Τα μελομακάρονα είναι μαζί με τους κουραμπιέδες τα γλυκά των Χριστουγέννων και δεν λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι. Οι συνταγές είναι για παραδοσιακά, τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα, αλλά και με σοκολατένια επικάλυψη.

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά

240 ml ελαιόλαδο

240 ml σπορέλαιο

χυμός από 2 πορτοκάλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

120 ml κονιάκ

1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

700 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. μέλι

1 ξύλο κανέλας

1 φλούδα πορτοκαλιού

Άλλα υλικά

2-3 κουταλιές σούπας μέλι

250 γρ. ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια), κοπανισμένοι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια βάζουμε σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με πιρούνι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι (κι απ’ τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε πιατέλα. Εάν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.

Μελομακάρονα με τρεις σοκολάτες

Υλικά

1 δόση κλασικά μελομακάρονα

200 γρ. κουβερτούρα μαύρη

200 γρ. κουβερτούρα λευκή

200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο

250 γρ. ξηροί καρποί (πχ. φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, μακαντέμια κλπ.)

Εκτέλεση

Ψήνουμε 1 δόση κλασικά μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε αλλά δεν τα πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με μαύρη σοκολάτα, λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με 1 κ. σ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα. Περνάμε το 1/3 των μελομακάρονων από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα, λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με 1 κ.σ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα. Περνάμε άλλο 1/3 των μελομακάρονων από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε στη σχάρα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Για να ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα γάλακτος, λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει (μπεν μαρί) μαζί με την τελευταία κουταλιά σπορέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να έχουμε λείο μείγμα. Περνάμε όσα μελομακάρονα έχουν μείνει, από το μείγμα, ώστε να καλυφθούν και τα ακουμπάμε στη σχάρα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Αφήνουμε όλα τα μελομακάρονα να στεγνώσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά κι έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν τα γλάσα τους θα έχουν στερεοποιηθεί εντελώς, τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.