Η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής είναι μια από τις πιο δύσκολες περιφέρειες των εκλογών – κυρίως, γιατί έχει ακόμα νωπό το τραύμα που άφησε η πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, που διεκδικεί την επανεκλογή της στην περιοχή, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής έως και σήμερα – και, κυρίως, δεν έγινε πραγματική προσπάθεια απόδοσης ευθυνών. Για τη Χριστοφιλοπούλου, το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προτείνει «απλές λύσεις» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο συνεννόησης μεταξύ των δυνάμεων. Ενα από τα πολλά: στην επόμενη Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει αλλαγές που θα φέρουν «επενδυτικό σοκ», την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. «Το Κίνημα Αλλαγής ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει σε παρατεταμένη αστάθεια», τονίζει για την επόμενη μέρα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει συγκυβέρνηση.

Η Ανατολική Αττική το περασμένο καλοκαίρι έζησε την τραγωδία στο Μάτι. Πόσα βήματα έχουν γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής;

Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν γίνει. Tα ακατάλληλα σπίτια δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί. Η αποκομιδή του αμιάντου ξεκίνησε και μετά από λίγο σταμάτησε! Ο ειδικός λογαριασμός των 37,7 εκατ. €, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος. Οι περισσότεροι πυρόπληκτοι αδυνατούν να εκδώσουν ακόμη και άδειες επισκευής. Ως Κίνημα Αλλαγής προτείναμε απλές λύσεις, με θεσμική καθαρότητα. Δεν είχαμε ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ. Εκεί που είναι αδιανόητος ο κυβερνητικός εμπαιγμός είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και στο «παρά δύο» των εκλογών, δημοσίευσε την προέγκριση! Παρέπεμψε πλήθος αναγκαίων μελετών για το άδηλο μέλλον, προσφέροντας μόνο καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε πραγματική κυβερνητική προσπάθεια  απόδοσης ευθυνών για την εκατόμβη αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιου τύπου καταστροφές; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική πρόληψη. Συνήθως εστιάζουμε στην αλλαγή της νομοθεσίας. Οι θεσμικές τομές είναι αναγκαίες, ιδίως η τολμηρή κατάργηση των αλληλοεπικαλύψεων και των παράλληλων αρμοδιοτήτων. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικές οι αλλαγές σε αντιλήψεις, τρόπους δράσης και διοικητικές συμπεριφορές. Εάν εφαρμοζόταν έστω το ισχύον πλαίσιο θα είχαμε αποφύγει την τραγωδία. Εθνικό Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης, έχει νομοθετηθεί, αλλά η κυβέρνηση δεν το υλοποίησε. Η κατάρτιση Εθνικής Πολιτικής για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, η εκπαίδευση και οι διυπηρεσιακές ασκήσεις έμειναν στα χαρτιά. Οι κομματικές επιλογές επικράτησαν για την ηγεσία της Πυροσβεστικής, με συνεχείς αλλαγές και τοποθέτηση ανθρώπων χωρίς επιχειρησιακή εμπειρία στην Αττική. Στις 23/7/2018 υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε να ληφθούν οι χειρότερες δυνατές αποφάσεις! Συνοψίζω: χρειαζόμαστε σχεδιασμό, εκπαίδευση, προετοιμασία, αξιοκρατία, απλοποίηση διαδικασιών, αποσαφήνιση ρόλων. Ολα αυτά, με ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής!

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Βουλή που θα προκύψει από την κάλπη; Ποια είναι τα σημεία στα οποία απαιτείται συναίνεση;

Το πρώτο σημείο είναι οι προϋποθέσεις για επενδυτικό «σοκ» στη χώρα. Χρειάζεται νομοθέτηση για απλοποίηση διαδικασιών και ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε ήδη επεξεργαστεί τέτοιες προτάσεις στο «Σχέδιο Ελλάδα». Δεύτερον, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλουν να προχωρήσουν με εθνική συνεννόηση. Ο κ.Τσίπρας και η παρέα του σπέρνουν συστηματικά τον διχασμό. Η ισχυροποίηση του  Κινήματος  Αλλαγής είναι προϋπόθεση για ομαλές πολιτικές εξελίξεις και επιστροφή της κανονικότητας. Τρίτον, μετά από επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, η επόμενη Βουλή θα πρέπει να αμβλύνει τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ: τη μέγγενη των πλεονασμάτων, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, την απώλεια κοινωνικών δικαιωμάτων και την εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου!

Πώς το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να σταθεί «αντίβαρο στη συντηρητική πολιτική»;  

Η συμβολή του Κινήματος Αλλαγής, ως αυτόνομου προοδευτικού πόλου στην επόμενη Βουλή, μπορεί να είναι καθοριστική. Εμείς θα είμαστε η δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, χωρίς λαϊκισμούς, μηδενισμούς και ανούσιους μικροπολιτικούς τακτικισμούς. Με το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας θα συμβάλλουμε στα μείζονα ζητήματα της πατρίδας, όπως τα εθνικά θέματα, η επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα -Καμμένου που αλυσόδεσαν τη χώρα για αρκετές  δεκαετίες, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Το Κίνημα Αλλαγής δίνει έμφαση στην αναπτυξιακή αλλά και στην κοινωνική διάσταση των πολιτικών. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: Αποκέντρωση, ΑΣΕΠ, ΕΣΥ, ΚΕΠ, ΕΟΠΥΥ, Διαύγεια, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Στη νέα βουλευτική περίοδο θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση του κοινωνικού προτάγματος: προστασία α’ κατοικίας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με πλήρη κανονιστική εμβέλεια, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, διασφάλιση πραγματικά εγγυημένου εισοδήματος για όλους, ειδικά για τους συνταξιούχους επαναφορά του ΕΚΑΣ, διασφάλιση κατώτατης σύνταξης 500 € για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 € για το ζευγάρι, και αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Ποια στάση πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση τη χώρα να πάει σε παρατεταμένη αστάθεια με εκλογές απλής αναλογικής, την οποία σας θυμίζω ότι καταψηφίσαμε ως καταστροφική επιλογή για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει όμως συγκυβέρνηση και καρέκλες της εξουσίας. Διεκδικούμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ώστε να αγωνιστούμε για την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική, διαμορφώνεται όμως από τη λαϊκή εντολή και όχι από υποθετικά σενάρια και πολιτικά παζάρια.