«Να αντιγράφεις για να βλέπεις καλύτερα», ήταν το μότο που «οδήγησε» την καριέρα του Αλμπέρτο Τζακομέτι. Ο διάσημος ελβετός γλύπτης δεν ντρεπόταν να αντιγράφει έργα συναδέλφων του, ακόμα και του Ροντέν, για να προχωρήσει παραπέρα τα δικά του.

Είναι ακριβώς αυτό που θέλει να κάνει κι ο Αλέξης Τσίπρας τον τελευταίο καιρό. Προσέξτε: κάθε χρόνο, μετά τη ΔΕΘ, παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, όπως τη σημερινή των «ΝΕΩΝ». Αυτό που προσέχουμε είναι βεβαίως η πρόθεση ψήφου, αλλά όχι μόνο. Βλέπουμε, για παράδειγμα, φέτος ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και τι κάνει; Αντί να σκύψει πάνω από το θέμα, για να δει για ποιον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση, ενδιαφέρεται απλώς για το πώς θα το ξεπεράσει για να παραμείνει στην εξουσία.

Τι κάνει λοιπόν; Αντιγράφει την παλιά τακτική του καλού και του κακού αστυνόμου, «Good cop, bad cop». Μια μέθοδος διαπραγμάτευσης η οποία σχεδόν πάντα έχει αποτέλεσμα. Να θυμίσουμε την εποχή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπαιζε τον κακό και η Ανγκελα Μέρκελ την (πιο) καλή στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν οδήγησε τον φίλο του, τον – μέχρι τώρα γεμάτο κατανόηση λόγω εξουσίας, αλλά και πολιτική αφέλεια – Πάνο Καμμένο να παίξει τον ρόλο του κακού και να απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Η τακτική προβλέπει ότι δεν θα του απαντάει, ενώ την ίδια ώρα θα δίνει και την εντύπωση ότι παλεύει μέρα – νύχτα για την αναστολή των περικοπών των συντάξεων. Το αποτέλεσμα; Ο κόσμος θα πιστεύει ότι πράγματι υπάρχει μάχη και στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα δικαιωθεί.

Τι του διαφεύγει; Οτι οι Ελληνες βγαίνουν από μια παρατεταμένη κρίση που τους κούρασε και δεν αντέχουν άλλα κόλπα. Οι δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες: Οι Ελληνες δεν πιστεύουν πλέον στα μεγάλα λόγια και στα στημένα σκηνικά. Η αντιγραφή παλιών μεθόδων δεν μπορεί να καθοδηγήσει την ψήφο τους. Αυτή τη φορά βλέπουμε ότι απλά τον έχουν καταλάβει και το μήνυμα που προκύπτει αβίαστα είναι: «Να τελειώνουμε».