Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κρίσιμη, από κάθε άποψη, θεωρείται η εβδομάδα που ξεκίνησε για το μέτωπο της Ουκρανίας. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πυρετώδεις διεργασίες και προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα - πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό. Κι αυτό, σε μια στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα πιο δυνατά, ενώ η δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται εκατέρωθεν σε διάφορα σημεία - από την Ανατολική Ουκρανία μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα - προκαλεί κυριολεκτικά δέος.
Ουδείς, πάντως, είναι σε θέση, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να προβλέψει με σχετική ασφάλεια ποια οδός θα επιλεγεί από τους άμεσα εμπλεκομένους και ποια τροπή θα πάρουν οι εξελίξεις. Κυρίως δε από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και δείχνουν να έχουν εισέλθει σε μια φάση γενικότερου «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ανάμεσά τους - με την Ευρώπη και την Ουκρανία να έρχονται σε δεύτερη μοίρα και να μην είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση.
Ενδεικτική είναι, από αυτή την άποψη, η «αιχμή» που άφησε ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, απηχώντας τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι ως Δυτικοί, να είμαστε παρόντες ως Ευρωπαίοι. Κάνει άραγε αρκετά πράγματα η ΕΕ; Πιθανότατα όχι, σήμερα».
Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία, το επεισόδιο που είχε ως πρωταγωνιστή τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί το Βερολίνο, καθώς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση, το πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία.
Γερμανία. Οπως είναι γνωστό, ο αντιναύαρχος Κάι-Ακιμ Σένμπαχ προκάλεσε σοκ με τα όσα είπε από το Νέο Δελχί για την κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: αφενός, ότι «η Κριμαία έχει οριστικά χαθεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ουκρανία» και, αφετέρου, ότι ο Πούτιν το μόνο που ζητά είναι σεβασμός και ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δύση, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «πιθανώς το αξίζει».
Η τοποθέτηση αυτή και οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε (και στο Κίεβο) είχαν ως αποτέλεσμα ο γερμανός αξιωματικός να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία έγινε άμεσα δεκτή. Αυτό, ωστόσο, δεν αμβλύνει τις εντυπώσεις, ούτε αλλοιώνει την πραγματικότητα, η οποία θέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ολαφ Σολτς μπροστά στην πρώτη πολύ σοβαρή δοκιμασία. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι από το στρατόπεδο της Δύσης η Γερμανία είναι αυτή που έχει να χάσει τα περισσότερα σε περίπτωση που ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση και επέλθει πλήρης ρήξη με τη Μόσχα - κυρίως σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, όπως μαρτυρά και η υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση θα «παγώσει» επ' αόριστον.
Την ίδια στιγμή, αυτό που κυριάρχησε στην Ουκρανία το τελευταίο διήμερο, εκτός από τις πολεμικές προετοιμασίες, είναι ο ισχυρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να ανατρέψει την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία και να τοποθετήσει στη θέση της ένα καθεστώς - μαριονέτα, το οποίο θα ελέγχει απολύτως.
Βρετανία. Πολύ περισσότερο καθώς αυτός προήλθε (αργά το απόγευμα του Σαββάτου) από την πιο επίσημη πηγή, δηλαδή το Φόρεϊν Οφις, έστω και εάν δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ή περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την πολύ σοβαρή κατηγορία - η οποία απορρίφθηκε άμεσα από τη ρωσική πλευρά. Αλλωστε, τόσο η υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας και Ντόμινικ Ράαμπ αντίστοιχα, προειδοποίησαν πως θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία σε μια τέτοια περίπτωση.
Το Λονδίνο δεν δίστασε να κατονομάσει και τον πρωταγωνιστή σε αυτή την επιχείρηση: πρόκειται για έναν φιλορώσο ουκρανό πολιτικό, τον πρώην βουλευτή Γεβγέν Μουράγεφ, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει ως πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση την αποκαλούμενη Πορτοκαλί Επανάσταση του 2014, έχει πει ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και την επαρχία του Ντονμπάς αποτελεί μια «εσωτερική διένεξη», ενώ αντιμετωπίζει τον νυν πρόεδρο της χώρας του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως «πράκτορα» της Δύσης και της CIA.
Πάντως, ο ίδιος αντέδρασε μάλλον ειρωνικά στις παραπάνω πληροφορίες. Επικαλέστηκε δε τις κακές σχέσεις που έχει με τη Μόσχα και το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ έγραψε στο Facebook ότι «η εποχή των φιλορώσων και φιλοδυτικών πολιτικών έχει παρέλθει οριστικά στην Ουκρανία». Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι δημοσκόπηση που έγινε τον Δεκέμβριο εμφάνισε τον Μουράγεφ ελάχιστα δημοφιλή - μόλις στην έκτη θέση προτίμησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, με ποσοστό της τάξης του 6,3%.
Παρ' όλα αυτά, η αντίδραση του Κιέβου υπήρξε σφοδρή. «Το κράτος μας θα συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης κάθε ολιγαρχικής και πολιτικής δομής που θα μπορούσε να δράσει για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή που συνεργάζεται με τους (ρώσους) κατακτητές», δήλωσε γραπτά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, προαναγγέλλοντας επιχείρηση εκκαθάρισης του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.