Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία των smart TV είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.

Οι περισσότεροι στέκονται στα εντυπωσιακά πάνελ, τον επιβλητικό ήχο και γενικότερα τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί σε ό,τι έχει να κάνει με τις εμπειρίες θέασης που απολαμβάνουν. Στην πραγματικότητα όμως οι κατασκευαστές έχουν προικίσει τις σύγχρονες έξυπνες τηλεοράσεις με μία εντυπωσιακή γκάμα λειτουργιών που αφ’ ενός θα σε φέρουν πιο κοντά με το αγαπημένο σου περιεχόμενο, όπου κι αν βρίσκεται αυτό και αφ’ ετέρου θα μετατρέψουν τις πρώτες στο απόλυτο hub του έξυπνου σπιτιού σου. Αν και τα ακριβή χαρακτηριστικά εξαρτώνται από τον κατασκευαστή και το μοντέλο, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα όσα θα βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά;

Πλήρης έλεγχος smart home

Η smart TV σου μπορεί να γίνει το απόλυτο hub του smart home σου. Αν ενσωματώνει μάλιστα Google Assistant (Google Home), Apple HomeKit (Siri) ή Amazon Echo (Alexa), ακόμα καλύτερα: αν απλώς υποστηρίζει αυτούς τους ψηφιακούς βοηθούς, τότε θα χρειαστείς επιπλέον ένα έξυπνο ηχείο. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την πλατφόρμα που έχεις προτιμήσει για το οικοσύστημά σου, θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς κάθε συμβατή με αυτή συσκευή όπως π.χ. να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του δωματίου, τα φώτα και τη λειτουργία άλλων συσκευών του σπιτιού με τη δύναμη της φωνής σου.

Ο πιο ολοκληρωμένος media player

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, η smart TV σου δεν θα σου προσφέρει απλά ώρες ψυχαγωγίας αλλά θα σε φέρει πιο κοντά με ό,τι πραγματικά σου αρέσει. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα έρχονται με προηγμένες λειτουργίες όπως π.χ. δυνατότητα αναζήτησης ανεξαρτήτως πλατφόρμας (αντί να χρειάζεται να ψάξεις για μια ταινία στο Prime, το Netflix, το Disney+ κλπ, κάνεις μία αναζήτηση και η smart TV «σκανάρει» όλες τις διαθέσιμες βιβλιοθήκες) και προσωποποιημένες προτάσεις με βάση τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σου (για τον σκοπό αυτό μάλιστα υποστηρίζονται και πολλαπλά προφίλ χρηστών).

Κι αν έχεις περιεχόμενο ο ίδιος, με τη χρήση εφαρμογών τύπου Plex, θα είσαι σε θέση να το streamάρεις άνετα από το PC σου, μετατρέποντας τη smart TV σου σε έναν ικανότατο media server.

Η μεγαλύτερη οθόνη που είχες ποτέ

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ρόλοι προσφέρουν δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ως δεύτερη οθόνη την τηλεόρασή σου; Η ποιότητα εικόνας των OLED και QLED είναι τέτοια, που θα σου επιτρέψει να προβάλλεις περιεχόμενο με απόλυτη ακρίβεια. Παρουσιάσεις, spreadsheets, streams, γραφήματα, ακόμα και τηλεδιασκέψεις θα δείχνουν τέλεια στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου, αφήνοντάς σου το πεδίο ελεύθερο προκειμένου να εκμεταλλευτείς εκείνη του laptop όπως εσύ κρίνεις καλύτερα. Και σε περίπτωση που χρειάζεσαι και ήχο (είτε γιατί βρίσκεσαι σε κλήση, είτε γιατί απλά παίζει το Spotify στο background), μην ξεχνάς πως τα ηχεία της τηλεόρασης είναι στη διάθεσή σου.

Έξτρα λειτουργίες βάσει οικοσυστήματος

Είπαμε πιο πάνω πως η τηλεόρασή σου μπορεί να αποτελέσει το hub του οικοσυστήματος του smart home σου. Δώσε όμως βάση και στον κατασκευαστή διότι ο καθένας εξ αυτών (βλ. Samsung, LG, Xiaomi κλπ) προσφέρει έξτρα δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των συσκευών του. Θα έχεις π.χ. τη δυνατότητα να κρατάς σημειώσεις και να γράφεις κείμενα με πρόσβαση από πολλαπλές συσκευές, να έχεις κοινό ιστορικό browsing, να ανοίγεις και να χειρίζεσαι εφαρμογές, να μοιράζεσαι κωδικούς πρόσβασης, να κάνεις casting οθόνης κλπ. Δες τα πλεονεκτήματα του κάθε οικοσυστήματος και αποφάσισε ποιο σου ταιριάζει καλύτερα.

Ακόμα πιο εύκολος χειρισμός

Γενικώς οι smart TV έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν σημαντικά την καθημερινότητά σου. Ακόμα κι αν δεν ασχοληθείς με τα οικοσυστήματα που μόλις προαναφέραμε, χρησιμοποιώντας επί παραδείγματι τον λογαριασμό σου στο YouTube, το Apple TV+ ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια εφαρμογή, θα μπορείς να επιλέξεις την ταινία που θες από το smartphone σου και να ξεκινήσεις την αναπαραγωγή της στην τηλεόραση. Στα του gaming, Xbox και PlayStation έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούνται αυτόματα με το που επιλέγεις τη σχετική πηγή εικόνας (χάρη στο HDMI Device Link). Κι αν δεν έχεις το τηλεχειριστήριο πρόχειρο, ο έλεγχος της τηλεόρασής σου μπορεί να γίνει κάλλιστα κι από app στο smartphone σου. Πόσο πιο εύκολα πια;