Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές μειώνεται συνεχώς, επιπλέον στις ευρωεκλογές υπάρχει μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις εθνικές· όχι μόνο επειδή τα διακυβεύματα είναι ελάσσονα αλλά και επειδή είναι πολύ λιγότεροι οι υποψήφιοι, άρα μικρότερη η πίεση να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία.

Ακόμη, για μερικά κόμματα και κάποιους κομματικούς ηγέτες είναι παιχνίδι επιβίωσης οι επερχόμενες ευρωεκλογές: Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες δεν θα αντέξουν να φθάσουν ως τις εθνικές εκλογές αν δεν εκλέξουν ευρωβουλευτή τώρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα δυσκολευτεί να κρατήσει τη μικρομεσαία επιχείρηση που αγόρασε κοψοχρονιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεύτερο κόμμα.

Κατεξοχήν οι κινδυνεύοντες πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ή οπαδούς ή πελάτες τους ότι πρέπει να ψηφίσουν. Στην καθ’ ημάς πολιτική παράδοση –που τιμήθηκε καθ’ υπερβολήν  κατά την προηγούμενη δεκαετία– «πειθώ» σημαίνει κραυγές, πόλωση, και «διασημότητες»  στα ψηφοδέλτια· τα έχουμε ήδη δει όλα.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η πόλωση συμφέρει και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας επειδή κάποτε –τότε που το μονοπώλιο της ενημέρωσης το είχαν εφημερίδες και σταθμοί–έφερνε πελάτες: όσο οξύτερη η αναμέτρηση, τόσο μεγαλύτερο το κοινό που αγόραζε το προϊόν, τόσο περισσότερο κόμματα και υποψήφιοι ήθελαν να προβληθούν.  Πολλά μέσα συνεχίζουν να ακολουθούν τη συνταγή –καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πόλωση–, καίτοι πλέον οι δίαυλοι είναι πάρα πολλοί και το κοινό κατακερματισμένο σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Όλοι οι παραπάνω θα παίξουν «τα ρέστα τους» – ακόμη και η Νέα Αριστερά δείχνει να μην μπορεί να απαρνηθεί την τσιπρική παρακαταθήκη των υπερβολών και των προσωπικών επιθέσεων, αν κρίνουμε από τοποθετήσεις στελεχών της και από την επιλογή του υβριστού κύριου Κούλογλου, ως υποψήφιου επαγγελματία. ευρωβουλευτή.

Ως προς τον κύριο Κασσελάκη, όταν ο πρωθυπουργός σε έχει αποκαλέσει «φαιδρό» στη βουλή, μόνος δρόμος είναι η φυγή προς τα εμπρός, η ακόμα μεγαλύτερη φαιδρότης ώστε να την καθιερώσεις ως πολιτικό προτέρημα, όπως στις κωμωδίες. Μόνος δρόμος του, να ανταγωνιστεί την κυρία  Κωνσταντοπούλου, να επιδείξει Ζωολογικό Κήπο που θα συνδυάζει τις αρετές της αγριότητας και φαιδρότητας καλύτερα από τον δικό της.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΠαΣοΚ που διεκδικεί να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Θα μπορούσε να είναι η «ήρεμη δύναμη» στο πολιτικό τοπίο για να ξεφύγει από τον Ζωολογικό Κήπο των φαιδροτήτων, των ύβρεων, των κραυγών.

Φαίνεται όμως ότι στην Χαριλάου Τρικούπη  πλανάται ακόμη το φάντασμα του Ανδρέα Παπανδρέου και οι τακτικές της δεκαετίας του 1980. Κάποιους γενναίους δεν τους φοβίζουν τα φαντάσματα – όπως δεν φόβισαν και τον κύριο Τσίπρα, με γνωστά αποτελέσματα.