Η αγαπημένη μου ηθοποιός Μάργκοτ Ρόμπι, μου έδωσε την έμπνευση να αγοράσω το συγκεκριμένο παπούτσι. Η διάσημη, νεαρή star, μία από τις ωραιότερες και πλέον sexy του παγκόσμιου κινηματογράφου, φορούσε χαμηλοτάκουνα, λεπτεπίλεπτα παπουτσάκια με φιόγκους (συνόδευαν τα μακριά, βαριά, κεντημένα φορέματα) για τις ανάγκες της πολυσυζητημένης ταινίας «Mary Queen of Scots». Σκέφθηκα ότι ένα ροζ παπούτσι, με κρύσταλλα, φιόγκους και ελάχιστους πόντους τακούνι, ένα μικρό έργο τέχνης, που θύμιζε βασίλισσες της Σκωτίας αλλά και γοβάκια της Σταχτοπούτας, θα ήταν κάτι το διαφορετικό για τις γιορτινές νύχτες. Επέλεξα το δημιούργημα του Roger Vivier για να συνοδεύσει το μακρύ, δαντελένιο Erdem φόρεμά μου. Περπατούσα με αυτοπεποίθηση, πάνω στα χαμηλά μου τακούνια. Τελικά η πτώση και το άσχημο στραμπούληγμα στο πόδι ήρθε από τα χαμηλά. Το λεπτεπίλεπτο, γεμάτο κρύσταλλα Swarovski τακουνάκι, μπλέχτηκε στη χειροποίητη δαντέλα με αποτέλεσμα να βρεθώ στο πάτωμα. Οι φετινές γιορτές τέλειωσαν με εμένα να βρίσκομαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, μη μπορώντας να «εκπληρώσω» άψογα όλες τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Επιστροφή λοιπόν στην Αθήνα, έπειτα από αστραφτερές περιηγήσεις στις Ελβετικές Αλπεις. Τα «παραμύθια» με τους billionaires, τους τζετ σέτερ και τα big parties, στα δημοφιλή χιονοδρομικά spots, κάποιες φορές έχουν άδοξο τέλος!

Μεγαλοεπιχειρηματίες στο Gstaad Palace

Κοιτάζω τους δείκτες του επιτραπέζιου ρολογιού του Ralph Lauren, με τη δερμάτινη επένδυση. Οι ώρες κυλούν αργά, πολύ αργά, όταν βρίσκεσαι ακινητοποιημένος σε ένα κρεβάτι ή μια πολυθρόνα. Αφήνω τη σκέψη μου να πετάξει στα εντυπωσιακά, λαμπερά γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Ενα εμβληματικό ξενοδοχείο τυλιγμένο στο κατάλευκο πέπλο του χιονιού. Το Gstaad Palace μοιάζει πάντα με παραμυθένιο κάστρο. Ενα «καταφύγιο» πολλών αστέρων για τους ισχυρούς του χρήματος, οι οποίοι φθάνουν εκεί από κάθε πλευρά του πλανήτη. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, τα σαλόνια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου ήταν γεμάτα από διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου, γαλαζοαίματους και πολλούς έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Η Μαριάννα Λάτση, η οποία εδώ και πολλά χρόνια διαθέτει σαλέ στο δημοφιλές «χωριουδάκι» των Ελβετικών Αλπεων, ήταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μαζί με την οικογένειά της.

Η stylish Λάτση

Η κυρία Λάτση, με άψογη, καλογυμνασμένη σιλουέτα, φορούσε ίσως το πλέον stylish ρούχο της βραδιάς. Μια χειροποίητη φόρμα, κατασκευασμένη από ακριβά, μοναδικά υλικά και πέτρες, που έφερε την υπογραφή Vretos Vrettakos. Πρόκειται για τον έλληνα designer, τον οποίο η Μαριάννα επιλέγει εδώ και χρόνια για τις βραδινές της εμφανίσεις. Η κόρη της Εριέττα Κούρκουλου είχε επιλέξει μίνι, κομψό φόρεμα. Η Γιάννα Αγγελοπούλου, επίσης ιδιοκτήτρια σαλέ στο Gstaad, έκανε κινηματογραφικού τύπου εμφάνιση με γούνινο παλτό, θεαματικό φόρεμα και ογκώδη μπιζού. Η κυρία Αγγελοπούλου απόλαυσε το γιορτινό μενού μαζί με τα παιδιά της και τον σύζυγό της Θόδωρο.

Το σαλέ των Γκραφ και το υψόμετρο

Ο Μορίς Αμό, ο οποίος έχει συνδεθεί στενά εδώ και χρόνια με το Gstaad, μεγαλοεπιχειρηματίας (είναι αυτός ο οποίος δίνει το μελάνι για τα χαρτονομίσματα), σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, έκανε τις βόλτες του στο χωριό. Το σαλέ των Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ έμοιαζε με χριστουγεννιάτικο δέντρο, έτσι όπως ήταν φωταγωγημένο ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Ο Λόρενς Γκραφ πιστεύει ότι το ελβετικό αυτό χωριό είναι τόσο δημοφιλές, όχι μόνο γιατί ο κόσμος είναι περισσότερο «μαζεμένος» εκεί από ό,τι σε άλλα τεράστια χιονοδρομικά κέντρα, αλλά λόγω και του υψομέτρου. Ο παγκόσμιας ακτινοβολίας κοσμηματοπώλης πιστεύει ότι το Gstaad βρίσκεται στην κατάλληλη θέση (ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά), προσφέροντας πολύ καλές «υπηρεσίες» σε θέματα υγείας. Ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν να κάνουν με την καρδιά.

Κινέζοι, Ρώσοι και το κιτς σκηνικό

Ο Κάρλος και η Νινέττα Φιξ, οι οποίοι κατοικούν στο Gstaad από το 1981, συμφωνούν απόλυτα με τους υπερδιάσημους κοσμηματοπώλες. Η Νινέττα Φιξ βρέθηκε στο κάλεσμα της Θέμιδος Ζουγανέλη, η οποία παρουσίασε τα αντικείμενα σπιτιού (εδώ συνεργάζεται με τον οίκο Dior), ρούχα και αξεσουάρ. Οι ξένοι μοιάζουν ενθουσιασμένοι με τις ελληνοπρεπείς, στυλιστικές προτάσεις της κυρίας Ζουγανέλη. Η Θέμις τοποθέτησε τις σωστές βάσεις για μια εντυπωσιακή έξοδο στις διεθνείς αγορές, το περασμένο καλοκαίρι στη Μύκονο. Υπάρχουν πάντα βέβαια οι παλιοί επισκέπτες του Gstaad, οι οποίοι επιμένουν ότι το περιώνυμο θέρετρο χειμερινών σπορ δεν έχει πλέον καμία σχέση με το αριστοκρατικό σκηνικό του παρελθόντος. Πάρα πολλοί νεόπλουτοι Κινέζοι και Ρώσοι (οι τελευταίοι μετά την Courchevel έκαναν «επιδρομές» και στο Gstaad) αγοράζουν σαλέ και νοικιάζουν σουίτες στο Alpina και το Ultima. Οι εικόνες τις οποίες παρουσιάζουν με τις φανταχτερές στολές του σκι, τα χρυσά γυαλιά – μάσκες και τις μακριές γούνες είναι απόλυτα κιτς.