Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών από το 2015.

«Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο θέμα», έλεγαν τη Δευτέρα πηγές του υπ. Ανάπτυξης, αρνούμενοι να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι το Μαξίμου επεξεργάζεται πρόταση για παραταση ισχύος του σημερινού καθεςτώτος που προστατεύει από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας περίπου 3.000 δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Νωρίτερα πάντως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσςέας Κωσταντινόπουλος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις εμφανιζόταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και ότι θα υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι που ισοδυναμεί με το 70% των δανειοληπτών ανταπεξέρχεται με δυσκολία αλλά αποπληρώνει τα δάνειά του, ενώ ένα 30% έχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόωρη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον βασικό πυλώνα της οικονομίας που είναι οι τράπεζες», σημείωναν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο.

Ταυτόχρονα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας φαίνεται να παραπέμπει στις καλένδες την «κληρονομιά» του προκατόχου του Ν. Δένδια, ο οποίος κατά την τελευταία ημέρα της θητείας του στο υπουργείο είχε ανοίξει το φάκελο με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, παρουσιάζοντας σχέδιο για πάγωμα του 30% της αξίας τους.

Ο υπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από το πλαίσιο προστασίας που παρέχει στους δανειολήπτες το υφιστάμενο καθεστώς, αφήνοντας ανοικτό περιθώριο για μικρές βελτιώσεις στο μέλλον, όχι όμως για συνολική ρύθμιση.

«Το υπάρχον πλαίσιο είναι αρκούντως προστατευτικό και δίκαιο για όσους έχουν ανάγκες. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο, ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο», δήλωναν υψηλόβαθμες πηγές του υπ. Ανάπτυξης.