Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (17/10) ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Συζητώντας με τους Δ. Μανιάτη και Δ. Χόνδρο, ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να σημειωθούν στην αυτοδιοίκηση της χώρας σημείωσε: «Oι προοδευτικοί δήμαρχοι της χώρας έχουν σκοπό να είναι ενωμένοι και να παρουσιάσουν μία διαφορετική αντίληψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κι αυτό γιατί έχουμε τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την συντηρητική πολιτική της ΝΔ, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση είναι απλά το «μακρύ χέρι της» διοίκησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπάθησε να ελέγξει τους δήμους με γραφειοκρατεία ή με τη μορφή απλής αναλογικής. Απέναντι σε αυτές τις συντηρητικές απόψεις για το τι είναι αυτοδιοίκηση, υπάρχει μία προοδευτική, την οποία υποστηρίζουν οι περισσότεροι προοδευτικοί δήμαρχοι της χώρας και σκοπός μας είναι να κρατήσουμε αυτή την παράταξη ενωμένοι για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως στόχος είναι να διευρύνει ο χώρος αυτός τις δυνάμεις του όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Σχολιάζοντας τώρα την πρόσφατη ενίσχυση των δυνάμεων της ΝΔ στις περιφέρειες, ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε πως δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη άποψη από την πλευρά της ΝΔ για το πως πρέπει να είναι οι τοπική αυτοδιοίκηση. «Βλέπουν τον δήμο ως ένα κομμάτι της διοίκησης το οποίο αναλαμβάνει κάποια πράγματα. Εμείς βλέπουμε τα πράγματα με πολύ διαφορετικό τρόπο, καθώς πιστεύουμε ότι ο πολίτης έχει άμεση σχέση με τον δήμο, συνδιαμορφώνοντας με την τοπική αυτοδιοίκηση το μέλλον της περιοχής του. Άρα η αυτονομία των δήμων είναι πολύ σημαντική.

Η ΝΔ σάρωσε και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές ως κύμα αντίδρασης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι όμως είμαστε μικρότερη δύναμη από την ΝΔ, μας δίνεται μία πολύ καλή ευκαιρία να ηγεμονεύσουμε σε ότι αφορά στις ιδέες που φέρνουμε στο τραπέζι», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΝΔ, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΝΔ ήρθε στα πράγματα με συγκεκριμένη ατζέντα, «ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε».

Και συνέχισε: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να φέρει από το εξωτερικό ιδέες για ανάπτυξη, πιστεύοντας ότι μπορεί να εφαρμοστούν με επιτυχία στην Ελλάδα.Τα πράγματα όμως εδώ δεν λειτούργησαν ποτέ έτσι κι ούτε πρόκειται. Θα πρέπει να υπάρξει μία ανάπτυξη από τα κάτω προς τα πάν, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκεί δηλαδή που στηρίχτηκε παραδοσιακά ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, για την διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας, ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε πως «όλοι οι υποψήφιοι ξέραμε τα προβλήματα της πόλης. Μάθαμε έτσι να σεβόμαστε αυτά τα προβλήματα,γνωρίζοντας πως απαιτούν δύσκολες λύσεις και μάθαμε να βάζουμε στην άκρη μικρότητες και να μην κάνουμε μικροκομματικά παιχνίδια».

Ταυτόχρονα τόνισε πως στα θετικά τις προεκλογικής αυτής πορείας ήταν ότι εξαφανίστηκαν ακραία στοιχεία όπως η Χρυσή Αυγή από τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις πρώτες 100 μέρες της δημοτικής αρχής στην Αθήνα, δήλωσε πως τα περισσότερα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, είναι διεκπρεωτικά, και πως έρχονται να κλείσουν θέματα της προηγούμενης περιόδου.

Στο τραπέζι του One Talk ο Παύλος Γερουλάνος άσκησε την κριτική του τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ, μιλώντας για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Δυνατό κίνημα Αλλαγής δεν γίνεται χωρίς δυνατό ΠΑΣΟΚ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξή του τόνισε: «Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεβασμένα στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου για συγκεκριμένους και συγκυριακούς λόγους. Τα ποσοστά είναι εκεί αλλά οι ιδέες λείπουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλατφόρμα από πίσω να γίνει η βασική δύναμη της κεντροαριστεράς».

Τέλος για ακόμα μία φορά ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο μέλλον και στις βάσεις που θα πρέπει να τεθούν στο ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να υπάρχει μία ξεκάθαρη πορεία για την παράταξη ώστε να ηγηθεί της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας πως παρακολουθεί τα βήματα της ηγεσίας, ενώ δήλωσε πως αν τεθεί  ζήτημα εκλογής ηγεσίας στο κόμμα, θα θέσει την υποψηφιότητά του.