Το πιστοποιούν και οι υποψηφιότητες των Γκράμι που ανακοινώθηκαν: η ποπ μουσική είναι εν μέρει και υπόθεση αλβανική. Η 25χρονη σουπερστάρ Ντούα Λίπα, με καταγωγή από το Κοσυφοπέδιο, απέσπασε 6 υποψηφιότητες για το άλμπουμ «Future nostalgia», τρεις θέσεις πίσω από την Μπιγιονσέ (από 6 επίσης συγκέντρωσαν η Τέιλορ Σουίφτ και ο ανερχόμενος ράπερ Ρόντι Ριτς).

Η επιρροή της Λίπα έχει πιστοποιηθεί ήδη μέσα από τους 55 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές της στο Spotify, αλλά και πάλι δεν είναι η μοναδική ερμηνεύτρια με αλβανική καταγωγή που διαπρέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Economist».

Η συμπατριώτισσά της Μπίμπι Ρέτζα, που ζει στις ΗΠΑ, έχει 24 εκατομμύρια. Σε αυτό τον απολογισμό της παγκόσμιας επιτυχίας που σημειώνουν τα λαμπερά κορίτσια της μουσικής βρίσκεται και η Βρετανή – από το Κόσοβο καταγωγή – 30χρονη Ρίτα Ορα, η οποία ήταν κριτής στο «The x Factor» και διαγράφει εντυπωσιακή πορεία. Το 2012 το τραγούδι της «Opa» βρέθηκε στο Νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ερα Ιστρέφι έκανε επιτυχία πρώτα στην πατρίδα της το 2013 όταν τραγούδησε το «Mani për Money» και παγκόσμια επιτυχία με το Bonbon. Ετσι της άνοιξε τις πόρτες της η αμερικανική δισκογραφική Sony Music. Κοσοβάροι είναι και οι επόμενοι σταρ: πρόκειται για τους ράπερ NjomzaVitia και τον Labinot Gashi. H Ana Max, που γεννήθηκε στο Μιλγουόκι από αλβανούς γονείς, κέρδισε τα φώτα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής τραγουδώντας το «Sweet but Psycho».

Αυτά τα λαμπερά πρόσωπα που κρατούν τα σκήπτρα της ποπ μουσικής είναι παιδιά αλβανών μεταναστών. Οι γονείς τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα φλεγόμενα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Κάποια από τα παιδιά τους μπόρεσαν να μπουν στην ελίτ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής φωτίζοντας την καταγωγή τους και τη θαμπή από πολέμους και καταστροφές εικόνα της χώρας τους. Οπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Dukagjin Lupa, πατέρας της σταρ, «μέσα από αυτή τη γενιά των μουσικών έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε μια υπεροχή».