Στην εκπομπή One Talk βρέθηκε καλεσμένος ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, όπου μίλησε για την προσφυγική κρίση, ο οποίος καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η ιστορία στα παιδιά σήμερα και αναρωτήθηκε το λόγο για τον οποίο δε αποκαλύπτεται στους νεαρούς μαθητές η πραγματική αλήθεια των ιστορικών γεγονότων και γιατί δεν τίθενται φιλοσοφικά και θεολογικά ερωτήματα.

Ο κ. Τατσόπουλος θεωρεί πως όταν οι χώρες της ευρωπαϊκής μεσογείου χρησιμοποιούνται και ως πύλες εισόδου, αλλά και ως ζώνες ανάσχεσης, «είναι τραγικό και είναι σαν να αντιμετωπίζεται με διπολική αναταραχή ένα πρόβλημα». «Αν το αντιμετωπίζεις και με τους δυο τρόπους, στην ουσία εγκλωβίζεις στις υποτιθέμενες πύλες εισόδου τους μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, πρότεινε τον μοιρασμό του μεταναστευτικού βάρους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ως μακροπρόθεσμη και οριστική λύση είναι η θεραπεία του προβλήματος στη ρίζα του, στη χώρα, δηλαδή, από όπου ξεκινάει.

«Το πρόβλημα δε λύνεται, σίγουρα, από μία χώρα και μία κυβέρνηση», σχολίασε ο συγγραφέας, ενώ υποστήριξε πως το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που η Ευρώπη θα το βρίσκει μπροστά της για πολλά χρόνια. Αναφορικά με τη σειρά ντοκιμαντέρ «1821», ο κ. Τατσόπουλος επεσήμανε πως «δεν αντιμετωπίστηκε ως θρησκοϊστορία ή μάθημα θρησκευτικών, αλλά ως ζώσα ιστορία, γιατί η ιστορική επιστήμη είναι μια ζώσα επιστήμη που ανακατασκευάζεται διαρκώς με τα νέα στοιχεία που βρίσκει».

Στο σημείο αυτό, αναρωτήθηκε το λόγο για τον οποίο «συμπεριφερόμαστε στο λαό ως νήπιο» και δεν θέτουμε τα πραγματικά διλήμματα. Σχολίασε ακόμα την πολιτική επικαιρότητα, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ένα μπετόν αρμέ συντηρητισμού, το οποίο διαπερνά οριζόντια την πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την άποψη του ελληνικού λαού. Αν μείνουμε δέσμιοι του συντηρητισμού και του λαϊκισμού δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Για το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε πως «από τον χαρακτήρα των πρώτων νομοθετημάτων φαίνεται μια κυβέρνηση που θέλει να βάλει στην μπάντα τη φουμαρολογία και να περάσει σε μια πιο πραγματιστική στάση».

Τέλος, μίλησε για την απουσία της Χρυσής Αυγής από το κοινοβουλευτικό τόξο λόγω της μεταπήδησης του εκλογικού σώματος στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για το χαρακτήρα του κόμματος υποστηρίζοντας πως αυτό που τον ενοχλούσε δεν ήταν το ναζιστικό σκέλος του κόμματος, αλλά η δημιουργία παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Πηγή: onetv.gr