Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγοράστηκε. Σύμφωνα με έθιμο της Κρήτης, όταν μια οικογένεια είχε πολλούς θανάτους βρεφών, όπως συνέβη στη δική του, ένα νεογέννητο αγόρι έπρεπε για να ζήσει να αφεθεί έξω από σπίτι και περνώντας, δήθεν τυχαία, ο πατέρας του να το αγοράσει σαν ξένο.

Πράγματι, ο Κυριάκος Βενιζέλος συμμορφώθηκε με το έθιμο και το αγόρι που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1864 έζησε. Φιλομαθής και φιλόπονος, αλλά και ατίθασος και ισχυρογνώμων στα σχολικά του χρόνια ο μικρός Ελευθέριος λίγο έλειψε να αποβληθεί από το Γυμνάσιο Σύρου όπου φοιτούσε, όταν κάποτε σε ένα διάλειμμα ανέβηκε στην έδρα που ήταν αφιερωμένη στον διαφωτιστή δάσκαλο του Γένους Νεόφυτο Βάμβα και απευθύνθηκε στους συμμαθητές του τρώγοντας κουλούρι.

Νέο πολιτικό τον συνάντησε το 1899 στην Κρήτη ο γνωστός γάλλος εκδότης και δημοσιογράφος Ζορζ Κλεμανσώ, ο οποίος δήλωνε πως γνώρισε στο τότε ταξίδι του στην Ελλάδα έναν δικηγόρο: «Κάποιος κύριος Βενεζουέλος… Βενιζέλος; Ειλικρινώς δεν κατόρθωσα να συγκρατήσω το όνομά του, αλλ’ είμαι βέβαιος πως σε λίγα χρόνια όλη η Ευρώπη θα μιλάει γι’ αυτόν».

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης σταχυολογεί παρόμοιες μικρές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής του μεγάλου έλληνα ηγέτη όπως τις περιγράφει στη δίτομη βιογραφία του ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής).

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»