Του Γιώργου Γκίλσον

Η μικροβιολόγος-ιολόγος Άννα Παπά καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ μιλάει στα ΝΕΑ για την αντιμετώπιση των διαφόρων στελεχών του COVID-19. Το εργαστήριό της χειρίστηκε το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Πόσες περιπτώσεις στελέχους νοτιοαφρικανικού και βραζιλιάνικου COVID-19 έχετε συναντήσει μέχρι στιγμής;

Αυτά στο δίκτυο γενικά στην Ελλάδα είναι έξι (6). Βραζιλία κανένα. Τα έξι είναι από South Africa και τα υπόλοιπα που ανακοινώνονται είναι το βρετανικό το στέλεχος.

 

Σε σας έρχονται στελέχη από όλη την χώρα ή μόνο Θεσσαλονίκη;

Το πιο μεγάλο βάρος ούτως η άλλως το έχει το Ίδρυμα της Ακαδημίας Αθηνών. Εμείς κάνουμε μια μέθοδο που είναι πιο γρήγορη.

Από το βρετανικό στέλεχος πόσα κρούσματα έχουμε στην Ελλάδα;

Δεν έχει σημασία πόσα ακριβώς είναι τα στελέχη. Εμάς πιο πολύ μας νοιάζει η χαρτογράφηση – σε ποιες περιοχές υπάρχει αυτό το στέλεχος. Και μετά το ποσοστό περισσότερο. Μιλάω για το βρετανικό και οποιοδήποτε στέλεχος. Το βρετανικό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μεγάλη η διασπορά του. Διασπείρεται πιο γρήγορα.

Οπότε γιατί λέγανε οι ιολόγοι ότι δεν έβλεπαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα;

Γιατί η κλινική του εικόνα και ο τρόπος μετάδοσης και πως αντιμετωπίζουμε τον άρρωστο είναι ακριβώς ίδια.

Μεταδίδετε πράγματι πολύ πιο γρήγορα το βρετανικό στέλεχος;

Οι Βρετανοί που το βρήκαν είδαν ότι είχε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά… Για το νοτιοαφρικανικό τώρα ακόμα δεν υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες. Ωστόσο αυτό που έχουν ελέγξει στην Αγγλία και άλλες χώρες λένε ότι είναι πιο μεταδοτικό αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο όσο το βρετανικό.

Υπήρχε πολύ μεγαλύτερο βάρος στα νοσοκομεία την προηγούμενη βδομάδα που να δικαιολογεί πιο αυστηρά μέτρα;

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα και επειδή έχει πιο πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία για να μη φτάσει στο σημείο γεμίσει. Να μην γεμίσουν όλα. Για να μην επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας.

Από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες θα χάσουν τις δουλειές τους είναι φοβερό.

Τώρα έτσι γίνεται σε όλα τα μέρη, δυστυχώς. Φυσικά είναι υπερβολικά δύσκολη η κατάσταση.  Όλος ο κόσμος το ξέρει γιατί όλοι έχουμε τις οικογένειές μας τέτοια άτομα. Ποιος το θέλει; Αλλά από την άλλη δεν μπορείς να κάνεις και διαφορετικά όταν οι επιδημιολόγοι δείχνουν αυτά τα στοιχεία.

Εάν έχεις ένα πιο επιθετικό στέλεχος όπως το βρετανικό ή το νοτιοαφρικάνικο

Όταν ξεκινήσαμε πέρσι ήταν το δικό μας, το Παστέρ, και το ΕΚΠΑ. Το πρώτο περιστατικό κοροναιού [στην Ελλάδα] σε εμάς διαγνώστηκε. 26 Φεβρουαρίου, 2020. Ασχολούνται τώρα διάφορα εργαστήρια και πολύ καλά και ιδιωτικά εργαστήρια και όλοι που ασχολούνται με την διάγνωση.