Από τις αγαπημένες στους πολλούς σαλάτες ο κρητικός ντάκος, στο Ρέθυμνο είναι γνωστός κι ως... κουκουβάγια, από τα '50s, οπότε σε ένα καφενείο η γυναίκα που το λειτουργούσε, φούρνιζε τα παξιμάδια που ζύμωνε, δίνοντάς τους στρογγυλό σχήμα, που παρέπεμπε στη φωλιά της κουκουβάγιας. Με αυτά τα παξιμάδια έφτιαχνε την διάσημη πλέον κρητική σαλάτα που τιμούσαν οι γλετζέδες θαμώνες της. Η συνταγή μας αφορά στον κλασικό ντάκο, που τρώγεται όλες τις ώρες, κι όταν γίνεται σε τσέρκι έχει θέση και σε πιο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

1 παξιμάδι (ντάκος) κρίθινο σπασμένο

1 ντομάτα τριμμένη

5 κουταλιά σούπας ξινομυζήθρα

3 ντοματινία

1 κλωναράκι κρίταμο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

ανθός αλατιού

φρέσκια ρίγανη

φυλλαράκια δυόσμου

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε την τριμμένη ντομάτα με λίγο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού, ρίγανη και δυόσμο. Σε τσέρκι βάζουμε στρώσεις παξιμάδι σπασμένο, τριμμένη ντομάτα, λίγη ξινομυζήθρα, μετά πάλι παξιμάδι, την υπόλοιπη ντομάτα και σκεπάζουμε με ξινομυζήθρα. Ο ζωμός της ντομάτας θα μαλακώσει το παξιμάδι μας και δεν θα χρειαστεί να το βρέξουμε. Γαρνίρουμε με ντοματίνια και κρίταμο. Αφαιρούμε το τσέρκι και σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, κι από αν θέλουμε δίπλα ελιές.