Η Φανουρόπιτα είναι ένα αγαπημένο γλυκό που συνδέεεται με τη θρησκεία και την ακολουθούν σειρά ιστορικών και τοπικών εθίμων. Συνήθως φτιάχνεται παραμονές του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου με αποτέλεσμα οι Εκκλησίες γεμίζουν από τις γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο πολλές πληροφορίες για τον Άγιο Φανούριο  και την ζωή του δεν υπάρχουν.

Η Φανουρόπιτα συνήθως έχει επτά ή εννιά υλικά. Σε αυτή τη συνταγή τα υλικά είναι εννιά.

Υλικά

3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (σε κάθε άλλη περίπτωση θα προσθέσετε δύο γεμάτες κουταλιές μπέικιν πάουντερ)

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.λ. γαρύφαλλο

1 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

2/3 φλιτζ. σπορέλαιο

1 φλιτζ. ζάχαρη

1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού

1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα

1/2 φλιτζ. κορινθιακές σταφίδες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε για 1′ στο μπλέντερ ή με σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά μας.Ρίχνουμε και τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.