Ελεύθερος αφέθηκε χθες (30/6) ο 83χρονος Αμερικανός ηθοποιός και παρουσιαστής εκπομπών Μπιλ Κόσμπι. Αποφυλακίστηκε αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας ακύρωσε την καταδίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις.

«Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων, η οποία συνιστά πλήγμα στους αγώνες του αμερικανικού κινήματος #metoo.

Ο ηθοποιός είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη από 3 έως 10 έτη επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Άντρεα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσει στο σπίτι του. Είχε ορκιστεί, μάλιστα, να υπηρετήσει και τα δέκα χρόνια της ποινής του αντί να εκφράσει τη μετάνοιά του.

O 83χρονος κωμικός, που έγινε διάσημος από την τηλεοπτική σειρά «The Cosby Show», είχε κριθεί ένοχος σε τρεις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα. Τον Ιανουάριο του 2004, στην οικία του στο Τσέλτενχαμ, της είχε προτείνει να πιει ένα ποτήρι κρασί και μαζί τρία χάπια, τα οποία – όπως της είπε – θα τη βοηθούσαν να χαλαρώσει, προτού την κακοποιήσει, ενώ εκείνη δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί.

Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Άντρεα.