Σκληρό lockdown σε τρεις περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες είχε παρατηρηθεί ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω απόφαση έρχεται μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.

Σε αυτές τις περιοχές, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στις εν λόγω περιοχές θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00, ενώ κλείνουν κομμωτήρια και click away.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι που πρέπει να φέρουν άδεια από τον εργοδότη. Ακόμα, κλειστές θα είναι οι εκκλησίες και οι χώροι λατρείας κάθε θρησκείας.

Επιπροσθέτως, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων με μαζική υλοποίηση rapid test στο πληθυσμό και στοχευμένα σε εργαζομένους επιχειρήσεων των περιοχών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στις εν λόγω περιοχές.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκοριτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Ελευσίνας.

Τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 της Παρασκευής.

Αναλυτικά τα οκτώ μέτρα:

  • Απαγορεύεται το click away
  • Επιτρέπονται μόνον οι κηδείες
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00
  • Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα μανικιούρ, πεντικιούρ
  • Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε μέρες σε εργαζομένους οίκων ευγηρίας, καθώς και σε ηλικιωμένους των τριών περιοχών
  • Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των περιοχών αυτών
  • Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές
  • Υποχρεωτικό rapid test στους πωλητές των λαϊκών αγορών που προέρχονται από αυτές τις περιοχές

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και άλλους τοπικούς φορείς, με αντικείμενο συζήτησης τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτριος Τσαλικάκης αντίστοιχα, καθώς και ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Χρυσοχοΐδης : Θα βάλουμε φρένο στην πανδημία – Έχουμε σχέδιο

Είναι σαφές πάντως πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στην πανδημία του κοροναϊού στην Κοζάνη  όπως και ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ. Γιατί το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά. Η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες απ’ τον κοροναϊό. Ο κοροναϊός επιμένει και είμαστε εδώ γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία και να ανοίξουμε σταδιακά την κοινωνία, την αγορά, την οικονομία και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα μεγέθη δεν είναι καλά, για αυτό η προσπάθειά μας, από εδώ και πέρα θα είναι η αυστηρή την τήρηση των μέτρων. «Έχουμε σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσουμε. Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικοί πίνακες για τις κόκκινες περιοχές

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα το μαύρο ρεκόρ στις κόκκινες περιοχές έχουν η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Φλώρινα, η Ξάνθη αλλά και η δυτική Αττική. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα –κατάταξη όλων των περιοχών της χώρας με βάση τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων κορoναϊού σε πληθυσμιακό δείγμα 100.000 κατοίκων. 

Με κριτήριο, δηλαδή, την πυκνότητα των κρουσμάτων στον πληθυσμό κάθε περιοχής που είναι το βασικό ζητούμενο ώστε να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε νομό της Ελλάδος.

Η Μαγνησία είχε την Τετάρτη περίπου 42 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Κοζάνη (τουλάχιστον τέσσερις φορές έχει βρεθεί στην διάρκεια της πανδημίας να παρουσιάζει σημαντική έξαρση κρουσμάτων) με περίπου 40, ακολουθεί η Καβάλα με περίπου 30.

Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές θα έχουμε έως 5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα το Ιανουάριο

«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες.», τόνισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίο Κρήτης.

Ο κ. Γραβάνης σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς.

«Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς».

Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Περιμένουμε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του κοροναϊού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο».

Συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.