Η χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας, για τη μείωση των βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι ενήλικες κάθε ηλικίας και χρώματος, θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά, αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30. Τα παιδιά άνω των 6 μηνών πρέπει να φορούν αντηλιακό SPF50. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντηλιακών που μπορείτε να επιλέξετε.

Φυσικό και χημικό αντηλιακό

Τα φυσικά αντηλιακά που ονομάζονται και ορυκτά ή μεταλλικά αντηλιακά, κάθονται στην κορυφή της επιφάνειας του δέρματος, λειτουργώντας ως φυσικός αναστολέας εκτρέποντας και διασκορπίζοντας τις ακτίνες UV μακριά από το δέρμα σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες. Επειδή τα ορυκτά αντηλιακά δημιουργούν ένα φυσικό φραγμό, είναι αποτελεσματικά αμέσως μόλις εφαρμοστούν, οπότε δεν χρειάζεται να περιμένετε. Επίσης, επειδή μένουν στην επιφάνεια του δέρματος,  μπορεί να τρίβονται, ν’ αναμειγνύονται με τον ιδρώτα ή να ξεπλένονται εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να τα επαναλαμβάνετε συχνά.

Τα χημικά αντηλιακά απορροφώνται στο δέρμα σας και κάθονται στα βαθύτερα στρώματα. Απορροφούν τις ακτίνες UV και τις μετατρέπουν σε θερμότητα και στη συνέχεια απελευθερώνουν τη θερμότητα από το δέρμα. Επειδή τα χημικά αντηλιακά χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να είναι αποτελεσματικά, απαιτείται προγραμματισμός. Επίσης η επανεφαρμογή πρέπει να είναι πιο συχνή όταν βρίσκεστε στον ήλιο.

Προστασία ευρέος φάσματος

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF, μετρά την ποσότητα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Ο δείκτης αυτός βαθμολογείται σε μια κλίμακα από 2 έως 50+ με βάση το επίπεδο προστασίας που προσφέρει.

Τα αστέρια πάνω στη συσκευασία των αντηλιακών, μετρούν την ποσότητα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Όσο περισσότερα αστέρια, τόσο το καλύτερο.

Τα προϊόντα που προσφέρουν αντηλιακή προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, ονομάζονται επίσης ευρέος φάσματος. Είναι καλή ιδέα να επιλέγετε πάντα ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος.

Χαμηλό έναντι υψηλού SPF

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας. Η υψηλότερη προστασία είναι το SPF50+, αλλά υπάρχει πιθανότητα ένα αντηλιακό που γράφει SPF50, να έχει στην πραγματικότητα λιγότερο SPF. Άρα, σε περίπτωση αμφιβολίας, πηγαίνετε με το SPF50.

Το αντηλιακό Anthelios UVmune 400 Fluid SPF50+ της La Roche-Posay, προσφέρει απόλυτη αντηλιακή προστασία (UVB+UVA+ULTRA ΜΑΚΡΕΣ UVA) κατά της βαθιάς κυτταρικής βλάβης. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε νερό και άμμο. Το υποαλλεργικό αυτό αντηλιακό, είναι κατάλληλο ακόμη και για το αλλεργικό δέρμα στον ήλιο, για όλους τους τύπους δέρματος καθώς και για όλους τους φωτότυπους.

Αδιάβροχο αντηλιακό

Η προστασία ενός αδιάβροχου αντηλιακού είναι αποτελεσματική για 40 λεπτά μέσα στο νερό, μετά είναι απαραίτητη η επανάληψη του. Τα προϊόντα που επισημαίνονται ως πολύ ανθεκτικά στο νερό, διαρκούν συνήθως για 80 λεπτά στο νερό. Το αδιάβροχο αντηλιακό είναι κατάλληλο για δραστηριότητες στο νερό, αλλά δεν είναι το ενδεδειγμένο, εάν παίζετε ένα άθλημα που θα το κάνει να στάξει στα μάτια σας.

Σπρέι αντηλιακό

Το αντηλιακό σπρέι σώματος είναι πολύ δημοφιλές, γιατί είναι πρακτικό και  εύχρηστο.

Το Anthelios Body Mist SPF50+ της La Roche-Posay, παρέχει πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB, ενώ βοηθά στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από τις υπέρυθρες ακτίνες Α και τη ρύπανση. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο νερό, τον ιδρώτα, την άμμο και δεν αφήνει σημάδια.