Οποιος ασχολείται με τα διατηρητέα κτίρια γνωρίζει ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος, και ότι ο νόμος θα ορίσει τόσο τα περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας όσο και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους.

Επίσης γνωρίζει ότι το άρθρο 28 του ίδιου Συντάγματος ορίζει ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις, αποτελούν μέρος του ελληνικού δικαίου.

Οτι με τον νόμο 2039/1992 επικυρώθηκε ομόφωνα η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς», γνωστή ως «Σύμβαση της Γρανάδας», με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών-μελών τόσο για διάθεση πιστώσεων για τον σκοπό αυτό όσο και για παροχή ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οτι με το άρθρο 48 του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προβλέφθηκε η έκδοση Π.Δ. για τη θεσμοθέτηση επιχορηγήσεων, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων υπέρ των ιδιοκτητών (πολιτών και φορέων) διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας, που θα συντελέσει και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας μέσα από την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μας.

Οτι όμως το Προεδρικό αυτό διάταγμα δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα, με πασίδηλα καταστροφικά αποτελέσματα για τα 20.000 περίπου κτίρια που χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα και οι κρατικές υπηρεσίες επέβαλαν τεράστιους περιορισμούς και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες τους, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική δυνατότητά τους να αναλάβουν το υψηλότατο κόστος συντήρησης και αποκατάστασής τους.

Οτι γι’ αυτό τα περισσότερα από τα κηρυγμένα ως διατηρητέα ακίνητα, της Αθήνας και της χώρας εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους να καταρρεύσουν, φορτώνοντας μια κρατική υποχρέωση στους ώμους των άτυχων ιδιοκτητών τους, που αδυνατούν να τα συντηρήσουν και έχουν περιέλθει σε πραγματική απόγνωση! Οτι δηλαδή η Σύμβαση της Γρανάδας για τη χώρα μας είναι ό,τι λέει το γνωστό τραγούδι: Mi cantar, hecho de fantasía, mi cantar, flor de melancolía…

Ο Στράτος Παραδιάς είναι δικηγόρος Α.Π., πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και UIPI