησης των εγκαταστασεων του σχολειου εκτος προγραμματος. Ακομα δηλαδη και αν δεν προωθουσε τον ανθελληνισμο δεν θα μπορεσει να το αντικρουσει ποτε αυτο το επιχειρημα γιατι απλα διωκεται για κατι αλλο. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΦΕΡΠΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ. Δηλαδη αν πει η γυναικα οτι απλα εκανε μαθηματα ξενης γλωσσας στους μεταναστες τοτε ΘΑ ΤΗΣ ΠΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΝΑΤΕ. Οσον αφορα τις μπαρουφες που λενε καποιοι για τα σχολεια σε ξενες χωρες απλα να πω οτι δεν εχουν ιδεα. Θελουν να μας πουν δηλαδη οτι ο νομος στην Γερμανια (που δεν ειναι και το καλυτερο προτυπο) απαγορευει στον διευθυντη του σχολειου να παραχωρει τις εγκαταστασεις για να γινονται εξωσχολικες δραστηριοτητες? Αφου ειναι προφανες οτι στην Ελλαδα τα σχολεια παντα παραχωρουν τις εγκαταστασεις για εξωσχολικες δραστηριοτητες. Αρα λοιπον το παρανομο δεν ηταν η παραχωρηση τουν εγκαταστασεων. Αυτο το ξερουν ολοι. Αρα λοιπον το προβλημα ηταν η συγκεκριμενη δραστηριοτητα. Ηταν δηλαδη αυτη η δραστηριοτητα παρανομη? Αυτο ειναι το θεμα. GOLDEN BOY παλι την πεταξες την μπαρουφα σου ... δεν αντεξες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
09/06/2009 19:33
Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ!"!............ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ", ΦΟΒΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! .... ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ!!
akis
09/06/2009 19:21
Idem η αποκαλυψη ενος τερατος . Σιγα , σιγα η μασκα πεφτει , οι παγοι λιωνουν και αποκαλυπτεται η υπαρξη μιας παγερης προσωπικοτητας. Ενος στυγνου εθνικιστη , κυνηγου συμμοριτοκουμμουνιστων , ψευτικου μειλιχιου θρησκευομενου , τα σπλαχνα γεματα σαπια ενστικτα , το βλεμμα του σαν πεινασμενου λυκου , ετοιμου να κατασπαραξει το "αλλο" , περιμενει σαν υαινα να κατασπαραξει το θυμα του.
Γνησιο τεκνο της εφταετιας σαπιζει μερα με την μερα μεσα στο ζουμι του . Η αυλαια σηκωθηκε και το θεαμα ηταν τερατωδες . Καληνυχτα idem σε σενα και την αβασταχτη πληξη σου.
gg
09/06/2009 19:16
Re de pame ka9olou kala. Panta imoun perifanos pou eimai Ellinas ton teleftaio xrono omws pragmatika ntrepomai. Oute na ti ftiseis den a3izei.

K re nea admisistrator na sou pw uparxei kanas elegxos i mporei o ka9enas na grafei me 10 onomata sto idio 9ema?
ροδανθος
09/06/2009 19:08
ΟΜΗΡΟΣ.Τ γραφεις. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΦΗΝΩΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ=ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ. ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ. Η δασκαλα δεν καταστρατηγησε το προγραμμα ουτε το αλλοιωσε. Διδαξε τα μαθηματα που επρεπε τηρωντας το προγραμμα και μετα το περας του προγραμματος αποφασισε να δωσει επιπλεον γνωσεις στα παιδια. Δηλαδη αν η δραστηριοτητα ηταν εξωσχολικοι αγωνες μπασκετ οπου ο δασκαλος προπονουσε τα παιδια εκτος ωρων σχολειου αυτο θα καταστρατηγουσε το προγραμμα? Βεβαια οι αγωνες μπασκετ με χρηση των εγκαταστασεων του σχολειου ειναι επιθυμητη δραστηριοτητα γιατι δεν μας ενοχλει. Αυτη ομως η δραστηριοτητα με την εκμαθηση ξενων γλωσσων απο τους αλλοδαπους μαθητες ειναι ανεπιθυμητη. Γιατι? Γιατι οι εγκαταστασεις θα χρησιμοποιουνταν προς ωφελος των μεταναστων. Οτιδηποτε δηλαδη ωφελει τους μεταναστες ειναι εναντιον μας. Ποιος λεει οτι το προγραμμα καθοριζει τι θα κανουν τα παιδια με τον ελευθερο τους χρονο? Απο οτι φαινεται δεν εχεις ιδεα απο εκπαιδευση. θα ηθελα να σε ρωτησω αν εχεις τελειωσει το σχολειο, γιατι απο αυτα που λες φαινεται οτι δεν το εχεις τελειωσει. Η λογικη που υποστιριζεις ειναι αυτη που εχει κανει αποστειρωμενο το σχολειο μας και την εκπαιδευση μας με τις παπαγαλιες της κλπ. Πηγαινε σε ολες τις ανεπτυγμενες χωρες του κοσμου και δες τα παιδια στα σχολεια οπου μετα απο το περας των καθορισμενων ορων εχουν το δικαιωμα και την ελευθερια να διδαχτουν και να προσλαβουν γνωσεις απο τους δασκαλους η μονα τους. Πηγαινε να δεις παιδια που μετα το περας του προγραμματος ζητουν απο τους καθηγητες τους να τους δειξουν καποια προγραμματα στους υπολογιστες για το πως να συνθετουν μουσικη στον υπολογιστη, η πως να παιζουν καποιο μουσικο οργανο, η πως να ζωγραφιζουν, πως να μαθουν καποια ξενη γλωσσα. Επειδη εσυ εχεις δει μονο το Ελληνικο συστημα εκπαιδευσης και δεν εχεις βγει απο το καβουκι σου που βρισκεσαι μια ζωη, πρεπει να καταδικασεις και το μελλον της χωρας να βρισκεται στο ιδιο επιπεδο με το δικο σου? Και να θυμασαι. Το προγραμμα βγαινει για να εχουν ενα μπουσουλα οι καθηγητες και αφου ο καθηγητης εξαντλησει το προγραμμα εχει το δικαιωμα 9την υποχρεωση θα ελεγα εγω) να δωσει οσα περισσοτερα μπορει στα παιδια. Εκτος αν το προγραμμα του υπουργειου παιδειας λεει οτι μετα την ολοκληρωση του προγραμματος τα παιδια υποχρεουνται να αποβλακωνωνται μπροστα στην τηλεοραση μεχρι να τα παρει ο υπνος.
''άν γλιτώσει τό παιδί , υπάρχει ελπίδα''
09/06/2009 19:00
Θερμά συχαρητήρια ! στήν κ. Πρωτονοταρίου καί στόν σύλλογο διδασκόντων τού 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών!
εκπαιδευτικός
09/06/2009 18:40
Δε μπορώ να το πιστέψω στην Ελλάδα του 2009. Δε μπορώ να πιστέψω ότι σέρνουν στα δικαστήρια μια εκπαιδευτικό για μια δράση που έπρεπε να αποτελεί δράση του ΥΠΕΠΘ. Αλλά δε μπορώ να πιστέψω κιόλας ότι υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται τόσο χολερικά όσο κάποιοι που γράφουν εδώ μέσα. Ή το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή μας έχουν δηλητηριάσει ή ένας δηλητηριασμένος γράφει τα ίδια και τα ίδια.
ALFA
09/06/2009 18:32
PARTE KIALLUS MUSULMANUS STIN ELLADA TA 2 EKAT DEN FTANUN MONO
OPOTE NA ZITATE STO MELLON NA SAS PSIFIZUN I ALVANI KE I MUSULMANOI......
NA DINETE TRWFH STUS XENOFOVUS KE STUS RATSISTES ME AFTA PU KANETE AFU TUS BAZETE ME KARAVANIA MESA SE LIGO 9A SPANIZUN I ELLINES STIN ELLADA
AN TA LEFTA KE I HAMENES WRES PIGENAN STA ELLINOPULA TOTE I VASIKH PEDIA MAS 8A ITAN POLY KALITERI
MIPOS DEN AKUSATE GIA PIO LOGO STIS EVRWEKLOGES KERDISAN TA E8NIKISTIKA KOMMATA....
I MIPOS GIATI TO 47%TWN ELLHNWN DEN PIGE NA PSIFISEI
SKUPIDOTOPOS MUSULMANWN LA9ROMETANASTWN KATANTISE I ELLAS I MALLON APO8IKH AFROASIATWN 700.000 MUSULMANI MAZEFTIKAN STO LEKANOPEDIO KAI
2 EKAT MUSULMANUS EHI I ELLAS SE MERES IKONOMIKHS KRISEWS OPOTE PARTE KI ALLUS AKOMA .....
idem
09/06/2009 18:26
Μετά την Κούνεβα έχουμε τώρα και την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του δασκαλίστικου σχολικοδιδακτισμού (εποχή νεολογισμών γαρ). Καιρός για καμιά στάση εργασίας, κατέβασμα στους δρόμους και μερικά καψίματα σκουπιδοτενεκέδων. Τι κρίμα, που όλα γίνονται εκτός σχολικής περιόδου, τι κρίμα ! "Θα τον γυρίσουμε τον ήλιο" .
Ο.Τ
09/06/2009 18:26
ΕΧΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ .....ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΝΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

ΑΝ ΤΩΡΑ ΑΦΗΣΩΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΑΣΚΑΛΟ΄ή ΚΑΘΗΓΗΤΗ
ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΙΡΑΚΙ

ΤΟΤΕ ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ !
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
09/06/2009 18:20
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΛΟΙΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟΝ

ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΦΗΝΩΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ=ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ή ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
ή ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ
ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ....ΜΠΑΧΑΛΟ !
Χάρης
09/06/2009 18:14
Φαντάσου να στέλνεις το παιδί σου να μάθει γράμματα σ''αυτόν τον κάφρο. Στα ναρκωτικά θα καταλήξει! Αυτός άραγε, όταν πέφτει να κοιμηθεί το βράδυ, τι λέει στον εαυτό του; Το βγάλαμε και σήμερα το μεροκάματο; Στυλιάρι που σου χρειάζεται..
ΝΝΛ
09/06/2009 18:00
Ο νυν διευθυντής προσέφερε μιά υπηρεσία! Με την ανιστόρητη δίωξη θα προσφέρει δεδικασμένο υπέρ της κας Πρωτονοτάριου. Αν όχι τότε θα συμφωνήσω με την ιδέα του μεσαίωνα για την Ελλάδα. Απλά ένας οπισθοδρομικός επέλεξε μια ενέργεια που ισοδυναμεί με το να βαρέσει το κεφάλι του στον τοίχο. Δε νομίζω ότι η Ελλήνική δικαιοσύνη θα τον δικαιώσει.
Γιώργος Κωνσταντίνου
09/06/2009 17:43
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας είναι αλλοδαπός, κι αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους πρέπει να μπορούν να νιώθουν κομμάτι της κοινωνίας μας. Αν δεν κάνουμε κάτι σ αυτήν την κατεύθυνση, θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια σε αδιέξοδο, όπως οι γάλλοι με το τεράστιο πρόβλημα των προαστιακών γκέτο. Όπως άλλοτε οι μετανάστες μας στη Γερμανία, την Αυστραλία ή την Αμερική καταλήξανε να αγαπάνε τη χώρα που τους έδωσε δουλειά, έτσι κι οι ξένοι στην Ελλάδα θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, μόνο αν φροντίσουμε τους ανθρώπους αυτούς όπως θα θέλαμε να μας βοηθήσουν κι εμάς αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση των ξένων από το κράτος είναι συχνά εχθρική και άδικη. Παιδιά μεταναστών γέννημα θρέμα της χώρας μας μεγαλώνουν χωρίς το δικαίωμα να είναι έλληνες πολίτες. Εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών ξεροσταλιάζουν στις ουρές για τις άδειες παραμονής και πέφτουν θύματα συνεχούς εκμετάλλευσης, ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι και υποχρεωμένοι να πληρώνουν υπερβολικά ποσά σε δημόσιο και απατεώνες για να μπορέσουν να πάρουν τα απαραίτητα χαρτιά. Πως να αγαπήσει ένας τέτοιος άνθρωπος τη χώρα μας; Πως να νιώσει κομάτι της όταν του φέρονται σαν να ήταν σκουπίδι; Σε ότι αφορά την ιστορία στα σχολικά βιβλία, είναι κρίμα, αλλά όλες οι βαλκανικές χώρες δυστυχώς είμαστε πολλά έτη φωτός από την αντικειμενικότητα. Ομφαλοσκόποι και κοκορευόμενοι, χρησιμοποιούμε όλοι δύο μέτρα και δυο σταθμά, για μας και τους άλλους.
Χάρης
09/06/2009 17:41
Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ και όλοι οι συνδικαλιστές. Να απαιτήσουν συντονισμένα να αποκατασταθεί η κυρία Πρωτονοταρίου στη θέση της. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις παίζεται το μέλλον της κοινωνίας, όχι στο αν θα πάρουν οι εργαζόμενοι παραπάνω μισθό. Να τον κάνουν τι, όταν είναι φασίστες; Τι να το κάνεις το σχολείο όταν οι δάσκαλοι είναι αντιδραστικοί και αδιάφοροι; Άνθρωποι σαν την κα Πρωτονοταρίου είναι φάροι ζωής και δημιουργίας μέσα σε μια κοινωνία βαθύτατα αντιδραστική όπως είναι η ελληνική.
Ειμαστε κοντα σου
09/06/2009 17:34
"Ελλαδα του εθνικισμου δειξε για ακομη μια φορα το μεγαλειο σου με τα τεκνα που αναπαραγουν οσα εσυ η ιδια τους εχεις εμφυσισει στο μυαλο....νομιζοντας πως ετσι δειχνουν ποσο πολυ Ελληνες ειναι και ποσο λιγο ανθρωποι ταυτοχρονα..."
Αφιερωμενο στις περισσοτερες απο τις παραπανω αναφορες
δάσκαλος
09/06/2009 17:28
Συγχαρητήρια στα ΝΕΑ που αναδεικνύουν αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Συγχαρητήρια και στην κ. Στέλλα Πρωτονοταρίου και σε όλους του δασκάλους που στάθηκαν στο ύψος τους.
sasa zaza
09/06/2009 17:27
Meno stin Fillandia kai ta paidia mou didaskontai tin elliniki glosa se fillandiko sxoleio 2 fores tin evdomada apo ellina daskalo ton opoio ton plironi to fillandiko ipourgio paidias!! To theorousa aftonoito kai logiko mexri pou diavasa ti siveni stin Ellada. Stin Evropaiki enosi toulaxistoon iparxi nomos oti; o kathe politis exei dikaioma stin triskia kai glossa kai paradosis tis xoras tou alla mallon oxi stin ellada kamia fora kalo einai na skeftete kaneis posoi ellines zoun sto eksoteriko pri katadikazi tous metanastes
Κώστας Αλεξόπουλος
09/06/2009 17:25
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις διωκόμενες συναδέλφισσες

που εργάστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο ΑθηνώνΤο Δ.Σ. του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Δημήτρης Γληνός καταγγέλλει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την ποινική δίωξη της συναδέλφισσας Στέλλας Πρωτονοταρίου, διευθύντριας του 112ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, για δράσεις του σχολείου (132ου Δ. Σχ. Αθηνών) που είχε συναποφασίσει με το Σύλλογο Διδασκόντων κατά το διάστημα 2005-2007, καθώς και της συναδέλφισσας δασκάλας η οποία συμμετείχε στα προγράμματα διδασκαλίας της μητρική γλώσσας των μαθητών του 132ου Δημ. Σχ. Αθηνών.Συγκεκριμένα, η κ. Πρωτονοταρίου διώκεται, έπειτα από αναφορά που έγινε στην Εισαγγελία, με μάρτυρα κατηγορίας το νυν διευθυντή του 132ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς: … ούσα διευθύντρια παραχώρησε το σχολείο για τη διδασκαλία Αλβανικών… χωρίς την άδεια του υπουργείου…. Επίσης διώκεται, με τις ίδιες κατηγορίες, η δασκάλα που δούλευε στο σχετικό πρόγραμμα (διδασκαλία μητρικής γλώσσας σε 22 παιδιά στις απογευματινές ώρες). Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίζονται, από τη διοίκηση της εκπαίδευσης, ως παράνομες. Παράνομη…, χαρακτηρίζεται η προσπάθεια των συναδέλφων να συγκροτήσουν και να νοηματοδότησουν έναν κριτικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο, η προσπάθεια να προασπίσουν και να δράσουν σύμφωνα με τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Οι συναδέλφισσες και όσοι/όσες συμμετείχαν στο εγχείρημα στήριξαν επιστημονικά την εκπαιδευτική τους πράξη στην προοπτική της ολόπλευρης μόρφωσης και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.Η συγκεκριμένη δίωξη είναι ξεκάθαρα προσχηματική, με σαφή συντηρητικό ιδεολογικό προσανατολισμό και πολιτικό περιεχόμενο που στοχεύει ευθέως στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία και την παιδαγωγική ελευθερία στο σχολείο. Θεωρούμε ότι οι συναδέλφισσες που διώκονται στάθηκαν με θάρρος στο ύψος της παιδαγωγικής και κοινωνικής τους ευθύνης. Θα περίμενε κανείς ανάλογες προσπάθειες να στηρίζονται εμπράκτως από την πολιτεία.Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις δύο εκπαιδευτικούς και ελπίζουμε το παράδειγμα του 132ου Δημ. Σχ. Αθηνών, όπως λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια, να εξακολουθεί να αποτελεί προάγγελο μιας δημοκρατικής παιδαγωγικής που θα χειραφετεί, θα προάγει το διάλογο, θα υπερβαίνει τις κοινωνικές αντιφάσεις με γνώμονα τις μορφωτικές ανάγκες του λαού και όλων των παιδιών.Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εργασία και τη δημοκρατία, για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο δημιουργικό, ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες της.Για το Δ.Σ του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος O ΓραμματέαςΦασφαλής Νικόλαος Κακατόλης Γιάννης

Χάρης
09/06/2009 17:22
Και σε όλους αυτούς τους αγράμματους και παλιάνθρωπους που ανοίγουν το στόμα τους εναντίον της δασκάλας έχω να σας πω ότι είστε η καλύτερη απόδειξη της κατάντιας αυτής της χώρας. Τομάρια, ε βέβαια δε μάθατε ποτέ σας τι σημαίνει να είσαι μετανάστης. Μακάρι να σας πάρει και τα σώβρακα η κρίση, να τρέχετε και σεις σας σαν όλους αυτούς τους καψερούς που έχουν έρθει εδώ. Να σας έχουν στη καρπαζιά, αυτό σας αξίζει.
Δημήτρης ΚαναDOS
09/06/2009 17:18
Είναι ευχάριστο να βλέπεις τόσες απόψεις για ένα τέτοιο θέμα. Απόψεις που στις περισσότερες φορές (δυστυχώς όχι όλες) συνοδεύονται και με τα ανάλογα επιχειρήματα (αναφέρομαι και για τις δύο πλευρές). Πιστεύω όμως πως δε πρέπει να είμαστε απόλυτοι και να κοιτάμε τα ζητήματα με την ανάλογη ψυχραιμία. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι έχετε δίκιο και το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με μια συζήτηση (ακολουθώντας τη μέση οδό). Φαντάζομαι πως για να φτάσουν τα πράγματα εδώ σημαίνει πως κάποιος από τα εμπλεκόμενα μέλη (ή και τα δύο) δεν ήθελε να συζητήσει. Άποψή μου είναι να σταματήσει το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης και να συζητηθούν όλα όσα γράφτηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Να βγει ένα συμπέρασμα, να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να μη τεθούν ξανά τέτοια ζητήματα στο μέλλον και να κλείσει για πάντα αυτή η υπόθεση. Υ: Σας παρακαλώ μη χρησιμοποιείτε "υπερβολικούς χαρακτηρισμούς" και επικεντρωθείτε στο θέμα. Επίσης αποφεύγετε το φαινόμενο του "σπασμένου τηλεφώνου". Διαβάστε καλά την άποψη του συντάκτη (άποψη είναι... δεν είναι απλά μια είδηση), τα σχόλια των μελών και μετά γράψτε τη δική σας άποψη για το θέμα. Τέλος μη γράφετε με λατινικούς χαρακτήρες γιατί μας κουράζουν στην ανάγνωση... Ούτε βέβαια με κεφαλαία γράμματα.... είναι σαν να φωνάζετε. Ευχαριστώ!!!
idem
09/06/2009 17:09
Πραγματικά είμαι αδικαιολόγητος. Μου ξεφεύγουν κάποια σημαντικότατα θέματα - μικρά, όμως σπουδαία. Λησμόνησα να προσθέσω ότι οι ελληνικές παροικίες στη Γερμανία και αλλού, εδώ στην Ευρώπη, πριν καλά-καλά οργανωθούν και μισθώσουν δικά τους εκπαιδευτικά κτίρια, απευθύνονταν στο αρμόδιο - της χώρας διαμονής τους - υπουργείο και έναντι ενοικίου, καλά το διαβάσατε, έναντι ενοικίου, έβαζαν τους μαθητές και έκαναν τα δικά τους μαθήματα. Εδώ ; Όλα τζάμπα εδώ και μάθετε αλλοδαποί εν Ελλάδι - και ελληνογενείς αλλοδαποί - για τις κακουργίες των Ελλήνων σε βάρος των Τσάμηδων, των Σκοπιανών, των Τούρκων. Αλλά είπαμε, αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα με τις δημοκρατικότατες αρχές και τις υπεράνω δημοκρατίας εφημερίδες. -
Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
09/06/2009 16:46
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ. ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ Ως ΛΑΟΣ. ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ. Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΟΧΙ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ. ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΞΕΝΟΥΣ.
ΝΑΝΤΙΑ ΜΙΛΑΝΟ
09/06/2009 16:33
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στα κοινά. Δεν μπορεί ο καθένας να εφαρμόζει την όποια ιδέα του, καλή ή κακή, στο σύνολο χωρίς προηγούμενη εξέταση και έγκριση από μία αρμόδια και έμπειρη επιτροπή. Αλλιώς δεν υπάρχει πια καμμία τάξη, παρά μόνο αναρχία.

Σε απάντηση στον κύριο που γράφει ότι η Ελλάδα είναι "το πιο ρατσιστικό, ξενοφοβικό, γραφειοκρατικό και οπισθοδρομικό κράτος του "πολιτισμένου" κόσμου" ήθελα να πω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μεταναστευτικό κύμα τέτοιας έντασης και διάρκειας, και μάλιστα χωρίς καμμία προετοιμασία ή προεργασία. Όλα τα κράτη πέρασαν από παρόμοια στάδια και τα αντιμετώπισαν περισσότερο ή λιγότερο επιτυχώς. Αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε καλύτεροι, θα πρέπει να εξετάσουμε τί ακριβώς συνέβη εκεί και πώς αντιμετωπίστηκε, και να μεταφέρουμε στη χώρα μας τα καλύτερα παραδείγματα, αντί να αντιδρούμε σπασμωδικά και κατά περίπτωση - όπως στο σημερινό παράδειγμα ή εκείνο του αλλοδαπού σημαιοφόρου.

Επίσης να σημειώσω, από την πολυετή εμπειρία μου στο εξωτερικό, ότι τα κατά τόπους Ελληνάκια δε μαθαίνουν ελληνικά στα δημόσια σχολεία της χώρας όπου διαμένουν (κάτι τέτοιο θα ήταν φύσει αδύνατο, μιας και οι ξένες εθνικότητες είναι πάντα πολλές και διαφορετικές), αλλά συνήθως στο ελληνικό σχολείο της ενορίας τους, δηλαδή τη μοντέρνα, φανερή έκδοση του κρυφού σχολειού. Πολύ συχνά, λόγω ελλείψεως προσωπικού (δασκάλων), αυτό γίνεται μόνο 1-2 ώρες, 2-3 φορές την εβδομάδα, με τα αποτελέσματα που αυτή η κατάσταση αποφέρει. Να τονίσω το ίσως αυτονόητο, ότι οι δάσκαλοι είναι σε κάθε περιπτωση Έλληνες και η μισθοδοσία τους γίνεται είτε από την Ελλάδα κατ''ευθείαν, είτε πληρώνονται από τους μαθητές τοπικά, είτε είναι εθελοντές. Και βεβαίως τα μαθήματα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, ελληνικής αλλά και αλλοδαπής καταγωγής.

Ο χώρος στον οποίο γίνονται τα μαθήματα κατά τη γνώμη μου δεν έχει μεγάλη σημασία, αφού οι αίθουσες ενός σχολείου μπορούν να ενοικιαστούν, απ''ότι φαίνεται, από διαφόρους φορείς. Μπορεί επίσης η εν λόγω διευθύντρια και καθηγήτρια να παρείχαν τα μαθήματα εκτός του επαγγελματικού τους ωραρίου. Και βεβαίως πολύ καλή η ιδέα της διοργάνωσης μαθηματων ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς, ούτως ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και ομαλότερη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και η ενεργή συμμετοχή τους στη ζωή του σχολείου. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν έχω δει να παραδίδονται μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές από φορείς δημοσίου σχολείου - και εξ''ου αντιπροσώπους του Ελληνικού κρατους - στο πλαίσιο του σχολείου ή να εκδίδονται οι σχολικές ανακοινώσεις σε γλώσσες πλέον της επίσημης της χώρας.

Ζώντας πολλά χρόνια στο εξωτερικό και επιστρέφοντας τακτικά στην Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να παρατηρώ τις διαφοροποιήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Είχαμε και παλιότερα μετανάστες, αλλά ίσως ο αριθμός, η προέλευση ή ακόμα και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχουν αλλάξει τα δεδομένα - και κατά συνέπεια, έχουν αλλάξει και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, Ελλήνων και μεταναστών. Η παντελής έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά του Κράτους (καταμέτρησης, διαφύλαξης των διακαιωμάτων των μεν και των δε, αλλά και αστυνόμευσης και ελέγχου των υποχρεώσεων του καθενός) φυσικά δεν ευνοεί τη σύμπνοια μεταξύ των λαών... Είναι ευχής έργον να επιτυγχάνεται η ομαλή και πλήρης συνεργασία όλων των πολιτών μιας χώρας, από τη στιγμή που έχουν αποδεχθεί οι ντόπιοι να ενσωματώσουν τους ξένους και οι μετανάστες να υιοθετήσουν τον τρόπο του "φέρεσθαι" της καινούργιας χώρας που επέλεξαν να ζήσουν. Εννοείται όμως ότι οι χώρες δεν είναι "ξέφραγα αμπέλια", αλλά αντίθετα υπάρχουν νόμοι και κανόνες που όλοι όσοι μένουν εκεί είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν. Η ελευθερία είναι το σημαντικότερο αγαθό του κόσμου, η αναρχία και η ασυδοσία όμως είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες, αλλά και επικίνδυνες πρακτικές, σε οποιαδήποτε χώρα του "πολιτισμένου" ή "απολίτιστου" κόσμου κι αν είμαστε.

Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο.
Κωνσταντινος Βαμβουρελλης
09/06/2009 16:28
Αν αυτο το λαμπρο παραδειγμα Ελληνιδας, που ξεχωρισε απο το βουρκο στον οποιο ζουνε καθημερινα οι περισσοτεροι απο τους Ελληνες ανεξαρτητα των προθεσεων τους, καταδικαστει θα ειναι ενα τεραστιο χτυπημα για την χωρα μας. Προτεινω εδω και τωρα τη συλλογη υπογραφων οχι μονο για να απομακρυνθουν οι κατηγοριες αλλα και για να επαναπροσληφθει στην θεση της οπως της αξιζει. Οποιος πιστευει στους Ελληνες, στον ανθρωπο και σεβεται τον εαυτο του οφειλει να υπογραψει υπερ αυτου της κινησης.
idem
09/06/2009 16:17
"Η ποινή πάει στο παράπτωμα όχι στο πρόσωπο" και παίρνω το νήμα για τη συνέχεια στο ίδιο μότο. Αυτή την είδηση αν την ανακάλυπτε ένας Γερμανός, Άγγλος κλπ. ρεπόρτερ και την πήγαινε στον αρχισυντάκτη, εκείνος φιλικά θα του έλεγε να την πάει και να την πουλήσει στις εφημερίδες των τοπικών παροικιών. Φυσικά, μπορεί και να την πέταγε στο καλάθι. Φανταστείτε τι θα γινόταν εδώ, αν ο αρχισυντάκτης πέταγε το ρεπορτάζ στο καλάθι. Ο ρεπόρτερ την άλλη μέρα θα έτρεχε στο "Ριζοσπάστη", και σε κάποιες άλλες "σαν ριζοσπάστη" εφημερίδες, και θα βλέπαμε τους πηχυαίους τίτλους : Ρατσισμός στη γνώση, αποκλεισμός στη μόρφωση και "ων ουκ έστι αριθμός" άλλα παρεμφερή. Στο τέλος, μου φαίνεται, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ θα εκδίδεται στα αλβανικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, και τα ελληνικά μαθήματα θα διδάσκονται στην αλβανική ή οποιαδήποτε άλλη, γλώσσα. Ας είναι καλά ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" και οι "σαν ριζοσπάστη" εφημερίδες.
Γιώργος
09/06/2009 16:14
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα εμφανίζει η εφημερίδα αθώα και χαρωπά που κανένας δεν μπορεί παρα να μην επικροτήσει αλλά κάπως διαφορετικά.

"Σε ελληνικό σχολείο, από έλληνες δασκάλους, διδάσκεται τα απογεύματα η αλβανική γλώσσα σε όσους το επιθυμούν και κυρίως σε παιδιά αλβανών μεταναστών, με τη βοήθεια των σχολικών βιβλίων της γειτονικής χώρας, τα οποία παρουσιάζουν τους κακούς Έλληνες ως… δολοφόνους που κατέσφαξαν τους… δύστυχους Τσάμηδες!
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται το συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα.
Αντί κάποιοι δάσκαλοι να κοιτάξουν να μάθουν στα παιδιά που έχουν στις τάξεις τους την ελληνική Ιστορία όπως ακριβώς είναι, σπεύδουν να διδάξουν την Ιστορία όπως τη θέλουν οι Αλβανοί και όπως κάποιοι άλλοι, πέρυσι, ήθελαν να διδάσκεται όπως θα επιθυμούσαν οι Τούρκοι.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, που πρέπει να αφυπνίσει το υπουργείο Παιδείας, γιατί αυτά που γίνονται δεν γίνονται κρυφά αλλά επίσημα, συνέβη στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που λειτουργεί στο συγκρότημα της Γκράβας.

Εκεί η διευθύντρια κ. Πρωτονοτάριου, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, μαζεύει ορισμένα απογεύματα τα αλβανικής καταγωγής παιδιά και τα μαθαίνει την Ιστορία τους και τη μητρική τους γλώσσα με βάση τα σχολικά βιβλία του αλβανικού κράτους.
Για να πάρουμε μια γεύση τού τι διδάσκει αυτή η καλή δασκάλα, παραθέτουμε σε μετάφραση την αναφορά που γίνεται στους Τσάμηδες, στη σελίδα 126 του σχολικού βιβλίου της Δ? Δημοτικού που συντάχθηκε το 2002.

Η δυστυχία των Τσάμηδων

Κατά την περίοδο της φασιστικής επέμβασης στην Ελλάδα, ο τσάμικος πληθυσμός πολεμούσε ενάντια στους κατακτητές, Ιταλούς και Γερμανούς. Γύρω στους 500 Τσάμηδες αντάρτες πήραν μέρος στα στρατεύματα απελευθέρωσης ενάντια στους φασίστες. Στην περίοδο 1940-43 οι έλληνες κυβερνήτες της περιόδου αυτής έπραξαν στους Τσάμηδες ένα σωρό άγρια εγκλήματα. Όλοι οι τσάμηδες άντρες από 16 έως 70 ετών φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στα ελληνικά νησιά. Αυτοί ελευθερώθηκαν αργότερα και γύρισαν στα μέρη τους με βαριά κατάσταση υγείας. Στην περίοδο 1944 οι ελληνικές φασιστικές δυνάμεις έπραξαν μεγάλες βαρβαρότητες. Βασάνισαν και μετά σκότωσαν και μαχαίρωσαν πάνω από 2.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά Τσάμηδων. Για να γλιτώσει από το μακελειό ο τσάμικος πληθυσμός απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Αλβανία. Πάνω από 10.000 άτομα τοποθετήθηκαν στην Κονίσπολη, στο Δέλβινο, στους Αγίους Σαράντα, στο Φιέρι και στη Λούσνια.
Η στάση της Αλβανίας στο τσάμικο πρόβλημα
Η Αλβανία δεν μπόρεσε να βοηθήσει την κατάλληλη ώρα τα δυστυχισμένα αδέρφια. Σε αυτήν την περίοδο η χώρα μας μόλις είχε βγει από τον πόλεμο. Η αλβανική κυβέρνηση ήταν δεμένη με τη Γιουγκοσλαβία και το σοσιαλιστικό μπλοκ. Αυτή δεν είχε την απαραίτητη βούληση για να αντιμετωπίζει τη δυστυχία των Τσάμηδων και δεν το συζήτησε το θέμα με διεθνείς οργανισμούς. Οι πληθυσμοί των Τσάμηδων στην Αλβανία βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν φτώχεια και πολλή δυστυχία. Οι Τσάμηδες πρόσφυγες στην περίοδο 1945-46 υπέφεραν πολύ για το ψωμί και τη στέγη. Πάνω από 20.000 άτομα πέθαναν από πείνα.

Αυτή είναι η… Ιστορία για τους κακούς έλληνες φονιάδες που διδάσκουν έλληνες δάσκαλοι σε παιδιά μεταναστών. Τα ερωτήματα εν προκειμένω είναι πολλά και μεγάλα.

• Κατ'' αρχάς, με ποιανού την άδεια κάνει κρυφό σχολειό σε παιδιά μεταναστών, και κυρίως Αλβανών, ελληνίδα δασκάλα;
• Αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν ζήτησε από τους προϊσταμένους της να της δώσουν διδακταία ύλη, αλλά πήρε και διδάσκει τα αλβανικά εγχειρίδια;
• Πώς της… ήρθε ξαφνικά να μάθει στα παιδιά των Αλβανών τη μητρική τους γλώσσα; Φοβήθηκε μήπως την… ξεχάσουν;
Επαφές με την αλβανική πρεσβεία
Η ίδια δασκάλα έχει, όπως φαίνεται, πολύ καλές επαφές με τον πρεσβευτή και τον μορφωτικό ακόλουθο της αλβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, και μάλιστα κάνει συναντήσεις μαζί τους, στις οποίες καλύπτει τους προϊσταμένους της. Σε σχετική πρόσκληση που τους είχε στείλει πριν από χρόνια, ανέφερε:

Σας προσκαλούμε στη συνάντησή μας με τον πρεσβευτή και τη μορφωτική ακόλουθο της αλβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, σήμερα στις 6 μ.μ., στο Σχολείο μας.
Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας που εφαρμόζουμε και σχετίζεται με τη δράση ενίσχυσης της μητρικής γλώσσας των αλβανών μαθητών μας.
Θα συζητήσουμε για τις δραστηριότητες του Σχολείου που αφορούν τους μετανάστες μαθητές και τη συνεργασία μας με την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν δάσκαλοι του Σχολείου μας, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και γονείς των αλλοδαπών μαθητών μας.
Η παρουσία σας θα μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε εναντίον της εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα, με συγκεκριμένη ύλη που θα ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας και με δασκάλους που θα είναι ειδικοί γι'' αυτήν τη δουλειά. Είναι δικαίωμα του κάθε αλλοδαπού να μαθαίνει στα παιδιά του τη μητρική του γλώσσα και το κράτος θα πρέπει να συνδράμει κάθε τέτοια προσπάθεια.
Δεν είμαστε εναντίον της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας, ούτε εναντίον των αλβανικής καταγωγής μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Ίσα ίσα που πολλά απ'' αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή βρίσκονται από βρέφη εδώ και θα έπρεπε να έχουν ίδια δικαιώματα με τα δικά μας παιδιά, αφού έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Εκεί που διαφωνούμε και αυτό που καταγγέλλουμε είναι η νοοτροπία του ξέφραγου αμπελιού που επικρατεί και στην εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε δάσκαλος να κάνει του κεφαλιού του και να διδάσκει ό,τι του κατέβει σε μια μερίδα μαθητών.

Μπορεί η πρόθεση της συγκεκριμένης δασκάλας να είναι καλή και υπό άλλες συνθήκες η πρωτοβουλία της να ήταν θετική, όμως είναι αδιανόητο έλληνας εκπαιδευτικός να διδάσκει Ιστορία από βιβλίο ξένης χώρας, το οποίο, όπως είναι φυσικό, περνάει τη δική της γραμμή και κάνει την προπαγάνδα που θέλει και την εξυπηρετεί.
Το ερώτημα τελικά είναι ένα:
Μήπως δεν έχουμε πάρει όσο σοβαρά πρέπει την Ιστορία μας; Μήπως είμαστε υπερβολικά ευάλωτοι στις πιέσεις που ασκούνται ένθεν και ένθεν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της καλής γειτονίας, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη, σύμφωνα με τους… συμμάχους μας, φέρουμε μόνο εμείς;
Γιατί από τη μία έχουμε την παραχάραξη της Ιστορίας μας από το βιβλίο της κ. Ρεπούση, που γράφτηκε στα πλαίσια της συμφωνίας με τους Τούρκους για αποφυγή θεμάτων που θα μπορούσαν να μας κάνουν να… παρεξηγηθούμε με τους γειτόνους μας και από την άλλη την παραίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οδηγία που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μην προκαλούμε με τα κείμενα των σχολικών βιβλίων μας τους Σκοπιανούς και να κάνουμε μαζί τους κοινές γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να… αγαπηθούμε!

Τώρα έχουμε το κρούσμα με τη διδασκαλία του αλβανικού βιβλίου της Ιστορίας σε ελληνικό σχολείο στην Γκράβα.
Τι συμβαίνει τελικά;
Γιατί τα έχουν βάλει όλοι με την Ιστορία μας;
Μήπως επειδή οι γείτονές μας δεν έχουν Ιστορία θα πρέπει να… δανειστούν τη δική μας και γι'' αυτό θα πρέπει να… ξεχάσουμε ή να… αλλάξουμε κάποια κομμάτια της;
Ό,τι και να συμβαίνει, γεγονός είναι πως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοιου είδους λάθη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει τεράστια ευθύνη στον τομέα αυτόν, γι'' αυτό και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πάρει άμεσα τα μέτρα της.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 20/4/2008
αμιαντος
09/06/2009 16:01
H ελλαδα του του "κρυφου σχολειου" δεν διαθετει αιθουσες για γνωση σε αλλοθρησκους και αλλοδαπους.
elena
09/06/2009 15:49
εγω προτείνω θανατική ποινή...για την κυρία παραπάνω που έκανε αυτο το κακό πράγμα...
Μα είμαστε σοβαροί..?? η γυναίκα προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά και θα το πληρωθεί κι απο πάνω??/
Εχουμε τρελαθεί τελείως εκεί που πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος κατα γράμμα.. ξεχνιέται στο ντουλάπι και όπου ανάλογα την περίπτωση πρέπει όχι απλά να μην εφαρμοστεί αλλα τουναντίον να επικροτηθεί κανείς για την συνεισφορά του στην κοινωνία εκεί δικάζεται και καταδικάζεται???
Δυστυχώς.. Λυπάμαι άλλη μια φορά... και μετά ψάχνου οι κομμάτέμποροι να βρούν τους λόγους που ο κόσμος δεν τους θέλει... μα γιατί πολύ απλά εχουν βάλει λάθος ανθρωπους σε λάθος θέσεις... ΄και κάνουν ότι τους κατεβαίνει...
B.G U.S.A
09/06/2009 15:38
OTI KE NA LETE GIA TO ELLADISTAN PSOROKOSTENA MIN STENOXORIESTE KE MIN KOPSOXOLIAZETE TO GREECE THA PARAMINOI TO MEGALITERO MBORDELO KRATOS FOR EVER DEN ALLAZI OSO KE NA FONAZETE KE NA SKOUZETE DEN SAS AKOUEI KANOIS TO MONO POU THELOUN EINE NA EISTE OI ERGATES TOUS O KARAMANLIS KE O GIORGOS EINE TAKTOPOIMENOI ENO O IPOLIPOS LAOS YPOFERI KATHIMERINA AUTO DEN KE POTE DEN THA ALLAXI STIN PSOROKOSTENA THA KANOI KOUMADO TO MESON KE TON PION XERIS GIA NA KANOIS OPIADIPOTE DOULIA SOU MOU SO AFISTE TIS FILOSOFIES KE DIOXTE TOUS FRAPEDOTEMBELIDES.
Panagiotis Papassotiriou
09/06/2009 15:24
Η ποινή πάει στο παράπτωμα όχι στο πρόσωπο se auton pou egrapse oti i ethniki anomiogenia oksinete. tha prepi na pas na kanis ena dna test na dis an ise pragmatika elinas i oxi. diladi toso ilithii exoume kantantisi stin elada pou i omiogenia basizete sto fietiko prosdiorismo mias aplis apoxrosis sto derma? i eliniki diaforetikotita basizete poli apla stin magali apixisi ton elinikon ideodon pou exoun na kanoun apoklistika me to anthropino on opou ke na briskete opos ke na miazi. elines ine oli auti pou zoun, pisteuoun ke telika ensternizonte tin eleutheria tou anthropou, tin arxi oti oli imaste isi ke oti mporoume na theoroume auti tin amiri tin gi spiti mas. ai sixtir palio ratsistes epitelous. giati diabazete ta nea? diladi pragmatika ante na psifisete to karatzaferi. i
MS
09/06/2009 15:11
ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ !!! Δεν μπορούσαν να της πουν ως που επιτρέπεται να πάει με δική της πρωτοβουλία και απο που και πέρα οι αποφάσεις εξαρτώνται από τους προισταμένους της Διευθύντριας ; Στην τελική ας αποφάσιζε το υπουργείο και ας ενημέρωνε τους εμπλεκόμενους ... Η γνώμη μου είναι η μήνυση να αποσυρθεί και άλλη φορά οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση να το συζητάνε πρώτα καλύτερα μεταξύ τους και να εξαντλούνε τους τρόπους επίλυσης του θέματος με συζήτηση ! Και βέβαια προιστάμενος όλων είναι ο υπουργός παιδείας, εάν το θέμα είναι τόσο πια σοβαρό που αξίζει να πάει κανείς στα δικαστήρια γι'' αυτό !
GOLDEN BOY
09/06/2009 15:06
AN THELEI NA KANEI MATHIMATA SE MATANASTES NA TO KANEI SPITI THS KAI OXI SE DHMOSIO SXOLEIO!!
akis
09/06/2009 14:54
Αυτη η χωρα δεν χανει ευκαιρια να μας θυμιζει ποσο τραγικα θλιβερη ειναι .

Καποιοι παλιανθωποι κρυβονται πισω απο γραφειοκρατικα τσιτατα με περισσια κακια , για να δικαιολογησουν το μενος τους . Θα θυμισω σε κατι μειλιχια καθαρματακια , οτι στην δεκαετια του ''70 εμεις τα Ελληνακια της Γερμανιας μαθαιναμε Ελληνικα σε αιθουσες που μας παραχωρουσε το Γερμανικο δημοσιο και εννιοτε ηταν και αιθουσες σχολειων. Αυτα ασχετοι !
Χάρης
09/06/2009 14:49
Τι να πει κανείς, είναι θλιβερό. Μετά, απορεί κανείς γιατί πάνε και τα σπάνε και βάζουν βόμβες. Από το 1981 μέλος της ΕΟΚ η Ελλάδα, και λές και είναι 50 χρόνια πίσω είναι ακόμα. Να πάμε στα δικαστήρια να την υποστηρίξουμε όλοι. Είναι ντροπή και ξεφτίλα.
ΑΣΤΡΑΧΑΝ
09/06/2009 14:44
Γιατι ρε καλοπαιδα των νεων τα λετε μισα και δεν λετε πως διδασκε βιβλια της αλβανικης ιστοριας ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΘΕΜΑ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ? τι εγινε κανουμε και πλατες στους πρωην συμμαχους του αξονα τωρα? δεν ειδα κανεναν απο εσας να κανει ρεπορταζ για την δασκαλα που ξυλοφορτωσαν στην θρακη μουσουλμανοι επειδη εκανε μαθημα περι χριστιανισμου. αλλα ξεχασα εκει εχει να κανει με ελληνες... αλλα τα προεορτια τα ειδατε στις εκλογες τρογοντας την πρωτη φαπα τα πασοκοσυριζοσκυλοκομματα κτλ συνεχιστε με το ιδιο βιολι οι εθνικες ειναι κοντα.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΡΦΥ
09/06/2009 14:29
Ειμαι με το μέρος αυτής της καταπληκτικής δουλειάς της διευθύντριας κυρίως, αλλά και των διδασκόντων.Θεωρώ απαράδεκτο να μην αποσύρει το ΥΠΕΠΘ τη δίωξη με όποιο δυνατό τρόπο και βεβαίως να επαναφέρει με τιμές και δόξες την δασκάλα αυτή στη θέση που της αξίζει και που δυστυχώς καταλαμβάνεται αναξιοκρατικά από έναν yes man. Επανορθώστε και δώστε κουράγιο σε όλους όσοι επιμένουν σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου και μαχόμενοι με θεριά, να πάρουν τέτοιες ανάλογες πρωτοβουλίες που γαληνεύουν παιδιά και γονείς.
idem
09/06/2009 14:26
Thanos 9/6/2009 12:52 [ Μάθε λοιπόν πως όλοι έχουν το δικαίωμα στη γνώση.] idem : Αυτό διαδίδουν και σε έμαθαν οι ...Illuminati. Αλλά στη δική τους "γνώση" για να μπεις δεν μπαίνεις. Χρειάζεται άλλου είδους "γνώση", που αν δεν την προσκυνήσεις ... . Αν δεν την προσκυνήσεις, χμ, κάνεις άλλα πράγματα. Πολλά και διάφορα, ένα των οποίων είναι να γράφεις και την άποψή σου. -
Η ποινή πάει στο παράπτωμα όχι στο πρόσωπο.
09/06/2009 14:20

Οι προθέσεις τις μπορεί να ήταν καλές όμως το αποτέλεσμα των πράξεων της είναι πολύ επιζήμιο για την χώρα.

Η διδασκαλία άλλης γλώσσας εκτός της Ελληνικής σε μετανάστες με έξοδα του δημοσίου πέρα ότι δεν είναι σωστό τυπικά εντείνει και τα φαινόμενα ρατσισμού(με ότι αυτό συνεπάγεται) διότι οξύνει την ήδη αυξημένη εθνική ανομοιογένεια.

Τέτοιου είδους παιδαγωγικές πρωτοβουλίες δεν νοούνται. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι πληρώνονται από το δημόσιο για να κάνουν ότι λέει το υπουργείο όχι ότι τους κατέβει στο κεφάλι.

Μπορεί να φαίνατε σκληρό αλλά πολύ ορθός τιμωρήθηκε.
ροδανθος
09/06/2009 14:15
Στην Ελλαδα ο μονος τροπος για να προχωρησεις δεν ειναι η σκληρη δουλεια αλλα να βαζεις τρικλοποδια στους αλλους. Προσπαθεις να δουλεψεις και συνεχεια βρισκεις ποδια να απλωνωνται μπροστα σου για να σε ριξουν. ΤΕλικα δεν υπαρχει χρονος για να δουλεψεις απο το να προσπαθεις να αποφυγεις τις τρικλοποδιες. Αν δεν ειναι τρικλοποδια αυτο τι αλλο ειναι? Ειναι μια ακομα τρικλοποδια για τους μεταναστες και μια για την δασκαλα. Η Ελλαδα ειναι η χωρα που σχετιζεται αμεσα με την δημοκρατια. Αν δημοκρατια σημαινει βαζω τρικλοποδιες σε ολους τοτε τι αλλο να πω. Μια απο τις μεγαλυτερες διαφορες της ΕΛλαδας με τις περισσοτερες χωρες που εχω ζησει ηταν η συνεχης αρνηση και απαγορευση των πιο απλων πραγματων ακομα και αν δεν το εγραφαν οι νομοι. Αντιθετως αυτοι που εχουν καποια προστασια απο ανωτερους η πολιτικους μπορουν να κανουν οτι θελουν, ακομα και να μην πατανε στην δουλεια τους. Αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα.
Άννα Μάλαμα
09/06/2009 14:05
Είναι στ αλήθεια συγκλονιστικό αυτό το νέο . Να διώκεται μια εκπαιδευτικός γιατί δεν λειτούργησε ως κλασικός έλληνας δημόσιος υπάλληλος , που το μόνο που τον νοιάζει είναι πότε θα σχολάσει , αλλά έκανε πράξη την έννοια του εκπαιδευτικού στο μέγιστο δυνατό.Επιτέλους στην χώρα μας πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη γνώση. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι αντί να της δίνουν επαίνους για την πρωτοβουλία της , μια και η επίσημη πολιτεία δεν ενήργησε τα δέοντα, όχι μονο της στερούν τη θέση της , αλλά την διώκουν κι όλας...Μπράβο στη δασκάλα , ντροπή στον σημερινό διευθυντή... Επειδή είμαι αισιόδοξη πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν εκείνα τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας που θα δικαιώσουν τις άξιες αυτές δασκάλες ..
idem
09/06/2009 14:02
1) Όποτε μας αρέσει φέρνουμε παράδειγμα της προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες και όποτε δεν μας αρέσει όλα τα προσπερνάμε με ... την αυτονόητη προοδευτικότητα. 2) Στη Γερμανία, η ελληνική παροικία έχει δυο επιλογές, μια να στείλει το παιδί σε γερμανικό σχολείο και μια σε ελληνικό. Το ελληνικό λειτουργεί ανεξάρτητα από το γερμανικό και η εκεί παροικία, μέσω της προξενικής αρχής, είναι υπεύθυνη για το σχολείο. 3) Εδώ αυτά δεν μας αρέσουν. Δεν μας ενδιαφέρει αν η αλβανική ή άλλη, κυβέρνηση ενδιαφέρεται για του εδώ παρεπιδημούντες - όμοια και οι κάθε είδους "άλλοι". Εμείς εδώ θα βάλουμε Έλληνες δασκάλους να μάθουν τα αλβανικά, και τα μουσουλμανικά και όλα τα άλλα, θα παραχωρήσουμε δε τα σχολεία μας ως αίθουσες διδασκαλίας για όλα τούτα τα πρωτόγνωρα. 4) Έτσι, εμείς θα διδάξουμε τι σημαίνει πρόοδος και τι πολιτισμός, στους καθυστερημένους - αλλά πάντα θεωρούμενους παράδειγμα προς μίμηση - Ευρωπαίους. Τι να πει κανείς ;
SPYROS
09/06/2009 13:59
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Λ Α Θ Ο Σ.
ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ
ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΟΥΤΕ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΑΜΗΧΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ. ΚΑΚΩΣ
ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ
ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ 2-2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟ ΝΑ
ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ
ΣΑΝ ΖΩΑ.
Σταμάτης Καλογεράκος
09/06/2009 13:53
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥΠΡΟΣ : ΥΠΕΠΘ , ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ , ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 132 ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣΚΟΙΝ: , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ , Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΑΘΗΝΩΝ, 4Ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε ΑΘΗΝΩΝ , Δ.Ο.Ε , ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ‘’ Η ΑΘΗΝΑ’’Δικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 16 Ιουνίου η πρώην διευθύντρια του 132 Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας Στ. Πρωτονοταρίου , ύστερα από την ποινική δίωξη που της άσκησε η Εισαγγελία για την παραχώρηση του χώρου σχολείου, προκειμένου να γίνονται μαθήματα σε μετανάστες γονείς. Σύμφωνα με το Κλητήριο Θέσπισμα της Εισαγγελίας η κατηγορούμενη διευθύντρια με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος … υπάλληλος ούσα , παραχώρησε σε άλλον τη χρήση των εγκαταστάσεων του σχολείου, χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες προϊστάμενες αρχές … Μαζί με την πρώην διευθύντρια του σχολείου παραπέμπεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργιας και η Αλβανίδα δασκάλα των μαθημάτων.


Πέρα από την ρητορική και τις διάφορες ηχηρές διακηρύξεις το επίσημο κράτος δείχνει έμπρακτα και με τον πιο σαφή τρόπο το πώς εννοεί τη μεταναστευτική εκπαίδευση: ό,τι βγαίνει έξω από το αφομοιωτικό μοντέλο μονοπολιτισμικής εκπαίδευσης που προωθεί με τη δική του εκπαιδευτική πολιτική καταστέλλεται ανοιχτά. Φτάσαμε έτσι , με την περίπτωση του 132 Δ.Σ της Αθήνας , στην ανοιχτή ποινικοποίηση ιδεών και παιδαγωγικών πρακτικών που βάζουν το θέμα της μεταναστευτικής εκπαίδευσης σε μια διαφορετική βάση από την επίσημη κρατική πολιτική. Ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα , αυτό της πρόσβασης μέσω της εκπαίδευσης των μεταναστών στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους ονομάζεται στη σημερινή Ελλάδα κατ΄ εξακολούθηση έγκλημα…

Οι παιδαγωγικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στο 132 Δ.Σ την περίοδο που ήταν διευθύντρια η Στέλλα Πρωτονοταρίου έβαλαν με έμπρακτο τρόπο σε μια διαφορετική βάση το ζήτημα της μεταναστευτικής εκπαίδευσης. Έγινε προσπάθεια ν΄ αντιμετωπιστούν σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα όπως η σχολική αποτυχία και η σχολική διαρροή , η παραβατική συμπεριφορά παιδιών στο χώρο του σχολείου. Θεωρήθηκε και σωστά ότι οι μετανάστες μαθητές έχουν δικαίωμα στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και αυτό συντελεί στην καλύτερη σχολική ενσωμάτωση των παιδιών αυτών. Παράλληλα κάτι τέτοιο δεν είναι απειλή για τον πολιτισμό της κοινωνίας υποδοχής αλλά ευκαιρία για την επικοινωνία των φορέων του με στοιχεία και πρακτικές άλλων πολιτισμών και μέσο αλληλοκατανόησης των ανθρώπων. Οι παιδαγωγικές αυτές δράσεις αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν συλλογικά στο επίπεδο του Συλλόγου Διδασκόντων και με προσπάθεια εμπλοκής των γονέων στις διαδικασίες του σχολείου , ώστε να τους είναι πιο κατανοητές και οικείες και να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ αυτών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Είχαν ένα συγκεκριμένο παιδαγωγικό πνεύμα που στηρίζονταν στις αρχές της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης Κι αυτή η επιλογή αποτέλεσε πρόκληση για τη νεοσυντηρητική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Π.Θ πρόκληση , καθώς το γραφειοκρατικά επιτηρούμενο και ελεγχόμενο σύστημα που διευθύνει θέλει έναν εκπαιδευτικό άβουλο και απλό εκτελεστή διοικητικών εντολών. Το πρωτοποριακό παιδαγωγικό έργο του 132 Δ.Σ της Αθήνας έδειξε και την ανεπάρκεια του κυρίαρχου μοντέλου μεταναστευτικής εκπαίδευσης που ακολουθείται στην Ελλάδα σήμερα.Η ηγεσία του Υ.Π.Ε.Π.Θ της σημερινής κυβέρνησης έδειξε εξαρχής την εχθρότητά της απέναντι στο παιδαγωγικό έργο του σχολείου. Αρχικά προσπάθησε να το σταματήσει , απομακρύνοντας τη διευθύντρια από το σχολείο. Μέσο γι ΄ αυτό οι κυβερνητικά ελεγχόμενες κρίσεις των διευθυντών και , κυρίως , το διαβλητό μέσο της συνέντευξης. Έτσι κατάφεραν την απομάκρυνση της από τη θέση της διευθύντριας και σταμάτησαν τη συνέχιση των παιδαγωγικών προγραμμάτων.Στη συνέχεια σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος προσπάθησε ν΄ απαξιώσει το έργο του σχολείου: προφανώς διαθέτουμε την ίδια ευαισθησία με τις κυρίες και τους κυρίους εκπαιδευτικούς για την τύχη υπηκόων τρίτων χωρών στην πατρίδα μας όπως και για τα παιδιά τους αλλά η ελληνική πολιτεία δεν επιτρέπει και ορθώς δεν επιτρέπει στον οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό να αυτενεργεί , να δημιουργεί κατά την κρίση του να χρησιμοποιεί κρατικές δομές, σχολικές μονάδες για να αναπτύξει τις δικές του πρωτοβουλίες όπως εκείνος το θεωρεί καλύτερο. (εκπομπή ΝΕΤ, Πρώτη Γραμμή 30-1-08 , απομαγνητομαφωνημένο κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, τευχ.85, 2008, σελ. 19-21).Μέσα στις λίγες αυτές φράσεις καταδικάστηκε το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και η προσπάθεια των εκπαιδευτικών εμφανίστηκε ως αυθαίρετη , ενώ ούτε άγνωστη ήταν στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ούτε γίνονταν χωρίς την έγκρισή της.Η όλη στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο έργο του συγκεκριμένου σχολείου είναι μια περίπτωση θεσμικού ρατσισμού.Ακολούθησαν εμπαθή και σαφώς ρατσιστικά δημοσιεύματα εφημερίδων (ΣΤΟΧΟΣ , ΠΑΡΟΝ) που στόχευαν ν΄ απαξιώσουν το έργο του σχολείου στα μάτια της κοινωνίας.Αποκορύφωμα του σκοταδιστικού κλίματος που καλλιεργήθηκε είναι η τωρινή ποινική δίωξη και η παραπομπή σε δίκη της πρώην διευθύντριας με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον νυν διευθυντή του σχολείου Εμμ. Γιουτλάκη.Ως Σύλλογος δ/ν νησιών Αργοσαρωνικού :Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη διωκόμενη συνάδελφο Στ. Πρωτονοταρίου και την Αλβανίδα συνάδελφο που διώκεται μαζί της. Ζητάμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.Δηλώνουμε την εκτίμηση μας για το έργο του συγκεκριμένου σχολείου την περίοδο που ήταν διευθύντρια η Στ. Πρωτονοταρίου.Καταδικάζουμε τη μέχρι τώρα στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο σχολείο και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αλ. Λυκουρέντζου στην κρατική τηλεόραση.Θα συμμετάσχουμε σε όποιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης γίνουν στην πορεία προς τη δίκη

Η δίκη θα γίνει στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (2ο κτίριο, πρώην Σχολής Ευελπίδων), την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009, στις 9 π.μ.ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
αντωνης
09/06/2009 13:09
@Γιώργος Τράγας 9/6/2009 11:47 Γραφετε: <<Δεν μπορεί ο καθένας να λαμβάνει σχολικές αίθουσες, ακόμη και αν είναι άδειες, και να διδάσκει ότι του έρθει εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του>> Σωστα, αλλα η διευθυντρια ενος σχολειου δεν ειναι "ο καθενας" κι ουτε διδασκει οτι "της έρθει εκείνη τη στιγμή στο μυαλο της". Η επιτυχια της την δικαιωνει, αλλα απο οτι φαινεται η πολιτεια δεν εχει κανενα ενδιαφερον (μαλλον συμφερον, κρινοντας απο την αντιδραση της) να μορφωσει τα παιδια των μεταναστων η και τους γονεις τους ακομη.
Γιωργος Χ.
09/06/2009 12:55
Εννοειται οτι συμφωνω με οσους διαμαρτυρονται για τον τροπο που το κρατος αντιμετωπιζει την δασκαλα και για το επιπεδο ορισμενων ανθρωπων σε ολους τους τομεις του κρατους σε οποιοδηποτε επιπεδο.
Αλλα μην καταλογιζεται σε ολους τους ελληνες αυτην την νοοτροπια,Δεν ειμαστε ολοι ιδιοι και δεν εχουμε ολοι τοσο χαμηλο επιπεδο μορφωσης και νοησης.
Thanos
09/06/2009 12:52
@EXO

Για την κατάντια της Ελλάδας φταίνε κάτι "άνθρωποι" σαν κι εσένα. Ντροπή σου και μόνο που σκέφτεσε έτσι. Μάθε λοιπόν πως όλοι έχουν το δικαίωμα στη γνώση. Τώρα εάν εσύ εισαι 3.000 χρόνια πίσω σε δικαιολογώ γάτί έτσι σε μάθανε να σκέφτεσε.
αντωνης
09/06/2009 12:51
@Ελένη Παπαδοπούλου 9/6/2009 10:45 Αγαπητη κυρια, εχει επιστημονικα αποδειχθει και εφαρμοζεται πια παντου στην ευρωπη οτι, οταν τα μικρα παιδια παιρνουν μαθηματα στην μητρικη τους γλωσσα μαθαινουν πολυ πιο γρηγορα και σωστα την γλωσσα της χωρας που τα φιλοξενει (αν μπορει κανεις να πει φιλοξενια την κατασταση τους). Γιαυτο ειναι απαραιτητο το μαθημα στην μητρικη τους. Εκτος αυτου δεν βλεπω που ειναι το κακο το να μαθαινουν ταπαιδακια διαφορες γλωσσες. φιλικα
Κυνηγοι της χαμενης φαλακρας...
09/06/2009 12:47
10% ο ΛΑΟΣ, δεν ειναι λιγο.
Κατι πρεπει να κανει η δολια η ΝΔ για να ξανακερδισει την χαμενη φασιστικη βαση της.
Πογκρομ σε παιδικες χαρες
πλωτες φυλακες
αποθηκες για μεταναστες...

Και υστερα τολμουν να αυτοαποκαλουνται φιλοευρωπαιοι;;;

Jojo
09/06/2009 12:31
Αυτή η δασκάλα έπραξε αυτο που γίνεται εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μετανάστες.

Μπράβο σε τέτοιους εκπαιδευτικούς και ντροπή στο ελληνικό συστημα που "σκοτώνει" τα παιδιά της.

Σπύρος Γιακουμάκης
09/06/2009 12:11
Το πρόβλημα με τους μετανάστες δεν λύνεται με πολιτικές αποκλεισμών, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγεί αναπόδραστα σε "εκρήξεις" όπως η πρόσφατη. Αντίθετα, δράσεις όπως της διωκόμενης(!!!) δασκάλας φέρνουν τις διαφορετικές κουλτούρες πιο κοντά, δείχνντας σεβασμό στον συνάνθρωπο. Το ΥΠΕΠΘ λειτουργεί με παρωχημένες λογικές και δεν είναι το μόνο ασφαλώς σ'' αυτή τη χώρα, όπου υπάρχει και συντηρείται η γραφειοκρατική νοοτροπία του μία από τα ίδια και της ισοπέδωσης της κάθε δημιουργικής πρωτοβουλίας. Αλλά ξέχασα. Το 2004 υποσχέθηκαν πλήρη κατάργηση της γραφειοκρατίας σε εύλογο χρόνο! Από το προχθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φάνηκει πάντως ότι ο λαός δεν εκτίμησε δεόντως την "ηρωϊκή" τους προσπάθεια και προς την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Κρίμα!
Υπομονή ως τον προσεχή Μάρτιο...το αργότερο.
Δημήτρης Π
09/06/2009 12:04
Αγαπητοί φίλοι
Οι παράγοντες που ευνοούν την μάθηση είναι γνωστοί από την παιδαγωγική έρευνα. Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να μάθουν στην κάθε ηλικία αυτά που πρέπει να μάθουν.
Η μητρική γλώσσα βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών στην συνεργασία τους με τους γονείς και τους επιτρέπει να ενταχθούν σταδιακά στην Ελληνική κοινωνία.
H πρώην διευθύντρια έπραξε το αυτονόητο γιά την πρόοδο των μαθητών του σχολείου της.
Ιωάννης Κρης
09/06/2009 12:03
Αυτό που έκανε η διωκομένη διευθύντρια είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η Πολιτεία, δηλαδή να φροντίσει να εντάξει τα παιδιά στην ελληνική σχολική κοινότητα διδάσκοντάς τους ελληνικά με εντατικό τρόπο. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Όταν βρέθηκα στην Αγγλία πριν μερικά χρόνια με τα παιδιά μου, υποχρέωναν το γυιο μου (από το σχολείο του) να κάνει κάθε Δευτέρα (μέσα στο σχολείο του) ένα δίωρο μάθημα μαζί με άλλα παιδιά (τα περισσότερα, αν όχι όλα, από την Ασία). Ήταν στην Γ΄ Δημοτικού (στην Αγγλία την λένε Δ'' , διότι υπολογίζουν το νηπιαγωγείο ως πρώτη τάξη). Στο μεταξύ, όμως, οι καθημερινές υποχρεώσεις με παρακολούθηση των μαθημάτων, μαζί με τα υπόλοιπα Εγγλεζάκια, δεν σταματούσαν. Έτσι, λοιπόν, κάποια στιγμή, μετά από λίγα μαθήματα (4 – 5) στην τάξη υποδοχής, μας είπε η αρμόδια δασκάλα, ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να κάνει τα εξτρά εκείνα μαθήματα, καθώς ήταν ικανοποιητικό το επίπεδό του στη γλώσσα. Σας πληροφορώ, ότι τον μεθεπόμενο χρόνο ήταν ο καλύτερος στην Αγγλική γλώσσα, όπως μας είπαν από το σχολείο του. Ξαναλέω: τα παιδιά μαθαίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Είναι όμως και στο παιδί, αν τα “παίρνει” τα γράμματα καθώς και στο τι “κόλλημα” έχουν οι δικοί του με τη δική μας γλώσσα. Εδώ ελληνικά μαθαίνεις στα Ελληνόπουλα και πολλά από αυτά υστερούν απελπιστικά, ενώ βλέπεις κάποια ξενάκια να τα καταφέρνουν τόσο καλά, που δεν τα ξεχωρίζεις από τα ελληνάκια. Μπορείς να μην τα θαυμάσεις, λοιπόν; Ειδικά τα Αλβανόπαιδα, αριστεύουν, καθώς έχουν διακαή πόθο να προοδεύσουν. Η γλώσσα τους, δε, έχει τους ίδιους, βασικά, ήχους με τη δική μας καθώς οι βαθιές της ρίζες είναι ίδιες (πελασγικές – προπελασγικές). Γι'' αυτό και επιτυγχάνουν να μιλήσουν πολύ γρήγορα τη γλώσσα μας, χωρίς να τους καταλαβαίνεις ότι είναι ξένοι. Το ίδιο συμβαίνει με τους βορείους, οι οποίοι μιλούν με ίδιο accent την Αγγλική, ενώ εμείς και οι λοιποί Μεσογειακοί λαοί κάνουμε “μπαμ” από μακριά.
Θα έπρεπε, όμως, το κράτος να απαιτεί και από τους γονείς των παιδιών να έχουν κάποια γνώση Ελληνικών, όπως και Ελληνικής Ιστορίας. Αυτό απαιτούν οι Άγγλοι από κάποιον που θέλει να εργασθεί εκεί και θέλει, επίσης, να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Επίσης, τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να συνεχίσουν να υποστηρίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού το ελληνικό κράτος δεν τα μορφώνει τα παιδιά, αλλά τα “παραμορφώνει”. Βεβαίως, απέχει παρασάγγας από το αγγλικό σύστημα, όπου δεν υπάρχει κατ'' οίκον εργασία και τα πάντα γίνονται στο σχολείο. Εκεί βασιλεύει το άλλο άκρο, που παράγει κατ'' εξοχήν τεμπέληδες. (Σημείωση: έχω ακούσει, όμως, ότι στα ιδιωτικά σχολεία της Αγγλίας τα παιδιά διαβάζουν πολύ, διότι το σύστημά τους είναι πολύ πιο αυστηρό). Για σκεφθείτε, ποια αλλοδαπή μάνα θα μπορέσει να βοηθήσει στο διάβασμα το παιδί της, εάν δεν ξέρει στοιχειωδώς τη γλώσσα μας; Θα έπρεπε, λοιπόν, η ίδια η Πολιτεία να εξαναγκάζει τους αλλοδαπούς στην εκμάθηση της γλώσσας μας. Κέρδος θα είχε και η Πολιτεία και εκείνοι. Όσο για το ότι διδάσκονταν οι ξένοι τη δική τους γλώσσα από δικούς μας δασκάλους, με θλίβει, διότι χάνονται ώρες για κάτι, που δεν ωφελεί την Ελλάδα. Στην Αγγλία, εάν ήθελα το παιδί μου να πάει σε ελληνικό σχολείο, θα έπρεπε να το τρέχω στο Λονδίνο. Άτοπο. Η μόνη περίπτωση να κάνει και ελληνικά, ήταν να πάει στην ελληνική εκκλησία της περιοχής, όπου δύο φορές εβδομαδιαίως, δίδασκαν ελληνικά κάποιοι Κύπριοι. Ουδέποτε το πήγα για ελληνικά. Είχαμε μαζί μας ελληνικά βιβλία και διαβάζαμε, μέχρι που επιστρέψαμε στα πατρώα. Το κέρδος του, όμως, ήταν ότι διάβαζε λογοτεχνικά βιβλία στα Αγγλικά.
Κάθεται και ασχολείται το υπουργείο Παιδείας με την κυρία Πρωτονοταρίου και δεν κάθεται να ασχοληθεί με το τι σημαίνει υποχρεωτική εννεαετής εκπαίδευση των παιδιών. Ξέρετε πόσα Αθιγγανόπουλα έχουμε αμόρφωτα και ακόμη – ακόμη αδήλωτα στο ληξιαρχείο; Τι σημαίνει υποχρεωτική εκπαίδευση; Ο όρος υποχρεωτική δεν πρέπει να ενέχει την έννοια της ποινής, εάν δεν τηρείται το υποχρεωτικόν της εκπαιδεύσεως; Το είδατε αυτό πουθενά; Μήπως ήλθε η Πολιτεία να “σβερκώσει” τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο; Και αν υποτεθεί, ότι τα παιδιά πρέπει να εργασθούν για να βοηθήσουν τους γονείς τους, γιατί δεν το ξέκοψε αυτό το “τροπάριο” η Πολιτεία, αναλαμβάνοντας η ίδια να μορφώσει τα παιδιά αυτά σε τελείως ειδικά σχολεία, όπου θα τα ταΐζει και θα τα φροντίζει, αφού οι γονείς τους είναι νομάδες; Το ίδιο δεν έκανε για μας, όσο ήμαστε στρατιώτες; Δεν μας τάιζε, φρόντιζε, κοίμιζε; Για φαντασθείτε ένα Αθιγγανόπουλο (με γονείς περιφερόμενους και όχι μόνιμους), που έχει παρακολουθήσει σωστά τα μαθήματά του μέχρι και την Γ'' Γυμνασίου, θα αρνιόταν μετά από όλα αυτά την εκπαίδευσή του; Λέτε να ήθελε να γίνει παλιατζής ή περιφερόμενος συλλέκτης απορριμμάτων; Δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε κάτι καλύτερο αφήνοντας τη μιζέρια και την παραβατικότητα κατά μέρος; Το 1989 μου είπε κάποιος συνάδελφός μου, που υπηρέτησε στο Ναυτικό, ότι ο διοικητής του πλοίου του, αφού ρώτησε εάν μεταξύ των υπηρετούντων υπήρχαν φιλόλογοι, τους ανέθεσε να μάθουν γράμματα σε κάποιους ναύτες, που ήσαν αναλφάβητοι. Μήπως θα έπρεπε να τον ξηλώσουν τον κύριο αυτό, επειδή έκανε αυτή την πράξη; Για όνομα του Θεού.
Τα πάντα, λοιπόν, ξεκινούν από τη θέληση της Πολιτείας να εφαρμόσει τα καθώς πρέπει. Χρειάζεται εκτός από κοινός νους και ελεύθερος νους.

Μάνος Σταματάκης
09/06/2009 12:00
Πραγματικά ντρέπομαι! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!! Ντρέπομαι που είχα την τύχη να πάω στο εξωτερικό και εκεί να με αντιμετωπίσουν σαν ΑΝΘΡΩΠΟ!!! Και εμένα και την κορούλα μου που γεννήθηκε έξω!!! ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑ!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ Κ...ΧΩΡΑ!!! Στη χώρα που θαυμάζουνε οι ξένοι!!! Που έχουν εντάξει τα αρχαια αλλά και νέα ελληνικά στα Πανεπιστήμιά τους! ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΗΣ!!!

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ & ΛΥΠΑΜΑΙ!!!
Γιώργος Τράγας
09/06/2009 11:47
Με ποιά άδεια παρέλαβε τις αίθουσες προκειμένου να διδάξει αυτά που είχε να διδάξει.... το σχολείο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και όφειλε να ζητήσει την άδεια.
Δεν μπορεί ο καθένας να λαμβάνει σχολικές αίθουσες, ακόμη και αν είναι άδειες, και να διδάσκει ότι του έρθει εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του....
Ας συμμορφωθούμε λίγο.
Όσο αφορά την προσφορά της θα ήθελα να πω ότι αξίζει τα συγχαρητήρια μου!
Η μόνη βλακεία ήταν ότι δεν έλαβε κάποια άδεια.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν θα τιμωρηθεί ενώπιο δικαστηρίου. Θα ήταν άδικο!

Β.Η.
09/06/2009 11:46
Ψήφισμα Συμπαράστασης στην π. Διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου ΑθηνώνΗ γενική συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27-5-09 στο χώρο του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών, εκφράζει τη συμπαράστασή της στην πρώην Διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, που διώκεται ποινικά γιατί υλοποιώντας αποφάσεις του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου της επέτρεψε τη χρήση σχολικών αιθουσών για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας (αλβανικής) σε μαθητές/μαθήτριες του σχολείου της από το 2005 έως το 2007, (ως φυσική συνέχεια αντίστοιχης εκπ/κής δράσης που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακή παιδεία από το 2002 έως το 2005)Δηλώνουμε ότι εμείς, ως αρμόδιοι/ες Σχολικοί Σύμβουλοι, ενθαρρύνουμε τα σχολεία των περιοχών ευθύνης μας να εφαρμόζουν μια διαπολιτισμική παιδαγωγική, που διακηρυγμένη από τα πλέον επίσημα χείλη βρίσκεται στις προτεραιότητες της επίσημης εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας μας. Είναι από επιστημονική άποψη απόλυτα γνωστή πλέον η σημασία της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στους μαθητές/μαθήτριες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και θα ήταν επομένως ευχής έργο αντίστοιχες παιδαγωγικές πρακτικές, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο σχολείο, να υλοποιούνταν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.Τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτά σε εκπαιδευτικές/πολιτιστικές δράσεις, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενθαρρύνονται με κάθε τρόπο και όχι να εμποδίζονται.Ζητούμε λοιπόν να παύσει κάθε δίωξη της συναδέλφου εκπαιδευτικού που δικαιούται τον έπαινό μας (από κοινού με το σύνολο των εκπαιδευτικών που ενεπλάκησαν σ’ αυτή την προσπάθεια) και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τη συλλογική δράση σχολείων και εκπαιδευτικών που προωθούν παιδαγωγικές πρακτικές και αντιλήψεις που αντιμάχονται τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους πάσης φύσεως φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή.Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (ΠΕΣΣ)

Μιχαλης
09/06/2009 11:40
Ζώντας τα τελευταια χρόνια στο εξωτερικό με την οικογένεια μου και έχοντας τις ίδιες αναγκες και ανησυχίες με τους ταλαίπωρους μετανάστες στην ελλαδα, έχω να δηλώσω ότι έχουμε το πιο ρατσιστικό, ξενοφοβικό, γραφειοκρατικό και οπισθοδρομικό κράτος του "πολιτισμένου" κόσμου.
Αλλά και η σύγχρονη κοινωνία μας είναι δεκαετίες πίσω σε 8έματα μετανάστευσης, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης.
Μια βόλτα σε οποιαδήποτε δυτικοευρωπαϊκή χώρα θα σας πείσει.
Η δασκάλα αυτή μαζί με τους συναδέλφους της θα πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα και την ελπίδα μας ότι τα παιδιά μας μπορούν να βγούν από το σημερινό κοινωνικό και εκπαιδευτικό τέλμα ποθ βρίσκονται.
EXO
09/06/2009 11:33
KALA TIS KANANE.KAPOIOI SAN AYTH FTENE GIA THN KATANTIA THS ELLADAS.
Αλέκα Παπαδοπούλου
09/06/2009 11:11
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.

ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΑΣ

ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣΠΡΟΣ

1) ΥΠΕΠΘ

2) Περιφ. Δ/ΣΗ

3) ΔΟΕ

4) Σύλλογο Διδ/ντων

132ου Δ.Σ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΘέμα : Ποινική δίωξη εναντίων συναδέλφων του 132ου Δ.Σ. ΑθηνώνΑ. Καταγγέλλουμε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίων της Δ/ντριας του 132ου Δ.Σ. Αθηνών και της συναδέλφου που συμμετείχε στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας μαθητών του σχολείου.Β. Το έγκλημα της Δ/ντριας Στέλλας Πρωτονοτάριου είναι ότι μαζί με τους συναδέλφους της στο 132ο Δ.Σ. Αθήνας υπηρέτησαν αυτό που ορίζει η ίδια η παιδαγωγική:? δράσεις με στόχο την απάλειψη των κοινωνικών – ταξικών ανισοτήτων

? πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό το σχολείο να είσαι υπόθεση όλων των μαθητών. Όμως στον καιρό που η συντήρηση αγκαλιάζει ακόμα την κιμωλία αυτό δεν είναι ανεκτό.

Το 132ο Δ.Σ. ενοχλούσε και ενοχλεί.Γιατί έδωσε το λογισμό και το όνειρο στην κιμωλία, ενώ η κρατούσα άποψη και θέση είναι η διεκπεραίωση. Έτσι απομακρύνθηκε από το σχολείο και τώρα σύρεται σε δίκη γιατί παραχώρησε αίθουσα του σχολείου για να υπηρετήσει το αυτονόητο:το ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ.Γ. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους συναδέλφους του 132ου Δ.Σ.

Δ. Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να βρίσκονται την Τρίτη 16-6-09 ώρα 09:00΄στο Α΄ Μονομελές Πλημ/κειο Αθηνών. Δηλώνουμε ότι απέναντι στη στοχοποίηση, στο σκοταδισμό και την ποινικοποίηση της Παιδαγωγικής υψώνουμε τη κιμωλία της συλλογικότητας.ΟΛΟΙ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 9π.μ. στα δικαστήριαΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για το Δ.Σ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ ΓIANNHΣ ΨΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣΑγγελος Θαλασσινίδης
09/06/2009 11:07
Σε απάντηση του φίλου που ζητάει κεντρική έγκριση, αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε (κατά τη γνώμη μου και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν). Όλο το σύστημα δουλεύει με κεντρική έγκριση. Εδώ έρχεται ο χαρακτηρισμός πρόβατο και τσοπάνης που χρησιμοποίησα προηγουμένως.

Εάν κάποιοι δάσκαλοι έκαναν προσηλυτισμό, είναι η δουλειά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να αποφασίσουν εάν το θέλουν αυτό ή όχι. ΟΧΙ του κράτους. Το κράτος δημιουργεί ομοιογένεια η οποία σκοτώνει (ευνουχίζει) την ελεύθερη σκέψη. Αρκετά έχουμε καταστρέψει τα μυαλά των παιδιών μας. Έχουν μάθει να μαθαίνουν (σαν πρόβατα) αλλά να μη σκέφτονται και να κρίνουν, και ξαφνικά μια μέρα … επανάσταση … γιατί; Από την καταπίεση του ελεύθερου πνεύματος.

Εάν μερικοί γονείς θέλουν να έχουν θρησκευτικό σχολείο, άστους να το κάνουν, φτάνει εμείς να έχουμε την επιλογή να μη πάμε εκεί.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να καθοδηγούμαστε και να αρχίσουμε να παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας έστω και εάν αυτό θα επιτρέψει ακραίες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να προστατευόμαστε από αντίθετες απόψεις, απλά να έχουμε επιλογή να διαλέγουμε τι μας κολλάει ως άτομα.
Αναστασία Κ.
09/06/2009 11:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Π. Ε.

2ΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Μαρούσι, 7 – 05 - 2009

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ιερού Λόχου 3- 5

Τ. Κ. 15124 ΜαρούσιΤηλέφωνο & τηλεομοιότυπο: 210 6198912

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: dimfot@mail.gr

Δικτυακός τόπος: http://www.peamarousiou.gr


Προς:

Tα μέλη του Συλλόγου μας

Κοιν.: Δ.Ο.Ε.
ΘΕΜΑ
Ψήφισμα συμπαράστασης στις διωκόμενες συναδέλφισσες του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών
Εμείς οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Π.Ε. 2ου Γραφείου Αμαρουσίου εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων Συναδέλφων μας του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, οι οποίες κάνοντας πράξη τις αρχές και τους στόχους της Διαπολιτισμικής Αγωγής, έδωσαν τη δυνατότητα σε 22 παιδιά άλλων χωρών να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα σε απογευματινές ώρες, προαιρετικά, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε εγκριθεί και από το ΥΠ.Ε.Π.Θ.Η δίωξη και μάλιστα ποινική των εκπαιδευτικών αυτών (16-6-09, 9 π.μ. στο Α΄ Μονομελές Πλημ/κείο Αθηνών) είναι καταδικαστέα από ολόκληρο τον Εκπαιδευτικό κόσμο και συνιστά πράξη που πλήττει τον πολιτισμό μας και ενισχύει τα ξενοφοβικά σύνδρομα στην Εκπαίδευση και την κοινωνία.Στην Ελλάδα, που διδάσκει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά της σ’ όλο τον κόσμο, είναι αδιανόητο να διώκονται με ποινικό τρόπο ως έγκλημα, εκπαιδευτικοί λειτουργοί, οι οποίοι μαθαίνουν τη μητρική γλώσσα σε μαθητές άλλων χωρών, αποκρύπτοντας μάλιστα το γεγονός της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους γονείς αυτών των μαθητών.Καλούμε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. και προσωπικά τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει και να σταματήσει τη δίωξη αυτή, που διασύρει τη χώρα μας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της ανθρωπιστικής παιδείας.

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που χρειάζονται για να προστατεύσει τις διωκόμενες συναδέλφισσες και να προστατεύσει την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ελένη Παπαδοπούλου
09/06/2009 10:45
Και άντε πες καλά να μαθαίνουν οι αλλοδαποί την ελληνική γλώσσα αφού ζουν στην Ελλάδα. Τα μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας τί τα θέλανε; Μήπως κάνουν και στους Έλληνες αρχαία Ελληνικά; Αντιθέτως οδεύουμε προς την κατάργησή τους. Εκλείπουν πια οι καθηγητές που έχουν καλή γνώση της αρχαίας ελληνικής, που είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των Ελλήνων, η κοινή μνήμη της ρίζας μας, παγκόσμιο σημείο αναφοράς επιστημών και τεχνών. Κι αυτό γιατί προωθούμε ξένα για τον τόπο μας στοιχεία. Γιατί πίσω από το μανδύα της δήθεν προοδευτικότητας σκάβουμε τη διάσπαση του λαού μας. Γιατί λοιπόν να ενισχύουμε τις αλλοδαπές γλώσσες; Γιατί να μην μεταδώσουμε την έλλογη γλώσσα μας αντί τη μητρική τους; Και εν πάσει περιπτώσει αν θέλουνε οι αλλοδαποί μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας είναι προσωπικό τους θέμα και δε θα πρέπει να γίνει εθνικό μας θέμα στα σχολειά μας. Άλλωστε είναι επιλογή των οιωνδήποτε αλλοδαπών να ξενιτευτούν και να ζήσουν σε άλλη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δε θα το χρεωθεί και αυτό ο ελληνικός λαός. Ήδη αντί για τη βάση και τις αρχές του αρχαίου πνεύματος μέσω της γλώσσας μας διδάσκονται αγγλικά γαλλικά και γερμανικά. Έχουμε καταντήσει υπόδουλοι σε ξένους λαούς και υποχρεούμαστε να γνωρίζουμε εμείς τη γλώσσα τους όταν εκείνοι έρχονται στον τόπο μας αντί να γνωρίζουν εκείνοι τη δικιά μας, που σε πολλές περιπτώσεις τη γνωρίζουν καλύτερα και τη διδάσκονται σε αρκετά σχολεία στο εξωτερικό. Επιπλέον, είναι αυταπόδεικτο ότι με πλάγια και παράνομα μέσα δεν μπορεί να καρποφορήσει η οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία πόσο μάλλον δε όταν πρόκειται σε θέματα Παιδείας.
ΧΑΤΖΙΚΟΥ ΓΙΩΤΑ
09/06/2009 10:32
ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΔΙΩΚΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΩΚΟΥΝ.

ΤΙ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΔΙΩΚΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ;
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!!!

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ; Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ; ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ !!!!!!!
Μαίρη Μπουσετίλ
09/06/2009 10:23
Πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους αυτούς που το μόνο που κοιτάνε είναι πως θα τελειώσει το ωράριο τους. Φανταστείτε όλα μας τα παιδιά να είχαν τέτοιες καθηγήτριες-παραδείγματα, για την κοινωνία μας. Φανταστείτε τι παιδιά έχει δώσει αυτή η γυναίκα και οι συνάδελφοί της στην κοινωνία ! Μακάρι τα παιδιά μου να έχουν τέτοια φωτεινά παραδείγματα για δασκάλους. Δασκάλους με όλοι την σημασία της λέξης. Μπράβο σας ! Να επέμβει ο υπουργός της Παιδείας αυτοπροσώπως και να επαναφέρει τη λαμπρή αυτή δασκάλα στη θέση της. Πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και να συνεχείσει την δουλεία και προσπάθεια της. Μπράβο της.
toka
09/06/2009 10:00
Αυτή είναι η χώρα του πολιτισμού;;;όταν λέω εγώ ότι η νεοελλάδα είναι ότι χειρότερο εχω άδικο;;τα γεγονότα το αποδεικνύουν...Μετά διαμαρτύρεστε που οι μετανάστες βγαίνουν πρώτοι σε επιδώσεις...υπομονήηηη......
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
09/06/2009 10:00
Ρε σεις, είστε σοβαροί; Ο καθένας θα παίρνει την πρωτοβουλία να κάνει αυτό που νομίζει αυτός ο ίδιος σωστό (ακόμα κι αν είναι σωστό) και μάλιστα στο χώρο της παιδείας; Και ειδικά σε τέτοιας ιδιαιτερότητας σχολείο;
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
09/06/2009 09:57
O EXELLINISMOS THAVMAZETAI I MONO STOUS STRATIOTIKOUS KATAKTITES.
ΓΚΡΑΒΙΕΡΗΣ
09/06/2009 09:45
-Πολύ σύντομα εξαιτίας των παρεμβάσεων αυτών, η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν-

Δεν χρειαζετε να ειμαστε τοσο απλοικοι για να υποστηριξουμε την θεση μας - καποιος ειχε ενα μαγικο ραβδακι και το κακο κρατος τον εξαφανισε. Η πρωτοβουλια για μαθηματα σε γονεις που δεν μιλαν ελληνικα ειναι αξιαιπενη. Επιτρεψτε μου να αμφιβαλλω για την αναγκη ανακοινωσεων σε τρεις γλωσσες. Σε καθε περιπτωση καλο θα ειναι οποιαδηποτε πρωτοβουλια πρεπει να εχει την αδεια του υπουργειου για να αποφευγονται προσωπικες επιρροες/ δογματα. Αν αντιστοιχα καποιος καθηγητης εκανε προσυλητησμο στους μη χριστιανους γονεις θα λεγαμε ΤΙ ΚΑΝΕΙ το υπουργειο και δεν τον μαζευει. Χρειαζεται κεντρικη αδεια για να αποφευγονται ευτραπελα. Επισης αν ρωτησετε οποιονδηποτε μενει κοντα στο συγκροτημα και σας πει οτι τα κρουσματα βιας μειωθηκαν η εξαφανιστηκαν τοτε μαλλον δεν ειμαστε γειτονες.
Αγγελος Θαλασσινίδης
09/06/2009 09:42
Τέτοια προσήλωση στο γράμμα του νόμου και όχι στο νόημα του νόμου δεν την έβρισκες ακόμα και στην κομουνιστική πρώην Σοβιετική Ένωση.

Κάποια στιγμή το Δημόσιο και οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε εμείς πρόβατα και αυτοί τσοπαναραίοι, αλλά εμείς τους πληρώνουμε για να υποστηρίζουν εμάς είτε είμαστε μετανάστες είτε από το ίδιο χωριό με αυτόν που νομίζει ότι είναι ο τσοπάνης μας.

Δεν έχουν καταλάβει την έννοια ο πολίτης πρώτα και οι δημόσιοι υπάλληλοι ακολουθούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
09/06/2009 09:37
Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ. ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΚΑΘΑΡΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ <ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ> ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ.
Τάκης
09/06/2009 09:33
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π. Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

Ρ. Φεραίου & Π. Π. Γερμανού Αιγάλεω 4-5-09 ΤΗΛ. – FAX : 5981935Προς : Τα μέλη του συλλόγου μας

Κοιν. : -Δ. Σ. ΔΟΕΘΕΜΑ: Συμπαράσταση στις διωκόμενες συναδέλφισσες του 132ου Δ.Σ ΑθηνώνΤο 132ο Δ. Σχ. Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Το 72% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι, στο σχολείο φοιτούν μαθητές από 12 εθνότητες. Λίγα χρόνια πριν η μαθητική διαρροή κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας ήταν καθημερινά. Οι Αλβανοί μαθητές έκρυβαν από ντροπή την ταυτότητά τους και οι Έλληνες γονείς ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους δε θα μορφωθούν σε τέτοιο περιβάλλον.Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοτάριου, και ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Έτσι προχώρησαν σε μια σειρά καινοτόμες δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς, μαθήματα αλβανικών και αραβικών σε μαθητές, έκδοση των ανακοινώσεων του σχολείου σε τρεις γλώσσες ( ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά ) και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών.Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους.Το 132ο Δ.Σχ., όμως, είχε ξεφύγει από την πεπατημένη και αυτό ενόχλησε τη διοίκηση, που παρενέβη κατασταλτικά. Στις τελευταίες κρίσεις στελεχών η διευθύντρια βαθμολογήθηκε χαμηλά – με τη γνωστή μέθοδο της συνέντευξης – και απομακρύνθηκε από το σχολείο. Η νέα διεύθυνση, με την κάλυψη του ΥΠΕΠΘ, σταμάτησε όλες τις προαναφερόμενες καινοτόμες δράσεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο των δασκάλων όσο και των γονέων. Η εκπαιδευτική κοινότητα (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ- συνδικαλιστικού σύλλογοι), το Πανεπιστήμιο και καθηγητές Παιδαγωγικής, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνώρισαν με ανακοινώσεις τους το έργο που γίνονταν στο 132ο Δ.Σ Αθηνών .Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η παλιά διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Πρωτονοτάριου διώκεται μετά από αναφορά που έγινε στην Εισαγγελέα διότι έκανε το έγκλημα : ..ούσα διευθύντρια παραχώρησε το σχολείο για τη διδασκαλία Αλβανικών…χωρίς την άδεια του υπουργείου….Επίσης διώκεται με τις ίδιες κατηγορίες η δασκάλα που δούλευε στο πρόγραμμα. Η δίκη θα γίνει Τρίτη 16-6-09, στις 9 π.μ. στο Α΄ Μον/λες Πλημ/κείο Αθηνών.Η εκτίμησή μας είναι πως η όλη μεθόδευση έχει έντονο ιδεολογικό προσανατολισμό και στόχο την ακύρωση της δουλειάς των συναδέλφων του σχολείου και των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και την τιμωρία-φρονηματισμό, ως γενικό μέτρο για την ανάσχεση κάθε ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής δράσης.Ύστερα από όλα αυτά εμείς οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. του Συλλόγου Αιγάλεω δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας του 132ου Δ. Σχ ,τιμούμε και στηρίζουμε τη συλλογική δράση σχολείων και συναδέλφων που προωθούν παιδαγωγικές πρακτικές και αντιλήψεις, κόντρα στον αναχρονισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στη ζωή. Καλούμε όλους τους φορείς , όλη την ελληνική κοινωνία , κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη αυτής της χώρας να πάρει θέση και να καταδικάσει αυτή τη μεθόδευση που γυρνά την πατρίδα μας και την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.- Είμαστε περήφανοι για την εκπαιδευτική δράση των συναδέλφων που τιμούν τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.- Καταγγέλλουμε τη φασιστική, διοικητική αυθαιρεσία που σέρνει στα δικαστήρια εκπαιδευτικούς οι οποίοι έκαναν με αυτοθυσία και ευσυνειδησία το καθήκον τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους.- Υπερασπιζόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στην εκπαίδευση απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης.Η νεοσυντηρητική επέλαση και ο σκοταδισμός δε θα περάσουν!ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΙΟΣ ΕΥΗ ΤΣΕΤΣΕΚΟΥ

Γιώργος Αποστόλου
09/06/2009 09:26
Αφήστε το διευθυντή να κάνει τη δουλειά του. Δε χωράνε στα σχολεία οι ικανοί και ορεξάτοι άνθρωποι...
Σπύρος Γιακουμάκης
09/06/2009 08:41
Ντροπή! Αίσχος!

Τέτοιοι άνθρωποι αντί να προβάλλονται ως φωτεινό παράδειγμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους, διώκονται!
Αναβίωση βυζαντινού μεσαίωνα και εποχών χούντας!
Να επέμβει ο υπουργός της Παιδείας αυτοπροσώπως και να επαναφέρει τη λαμπρή αυτή δασκάλα στη θέση της.
ΤΣΙΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
09/06/2009 08:29
ΔΙΩΚΟΥΝ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ! ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΤΑΧΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΟΥΣ ΠΑΡΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ?