Ηταν 24 Μαΐου του 2003 όταν έλαβε χώρα η πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΑΕΚΑ (Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς). Αν δεν σας θυμίζει κάτι – έχουν περάσει σχεδόν δεκαέξι χρόνια εξάλλου –, ήταν η Κίνηση που είχε φτιάξει ο Νίκος Μπίστης αποχωρώντας από τον τότε Συνασπισμό. Εκεί λοιπόν ο Μπίστης πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής της Κεντροαριστεράς, προφανώς με στόχο τότε ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα – μάλιστα είχε στείλει και μήνυμα τότε ο Κώστας Σημίτης. Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Για την ακρίβεια, μου τα θύμισε ένας πολύπειρος παράγοντας της πολιτικής ζωής. Μα γιατί είδα τον Νίκο Μπίστη στην κυριακάτικη σύναξη υποστήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών και κεντροαριστερών συμπλεύσεων και επίσης άκουσα διάφορες ιδέες που ακούστηκαν εκεί και που μόνον καινοφανείς δεν είναι. Για να συμπληρώσω τη θύμηση, να πω πως τότε στο συνέδριο της ΑΕΚΑ είχε παραστεί εκ μέρους του ΣΥΝ ο Νίκος Βούτσης, που μάλιστα είχε πει πως ο «εκσυγχρονισμός έχει μεταλλαχθεί σε φιλελευθερισμό». Τι λέει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής που, από όσο είδα, έδωσε το «παρών» στο Μέγαρο Μουσικής δίπλα σε τέως εκσυγχρονιστές;

Επιλαχόντες

Πολύς τζόγος χθες με τον πρόθυμο βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και για το αν θα δώσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα. Μια παράμετρος που διαφεύγει από πολλούς – και που μου αρέσει ενίοτε να ψάχνω – είναι ποιον επιλαχόντα έχει ο κάθε μετέωρος βουλευτής. Τι βρήκα λοιπόν; Πως τον μακρινό Ιανουάριο του 2015, ο Δανέλλης στο Ηράκλειο είχε ως επιλαχόντα τον Ρούσσο Κυπριωτάκη, που εν τω μεταξύ μαθαίνω πως πέρασε μετά και ένα φεγγάρι από την Ωρα Αποφάσεων των Γιώργου Φλωρίδη και Αννας Διαμαντοπούλου. Στις εκλογές πάντως του Σεπτεμβρίου του 2015, επιλαχούσα του Δανέλλη ήταν και είναι η πιστή ποταμική Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλη.

Υμνωδίες

Θα μπορούσα να πω «καλά ξεμπερδέματα», αφού ενδεικτική του πώς θα κινηθεί ο Πάνος Καμμένος το επόμενο διάστημα και κατά της κυβέρνησης βρίσκω την επίθεση που εξαπέλυσε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του (στο Star) εναντίον της Ελενας Κουντουρά – που νωρίτερα είχε διαγράψει από τους ΑΝΕΛ –, λέγοντας πως «ο πατέρας της έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου, το “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”… Αν αυτή την Αριστερά θέλουν, τότε τους καλωσορίζω». Πάντως για την ιστορία, ο ύμνος αυτός έχει άλλους δημιουργούς…

Παραίτηση

Εν τω μεταξύ χθες παραιτήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης με επιστολή του προς τη Φώφη Γενηματά. Ο λόγος ήταν – όπως έγραψε ο ίδιος στο Facebook – η στάση του ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Θυμίζω πως ο Παπαγιαννάκης είχε προσέλθει στο ΚΙΝΑΛ ως ανεξάρτητος – επιρροής Καμίνη.

Σκηνοθεσία

Το ανέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οφείλω να το πω. Αν ο Καμμένος πράγματι ήθελε να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, είχε τη δυνατότητα να το κάνει: ως υπουργός Αμυνας μπορούσε να αρνηθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο, που πρέπει απαραιτήτως να φέρει την υπογραφή του, αφού πρόκειται για συμφωνία που αφορά την Εθνική Αμυνα και τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ο αναπληρωτής υπουργός θα μπορούσε να υπογράψει σε περίπτωση κωλύματος, αλλά όχι σε περίπτωση αρνήσεως του υπουργού. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Τσίπρας θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Στοιχείο του σκηνοθετημένου διαζυγίου κι αυτό.

Ερωτηματικά

Προβληματισμός, μαθαίνω, επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για την υποψηφιότητα Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής. Κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Κάτι που δεν φαίνεται να έχει πάρει ζεστά την υπόθεση της κούρσας. Κάτι που γενικά μοιάζει μια κουρασμένη υποψηφιότητα. Αυτά μαθαίνω συζητιούνται στα κεντροαριστερά κονάκια και απλώς τα μεταφέρω.

Θυμήθηκε τον Κοτζιά

Οσονούπω οι Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς θα εγγράφονται στους (πρώην) υπουργούς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η μεταξύ τους κόντρα έχει κοπάσει. Χθες, ας πούμε, ο Καμμένος έκανε έναν απολογισμό δράσης των ετών που βρέθηκε στο υπουργείο. Και εκεί εκτοξεύθηκε ένα βέλος. Σε ερώτηση όμως στρατιωτικού συντάκτη (ναι, δέχθηκε ερωτήσεις σε συνάντηση που θα έκανε απολογισμό…) για το αν τελικώς η χώρα μας θα ανακηρύξει την ΑΟΖ και άρα θα έχουμε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια (κάτι που πυροδοτεί την επιθετικότητα της Τουρκίας), ο Καμμένος είπε πως αυτοί που θα αναλάβουν θα τα λύσουν αυτά. Και πως ο ίδιος δεν είναι Κοτζιάς για να πει τι θα γίνει στο μέλλον. Μπαμ.

Παροχές πριν από τις κάλπες

Προεκλογικών παροχών… συνέχεια. Σε ευνοϊκότερη ρύθμιση – αυξάνονται τα όρια ηλικίας των προστατευόμενων ατόμων τρίτεκνης οικογένειας για την πρόσληψη στο Δημόσιο μελών τρίτεκνων οικογενειών – προχωρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ετσι, μέχρι σήμερα οριζόταν πως θα έπρεπε τα παιδιά της οικογένειας να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Πλέον, όμως, παιδιά τρίτεκνης οικογένειας νοούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων, τα παιδιά τρίτεκνης οικογένειας που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 25o της ηλικίας τους, ή εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Τα παιδιά που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω συνυπολογίζονται ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάλπες προ των πυλών. Λογικό.