Μεγάλο Αιγυπτιακό

Μουσείο – Γκίζα

Με μία δεκαετία καθυστέρηση ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που διατείνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό στον κόσμο. Το κτίριο καλύπτει 490.000 τ.μ., όσο ένας μεγάλος τερματικός σταθμός αεροδρομίου, ενώ το σύνολο των διαθέσιμων χώρων αντιστοιχεί στο μέγεθος τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου. Το μεγαλύτερο έκθεμα θα είναι ένα άγαλμα του Ραμσή του Μεγάλου από κόκκινο γρανίτη ύψους 11 μ. και βάρους 83 τόνων, το πρώτο που τοποθετήθηκε στην τελική του θέση, στις αρχές του 2018, ώστε να κατασκευαστεί το αίθριο γύρω του. Συνολικά θα φιλοξενηθούν περίπου 100.000 εκθέματα, μεταξύ αυτών η συλλογή ευρημάτων ηλικίας 3.300 ετών που συνόδευαν τον διάσημο φαραώ Τουταγχαμόν. Αποτελείται από 5.000 κομμάτια, εκ των οποίων 2.000 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Το κόστος του μουσείου εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια.

Μουσείο Μουνκ – Οσλο

Τυλιγμένο σε διάτρητο αλουμίνιο και φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, το νέο μουσείο, αφιερωμένο στον Εντβαρτ Μουνκ, αναμένεται να ανοίξει στο Οσλο εντός του καλοκαιριού. Με 13 ορόφους – στους επτά εκ των οποίων θα εκτίθενται έργα του δημιουργού -, το μουσείο των 26.313 τ.μ. θα είναι από τα μεγαλύτερα μονοθεματικά στον κόσμο. Περιλαμβάνει τα έργα που δώρισε ο Μουνκ στην πόλη, ανάμεσά τους και δύο εκδοχές της «Κραυγής», καθώς και 10.000 προσωπικά αντικείμενά του. Ο διάλογος με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες του αρχιτεκτονήματος, που κόστισε 310 εκατ. δολάρια. Επί της υποδοχής, στον περιβάλλοντα χώρο του, βρίσκεται ένα ορειχάλκινο γλυπτό ύψους 9 μ. με την υπογραφή της Βρετανίδας Τρέισι Εμιν, που απεικονίζει μια γυμνή γονατιστή μητέρα, «δώρο» της εικαστικού στον εκ των προδρόμων του εξπρεσιονισμού ζωγράφο,

ο οποίος έχασε τη μητέρα του από φυματίωση όταν ήταν μόλις πέντε ετών.

Συλλογή Φρικ –

Νέα Υόρκη

Με διαφορετικό πρόσωπο ετοιμάζεται να ανοίξει η Συλλογή Φρικ της Νέας Υόρκης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, καθώς εγκαταλείπει το κομψό κτίριο στη γωνία της 5ης Λεωφόρου και της 70ής Οδού (οικία του βιομήχανου και συλλέκτη Χένρι Κλέι Φρικ). Μετακομίζει στην τέως έδρα του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ, σε ένα κτίριο του 1966 επηρεασμένο από το κίνημα του μπρουταλισμού που σχεδίασε ο Μαρσέλ Μπρόιερ επί της Λεωφόρου Μάντισον. Η πλούσια συλλογή έργων και διακοσμητικών αντικειμένων θα καταλάβει τρεις ορόφους και η παρουσίαση προβλέπει τη χρονολογική σειρά. Οι πίνακες των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Βελάσκεθ, Γκόγια, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου κλέβουν την παράσταση μεταξύ των 1.100 και πλέον έργων της συλλογής που καλύπτει από την περίοδο της Αναγέννησης έως το τέλος του 19ου αιώνα.

Μουσείο Τέχνης Παντόνγκ – Σαγκάη

Τη σπουδαία αρχιτεκτονική υπογραφή του Ζαν Νουβέλ, που έχει σχεδιάσει το παράρτημα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι και το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ στην Ντόχα, φέρει το Μουσείο Τέχνης Παντόνγκ στη Σαγκάη. Η ανέγερσή του, που με περισσή περηφάνια ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τους επόμενους μήνες η Κίνα, ξεκίνησε το 2017. Στους έξι ορόφους τού κατάλευκου μεγάρου με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που καλύπτει επιφάνεια 580.000 τ.μ., εμπνευσμένου από τις αρχές του σουπρεματισμού και το έργο του εκ των κορυφαίων της Ρωσικής Πρωτοπορίας Καζιμίρ Μαλέβιτς, θα φιλοξενηθούν δημιουργίες κινέζων καλλιτεχνών, αλλά και έργα από όλο τον κόσμο. Ηδη το μουσείο προχωρά σε συνεργασίες με μεγάλα ανάλογα ιδρύματα, όπως η βρετανική Τέιτ, που έχει συμφωνήσει να δανείσει έργα από τις συλλογές της για τη διοργάνωση της πρώτης μεγάλης με διεθνή χαρακτήρα έκθεσης.

Μέγαρο Πινό – Παρίσι

Ηταν το πρώτο που ετοιμαζόταν να κάνει ποδαρικό μέσα στο 2021, αλλά για τέταρτη φορά τα εγκαίνιά του αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας: ο λόγος για το πολυαναμενόμενο μέγαρο στο Παρίσι που θα στεγάσει τη συλλογή του 84χρονου μαικήνα Φρανσουά Πινό. Πίσω από το εγχείρημα της μετατροπής της ροτόντας του παλαιού χρηματιστηρίου σε μουσείο, σε απόσταση αναπνοής από το Λούβρο, βρίσκεται ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Ταντάο Αντο που ανέλαβε να δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους έκτασης 3.000 τ.μ., χωρίς να αλλοιώσει το διατηρητέο κτίριο του 18ου αι. Το κόστος για το εγχείρημα που διήρκεσε 20 χρόνια άγγιξε τα 160 εκατ. δολάρια και κάτω από τον γυάλινο θόλο έχει δημιουργηθεί μια μνημειακών διαστάσεων κατασκευή από μπετόν για να φιλοξενήσει τα 5.000 και πλέον έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, φωτογραφίας κι εγκαταστάσεις της συλλογής Πινό.

Αλλού στον κόσμο

Αναμενόταν τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ραντεβού για τις 30 Σεπτεμβρίου δίνει πλέον με τους υποψήφιους επισκέπτες του το Μουσείο των Οσκαρ στο Λος Αντζελες. Με αρχικό προϋπολογισμό 250 εκατ. δολαρίων που εκτοξεύτηκε στα 388 εκατ., το κτίριο που ανεγέρθηκε στη θέση ενός εμπορικού κέντρου του 1939 έχει την όψη ενός τεράστιου θόλου και επισκέψιμους χώρους 27.871 τ.μ. Στις αίθουσές του θα εκτίθενται φωτογραφίες, σενάρια, ταινίες, αλλά και σπάνια αντικείμενα όπως η γραφομηχανή στην οποία ο Τζόζεφ Στεφάνο έγραψε το «Ψυχώ», καθώς και το τελευταίο εναπομείναν φυσικού μεγέθους μοντέλο του τεράστιου λευκού καρχαρία από την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία».

Στo μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Ελβετίας θα αναδειχθεί η Πινακοθήκη της Ζυρίχης χάρη στην επέκταση κόστους 230 εκατ. δολαρίων που θα ανοίξει τμηματικά τον Απρίλιο και πλήρως τον Οκτώβριο, με έμφαση σε έργα ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών.

Επιπλέον 1.800 τ.μ. γεμάτα αμερικανική αλλά και διεθνή μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη υπόσχεται από την άνοιξη το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, καθώς ολοκληρώνονται η επέκταση και η ανακαίνιση κόστους 233 εκατ. δολαρίων που έγιναν υπό την επίβλεψη του Φρανκ Γκέρι.

Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο τέχνης στη Γαλλία ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί την άνοιξη στη Μασσαλία. Τα εκθέματα θα βρίσκονται στον βυθό και θα είναι 45 γλυπτά, 15 εξ αυτών του βρετανού δημιουργού Τζέισον Ντεκάιρες Τέιλορ, ο οποίος έχει ήδη φτιάξει ένα ανάλογο πάρκο στο Κανκούν στο Μεξικό με μεγάλη επιτυχία από το 2009.