Σε νέο μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη οδηγεί τους συνταξιούχους η «κουτσουρεμένη» καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των αναδρομικών ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και αυτό γιατί:

1. Ολοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα αναδρομικά δεν παίρνουν τα ποσά από τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα (παίρνουν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων).

2. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

Τονίζεται ότι αναδρομικά θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 – ύψους 1,4 δισ. ευρώ – στις κύριες συντάξεις θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών μόνο από τη μείωση του Ν. 4093/12 γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει δικαιοδοσία για το Δημόσιο αποφάνθηκε ότι η μείωση του Ν. 4051 είναι συνταγματική στις συντάξεις του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα εισπράξουν μειωμένο κατά 35% το ποσό των αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Κατηγορίες

Επισημαίνεται ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης, και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ό,τι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ. Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβει τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίοι προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά. Τονίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θέτει φραγμό στη δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους Δημοσίου ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020.

Την ίδια ώρα προσφυγή με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεών τους, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερα σωματεία συνταξιούχων. Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω υπουργική απόφαση.

«Δεν μας σεβάστηκαν»

Σχετικά με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης όσον αφορά τα αναδρομικά ο δικηγόρος των συνταξιουχικών οργανώσεων Λουκάς Αποστολίδης – ο οποίος κατέθεσε την αίτηση – δηλώνει:

«Κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα, που παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις. Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία, και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους. Είναι προφανές – προσθέτει ο κ. Αποστολίδης – ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν σεβάστηκε τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας (ΣτΕ – Ελεγκτικό Συνέδριο) καλούνται εκ νέου να νουθετήσουν την εκτελεστική εξουσία ότι οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.