Μια νέα γενιά αναδρομικών που αναμένεται να καταβληθούν ή να κριθούν τους επόμενους μήνες δημιουργείται μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και νέες διεκδικήσεις από την πλευρά των συνταξιούχων που αφορούν αυθαίρετες περικοπές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται 1,5 εκατομ. συνταξιούχοι που αναμένεται να λάβουν στις αρχές του 2020 αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ), οι παλαιοί συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του δεύτερου Μνημονίου αλλά και 300.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που ζητούν να επιστραφούν για διάστημα 40 μηνών οι αυθαίρετες περικοπές στις συντάξεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα συμμορφωθεί με τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσον αφορά τα διεκδικούμενα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Διαβάστε ακόμα στο ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη:

■ Ποιες είναι οι 6 κατηγορίες των συνταξιούχων που διεκδικούν ή θα λάβουν αναδρομικά;

■ To Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα πολιτική λύση

■ Ποιους συνταξιούχους δικαιώνουν οι νέες πρόσφατες αποφάσεις;

■ Μέχρι πότε μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι και μέχρι πότε τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης;

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν