Νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, που όλοι είχαμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζήσει στην πραγματικότητα βιώνει ο πλανήτης μας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κοροναϊός επελαύνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας προκαλέσει πάνω από 7.174 θανάτους.

Με σκοπό την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσής του φονικού ιού, ο πλανήτης «οχυρώνεται» παίρνοντας σκληρά ενίοτε σκληρά μέτρα, με σκοπό να πετύχει αυτό που αποκαλούμε «άμβλυνση της καμπύλης». Δηλαδή να «απλώσουμε» στο χρόνο όσο περισσότερο μπορούμε τα κρούσματα, ώστε ο αριθμός των ταυτόχρονων κρουσμάτων να μην ξεπεράσει τις δυνατότητες του νοσοκομειακού συστήματος.

Με λίγα λόγια, κάθε μέρα που καθυστερούμε την επιδημία είναι μία επιπλέον μέρα που προσφέρεται στα νοσοκομεία για να προετοιμαστούν.

Ένα παράδειγμα του πως λειτουργεί η «άμβλυνση της καμπύλης»

Από αυτή τη νέα, τρομακτική, πραγματικότητα δεν γλίτωσε ούτε η Ελλάδα. Η χώρα μας μετράει 352 κρούσματα και 4 νεκρούς. Οι τοπικές αρχές δρώντας με πρωτόγνωρη για τα ελληνικα δεδομένα ταχύτητα και επιδεικνύοντας ωριμότητα και σοβαρότητα πήραν μια δέσμη σκληρών, αλλά απαραίτητων μέτρων, βάζοντας ουσιαστικά «λουκέτο» στην Ελλάδα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα μέτρα αυτά που ξεκίνησαν από αναβολές εκδηλώσεων και αγώνες χωρίς κόσμο, έφτασαν σε κλείσιμο σχολείων, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εστίασης, ακόμα και καταστημάτων λιανικής, τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Πλέον, από την Τετάρτη, όταν και θα κλείσουν και τα καταστήματα, η Ελλάδα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά και οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Ενώ τα μέτρα, σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες για να φανεί εάν αποδίδουν, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ επανεκτιμούν κάθε μέρα την κατάσταση και προβαίνουν σε νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εχθές, Δευτέρα, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στην χώρα.

Πρόκειται για όλα τα καταστήματα, εκτός από εκείνα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα.

Ειδικότερα, ανοιχτά θα παραμένουν:

  • Σούπερ Μάρκετ,
  • Φαρμακεία,
  • Καταστήματα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικά, μίνι μάρκετ)
  • Ντελίβερι στη διατροφή
  • Περίπτερα
  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ
  • Συνεργεία Αυτοκινήτων
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα οπτικών ειδών
  • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Σημειώνεται πως νέες διευκρινήσεις και αναλυτικός κατάλογος αναμένεται σήμερα, εντός της ημέρας, όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έκτακτα μέτρα και κάρτα εισόδου για σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ, τα οποία, σύμφωνα και με όσα διατείνεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κλείσουν, λειτουργούν από χθες, Δευτέρα, με ελεγχόμενη είσοδο.

Αυτό γίνεται με σκοπό την αποφυγή εικόνων, όπως αυτές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με πολίτες να κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας συνωστισμό, αγνοώντας έτσι παντελώς τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου τους, από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Επίσης, θα λειτουργούν και την Κυριακή.

Σταματούν οι θρησκευτικές λειτουργίες

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις προηγούμενες ημέρες ήταν η λειτουργία της εκκλησίας, για όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης.

Τελικά  πρωθυπουργός έκοψε εχθές αργά το βράδυ τον «γόρδιο δεσμό» αναφορικά με τη λειτουργία της Εκκλησίας.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνησε η Νίκη Κεραμέως, αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας μέχρι και τις 30 Μαρτίου.

Εξαίρεση αποτελούν:

  • οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
  • η ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων.

Ειδικότερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού και στη χώρα μας, ανακοίνωσε τα εξής:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας.

Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Καραντίνα στις αφίξεις, αναστέλλεται ο δακτύλιος

Παράλληλα, σε υποχρεωτική καραντίνα κατ’ οίκον τίθενται όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διάστημα 14 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα περιβληθούν κυρώσεις στους επίδοξους παραβάτες.

Για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας, αναστέλλεται από σήμερα η εφαρμογή του δακτυλίου ως το τέλος του Απριλίου 2020.

Ταυτόχρονα, με έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μετά και την μείωση κατά 50% της κίνησης των επιβατών τις τελευταίες μέρες, κινούνται τα μέσα του ΟΑΣΑ, το οποίο διατίθεται στην εφαρμογή OASA Telemetics και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Περαιτέρω αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων ανακοίνωσε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι νεοτέρας:

  • Οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα
  • Οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα) και οι αμαξοστοιχίες 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα).

Κλειστά παραμένουν, άλλωστε, τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ μετά την Ιταλία διακόπηκε και η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ισπανία. Απαγορευτικό ισχύει και για τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, αφού δεν επιτρέπεται πλέον να δένουν σε ελληνικά λιμάνια.

Δημόσιο εξ’ αποστάσεως

Ψηφιακό πρόσωπο αποκτά λόγω της πανδημίας το ελληνικό δημόσιο, καθώς στο εξής προβλέπεται δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, ή με αυτοπρόσωπη παρουσία σε δύο βάρδιες, εξυπηρέτηση του κοινού από τα γκισέ μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από ραντεβού και υποχρεωτική χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες, με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την τηλεργασία στο δημόσιο οι υπάλληλοι θα πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με νέο ωράριο λειτουργούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα, παραμένοντας ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 7.30 πμ έως τις 15.00 μμ, ενώ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού).

Την μετάβαση στη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την τηλεδιάσκεψη στο δημόσιο τομέα σηματοδότησε σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού. Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν χθες οι επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα, ενθαρρύνοντας άπαντες την καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Δύο χωριά στην Κοζάνη σε καραντίνα – Ανησυχία στην Καστοριά

Σε καραντίνα λόγω κοροναϊού τέθηκαν δύο χωριά στην Κοζάνη. Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καραντίνα αποφασίστηκε καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.

Η καραντίνα περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου – εξόδου στα δύο χωριά, και προσέγγιση συνεργείων των υπηρεσιών Υγείας αλλά και του δήμου για την τροφοδοσία των χωριών με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όσον αφορά την πόλη της Καστοριάς, όπου οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μετά την εμφάνιση 14 κρουσμάτων, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν θα μπει ακόμα η πόλη σε καραντίνα.

Αναλυτικά, είπε:

«Κάθε ώρα μετράμε τα δεδομένα. Το θέμα της Καστοριάς το παρακολουθούμε, υπάρχει πράγματι μία ανησυχία, αλλά η ανησυχία αυτή δεν σημαίνει ότι υπό οποιαδήποτε πίεση χωρίς τα πραγματικά δεδομένα προχωρούμε σε καραντίνες.

Από κει και πέρα νομίζω ότι το νοσοκομείο ενισχύεται σε προσωπικό και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει»