Η Βουλή χθες είχε την τιμητική της. Λογικό, αφού από νωρίς είχαν προσέλθει άπαντες, λόγω του ότι όλοι ήξεραν πώς θα ψήφιζαν χθες. Κάτι που τελικώς μεταβλήθηκε όταν γύρω στις 5 το απόγευμα ο Νίκος Βούτσης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου, εισήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και εκεί ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως η Ολομέλεια θα τέλειωνε χθες στη μία τη νύχτα, ενώ η διαδικασία θα συνεχιζόταν σήμερα – και άρα πήρε παράταση και η ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 14.30 το μεσημέρι. Ακριβώς την ώρα που ο Βούτσης έβγαινε απ’ την αίθουσα, οι συνάδελφοι ενημερώνονταν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλούσε κανονικά μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη (γύρω στις 17.45), σε μια σπάνια κοινοβουλευτική παρέμβαση που φανερώνει ότι στο Σκοπιανό εξακολουθεί να επενδύει.

Παραίτηση

Λίγο νωρίτερα στο εντευκτήριο της Βουλής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με σακάκι και τζιν αποκάλυπτε στους συνομιλητές του τον μακρύ πόλεμο που είχε δεχθεί από τον Πάνο Καμμένο από τις πρώτες ημέρες του κοινού κοινοβουλευτικού τους βίου. Μάλιστα μαθαίνω πως ο Παπαχριστόπουλος σήμερα παραιτείται από βουλευτής και ίσως έτσι εξηγείται πως χθες έβγαζε αναμνηστικές selfie με δημοσιογράφους. Ο ίδιος θα κατέβει σίγουρα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές ενώ δεν έχει καθαρό το πότε θα στηθούν οι κάλπες όπως επαναλαμβάνει παντού. Εθεάθη και στο καφενείο της Βουλής στο ίδιο τραπέζι με τρεις Νίκους: τον Φίλη, τον Τόσκα και τον Ξυδάκη. Λίγο μετά προστέθηκε στην παρέα ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Ο Παπαχριστόπουλος και ο Τριανταφυλλίδης – έμαθα – είχαν πρόσφατα πάει να φάνε σε διανυκτερεύον πατσατζίδικο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου μάλιστα δέχθηκαν προπηλακισμό από οπαδό του Παναθηναϊκού – επειδή ο Τριανταφυλλίδης είπε κάτι για τον ΠΑΟΚ!

Πανό

Από νωρίς το πρωί χθες το κλίμα ήταν φορτισμένο στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ έβλεπαν από τα κινητά τους το γιγαντοπανό του κόμματος που αναρτήθηκε στην Ακρόπολη με σύνθημα: «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία – αλληλεγγύη, και κοινή πάλη των λαών» (στα ελληνικά και στα αγγλικά). Το απόγευμα έγινε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας όπου ανάμεσα σε άλλους χαιρέτισε η πρώην βουλευτής και ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου. Οι της ΛΑΕ ακολούθησαν ανάποδη πορεία από την αμερικάνικη πρεσβεία προς τη Βουλή. Οι απλοί διαμαρτυρόμενοι της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέμειναν στο Σύνταγμα.

Καθίζηση

Με ενδιαφέρον είδα τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που είχαμε χθες. Κατ’ αρχάς αυτή της Rass που παραγγέλθηκε από το in.gr. Εδώ η διαφορά των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο 9,8%. Για την ακρίβεια η ΝΔ παίρνει 31,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός Βουλής μένουν η Ενωση Κεντρώων (2,4%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και η Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%. Εδώ πάντως έχουμε και ένα ακόμη ενδιαφέρον δείγμα. Το 37,2% των πολιτών λέει ότι το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το 28,15% βλέπει σε αυτόν τον ρόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το 29,8% κανέναν. Είχαμε όμως και μια δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι. Μη φανταστείτε πως κι εδώ πρόκειται να δείτε κάτι διαφορετικό. Κοινώς η διαφορά των δύο βασικών κομμάτων είναι εξίσου μεγάλη. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 22,5%. Και οι δύο χάνουν μισή μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Δεκεμβρίου. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 8%, ενισχύοντας τη θέση της κατά μία μονάδα. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής (6,5%) και το ΚΚΕ (6%), που και τα δύο έχουν χάσει μισή μονάδα.

Υπογραφές καταστροφές

Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε ένα κείμενο 158 καλλιτεχνών που υπογράφουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Να σας πω ότι ένα μπάχαλο έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, αφού ο Νίκος Ρωμανός, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατήγγειλε πως πολλοί εξ αυτών έχουν και κομματική (συριζαϊκή) ιδιότητα ή είναι διορισμένοι σε κυβερνητικά πόστα. Δεύτερον, αφού εμφανίστηκαν υπογραφές καλλιτεχνών που δεν ερωτήθηκαν – ή που δεν έχουν καν πάρει θέση για τη Συμφωνία, όπως ο σολίστ του μπουζουκιού Μανόλης Καραντίνης και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς. Και οι δύο ήταν εξοργισμένοι που δεν ρωτήθηκαν για να είναι στην εν λόγω λίστα.

«Οπλα» στους δέκτες

Συντονισμένοι πάντως ήταν χθες – και σήμερα – στο Κανάλι της Βουλής, οι άνθρωποι των επιτελείων στα τρία Οπλα. Ναυτικό, Στρατός, Αεροπορία περιμένουν εξάλλου πώς και πώς τις νέες κρίσεις. Κι αυτό αφού είχε διαρρεύσει πως όταν θα τέλειωνε η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνονταν και οι αλλαγές στην πυραμίδα των Οπλων. Προχθές πάντως η επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστολάκη στη Χίο πήγε καλά. Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του θωρηκτού «Αβέρωφ» ενώ ο υπουργός πήγε νωρίτερα στα πληρώματα επιφυλακής SAR, στο παράκτιο περιπολικό του Π.Ν. «Στάμου», σε πλοία του Λιμενικού Σώματος και στην έδρα της 96 ΑΔΤΕ. Τον συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης.