Ενδιαφέρον Αιγυπτίων για τον East Med
Ενα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων ανάμεσα στην ελληνική και την αιγυπτιακή πλευρά, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της φίλης χώρας Αλ Σίσι στην Αθήνα, είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.
Το σημείωσε άλλωστε και στις επίσημες δηλώσεις του ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Αλ Σίσι.
Οπως μαθαίνουμε, χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είδε τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πλούτων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα και ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν είναι και το ενδεχόμενο της εισόδου της χώρας στη συμμαχία των Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού των τριών κρατών.
Ολα είναι πιθανά, όπως πριν από το καλοκαίρι είχε αφήσει να εννοηθεί ο Χατζηδάκης και ιδίως εφόσον συμφωνούν οι άλλοι δύο εταίροι Κύπρος και Ισραήλ.
Πάντως μετά και τη συμφωνία της ΑΟΖ το συγκεκριμένο project μπορεί να είναι ένα από αυτά που θα καθιερώσουν και στην πράξη της ζώνη οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.
Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η Αίγυπτος έχει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου…
Βαριές απώλειες
στις αερομεταφορές
Πάνω από 30 εκατομμύρια αεροπορικούς επιβάτες θα χάσει η Ελλάδα μέσα στο 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA).
Η μείωση αυτή της επιβατικής κίνησης, που σε σχέση με το 2019 ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 61%, θα στερήσει από την ελληνική οικονομία περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 273.000 θέσεις εργασίας.
Η IATA, στο πλαίσιο χθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα αεροπορική πραγματικότητα», κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καθιέρωση ενιαίων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων και να προωθήσει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ COVID-19 πριν από το αεροπορικό ταξίδι.
Σύμφωνα πάντα με την ΙΑΤΑ, η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να προχωρήσει σε επιλεκτικά τεστ PCR με βάση τους εισερχόμενους επιβάτες, αίροντας την καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χαμηλότερο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις εισιτηρίων του Ιουλίου και του Αυγούστου (-58%), σε σύγκριση με παρόμοιες τουριστικές αγορές όπως η Γαλλία (-81%), η Ιταλία (-81%), η Ισπανία (-85%), η Πορτογαλία (-81%) και η Κύπρος (-82%).
«Ράμπο» οι επιθεωρητές εργασίας
Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας «δυναμώνει και εκσυγχρονίζεται» με το ΕΡΓΑΝΗ 2, τη διάθεση 500 ειδικών tablets για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τους 127 νέους επιθεωρητές εργασίας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οπως σημειώνει, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α’ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021 έχουν εγκριθεί για το ΣΕΠΕ επτά θέσεις, ενώ μέσω της Β’ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, το διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές.
Ηλεκτρονικές απάτες
SOS συμβουλές για τους καταναλωτές δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή μετά την αναμενόμενη στροφή προς τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου λόγω της πανδημίας. Το 2018 οι αναφορές-υποθέσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχονταν σε 814, το 2019 έφθασαν τις 1.396, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2020 εκτοξεύτηκαν σε 2.770. Εχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με την Αρχή, το φαινόμενο καταναλωτές να έχουν προκαταβάλει την αξία της παραγγελίας στα ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά ούτε τα προϊόντα τους παραδίδονται ούτε επιστρέφονται τα χρηματικά ποσά που έχουν προεισπραχθεί. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω επιχειρήσεις διακόπτουν κάθε επικοινωνία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν καμία πληροφόρηση. Μεταξύ των συμβουλών είναι: Να προτιμούν την πραγματοποίηση αγορών από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα, να αναζητούν την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και να επιλέγουν ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν την αντικαταβολή ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.







