Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ταξιδεύει συνεχώς… Από μικρή ηλικία, όταν άρχισε να αγωνίζεται στα εφηβικά τουρνουά τένις, έως και τώρα, στα 19 του χρόνια, που μοιράζεται τα ίδια αποδυτήρια με τεράστιους παίκτες όπως ο Ρότζερ Φέντερερ («ο Θεός του τένις) και ο Ράφα Ναδάλ.

Ο ίδιος θυμάται ακόμα την πρώτη την πρώτη του νίκη σε τουρνουά. Ηταν στη Νορμανδία, σε ηλικία 10 χρονών. Τώρα όλα είναι διαφορετικά. «Ένα παιδικό όνειρο που πραγματοποιήθηκε», λέει χαρακτηριστικά.

Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να σκαρφαλώσει στην παγκόσμια κατάταξη, και από το Νο 205 (Μάιος του 2017) έφτασε στο Νο 32, με την καταπληκτική πορεία του στο πιο φημισμένο τουρνουά Γκραν Σλαμ, στο Γουίμπλεντον. Στα χορτάρινα γήπεδα του All England Club, ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Ελληνας αθλητής που φτάνει σε τέταρτο γύρο τουρνουά Γκραν Σλαμ.

Αυτό το τουρνουά είναι το αγαπημένο του. Αν τον ρωτήσεις ποιο τρόπαιο Major θα ήθελε να σηκώσει, θα απαντήσει χωρίς δισταγμό, «το Γουίμπλεντον, δεν υπάρχει καλύτερο».

Αμέσως, οριοθετεί τον στόχο του για το 2018. «Τώρα είναι η αρχή. Πιστεύω -και αυτός είναι ο στόχος μου- να ανέβω στο Νο 25 έως το τέλος της χρονιάς. Θέλω να μείνω ταπεινός και υπομονετικός, συνεχίζοντας τη δουλειά για να βελτιώνομαι συνεχώς»

Μετά το Λονδίνο, λίγες ημέρες ξεκούραση στην Κέρκυρα και αμέσως μετά αναχώρησε για τη Νότια Γαλλία, προετοιμασία στην ακαδημία του Πατρίκ Μουράτογλου με την οποία συνεργάζεται.

Στη συνέχεια θα περάσει τον Ατλαντικό για ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι: Ουάσιγκτον, Τορόντο, Σινσινάτι και τέλος διαδρομής στη Νέα Υόρκη για το τελευταίο Γκραν Σλαμ του 2018, το Αμερικάνο Οπεν.

«Εχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Κι είναι πολύ σημαντικό για εμένα ότι προπονούμαι στην Ακαδημία του Μουράτογλου. Γίνεται τρομερή δουλειά και βλεπω ότι βελτιώνομαι συνεχώς». Θυμίζουμε ότι από αυτή την ακαδημία αναδείχτηκε ο Μάρκος Παγδατής, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με αυτήν και η Σερένα Ουίλιαμς η οποία δεν σταμάτησε να μετράει τίτλους.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επιστρέφει στο Γουίμπλεντον: «Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι η νίκη επί του Ντόναλτσον, ύστερα από αγώνα πολλών ωρών. Αισθανόμουν κουρασμένος σωματικά, αλλά παράλληλα χαρούμενος και υπερήφανος. Είχα βρεθεί να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο στο μεγαλύτερο τουρνουά τένις  και να είμαι νικητής. Αισθάνθηκα όπως λένε, άλλη μία καλή ημέρα στη δουλειά». Του υπενθυμίσαμε ότι το Γουίμπλεντον έχει συχνά αγώνες μεγάλης διάρκειας: «Ακριβώς. Το περίμενα. Είχα προετοιμαστεί νοητικά και ψυχολογικά για ένα τέτοιο παιχνίδι. Εχει πολύ μεγάλη αξία αυτό το τουρνουά, ήθελα μία διάκριση. Είναι πολύ κουραστικό, αλλά αξίζει».

Με… ρακέτα στο DNA

Ο 19χρονος πρωταθλητής, έζησε από μικρός σε περιβάλλον γεμάτο τένις. Η μητέρα του, η Ρωσίδα Τζούλια Σαλνίκοβα ήταν κι αυτή Νο 1 ως έφηβη, με αρκετές επιτυχίες στη συνέχεια, ο πατέρας του, Απόστολος, ήταν δάσκαλος τένις στη Βουλιαγμένη, τώρα προπονητής του, κατά συνέπεια είχε κάθε βοήθεια για να πετύχει στο άθλημα. «Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο. Όπως επίσης και η αδελφή της μητέρας μου που με στήριξε οικονομικά στα δύσκολα πρώτα χρόνια. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω όσα είχαμε σχεδιάσει. Tαξίδια και τουρνουά».

Κι η αλήθεια είναι πως σε ηλικία 19 χρονών, ο Τσιτσιπάς έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο: «Ηταν δύσκολα. Μερικές φορές σκεφτόμουν… καλύτερα να ήμουν στο σπίτι μου. Το ήθελα πάντως. Παίζω τένις σε διαφορετικές χώρες και πόλεις. Κάνω αυτό που αγαπώ. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Αλλωστε πάντα έχω ένα μέλος της οικογένειας δίπλα μου».

Η συζήτηση στρέφεται στον τρόπο παιχνιδιού του: «Είναι σπάνιος. Δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές που παίζουν με το ένα χέρι. Μπορώ να κάνω ότι θέλω με το ρεβέρ. Είναι από τα πιο φυσικά μου χτυπήματα. Ωστόσο δουλεύω και σε κάποια σημεία για να βελτιωθώ. Θέλω να τελειώνω πιο εύκολα τους πόντους και να είμαι πιο αποφασιστικός σε αυτά που θέλω να κάνω. Θέλω να δουλέψω περισσότερο το σερβίς, ώστε να πιέζω περισσότερο τον αντίπαλο και να προσπαθήσω σε ένα πιο επιθετικό παιχνίδι». Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραδέχεται ότι υπάρχει ρίσκο σε αυτό: «Πράγματι το επιθετικό παιχνίδι εμπεριέχει ρίσκο. Όμως, σε αυτό το σημείο είναι η δουλειά. Να έχεις ένα ασφαλές επιθετικό σερβίς και να μπορείς να τελειώνεις τους πόντους στο φιλέ».

Το μότο

Στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, έχει την εξής φράση: «Don’t wait for opportunity, create it»  (μην περιμένεις την ευκαιρία, δημιούργησε την».

«Δεν είναι  μόνο τρόπος ζωής, αλλά έτσι όλα αυτά που θέλεις έρχονται», εξηγεί. Ο 19χρονος Στέφανος κατάφερε να συνδυάσει το τένις, με online σπουδές σε αμερικάνικο Λύκειο και μάλιστα δίνει εξετάσεις μέσω SkyPe. «Όταν άρχισα τα ταξίδι, σταμάτησαν να λειτουργούν τα αθλητικά Λύκεια. Αυτό είναι πολύ άσχημο για πολλά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ευτυχώς, βρέθηκε ένας άλλος τρόπος σπουδών και όλα πάνε μία χαρά».

Στον Στέφανο Τσιτσιπά αρέσει γενικά η δημιουργία. «Φτιάχνω βίντεο και τα ανεβάζω στο You Tube, προσπαθώ να δείξω στους φίλους μου τον τρόπο ζωής μου. Από κάθε ταξίδι φτιάχνω πάντα κάτι και το περνάω στα social media».

Η Σάκκαρη, ο Φέντερερ και ο Ναδάλ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει άριστες σχέσεις με τη Μαρία Σάκκαρη, η οποία επίσης πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Τα δύο «χρυσά» παιδιά του ελληνικού τένις πρόκειται μάλιστα να συνεργαστούν τον Ιανουάριο του 2019. «Οταν βρισκόμαστε σε τουρνουά, θα βρούμε τον χρόνο να συζητήσουμε για διάφορα θέματα με κυρίαρχο πάντα το τένις. Στην αρχή του νέου χρόνου θα αγωνιστούμε μαζί στο διπλό μεικτό στο τουρνουά του Περθ, λίγο πριν από το Οπεν της Αυστραλίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί ελληνική ομάδα σε επαγγελματικό τουρνουά».

Η συζήτηση δεν μπορούσε να μη στραφεί και το ίνδαλμά του, τον Ρότζερ Φέντερερ: «Είναι ο θεός του τένις. Αυτό που κάνει είναι απίστευτο. Μην ξεχνάμε ότι μεγάλωσα με αυτόν. Είναι τιμή για εμένα να παίζω στα ίδια τουρνουά με αυτόν και να μοιράζομαι τα ίδια αποδυτήρια».

Στον πρώτο του τελικό σε τουρνουά της ATP τον περασμένο Μάιο αντιμετώπισε τον Ράφα Ναδάλ στα χωμάτινα γήπεδα της Βαρκελώνης. «Ηταν ένα σπουδαίο μάθημα για εμένα. Ο Ναδάλ είναι ένας διαφορετικός τύπος αθλητή. Βγάζει μια διαφορετική αύρα από τον Φέντερερ και φυσικά έχει απίστευτη ενέργεια στο παιχνίδι του».