Η προσωπική φρουρά του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ έμοιαζε με έναν… μικρό, άψογα οργανωμένο στρατό. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής «βρέθηκε», ως γνωστόν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα. Ο Ντάνφορντ, λίγο μετά την επίσκεψή του στο «Πεντάγωνο», κατηφόρισε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου διέμενε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας.

Βρισκόμουν στο lobby του ιστορικού hotel, όταν ο Τζόζεφ Ντάνφορντ πέρασε από μπροστά μου. Τον αμερικανό στρατηγό ακολουθούσαν τόσοι πολλοί καλογυμνασμένοι, νεαροί bodyguards, που νόμιζες ότι σε κάποια στιγμή θα κάνει εμφάνιση-έκπληξη ο… ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντάνφορντ έμοιαζε πολύ συμπαθής. Καλογυμνασμένος και ο ίδιος (όπως και οι φρουροί του), πολύ λεπτός με κοντοκουρεμένα, σε αυτό το χαρακτηριστικό στυλ του αμερικανικού στρατού μαλλιά, μου «έσκασε» ένα αστραφτερό χαμόγελο. Ο ένας από τους bodyguards, με τα μαύρα, τύπου φτερά αετού, κατάμαυρα γυαλιά, έστρεψε με αυστηρό μάλλον τρόπο το κεφάλι του προς το μέρος μου. Ο στρατηγός συνέχισε να χαμογελάει ενώ προχωρούσε προς τις μεγάλες χρυσές πόρτες των ασανσέρ, που οδηγούν στα δωμάτια. Ο στρατηγός έκανε μία βόλτα στο ξενοδοχείο και το roof garden στον 8ο όροφο, με την εκπληκτική θέα στην πόλη. Στο ισόγειο κάποιοι Αραβες άφηναν τις κελεμπίες τους να «σέρνονται» στα γυαλιστερά πατώματα του

GB Corner Gifts & Flavors. Αγόραζαν μετά… μανίας μέλι, τσάι και λάδι σε κομψές, κρυστάλλινες συσκευασίες. Προϊόντα από τη γη του Costa Navarino, τα οποία «φθάνουν» στο εμβληματικό spot της Μεγάλης Βρεταννίας.

Τι ψωνίζουν οι ξένοι και το μαγειρευτό φαγητό…

Μια παρέα από Αμερικανίδες δείχνουν ενδιαφέρον για τα καπέλα (με κρύσταλλα Swarovski) της ελληνίδας designer Ζήνας Γλου, ενώ δύο γερμανικής καταγωγής πανύψηλοι άνδρες περιεργάζονται τα εντυπωσιακά αρχαιοελληνικά βάζα, του ταλαντούχου αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη. Λίγο πιο μακριά από το G.B. Corner, στην πολύβουη Πανεπιστημίου, το Zonars είναι γεμάτο από κόσμο. Στα τραπεζάκια με τα κολλαριστά, λινά τραπεζομάντιλα, απολαμβάνουν τον καφέ τους αλλά και σπιτικού τύπου κολοκύθια με γέμιση κιμά και λαδολέμονο, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, άνθρωποι της μόδας, νεαρά παιδιά. Η Στοά του City Link θα φιλοξενήσει (στο παλιό City Bistrot) ένα καινούργιο spot, κάτι σαν το παλιό Απότσο που εμπνεύστηκαν οι ευρηματικοί Χρύσανθος Πανάς και Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Ακριβώς δίπλα, οι βιτρίνες του Attica, με ρούχα από τις χειμερινές κολεξιόν διεθνών fashion brands, τραβούν τα βλέμματα των περαστικών. Δεν θα μπορούσα παρά να φωτογραφίσω τις συγκεκριμένες βιτρίνες, οι οποίες – πραγματικά πολύ όμορφες – θυμίζουν αυτές γνωστών καταστημάτων στο εξωτερικό. Τα «κρυστάλλινα», τρισχαριτωμένα σκυλάκια, δίπλα στην κούκλα με το μαύρο σύνολο DSquared, τα γούνινα Ugg παπούτσια και το Michael Kors τσαντάκι, κλέβουν καρδιές. Απέναντι στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, τα καταστήματα Dior, Prada, Louis Vuitton με τα χειμερινά ρούχα και αξεσουάρ δίνουν κάτι από… αίσθηση Via Montenapoleone.

Κάτω από τον Ιερό Βράχο

Η περιοχή γύρω από το Ηρώδειο συνεχίζει να είναι γεμάτη κόσμο. Ενα πολύχρωμο, φασαριόζικο πλήθος κυκλοφορεί πάνω στις πλάκες του Πικιώνη, «σκαρφαλώνει» στον Ιερό Βράχο, ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες του Μουσείου Ακρόπολης, απολαμβάνει το φαγητό του στα γραφικά ταβερνάκια στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προς την πλευρά της Λεωφόρου Συγγρού. Η φθινοπωρινή Αθήνα εξακολουθεί να είναι γεμάτη τουρίστες. Το πρωί οι ξένοι βολτάρουν κάτω από τις χρυσαφένιες αχτίδες του ήλιου και το βράδυ επιλέγουν με προσοχή κάποιες από τις συναυλίες και παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Πληροφορούμαι ότι η παράσταση «Ερωτες και θρήνοι γυναικών», από τα έργα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση, με επτά γυναικείες, επιβλητικές μορφές, τα ονόματα των οποίων είναι και οι τίτλοι από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Αλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» και «Ηλέκτρα». Η μαυρόασπρη φωτογράφιση με τις κυρίες Διδασκάλου, Φόνσου, Γκερέκου, Τζήμου, Τρουφάκου, Μισιχρόνη και Γκόνη είναι ξεχωριστή.