Ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία η γλυκοκολοκύθα γίνεται υπέροχη ψητή, αλλά και σούπα και πίτα και γλυκό. Η συνταγή είναι για πιτάκια τηγανιού με χειροποίητο φύλλο και γέμιση γλυκιάς κολοκύθας σοταρισμένη με κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.

Υλικά

Για τη γέμιση

1 κουταλιά γλυκιά κολοκύθα

2 ξερά κρεμμύδια

50 ml ελαιόλαδο

½ κουταλάκι κύμινο

αλάτι και πιπέρι

 

Για τη ζύμη

400-500 γραμμάρια αλεύρι ΓΟΧ

200 ml νερό

50 ml ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακί

1/2 χυμό λεμονιού

1/2 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Αφού κόψουμε την κολοκύθα στις δυο άκρες και στη συνέχεια στη μέση αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες με ένα κουτάλι και ξύνουμε στον χοντρό τρίφτη. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη γλυκιά κολοκύθα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ψήνουμε ανακατεύοντας. Όταν η κολοκύθα μας θα λιώσει θα είναι έτοιμη, οπότε ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά, το αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο λίγο και ζυμώνουμε ώστε να πετύχουμε μια ζύμη, που δεν θα είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σκληρή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένα με μεμβράνη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μισή ώρα. Κατόπιν παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και ανοίγουμε λεπτό φύλλο περίπου 3 χιλιοστά. Χρησιμοποιούμε ένα πιατάκι και κόβουμε φυλλαράκια, βάζουμε μισή κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο, πιέζουμε με ένα πιρούνι γύρω γύρω για να στεγανοποιηθεί και να φαίνεται πιο όμορφο. Μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε. Σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο, που έχει κάψει, τα πιτάκια μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε απορροφητικό χαρτί και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.