Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η διατροφή ενός πρωταθλητή μεγάλων αποστάσεων πρέπει να είναι περίπλοκη, με εξειδικευμένα σκευάσματα και αυστηρές οδηγίες. Ο Ελιουντ Κιπτσόγκε, όμως, διαψεύδει αυτή την εντύπωση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Nairobi News» ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος από την Κένυα αποκάλυψε το καθημερινό του διαιτολόγιο – απλό, λιτό και απόλυτα αποτελεσματικό.
Μετά και την πέμπτη του νίκη στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, γίνεται φανερό πως κάτι κάνει σωστά. Η διατροφή του είναι βασισμένη σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, με έμφαση στην ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
Ισορροπία σε κάθε πιάτο
Οπως και πολλοί άλλοι κορυφαίοι δρομείς, έτσι και ο Κιπτσόγκε βασίζεται σε απλές παραδοσιακές τροφές. Στην καρδιά της διατροφής του βρίσκεται το ουγκάλι – ένας παχύρρευστος χυλός από αλεύρι καλαμποκιού που αποτελεί βασικό συστατικό της κενυατικής κουζίνας. Συνήθως το συνοδεύει με άπαχο βοδινό και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως μανάγκου (ένα φυλλώδες λαχανικό που τρώγεται βρασμένο και είναι δημοφιλές στην Ανατολική Αφρική), λάχανο ή κέιλ.
Για να εμπλουτίσει την πρόσληψη υδατανθράκων, προσθέτει στο τραπέζι του φασόλια, πατάτες ή ψωμάκια τσαπάτι ολικής αλέσεως (μοιάζουν με τις αραβικές πίτες). Στα ταξίδια του, δεν λείπει φυσικά το «κλασικό» φαγητό των δρομέων πριν από τον αγώνα: τα ζυμαρικά.
Πρωινό και ενυδάτωση
Μετά τις απαιτητικές προπονήσεις του, ξεκινά τη μέρα του με ένα απλό αλλά θρεπτικό πρωινό: τσάι (λευκό, με γάλα), ψωμί και φρέσκα φρούτα. Την ημέρα του αγώνα προτιμά κάτι πιο ελαφρύ, όπως δημητριακά με γάλα ή βρόμη, για να έχει ενέργεια χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι του. Η ενυδάτωση έχει κεντρική θέση στην καθημερινότητά του. Φροντίζει να πίνει περίπου τρία λίτρα νερό την ημέρα, αναπληρώνοντας έτσι τα υγρά που χάνει με τον ιδρώτα στις έντονες προπονήσεις. Κατά διαστήματα, πίνει και σκέτο γάλα ή mursik – ένα παραδοσιακό ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν της Κένυας.
Σωστοί υδατάνθρακες
Ο διατροφολόγος του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των κατάλληλων υδατανθράκων, εκείνων που ενισχύουν την αντοχή χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Ανάμεσα στις βασικές πηγές ενέργειας: το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, η βρόμη, οι μπανάνες και οι τηγανίτες. Αξίζει να σημειωθεί πως αποφεύγουν την υπερκατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς σε ορισμένους δρομείς προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Η δύναμη της απλότητας
Παρά τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα, η διατροφική φιλοσοφία του Κιπτσόγκε παραμένει απλή και προσγειωμένη. Στηρίζεται σε τοπικά προϊόντα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα και ισορροπημένα γεύματα που του προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται για να υποστηρίξει τις εξαντλητικές του προπονήσεις. Και αν και το διαιτολόγιό του είναι προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες, η ουσία του μπορεί να εμπνεύσει οποιονδήποτε: δεν χρειάζεται πολυπλοκότητα για να τραφείς σωστά.
Συμπέρασμα
Η προσέγγιση του Κιπτσόγκε υπενθυμίζει πως μια αποτελεσματική διατροφή δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη ούτε ακριβή. Με έμφαση στα φυσικά τρόφιμα και την ισορροπία, μπορούμε όλοι να στηρίξουμε καλύτερα την προσπάθειά μας – είτε προετοιμαζόμαστε για Μαραθώνιο είτε απλώς θέλουμε να νιώθουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια στην καθημερινότητά μας. Αλλωστε, πολλές φορές η απλότητα είναι το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα.


