«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό που αισθάνεσαι ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητα του σπιτιού σου. Και παραβιάζουν τις συνθήκες ασφαλείας μέσα στις οποίες ζεις». Αυτές είναι οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Πρετεντέρη στα «ΝΕΑ» μετά τον εντοπισμό του εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό.
Ο δημοσιογράφος προσέθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει σε αυτό το μέγεθος».

Τόνισε ότι «πολύ φοβούμαι και το λέω ειλικρινά με πολύ φόβο, ότι αυτές είναι οι συνθήκες του επαγγέλματός μας και θα πρέπει να αντιδράσουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα βίας».
Σε ερώτηση για το αν θέλει να πει κάτι σε αυτούς που τοποθέτησαν τον μηχανισμό ο Γιάννης Πρετεντέρης απάντησε: «Όχι. Σε έναν τύπο που πάει και βάζει δυναμίτες δεν έχω να πω τίποτα».
«Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό στη Δημοκρατία μας να συνεχίζουν να κυκλοφορούν τέτοιου τύπου μυαλά»
O δημοσιογράφος μίλησε και στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα. «Δεν είναι η πρώτη φορά και ελπίζω να είμαι υγιής πάντα για να μην είναι και η τελευταία», είπε ο δημοσιογράφος.
«Θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αισθάνεσαι αυτήν την παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου, του σπιτιού σου, που πάει ο άλλος να στο κάψει, για ποιον λόγο; Επειδή δεν συμφωνεί μαζί σου, επειδή διαφωνεί με αυτά που λες ή με αυτά που γράφεις ή με αυτά που ακούει ή με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Λέω λοιπόν ότι 51 χρόνια μετά τη Δημοκρατία, σε ελάχιστα 24ωρα θα γιορτάσουμε τα 51 χρόνια της Δημοκρατίας, είναι πραγματικά ανατριχιαστικό στη Δημοκρατία μας να συνεχίζουν να κυκλοφορούν τέτοιου τύπου μυαλά γιατί μπορείς θαυμάσια να μην συμφωνείς, να μην επιδοκιμάζεις, να μην γράφεις, αλλά για να πας να κάψεις του αλλουνού το σπίτι, πρέπει να είσαι λίγο διαταραγμένος στο μυαλό σου. Θα τους υποστούμε, αρκεί να μην σκάνε οι βόμβες».
Όπως λέει ο Γιάννης Πρετεντέρης:
«Είχα φύγει από το σπίτι για να έρθω εδώ (στο MEGA) και καθοδόν με σταματάνε οι άντρες της ασφάλειάς μου και μου λένε ότι βρέθηκε στο σπίτι κλπ. Το βρήκε ο κηπουρός, καλά να είναι ο άνθρωπος, και έτσι ειδοποιήθηκαν τα παιδιά της ασφάλειας και γύρισαν πίσω. Εγώ συνέχισα και ήρθα εδώ στη δουλειά αλλά οι άλλοι γύρισαν πίσω και έτσι παρακολουθήσαμε αυτήν την ιστορία».
«Δεν είχαμε ούτε απειλητικά τηλεφωνήματα, ούτε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ούτε απειλές τον τελευταίο καιρό. Πάντα υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση απειλής, δεν υπήρχε καμία όξυνση τον τελευταίο καιρό. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι», συμπληρώνει, τονίζοντας:
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της Αντιτρομοκρατικής και στην Ελληνική Αστυνομία, που θα βρουν άκρη. Όσες άλλες φορές μου έχει τύχει να δεχτώ απειλές, βρήκαν άκρη. (…) Ελπίζω να αποδώσουν οι έρευνές τους και να βρουν τι ακριβώς συνέβη και από ποιους, για να πάρουν τον δρόμο τους».
Δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα
Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (10/7) στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη στο Νέο Ψυχικό. Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο έφτασαν και δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 5 μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής, αν η βόμβα είχε εκραγεί, τότε θα μπορούσε να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.
Για την τοποθέτηση της βόμβας δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Η βόμβα εντοπίστηκε από τον κηπουρό του δημοσιογράφου, ο οποίος ειδοποίησε τον φρουρό του Γιάννη Πρετεντέρη. Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκαν οι Αρχές που έσπευσαν στο σημείο.
Στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστούν οι κινήσεις των δραστών.
Η τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού
Στις 15.15 σήμερα το μεσημέρι, ο κηπουρός του συγκροτήματος όπου διαμένει ο δημοσιογράφος, εντόπισε ένα ύποπτο αντικείμενο στον κήπο. Αμέσως, ενημέρωσε την προσωπική ασφάλεια του Γιάννη Πρετεντέρη για την ύπαρξη του αντικειμένου.
Απευθείας ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και στο σημείο πρώτοι έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι δράστες ενεργοποίησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον έριξαν στην αυλή του σπιτιού του δημοσιογράφου, αλλά δεν σημειώθηκε έκρηξη.
Τα σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο είναι τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία δεν σημειώθηκε η έκρηξη: είτε είχε γίνει λάθος στην τελική συνδεσμολογία του μηχανισμού είτε ήταν παλιά η δυναμίτιδα και δεν σημειώθηκε η έκρηξη.
Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν σαρώσει την περιοχή προκειμένου να συλλέξουν βιντεοληπτικό υλικό, ενώ κλιμάκιο του ΤΕΕΜ έχει ήδη στείλει τον εκρηκτικό μηχανισμό στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση.







